Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 24 777 til 24 801 av totalt 50 250 spørsmål «forrige neste»
kattugle-gulpeboller?
glemte å legge ved bilde av gulpebollene :P
Kan kattuglene etablere og starte hekking nå? eller er det for sent?
Mvh Gudmund Nærø
G.N. (02.05.2018)
Svar:
Det er dessverre ikke mulig å artsbestemme nøyaktig hvem som har gulpet opp slike boller. Her mangler også en målestokk. Men det kan godt være kattugle. Kattugler kan kanskje starte å hekke sent noen steder i år, siden de har hatt en hard vinter over store deler av SØ-landet, og er i dårlig kondisjon under snøsmeltinga.
Roar Solheim (02.05.2018)
Rødstilk
Brukar rødstilk å svømma på sjøen, som ei svømmesnipa?
MVH
Geir
N.N (02.05.2018)
Svar:
Alle vadefugler KAN svømme av og til, men de gjør det sjeldent. Har selv sett rødtilk og gluttsnipe svømme når de har vadet langt ut i vannet og det blir litt for dypt, men er kort vei til neste mudderbanke.
Roar Solheim (02.05.2018)
Due
Det landa ein due utafor huset til ein ven av meg. Det var ein bydue og den virka veldig tam. Vi gav den litt brød, og den kom meir eller mindre bort for å ete av handa. Dette er første gong eg har sett bydue her ute ved Øygarden og eg lurar på kva den gjer her.
O. (02.05.2018)
Svar:
Det er det dessverre umulig for oss i Fuglevenn-redaksjonen å vite.....
Roar Solheim (02.05.2018)
Syk fugl på fuglebrettet
Fuglen har all fjær stående ut, slik at den blir veldig fluffy. Henger lenge på brettet og flyr ikke bort når den blir forstyrret. Etter en stund flyr den bort. Spiser på maten, men virker slapp i spisingen. Det karakteristiske er fjærene som står rett ut. Set to forskjellige fugler med dette. Alder?
E.K. (02.05.2018)
Svar:
Fuglen høres syk ut, men det er umulig å stille diagnose bare ut i fra en beskrivelse av utseende.
Roar Solheim (02.05.2018)
Hvilken fugl er dette?
Fikk besøk av denne fuglen i dag. Har ikke sett den før. Hvilken fugl er det?
Mvh Tatiana
T.H. (02.05.2018)
Svar:
Dette er en bjørkefink.
Roar Solheim (02.05.2018)
Tiur eller orrfugl?
Hei,
var nylig i et område jeg tror det ligger en tiurleik med sentrum innenfor 100 meter. Det var store mengder fjær etter det jeg antar er en tiur som har blitt utsatt for et rovdyrangrep. Men en kollega av meg er av den oppfatning at tiuren ikke har denne type fjær som er buet i enden, og at det sannsynligvis tilhører en orrfugl. Noen formening?
H.D. (02.05.2018)
Svar:
Ja - dette er fjær fra en orrhane.
Roar Solheim (02.05.2018)
SPØKELSESFUGL PÅ SOTRA
Hei. Vi grubler veldig på en merkelig hul vibrerende lyd som høres ut som en fugl som vibrerer med vingene? når den stuper? Ikke vert år vi hører den her ute ved kysten av Sotra men i år har den vert veldig aktiv i snart et par uker. I går kveld var den veldig aktiv rundt solnedgangen. Vi hører den men ser den ikke. Kan du hjelpe oss?
Vennlig hilsen Arne
N.N (01.05.2018)
Svar:
Du hører nok en enkeltbekkasin. Det er de to ytre stjertfjærene som vibrerer når den stuper ned gjennom lufta. Det gir en litt dyp, vibrerende, nesten mekrende lyd, derav lokalnavn som mekregauk og himmelgeit.
Roar Solheim (01.05.2018)
Sannsynleg ein i meisefamilien...
Hei! Såg i dag (1.5.18) to fuglar, som eg trur må vere i meisefamilien. Svart isse, svart strupe (rundaktig, nesten som ei smekke), kvit augeband (auga innanfor det kvite altså). Mørkegrå oppå, lysegrå buk. Lysegrå striper i stjerten (elles mørkegrå). Meiner å ha sett gul nebb, men kan ta feil der. Størrelse ca. 12-13 cm. Har sett på bilete av svartmeisa, men augebandet hennar stemmer ikkje med det eg såg. Balkanmeisa liknar òg litt, men strupeflekken var større i forhold til det eg ser på bileta på nettet. Håpar du kan hjelpe meg igjen! :) Tusen takk på førehand!
Med venleg helsing, Barbara
B.P. (01.05.2018)
Svar:
Vanskelig å si sikkert, men svartmeis høres absolutt ut som den mest aktuelle arten. Balkanmeis opptrer aldri hos oss, da er granmeis og løvmeis de riktige artene.
Roar Solheim (01.05.2018)
Hva er dette slags fugl ?
Bildet er tatt gjennom vindu og er originalt undereksponert 2 blendere (ved en feil). Tatt 20. april 2018 i Mjøsområdet. Pga. undereksponeringen er bildet "frisket" opp i Photoshop. (Det er en hvit ledning som ligger på bakken bak fuglen)
K.Ø. (01.05.2018)
Svar:
Dette er en kjernebiter hann.
Roar Solheim (01.05.2018)
Hvilken and
Hei. Finner ikke helt ut hvem dette kan være. Bildet er tatt i Drangedal nå i helgen og det var flere kvinender i nærheten av denne. Jeg ble i stuss med den stjerten. Takk for hjelpen!
M.A. (01.05.2018)
Svar:
Beklager. Dette bildet er så uklart at jeg ikke klarer å se hva slags ender dette kan være.
Roar Solheim (01.05.2018)
and
I høst tok jeg bilde av tre bergender på Hvaler. Når jeg har sett på bildene har jeg lagt merke til at den ene anda er annerledes. Fuglen til høyre har hvit halsring og den er litt hvit på stjerten, dette syntes ikke på noen av de andre fuglene. Er det også en bergand?
N.N (01.05.2018)
Svar:
Det hvite rundt nebbet tyder på at den til høyre også er en bergand, men den hvite ringen rundt halsen er unormalt. Kjenner ikke til om bergand kan krysse seg med f. eks. kvinand, men dersom det kan skje, så kan denne fuglen minne om hunnfugl både av bergand og kvinand.
Roar Solheim (01.05.2018)
Hvilken and er dette?
N.N (01.05.2018)
Svar:
Dette er en stokkand hunn.
Roar Solheim (01.05.2018)
Tjeld
Er tjelden den eneste fuglen i Norge som har røde øyner?
I. (01.05.2018)
Svar:
Nei. Siland hann har røde øyne, det samme har noen av dykkerne og lommene.
Roar Solheim (01.05.2018)
Blåmeis i fuglekasse
Vi har blåmeis som bygger rede og forbereder veldig om dagen. Vi må dessverre flytte fuglekassa, vil blåmeisen fortsette jobbingen, eller finne seg ei ny fuglekasse?
A. (01.05.2018)
Svar:
Det er det vanskelig å si noe sikkert om. Blant annet vil det avhenge av hvor langt dere må flytte kassa.
Roar Solheim (01.05.2018)
Snadderand?
Kan dette være en snadderand hunn?
Å.M. (01.05.2018)
Svar:
Nei. Dette ser ut til å være en krikkand hunn.
Roar Solheim (01.05.2018)
Hybrid mellom gråtrost og svarttrost, eller ein heilt annan art?
Hei! Eg har blitt oppmerksam på to litt rare (og litt små) svart-trostar i hagen min. Dei har nemleg det som for meg ser ut som eit gråtrostmønster i drakta som skin nærast metallisk i grønt og blått. Etter kva eg kan sjå er det det same paret, for eg har aldri sett meir enn to av dei i slengen, og den eine er alltid noko brunare i grunnfargen enn den andre. Begge har gult nebb. Er dette ein hybrid mellom svarttrost og gråtrost, eller er det ein heilt annan art som eg ikkje veit om og ikkje finn i fugleboka? Eg bur i Trondheim.
O.F. (01.05.2018)
Svar:
Nei. Vi kjenner ikke til hybrider mellom trosteartene. Derimot er det ganske vanlig med svarttroster som har avvikende farger, blant annet mange lyse eller hvite fjær. Dette skyldes genetiske avvik, og ikke albinisme. Slike avvikende svarttroster er temmelig alminnelige - vi får nesten ukentlig rapporter om observasjon av slike.
Roar Solheim (01.05.2018)
På fuglebrettet
Hei, vi har besøk av noen fugler på brettet som vi lurer på hvilke er.
De har en rød flekk på hodet og to mørke flekker på brystet som om de har klappet seg der og etterlatt flekker. Jeg har lett på Google og i våre fuglebøker uten hell. Hvilke kan disse være? Tusen takk for svar.
K.H. (22.04.2018)
Svar:
Dette høres ut som at det kan ha vært stillits - let etter bilde av denne på nettet.
Roar Solheim (30.04.2018)
3 ukjente fugler i Inkognitogaten, oslo
Den spiste av fuglemateren i hagen, som en kjøttmeis eller spurv, og samme størrelse som disse. den hadde tversoverstriper over hodet som så ut til å være rød, hvite og bla.
M.E.E. (28.04.2018)
Svar:
Sjekk om det er stillits du har hatt på besøk.
Roar Solheim (30.04.2018)
Hva slags fugle egg er dette.
Hei. Så dette bildet på ei en side og lurte på hva slags fugle egg dette er. Jeg tror det er kjøttmeis.
M.P. (29.04.2018)
Svar:
Dette er ikke meiseegg, og reiret er heller ikke noe meisereir. Det kan minne om et dompapreir, men jeg kan dessverre ikke si sikkert hvilken art dette kan være.
Roar Solheim (30.04.2018)
Ukjent fugl på Raufoss,Oppland
Hei! Jeg har de siste årene observert mange fugler hos meg. Men i dag oppdaget jeg,ikke bare en, men tre fugler(av samme art),som jeg ikke klarer å identifisere. Har gått igjennom alle bøker jeg kan finne. Den hadde svart hette og rød sjal. Den var ca samme str som blåmeisen (mulig litt større). Og på vingen hadde den hvit og svart annen hver gang. Det så ut som den hadde grovt nebb som dompappen. Men det var vanskelig å se med kikkerten.
L. (29.04.2018)
Svar:
Ikke helt lett å finne sikkert hva du kan ha sett, men jeg mistenker at det kan ha vært bjørkefink hanner. Det har vært en del bjørkefinkflokker som folk har sett her og der i det siste, og dette er trolig den mest aktuelle arten.
Roar Solheim (30.04.2018)
Beiset fuglekasse
Jeg har kjøpt en fuglekasse i dag, som er beiset på både utsiden og innsiden. Lukter ganske sterkt av den. Leser nå at fuglekasser ikke skal beises inni. Er det sånn at jeg ikke burde henge den opp? Kan fuglene ta skade av det? Eller er det bare at de ikke kommer til å flytte inn i den?
Hilsen meg
N.N (30.04.2018)
Svar:
Du kan nok fint henge den opp. Tror ikke fuglene tar noen skade av dette. Svartspettene hakker reirhull i telefonstolper som fra tidligere har vært gjennomtrukket med kreosot, men ser ikke ut til å ha noen problemer med dette. Dagens beis er ikke giftig slik den var tidligere, så det går trolig helt fint.
Roar Solheim (30.04.2018)
dompap
er dompap en trekfugl
N.N (30.04.2018)
Svar:
Både ja og nei. Begrepet trekkfugl blir ofte brukt på arter som flyr langt mot syd om vinteren. Det gjør ikke dompapene, men de kan flytte seg langt i øst-vest retning i vinterhalvåret på jakt etter frø. Dermed er de for så vidt trekkfugler, selv om denne formen for bevegelser ofte omtales som "streif"-fugler. Begrepene er derfor noe uklare og til dels misvisende.
Roar Solheim (30.04.2018)
Andeflokk
Hei! Kom over denne andeflokken på tur. 2 av dem var helt hvite. Aldri sett før. Var veldig sky og lettet straks de fikk øye på meg. Så vidt meg bekjent er det ingen som har tamme ender i nærheten Sør Helgeland
F. (30.04.2018)
Svar:
Dette er en gjeng stokkender, med to hvite stokkandlignende individer. Det kan være rømte tamender, krysninger av tamand og stokkand, eller stokkender med fargeavvik.
Roar Solheim (30.04.2018)
Identifisering av snipe
Hei. Tok et bilde av ei snipe ved mjøskanten,Espernområdet i Hamar den 29 april d.å. kl 1400. Er usikker på hva slags snipe dette er. Kan dere hjelpe meg med identifiseringen ?
På forhånd, takk.
J.H.J. (30.04.2018)
Svar:
Dette er en gluttsnipe.
Roar Solheim (30.04.2018)
Svake kattugleunger
Jeg har en kasse med tre små kattugleunger. To av dem ser svake ut. Den ene er kanskje død.
I kassa er det også en større død fugl. (Kråke?)
Er det en go ide å ta ut den døde fuglen eller vil uglen ordne opp i dette selv ??
N.N (30.04.2018)
Svar:
Hvis det ligger en død fugl i kassa, så er dette mat som de voksne uglene har bragt inn. Hvis ungene er små og ikke kan spise selv, er de avhengige av å bli foret av sin mor. Hvis det ligger kjøtt i kassa, og ungene ser ut til å dø av sult, er det et tegn på at hunnfuglen har omkommet. Den kan ha blitt påkjørt, eller tatt av f.eks. hønsehauk når den har vært ute fra kassa på en luftetur.
Roar Solheim (30.04.2018)