Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 24 610 til 24 634 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
Fuglekasse - skremt kjøttmeis
Hei.
Vi har et fuglehus i hagen. Huset står på stang, ca 1 meter over bakken.
I dag løftet min samboer av taket på fuglehuset, og der kom det jommen en kjøttmeis (eller lignende) flygende ut. Det var et reir, og noe som ut som egg i fuglehuset.
Er det fare for at kjøttmeis-mor ble skremt og ikke vil komme tilbake? Er det noe annet vi bør tenke på?
Mvh
T. (26.04.2018)
Svar:
Hvis dere la på lokket raskt, vil kjøttmeisen komme tilbake. Bare la den få ro noen dager. Kjøttmeis i kasser kan sjekkes med noen dagers mellomrom, men fuglen må ikke fanges eller løftes opp, DA kan den forlate reiret.
Roar Solheim (26.04.2018)
Fuglebestand i Oslo
Hei
Vårt boligområde består av blokker med flate tak. Enkelte tak er nå utstyrt med drager formet som store, sorte fugler. Dette for å holde måker borte. Vi har spurt oss selv om det kun er måkene som blir borte hvis alle takene blir utstyrt med slike drager. Vet dere noe om dette?
H.I. (26.04.2018)
Svar:
Slike skremmefigurer har dessverre kort virkning, fordi de fleste fugler raskt oppdager at de ikke utgjør noen reell fare.
Roar Solheim (26.04.2018)
Fuglemating om sommaren?
Hei! På denne tida nærmar der seg botnen på solsikkefrøsekken, og snart slutt på dei heimelaga fuglebollane. Så planen er å slutta å gi "tilleggsfor" no.
Men saka er at det aukar med fuglar no. Ikkje berre vinterfuglar, men spesielt bokfink uldrar det av, fleire enn tidlegare (kan henda fordi me ikkje har katt ute no)
Eg ser difor ein fare i at dei bygger reir nær oss pga matkjelda, og så sviktar den... Kanskje er det ikkje nok insekt til alle fugleungane heller... Altså: Har aldri mata fuglar om sommaren før ( bortsett frå at dei forsyner seg grovt av hagebær som ikkje er tildekka)
Bør dei ordna seg sjølve med mat sommarstid?
H.L.H. (26.04.2018)
Svar:
Fuglene har ingen problemer med å finne mat selv, men dersom de tilbys mat som er lettere å ta til seg, så tar de denne. Fuglemating kan du drive med hele året dersom du har glede av fuglenes nærvær.
Roar Solheim (26.04.2018)
Hvilken fugl har denne sangen morgen og kveld?
Hører denne spesielt mye tidlig morgen og kveld ved skumring. Klarer ikke å finne ut hva det er. Ser trostelignende ut. Hør på lydvedlegg...
E.T. (25.04.2018)
Svar:
Dette er en rødvingetrost. Den første delen av sangen (før skvatringen) varierer mye fra landsdel til landsdel. De har stedstypiske dialekter, slik at en kan høre hvor en rødvingetrost kommer fra.
Roar Solheim (26.04.2018)
Kjøttmeis egglegging i fuglekasse.
Jeg har fuglekasse med kamera og infrarødt lys. Kjøttmeisen har begynt å legge egg der nå. Det blir et nytt egg ca. hver dag (4 til i dag). På dagtid er kassa for det meste tom hele dagen, men til kvelds (ca. 18-19-tida) kommer hunnen hjem for natta og ruger. Neste morgen er det gjerne et nytt egg i tillegg til de andre. Jeg lurer derfor på følgende: ligger de første lagte eggene i en slags "dvale"? Kjøttmeisen kan legge mange egg. Når ungene forlater redet er de tilnærmet like store; hvordan kan det forklares?
Ø.D. (25.04.2018)
Svar:
Hunnen ruger ikke nå. Hun står med kroppen godt over eggene slik at hun ikke varmer dem opp. Det er først når alle eggene er lagt at hun legger seg ned oppå eggene, og da starter fosterutviklingen. Derfor klekkes meiseeggene omtrent samtidig.
Roar Solheim (26.04.2018)
Blåmeis vs humle
Hei! Jeg var fuglekasse med kamera og lykken var stor på tirsdag da jeg oppdaget at blåmeisen hadde begynt å reire. Desverre så kom det inn en humle i kassa på ettermiddagen,og fuglen tørte ikke ned i kassa. Humla og fuglen var annenhver gang ned i kassa,men på kvelden var ingen av de der. Nå,to dager etter,er det fortsatt ingen av de der. Reiret dekker bunnen av kassa. Kommer fuglene tilbake? Skal vi fjerne reiret så det kommet nye? Utrolig skuffende at humla ødela, hele familien har jo ventet på dette lenge da det ikke var noe besøk sist sesong.
T. (26.04.2018)
Svar:
Nei, du må ikke røre noe. Du får håpe at meisene kan komme tilbake, eller at et annet meisepar kan oppdage kassa og starte reirbygging der.
Roar Solheim (26.04.2018)
er det mulig å se hvilken fugl dette er?
litt for langt hold...
N.N (25.04.2018)
Svar:
Mistenker at det kan være en storspove, men dessverre er bildet så uklart at jeg ikke kan si noe sikkert.
Roar Solheim (26.04.2018)
Skjærunge
Kan det være mulig at skjæra har fått unge allerede.?Har 2 skjærer her og den ene driver på mate den andre,som oppfører seg som en unge.
N.N (26.04.2018)
Svar:
Nei. Dette er nok det som kalles makeforing, hvor hannfuglen mater hunnen før hun skal legge egg.
Roar Solheim (26.04.2018)
Film
Hei
Jeg så en gang en film om dyr og signaler. Den handlet blant annet om at måkeunger kakket ivrigere på en rød fargeblyant, enn et måkenebb uten rød prikk.
Det var også noe om at om man drar en gåsesilhuett baklengs over enkelte fugler, vil de krype sammen fordi det minner om skyggen til rovfuglene.
Det var også noe med fisker som gikk amok hver gang postbilen kom på andre siden av kanalen )rødfargen egget dem)
Noen som kjenner til denne filmen? Den er nok riktig så gammel.
L. (26.04.2018)
Svar:
Har dessverre ikke sett denne filmen selv, og har ikke noen referanser til hva den kan hete eller hvor den kan være laget. Har du forsøkt å søke på Youtube?
Roar Solheim (26.04.2018)
Hagesanger
Hørte først vakker sang godt gjemt i et kratt. Fikk heldigvis sett den senere, men greier ikke finne ut hvilken fugl det er. Det var så vanskelig å finne kjennetegn. Den var gjennomgående brunlig med beige underside. Spisst, tynt nebb. På størrelse med en gransanger. Etter å ha sett bilder tenkte jeg kanskje at det var en hagesanger, men så leser jeg her at den ikke kommer før seint i mai. Så da kan det ikke være det. Eller?
N.N (25.04.2018)
Svar:
Munk kommer tidligere enn hagesanger og synger vakkert, men den har tydelig sort hette på hodet. En annen art som har kommet og som synger fint, er jernspurv. Hvis du ikke ser den godt, kan den kanskje minne litt om en sanger.
Roar Solheim (26.04.2018)
Gås...
Hei! Jeg og en venninde sal ruge frem en kylling eller evt. andunge eller gåseunge:) men jeg lurer på om gåsa er noe særlig vennlig og tam fugl?
S.S. (25.04.2018)
Svar:
Dette må du spørre burfuglholdere eller gåseoppdrettere om.
Roar Solheim (26.04.2018)
Nøtteskrike vingespenn
Hvor bredt er vingespennet til en nøtteskrike, ca?
T.O. (25.04.2018)
Svar:
Har dessverre ikke fuglebøker for hånden så jeg kan gi deg eksakte tall, men antar at det kan dreie seg om ca 40-50 cm.
Roar Solheim (26.04.2018)
hvilket land drar gjøken til?
N.N (26.04.2018)
Svar:
Gjøk holder seg i Afrika sør for Sahara om vinteren, og gjøk kan da dukke opp i en rekke afrikanske land.
Roar Solheim (26.04.2018)
er høner åtseletere
Jeg lurer på om høner egentlig er åtseletere?
Y. (26.04.2018)
Svar:
Høner spiser både vegetabilsk og animalsk føde. Viltlevende hønsefugler spiser insekter, mark, larver og andre småkryp, og går heller ikke av veien for å spise smådyr som mus og lignende. Derfor kan de nok også kanskje hakke på og spise av større, døde dyr også, selv om de nok helst tar smådyr som de kan fange selv.
Roar Solheim (26.04.2018)
en finkefugl, men hva?
Filmet i dag, tatt ut to bilder, men kan ikke forstå hva type fink det er, både hvit isse og tegningene på vingene.
B.V. (26.04.2018)
Svar:
Dette er en bokfink, hunn eller ung hann, med fargeavvik i panna i form av hvite, fargeløse fjær.
Roar Solheim (26.04.2018)
Mange fugle dør når de krasjer i vinduet vårt!
Hei! Vi bor i nytt hus med store vinduer. Flere dage i det siste har vi funnet 5-6 småfugle som er døde etter møtet med vinduer.
Har satt opp et par rovfugl silhuetter, men hva mer kan jeg gjøre?
T. (26.04.2018)
Svar:
Du KAN eventuelt forsøke å henge opp noen sølvpapir/aluminiumsstrimler foran vinduet. dette kan kanskje skremme fugler unna eller gi dem signal om at det ikke er klart for å fly der vinduet er.
Roar Solheim (26.04.2018)
Hvilken fugl er dette ?
Det kommer 4 slike fugler på foringplass i den siste uken. Lurer om hvilket art er denne
P.T.N. (25.04.2018)
Svar:
Dette er en nøtteskrike.
Roar Solheim (25.04.2018)
Hvit hegre
I dag så jeg en hvit hegre med grått nebb og føtter. Litt mindre enn en vanlig gråhegre. Oppservasjonen var i et våtmarkreservat i Sømna kommune i Nordland.Hva kan dette være?
K.K. (25.04.2018)
Svar:
Det kan hende at det er en silkehegre, litt vanskelig å si sikkert uten et bilde.
Roar Solheim (25.04.2018)
Blåmeis: reirbygging i fuglekasse
Blåmeis er i gang med å bygge reir i fuglekassa, og vi ser dem sanke mose. Vi har også sett blåmeisen med "skjegg" - når den flyr med ulldotter.
Vi har hørt at man kan hjelpe meisen med reirmateriale ved å henge ut et gammelt ullteppe. Stemmer det, hva slags ullmateriale bør man i så fall henge ut, slik at de lettest kan bruke det?
F.F. (25.04.2018)
Svar:
Til blåmeisen kan du også legge ut små fjær, typisk lik det en finner som fyll i dunputer. Ull må være korthåret underull. Hvis det er lange hår/fibre kan fuglene henge seg fast i dem i reirmaterialet. Unntaket er stive hår fra hjortedyr som elg og rådyr - de kan ikke danne løkker som fuglens føtter kan henge seg fast i.
Roar Solheim (25.04.2018)
Blåneisen
Hei
Nå har jeg sett at Blåmeisen
overnatter i Reiret og når den sover om kvelden virker det som om den dirrer i kroppen er det fordi at den Verper eller er det fordi at den sover tung
T.E.B. (25.04.2018)
Svar:
Vet dessverre ikke hvorfor fuglen dirrer eller skjelver - det kan hende at det er en del av mekanismen for å holde oppe kroppsvarmen. Eggleggingen skjer gjerne om morgenen omkring soloppgang, så dirringen har neppe noe med dette å gjøre dersom det foregår hele natten.
Roar Solheim (25.04.2018)
Hvilken fugl mon tro...
Hei.
I dag hadde jeg besøk av en liten fugl jeg ikke kan huske å ha sett før. Har brukt noen timer på å titte i fuglebøker og på nett men, finner ikke en som samsvarer helt med den jeg så. Jeg tror nok den hører til sangerfamilien.
Den var på størrelse med en rødstrupe. Mer rund i fasongen enn smal. Svart nebb. Hode, rygg, vinger og stjert var mørk på grensen til svart. Såpass at jeg hadde problemer med å se om den hadde noe blått i stjert og vinger. Var også litt usikker på om den hadde et tynt bånd av svart ved øynene. Kinn, bryst og underside frem til gumpen var veldig lys, med såvidt toner av beige. Tror øynene var mørke (så på den lenge og kan ikke erindre at de var lyse eller rødaktige.)
Den oppholdt seg i en syrin med masse smågrener, og hvor den beveget seg hit og dit, opp og ned, frem og tilbake mens den sang masse lette, korte toner (virket veldig glad:-)
Håper du kan få en tanke om hvem dette kan være ut i fra beskrivelsen. Er veldig spent.
Mvh. Eline Lyng
E.L. (25.04.2018)
Svar:
Dessverre ikke helt lett ut fra denne beskrivelsen, men de mest aktuelle artene på denne tiden av året, er helst gransanger eller jernspurv. Gransanger passer nok best siden du ikke angir noen mønster i drakten.
Roar Solheim (25.04.2018)
Fuglunge
Vi fant en liten spurvunge i hagen. Den har fjær, og litt dun. Den kan løpe og prøvde å fly, men kom ikke opp av bakken.Endel katter i nabolaget. Skal vi la den være, eller ta den i en eske og mate den? Holde den og trøste den?Hva spiser den?
R.R. (24.04.2018)
Svar:
Uten bilde er det umulig å vite hva slags fugleunge dere har plukket opp. Det beste er som regel å la slike være i fred, siden de blir matet av sine foreldre når dere går vekk.
Roar Solheim (24.04.2018)
Måker flytter inn
Vi bor ca 10-15 km fra sjøen. De siste årene er det stadig flere måker som hekker i området rundt i boligfeltet her. Er en del flate industri tak i området også så jeg skjønner at det er enkelt å finne redeplass. Men hvorfor forlate sjøen og sitt vanlige habitat for å hekke i et industri og boligfelt?
Måkene forsvinner herfra så snart ungene kan fly skikkelig.
Som parentes og delvis svar på mitt eget spørsmål kanskje kan jeg også bekrefte at måkene spiser brunsnegl. Går "manngard" på plenen vår til tider og plukker småsnegl.
Takker på forhånd for svar, glimrende nettside!
L. (24.04.2018)
Svar:
Fiskemåkene kan ha trukket en del inn fra ytre skjærgård for å slippe unna predasjon fra bl. a. mink og svartbak. På hustakene er de langt mer trygge, og dette har de forstått. Fiskemåker kan bli opp mot 30 år gamle, så de har lang tid på å samle seg erfaring.
Roar Solheim (24.04.2018)
Linerler bygger reir i blomsterkasse rett under vindu
To linerler er i gang med å bygge reir i blomsterkasse rett under soveværelse-vindu som ofte står åpent. Det er ikke kommet noen egg enda. Kan vi fjerne det. Er redd for fuglelopper når de forlater redet.
T.G. (24.04.2018)
Svar:
La reiret være i fred. Du trenger ikke å bekymre deg for fuglelopper - det er sjeldent slike å finne i linerlereir.
Roar Solheim (24.04.2018)
Hvilken fugl er dette?
A.S. (24.04.2018)
Svar:
Til venstre en ringtrost hann, til høyre bak en gråtrost.
Roar Solheim (24.04.2018)