Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 24 536 til 24 560 av totalt 50 019 spørsmål


#Diverse

Spørsmål:

dette er ikke et spørsmål,men en takk til roar solheim,det var det jeg mente ang.gjess.vi trenger ikke gå til drastiske tiltakhvs, rett og slett prøv de gamle fugleskremsler.det skulle være en fornuftig ide å forske på det det jeg egentlig ville var å takke solheim for hans tålmod og energi.tusen takk på vegne av meg og flere fuglsvenner.takk!

N.N (03.05.2018)

Svar:

Takk for hyggelig tilbakemelding!

Roar Solheim (03.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lang avstand og dårlig bilde. Men er det mulig å si hva dette er? Strandsnipe?

J. (03.05.2018)

Svar:

Ja, dette er en strandsnipe. Profilen avslører den til tross for uklart bilde.

Roar Solheim (03.05.2018)


#Diverse

Skjærer

Det har vært Skjærer på gården t"til alle tider" Nå er de borte. De har de siste 30-40 årene hatt reir i en stor granhekk. Vi har ikke forandret på noe. Vi har hatt en artig sameksistens med Skjæreunger i drivhuset, inne på vaskerommet der kattematen er når dørene står oppe om sommeren og hatt mange artige situasjoner mellom Skjærene og kattene på gården. Men nå er de borte. Hvorfor? Kommer de tilbake?

K.L.H. (03.05.2018)

Svar:

Det er det ikke mulig å gi deg noe svar på. Kanskje har en eller begge fugler i det paret som holdt til hos dere sist, omkommet, og det kan ta tid før nye fugler tar dette gamle territoriet i bruk. Naboterritorier kan ha endret grensene, slik at det leveområdet som omfattet deres gård, nå ikke lenger er stort nok. Her kan en ikke gjøre annet enn å vente og se.

Roar Solheim (03.05.2018)


#Diverse

Spørsmål:

de siste årene har jeg hatt 5 par kjernebitere ,og opp mot det samme når det gjelder dopap som hekker rundt huset.i fjor borte vi en brønn som jaget vekk alle uten ett par.iår har jeg sett minst 10 på en gang.det kryr av dem,det er vel ikke et spørsål, heller en gledelig ting

B.F. (02.05.2018)

Svar:

Ja, kjernebiteren har økt i antall og utbredelse, og vi får stadig nye meldinger om observasjoner av kjernebiter.

Roar Solheim (02.05.2018)


#Diverse

Spørsmål:

grågjess gjør skade på jordene.Det er i søgne bevist at gåsen er svært følsom for det vi kalte skremslker.gjessene var i mengder på jordet.etter at en enne skelkig like figur ble satt der forsvant alle gjess.jeg har prøvd å skrive rett.same hvordan jeg prøver så blir det galt.det jeg vil si er at fugleskremsel virker.til de som plages av gjess.

N.N (02.05.2018)

Svar:

I visse sammenhenger er det jo bra at denne type skremme-figurer faktisk kan virke, så kan man unngå mer drastiske tiltak som mange ofte ønsker å ty til...

Roar Solheim (02.05.2018)


#Diverse

Naboen kappet ned et skjære reir i dag. 2/5-18

Treet sto på privat tomt, men etter det jeg kan skjønne så er ikke dette helt innafor. Fikk det filmet med mobilen. For å gjøre det litt surt for han i etterkant. Er det et sted jeg kan sende filmen så kanskje det svir litt.

A. (02.05.2018)

Svar:

Du kan anmelde til politiet eller til Statens Naturoppsyn.

Roar Solheim (02.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

"Durrende" fuglesang.

Hei,
Hørte en fugl som hadde en "durrende"/"rullende" fuglesang.
Ble hørt i granskog cirka 800 m.o.h.
Så aldri fuglen så har ingen fysisk beskrivelse.

T.H.S.J. (02.05.2018)

Svar:

Denne beskrivelsen klarer jeg dessverre ikke å finne en passende art for. Sjekk om du kan ha hørt en syngende haukugle. Se denne siden: https://www.xeno-canto.org/410952

Roar Solheim (02.05.2018)


#Diverse

Bokfink

Hei vi er noen elever på 4.trinn.
Hva spiser bokfinken?
Og hva lager den reir av?
Hilsen Christine, Anders og Adrian

C.A.O.A. (02.05.2018)

Svar:

Bokfink spiser frø, plantedeler og masse insekter og småkryp. Den bygger reir av mose, lav og plantedeler.

Roar Solheim (02.05.2018)


#Diverse

gulpeboller

Hei, skrev til deg for en liten stund tilbake ang en kattugle jeg hadde funnet død i skogen min på Sunnmøre.
Trodde som sagt det var gjort med tanke på evt etabl/hekking i området etter at vi fant den uglen.
Men nå er var det full fres igjen her en kveld, med hoeskrik og hanneskrik. Og om det ikke var en tredje også, men den er jeg litt usikker på.
Da er det hvertfall en del kattugler i området her forstår jeg.

Har du noen formening om om dette kan være kattugle-gulpebolle? glemte selfølgelig og legge ved noe som kunne si noe om størrelsen.


Mvh Gudmund Nærø

G.N. (02.05.2018)

Svar:

Dessverre umulig å si sikkert om en gulpebolle er fra kattugle,men den kan godt være det.

Roar Solheim (02.05.2018)


#Økologi og atferd

Blåmeisen

Hei
Hvor lenge kan eggene ligge før moren kommer
og varmer dem?

T.E.B. (02.05.2018)

Svar:

Hvis fuglen ikke har lagt ferdig hele kullet ennå, har den heller ikke startet med å varme eggene. Da kan de ligge uten ruging helt til hele kullet er ferdig lagt, dvs opp mot 14 dager for det egget som er lagt først. Når meisen starter rugingen, kan ikke temperaturen synke for lavt, men jeg vet ikke hvor grensen går. Her vil tid vekk fra eggene avhenge av lufttemperaturen. på en solvarm dag kan meisen være mye lenger vekk fra eggene enn på en kald regnværsdag.

Roar Solheim (02.05.2018)


#Spor og sportegn

kattugle-gulpeboller?

Bilde vedlagt spørsmålet

glemte å legge ved bilde av gulpebollene :P

Kan kattuglene etablere og starte hekking nå? eller er det for sent?


Mvh Gudmund Nærø

G.N. (02.05.2018)

Svar:

Det er dessverre ikke mulig å artsbestemme nøyaktig hvem som har gulpet opp slike boller. Her mangler også en målestokk. Men det kan godt være kattugle. Kattugler kan kanskje starte å hekke sent noen steder i år, siden de har hatt en hard vinter over store deler av SØ-landet, og er i dårlig kondisjon under snøsmeltinga.

Roar Solheim (02.05.2018)


#Økologi og atferd

Rødstilk

Brukar rødstilk å svømma på sjøen, som ei svømmesnipa?
MVH
Geir

N.N (02.05.2018)

Svar:

Alle vadefugler KAN svømme av og til, men de gjør det sjeldent. Har selv sett rødtilk og gluttsnipe svømme når de har vadet langt ut i vannet og det blir litt for dypt, men er kort vei til neste mudderbanke.

Roar Solheim (02.05.2018)


#Diverse

Due

Bilde vedlagt spørsmålet

Det landa ein due utafor huset til ein ven av meg. Det var ein bydue og den virka veldig tam. Vi gav den litt brød, og den kom meir eller mindre bort for å ete av handa. Dette er første gong eg har sett bydue her ute ved Øygarden og eg lurar på kva den gjer her.

O. (02.05.2018)

Svar:

Det er det dessverre umulig for oss i Fuglevenn-redaksjonen å vite.....

Roar Solheim (02.05.2018)


#Sykdom og skader

Syk fugl på fuglebrettet

Fuglen har all fjær stående ut, slik at den blir veldig fluffy. Henger lenge på brettet og flyr ikke bort når den blir forstyrret. Etter en stund flyr den bort. Spiser på maten, men virker slapp i spisingen. Det karakteristiske er fjærene som står rett ut. Set to forskjellige fugler med dette. Alder?

E.K. (02.05.2018)

Svar:

Fuglen høres syk ut, men det er umulig å stille diagnose bare ut i fra en beskrivelse av utseende.

Roar Solheim (02.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fikk besøk av denne fuglen i dag. Har ikke sett den før. Hvilken fugl er det?

Mvh Tatiana

T.H. (02.05.2018)

Svar:

Dette er en bjørkefink.

Roar Solheim (02.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tiur eller orrfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
var nylig i et område jeg tror det ligger en tiurleik med sentrum innenfor 100 meter. Det var store mengder fjær etter det jeg antar er en tiur som har blitt utsatt for et rovdyrangrep. Men en kollega av meg er av den oppfatning at tiuren ikke har denne type fjær som er buet i enden, og at det sannsynligvis tilhører en orrfugl. Noen formening?

H.D. (02.05.2018)

Svar:

Ja - dette er fjær fra en orrhane.

Roar Solheim (02.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

SPØKELSESFUGL PÅ SOTRA

Hei. Vi grubler veldig på en merkelig hul vibrerende lyd som høres ut som en fugl som vibrerer med vingene? når den stuper? Ikke vert år vi hører den her ute ved kysten av Sotra men i år har den vert veldig aktiv i snart et par uker. I går kveld var den veldig aktiv rundt solnedgangen. Vi hører den men ser den ikke. Kan du hjelpe oss?
Vennlig hilsen Arne

N.N (01.05.2018)

Svar:

Du hører nok en enkeltbekkasin. Det er de to ytre stjertfjærene som vibrerer når den stuper ned gjennom lufta. Det gir en litt dyp, vibrerende, nesten mekrende lyd, derav lokalnavn som mekregauk og himmelgeit.

Roar Solheim (01.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sannsynleg ein i meisefamilien...

Hei! Såg i dag (1.5.18) to fuglar, som eg trur må vere i meisefamilien. Svart isse, svart strupe (rundaktig, nesten som ei smekke), kvit augeband (auga innanfor det kvite altså). Mørkegrå oppå, lysegrå buk. Lysegrå striper i stjerten (elles mørkegrå). Meiner å ha sett gul nebb, men kan ta feil der. Størrelse ca. 12-13 cm. Har sett på bilete av svartmeisa, men augebandet hennar stemmer ikkje med det eg såg. Balkanmeisa liknar òg litt, men strupeflekken var større i forhold til det eg ser på bileta på nettet. Håpar du kan hjelpe meg igjen! :) Tusen takk på førehand!
Med venleg helsing, Barbara

B.P. (01.05.2018)

Svar:

Vanskelig å si sikkert, men svartmeis høres absolutt ut som den mest aktuelle arten. Balkanmeis opptrer aldri hos oss, da er granmeis og løvmeis de riktige artene.

Roar Solheim (01.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette slags fugl ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt gjennom vindu og er originalt undereksponert 2 blendere (ved en feil). Tatt 20. april 2018 i Mjøsområdet. Pga. undereksponeringen er bildet "frisket" opp i Photoshop. (Det er en hvit ledning som ligger på bakken bak fuglen)

K.Ø. (01.05.2018)

Svar:

Dette er en kjernebiter hann.

Roar Solheim (01.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken and

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Finner ikke helt ut hvem dette kan være. Bildet er tatt i Drangedal nå i helgen og det var flere kvinender i nærheten av denne. Jeg ble i stuss med den stjerten. Takk for hjelpen!

M.A. (01.05.2018)

Svar:

Beklager. Dette bildet er så uklart at jeg ikke klarer å se hva slags ender dette kan være.

Roar Solheim (01.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

and

Bilde vedlagt spørsmålet

I høst tok jeg bilde av tre bergender på Hvaler. Når jeg har sett på bildene har jeg lagt merke til at den ene anda er annerledes. Fuglen til høyre har hvit halsring og den er litt hvit på stjerten, dette syntes ikke på noen av de andre fuglene. Er det også en bergand?

N.N (01.05.2018)

Svar:

Det hvite rundt nebbet tyder på at den til høyre også er en bergand, men den hvite ringen rundt halsen er unormalt. Kjenner ikke til om bergand kan krysse seg med f. eks. kvinand, men dersom det kan skje, så kan denne fuglen minne om hunnfugl både av bergand og kvinand.

Roar Solheim (01.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken and er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (01.05.2018)

Svar:

Dette er en stokkand hunn.

Roar Solheim (01.05.2018)


#Diverse

Tjeld

Er tjelden den eneste fuglen i Norge som har røde øyner?

I. (01.05.2018)

Svar:

Nei. Siland hann har røde øyne, det samme har noen av dykkerne og lommene.

Roar Solheim (01.05.2018)


#Fuglekasser

Blåmeis i fuglekasse

Vi har blåmeis som bygger rede og forbereder veldig om dagen. Vi må dessverre flytte fuglekassa, vil blåmeisen fortsette jobbingen, eller finne seg ei ny fuglekasse?

A. (01.05.2018)

Svar:

Det er det vanskelig å si noe sikkert om. Blant annet vil det avhenge av hvor langt dere må flytte kassa.

Roar Solheim (01.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Snadderand?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en snadderand hunn?

Å.M. (01.05.2018)

Svar:

Nei. Dette ser ut til å være en krikkand hunn.

Roar Solheim (01.05.2018)

««første 24 536 - 24 560 av 50 019 siste»»