Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 400 til 47 424 av totalt 49 949 spørsmål


#Diverse

Eventuelt hekeplas for svaler?

Har rivi den gamle låven og satt opp ett nytt stort uthus. hadde flere par med svaler i den gamle låven som heket der. nå kommer ikke svala inn i det nye uthuse. men på baksiden så har vi ikke gesimskasse. hvis jeg slaår opp ett bord der trur du da svala vil bygge reir der? eventuelt andre fugler? skal jeg eventuelt sette borde inn mot veggen eller yterst(mot takrena)? det er ca 40-60 meter fra bakvegen på uthuse til skog kanten.

A. (11.04.2008)

Svar:

De svalene du hadde på gammellåven var låvesvale, og i Norge hekker disse alltid inn i hus. Hvis du vil ha disse tilbake kunne du f.eks. laget en lufteåpning høyt opp på veggen, slik det var på gamle høylåver. I tillegg med det finnes noen liggende dragere/takåser med en god bredde slik at svalene kan bygge rede sitt på.

En av årsakene til låvesvalas tilbakegang er nettopp at det etter hvert er stor mangel på disse gamle låvene hvor de kom seg inn gjennom luftehullet eller via portene/dørene som alltid sto åpne sommers tid. De moderne driftsbygningene har en elektrisk vifte i luftehullet og i tillegg er som regel portene stengt.

Hvis du slår et bord på veggen like under takutstikkene så kan du kanskje få taksvala til å hekke. Den limer fast sitt rede oppunder gesimskasser og hekker alltid utvendig på bygninger, men under der hvor det finnes overbygg.

Morten Ree (23.04.2008)


#Økologi og atferd

små fugl

Hvor sover småfuglene hen, ser de aldri om kvelden

N.N (12.04.2008)

Svar:

Småfuglene setter seg mest mulig skjult i tette trær eller inn i hulrom på natten for å sove. Ofte kan de sitte flere sammen. Blant annet brukes ofte fuglekasser til overnatting, spesielt på vinteren.

Morten Ree (23.04.2008)


#Økologi og atferd

fugler

Bilde vedlagt spørsmålet

hei hvorfor er alt stile når det reiner mener fuglene?????

N.N (12.04.2008)

Svar:

De fleste fugler og dyr er som oss mennesker, de liker seg best når det er godt vær. Når regnet siler ned så prøver fuglene å sitte på en tørr plass i et tett tre, eller under noen busker. Derfor stilner fuglesangen.

Morten Ree (23.04.2008)


#Økologi og atferd

er det mer snøspurv i år enn tidligere år?

Hei. Ja, er det?
Man har i år (2008) hørt mye mer om snøspurv på flyplasser
enn tidligere år.
Det har hvert mye avisskriveri om snøspurver som stanser
fly i år.

T.J. (11.04.2008)

Svar:

Det er nok ikke noe mer snøspurv i år enn tidligere år, men snømengden i fjellet mange steder gjør at snøspurven tar tilhold i store åpne plasser i lavlandet. Der vil kornåkre og annen dyrket mark være attraktivt, men også åpne områder som f.eks. en flyplass. Først det vil bli litt barflekker i fjellet vil de reise dit.

Morten Ree (22.04.2008)


#Diverse

Spania

Hei,, vi skal til spania i starten av august, skal til en plass nær alicante, øst-kysten, er desverre turist-område men vet du om det er noen fugleplasser, som det er gode muligheter for å se fugl på, i nærheten, har fuglene dratt?
takk:)

E.H. (11.04.2008)

Svar:

Her har du en oversikt over de beste fugleområdene i området rundt Alicante:

http://www.naturalicante.com/dondeaves/dondeaves-i.htm

Morten Ree (22.04.2008)


#Økologi og atferd

Byduer.

Kvifor "vippar" (nikkar) alle duene med hovudet når dei går?
3.-4. kl. var på tur til Bergen i dag, og det var eit fenomen som elevane såg då me studerte fuglelivet ved Lille Lundgårdsvannet.

E.B. (09.04.2008)

Svar:

Mange av de fuglene som går, og ikke hopper, vil ha en nikkende bevegelse med hode. Det har ingen annen årsak enn at det er en naturlig bevegelse for å skape framdrift, på samme måte som at vi mennesker beveger armene når vi går/springer.

Morten Ree (22.04.2008)


#Diverse

Hekketider

Hekketid til Svartbakk og Gråmåke i Lofoten
Er heketiden i slutten av april "fulvorpen"
Eller ikke før i starten av Mai.
Undres på dette. Mines vi som barn plokket måsegg og kom ikke på når denne sesongen startet.
Hilsen en utflyttet Nordlening

K.E. (09.04.2008)

Svar:

Flere av stormåkene begynner eggleggingen i slutten av april, men så langt nord vil jeg nok tro at de aller fleste legger egg i begynnelsen av mai.

Morten Ree (22.04.2008)


#Diverse

fugler

har fisker ører

M. (09.04.2008)

Svar:

Fisk har ører og er svært følsomme for lyd. De har ikke noe ytre øre, de mangler øregang, trommehinne og mellomørets knokler. Innerøret er sete for likevektssansen og hørselen.
Fugler har en meget velutviklet hørsel, og ugler er trolig de som hører best av alle. F.eks. kan en lappugle høre bevegelsene til en mus under en halv meter med snø. Øregangen sitter på hver side bak øyet. Fugler har ikke noe ytre øre, og den utvendige øreåpningen er dekket av spesielle fjær som mangler bistråler, sannsynligvis for at lydpassasjen ikke skal hindres. Det indre øret er i oppbygging veldig likt det indre øret hos pattedyrene. Lyden blir i det indre øret registrert av tynne følehår som leder signalene via nerver til hjernen. Disse følehårene sitter mye tettere hos fugler enn hos pattedyr. Pga. dette kan fuglene antagelig skille mellom lyder som forekommer med meget korte tidsintervall. Således er fuglene i bedre stand til å ta i mot mer sammensatt informasjon fra f.eks. fuglesang enn det vi er, siden de kan dele opp sangen i mindre deler.

Morten Ree (22.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

hei igjen, tok dette bildet i danmark, tydelig at det er en sanger, men hvilken??

E.M.H. (01.04.2008)

Svar:

Hagesanger!
Les mer om arten her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=65&vis=

Morten Ree (22.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Var på Herdla 4.11 i fjor og tok vedlagte bilde. Er det en svarttrost vi ser med to kråker, eller kan det være en kornkråke? (Fuglene satt på Lamøyen).

O. (03.04.2008)

Svar:

Hvis bilde er tatt nå i vinter så er dette sikkert den kornkråka som har hatt tilhold på Herdla i lengre tid. Ut fra bilde kan det være litt vanskelig å si om det er svartkråke eller kornkråke.

Morten Ree (22.04.2008)


#Spor og sportegn

hvilken ugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har funnet noen gulpebolle og lurer på hva slags ugle de hører til. Trolig enten hornugle eller muligens perleugle. Lengden var 4cm.

Eneste ugle i området som er "vanlig" er hubro og disse gulpebollene var tydeligvis ikke hubro!

J.B. (24.03.2008)

Svar:

Litt vanskelig å si, men jeg vil foreslå perleugle. Du nevner at hubro er vanlig forekommende der du bor. Vi er svært interessert i opplysninger om denne arten. Opplysninger kan sendes til nof@birdlife.no.

Morten Ree (22.04.2008)


#Fuglekasser

kjøttmeis

kan eg bare skjekke i fuglekassen ver dag!eller gjør det noe?

F. (21.04.2008)

Svar:

Vær forsiktig med kjøttmeisen. Når du ser at den begynner å legge egg, så vent 3-5 dager mellom hver sjekking. Når den har klekt unger kan du titte ned i kassa hver dag, men la det bli en kjapp visitt for ikke å forstyrre mer enn høyst nødvendig.

Roar Solheim (21.04.2008)


#Økologi og atferd

Tiurleik

Heisann! Lurte på om det er noen sammenheng mellom nattetemperatur og tiurleik? Hørte en gang at tiuren nødvendigvis ikke spiller når det er minusgrader om natten? Når ca er "høneuka" til storfugl i Trøndelag? På forhånd takk :-)

A. (21.04.2008)

Svar:

Vet ikke når høneuka inntreffer i Trøndelag, her på Sørlandet er den akkurat i disse dager. Et tips er å se om myrullen blomstrer (torvull), det er ofte samtidig med høneuka. Nattefrost er nok ikke det viktigste, men vindstille oppholdsvær betyr mye. Regn, snø og vind kan stoppe tiurleiken helt.

Roar Solheim (21.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tårnugle?

Jeg bor i Ullensaker kommune i Akershus. Da jeg skulle gå til jobben en morgen i forrige uke (16.04.08), ca kl. 06.30, fløy det plutselig en stor fugl rett framfor meg. Den hadde brune perlelignende overside og hvit underside. Lange vinger og et rundt hode. Jeg tenkte først perleugle, men den var jo alt for stor til det. Jeg vet at tårnugle ikke hekker i Norge, men etter å ha studert flere bøker - så er det det eneste alternativet jeg kan finne som ligner på det jeg så.

Ø.K. (21.04.2008)

Svar:

Det er langt mer sannsynlig at du har sett en hornugle - vingelengde, form og fluktmønster kan nok minne om tårnugle. Fra undersiden ser både hornugle og jordugle hvite ut, selv om de har en del mønster og flekker. Men det dukker av og til opp tårnugler i Norge, og de blir jo også sett av og til.

Roar Solheim (21.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dvergfluesnapper i Hessdalen?

Kan det ha vært en dvergfluesnapper jeg holdt i hånden?
Vi har en flokk hester som går ute om vinteren. Vi bor 650m o.h og i april er det enno snøhelt her i Hessdalen. Fra luften, og en trekkfugls synspunkt, vil området der hestene går fortone seg som en stor bar flekk. Det innebærer at vi observerer mange av de små trekkfuglene ganske tidlig. I år så vi f.eks. stæren den 4.04, linerla 14.04. I går, den 20.04.08 var det kommet en liten fugl inn i stallen.Jeg fanget den i vinduet,tok den i hånda og slapp den ut.
Det var en veldig liten fugl med rustrødt bryst. Betydelig mindre enn en linerle. Jeg glemte å studere halen. Kan det ha vært en dvergfluesnapper? Eller var det rødstrupe?

T.M. (21.04.2008)

Svar:

Nei, dette har nok vært en rødstrupe. Dvergfluesnapperen ankommer adskillig senere på våren.

Roar Solheim (21.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Gikk tur fra Finstad til Losby på Lørenskog på søndag, da så jeg denne fuglen fly over et jorde. Nikon 40d med nikkor 1oo-300mm VR m atofokus, men klarte ikke få bedre bilde enn dette...

C.J. (21.04.2008)

Svar:

Selv om bildet ikke er skarpt, vser det tydelig at du har fotografert en vipe. Ytre del av vingen er bredere enn indre del - det er vipa alene om.

Roar Solheim (21.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Haukugle i Vestfold?

Vi satt rundt et bål ved Hallevannet i Larvik. Etter solnedgang hørte vi en fugl kretse rundt oss i tusmørket, og lyden den laget minte meg om haukugle. Den fløy i store sirkler rundt plassen vi satt, før den satte seg til i en tretopp og kurra videre en times tid. Jeg gikk inn på nettsida "fuglelåter i Hordaland" og mener jeg gjenkjente låten til haukugla. Men kan det stemme - eller er det andre fugler med liknende låt som er mer sannsynlige? Jeg dro ut til samme plassen i går kveld, men hørte ikke noe til fuglen da. Takknemlig for gode tips!

J.S. (21.04.2008)

Svar:

Denne klarer jeg ikke å finne ut hva er, bortsett fa at adferden ikke minner om haukugle, ei heller stedet. Trolig er det snakk om en annen art, men jeg kan ikke finne noe godt forslag her. Beklager.

Roar Solheim (21.04.2008)


#Diverse

Fuglesang/-lyd

Heisann! Det er en fuglelyd jeg flere ganger har lurt på hvilken fugl som er opphavet. Sene kvelder og tidlige morgener kan du høre en dyp vibrerende lyd som kommer fra en flygende fugl, spesiellt i myr- og skogsområder. Har hørt betegnelsen "tiurvekkern" om denne, men dette er sikkert en meget lokal betegnelse. Dette pga at spillet til tiuren som regel ikke starter før denne fuglen har vært aktiv. På forhånd takk! :-)

A. (21.04.2008)

Svar:

Du har trolig hørt enkeltbekkasin, lokalt mange steder kalt mekregauk. Den stuper ned gjennom lufta slik at de ytre stjertfjærene vibrerer og lager en mekrende lyd. Men denne fuglen har tradisjonelt ikke blitt koblet sammen med tiurleik, alle fall er det nytt for meg.

Roar Solheim (21.04.2008)


#Økologi og atferd

reduksjon av kråkebestand

Hei! Jeg har på vegne av fylkesmannen drevet skjøtsel i et fuglefredningsområde for å bedre forholdene for ærfuglens hekking. Det største problemet er i følge lokalbefolkningen at kråke, måke og ørn tar ungene før de kommer seg til sjøen. Er det noen vits i å ta ut kråker og måker lokalt? Kråker er vel territoriale, hvor fort blir de erstattet av nye hvis de som er der taes ut? Hvis man bruker en form for kråke-feller, vil da levende fugler skygge unna de døde fuglene? Finnes det andre/bedre tiltak?

K. (08.04.2008)

Svar:

Ærfugl er i likhet med andre mellomstore og mindre fugler utsatt for predasjon. Naturen er bare slik. Den enes brød den andres død!
Målet for en fugleart når den går til hekking er selvsagt å få egg og unger og beskytte disse etter beste evne. Men det grunnleggende er å føre slekten og arten videre, og dermed klare å erstatte seg selv for å opprettholde bestandsnivået. Derfor får dyr og fugler som er høyt predatert også store kull, nettopp på grunn av risikoen for et stort tap av individ.
Når det gjelder ærfugl så hekker den ofte i eller like ved stormåkekolonier. Grunnen til dette er at den da er tryggere for predasjon fra rev, mink, kråke og ørn. Dermed blir stormåkene i tillegg til å være en fiende, også en beskytter. Ærfuglen vurderer at dette totalt gir en gevinst.
Dette ser man også ellers i naturen. For eksempel er det som ofte stor hekkefrekvens hos flere fuglearter i nærheten av rovfuglreder. Nettopp for at fuglene vurdere at beskyttelsen gir en gevinst i forhold til faren ved å bli rovfuglens bytte!

Derfor er vi i fuglemiljøet svært skeptisk når vi hører om tilfeller der forvaltningen skal skje ved hjelp av kuler og krutt.

Morten Ree (21.04.2008)


#Diverse

Stær har lagt egg i blomsterpotte på terrassen

Hei!

Jeg skulle gjerne visst om stæren er fredet. Bakgrunnen er at en stær har lagt to blå egg i min blomsterpotte på terrassen. Jeg ønsker alternetiver til å drepe fugleungene i eggene, er det noen som vet om alternetiver? Evt hvordan kan jeg gjøre dette på en mest human måte? Eggene har vært der i 4-5 dager og fuglen ruger vel i tilsammen 12- 14 dager?

T. (08.04.2008)

Svar:

Du får vel vårt svar så sent at eggene kanskje allerede er klekket?
Stæren er i likhet med alle andre fugler fredet i hekketiden og Viltlovens §3 sier klart fra om at "Alt vilt, herunder dets egg, reir og bo er fredet med mindre annet følger av lov eller vedtak med hjemmel i lov."

Morten Ree (21.04.2008)


#Diverse

Noe som skremmer duer?

Hei. Jeg ser det er en under som har stilt et lignende spørsmål om duer, men jeg spør allikevel. Finnes det noe som duer er redd for eller synes lukter vondt. vi har noen duer som bråker så mye ute på balkongen hver morgen rundt klokka seks, hvor de trolig kurtiserer hverandre til den store gullmedaljen og kjæresten min er redd for at de skal hekke der ute (pigger hjelper ikke da balkongen er stor og de også sitter "inne/nede" på balkongen). Har du noen gode råd?

N.N (07.04.2008)

Svar:

Duene er redd for rovfugl og store ugler. Hva om dere forsøker å skjære ut en siluett av en sittende ugle, male denne mørk brun og lag to knallgule øyne!!? Risikoen med en slik er at den kan tiltrekke seg kråkefugl som vil mobbe denne "ugla".

Morten Ree (21.04.2008)


#Økologi og atferd

Fant en morsom artikkel på tv2 nettavisen...

Hei! Er rovfuggel-entusiast og kom over denne nyheten...
Er det sannsynlig at dette er fakta? se link:
http://pub.tv2.no/nettavisen/verden/article885817.ece

P. (16.04.2008)

Svar:

Ørner markerer sitt leveområde med å sirkle på oppadstigende luftstrømmer over territoriet. Her i Norge har mange hangglidere opplevd å sveve sammen med ørner, men jeg kjenner ikke til at noen ørn har oppfattet hanggliderne som konkurrenter og forsøkt å jage dem vekk. Det er nok det som har skjedd i Australia i artikkelen du refererer til. Trolig dreier det seg om kilehaleørn, en slektning av kongeørn.

Roar Solheim (17.04.2008)


#Diverse

Tårnfalk hekket på hytta

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. I fjor sommer hadde vi et tårnfalkepar som hekket oppe under mønet på hytta vår. De fikk tilsammen 5 unger som alle vokste opp, godt foret med mus og lemen.
Er det sannsynlig at det samme paret kommer tilbake i år?
Jeg kunne tenke meg å kunne overvåke reirplassen med et Web-kamera. Er det vanskelig å få til?
Bildet viser 3 av ungene, de to siste ligger bak og synes ikke her. Det var vanskelig å få et godt bilde av foreldrene, de var nokså sky, og satt gjerne i skogkanten til vi var ute av syne.

A.W. (16.04.2008)

Svar:

Artig bilde, og morsomt at du har fått tårnfalken som "husfugl", det er ikke så vanlig. Tårnfalkene ser ut til å bruke slike reirplasser flere år etter hverandre, så det er nok gode sjanser til at de kan komme tilbake. Men du kan godt reske ut de gamle reirrestene og legge inn litt ny, tørr oppsmuldret stubbeflis til falkene, da har de et godt underlag å grave reirgrop i. Gjør det raskt, for det er ikke lenge til tårnfalkene er på plass. Vet desverre ikke nok om web-kameraer, men jeg tror dette skal være nokså enkelt å få til med agens utstyr.

Roar Solheim (17.04.2008)


#Diverse

Snøspurvplage

Hei! Lurer på om dere har et godt råd for å skremme bort store flokker med snøspurv fra en flyplass. Nærmere bestemt Stokmarknes lufthavn i Vesterålen.
Vi har vært plaget av store flokker med snøspurv og har prøvd alt mulig uten å lykkes.
Det er første året vi ser slike mengder.Dette har ført til
at Widerøe ikke lander her i perioder.

J.S. (16.04.2008)

Svar:

Kontakt fly-fugl kontoret på Zoologisk Museum i Oslo, ved Christian Aas.

Roar Solheim (16.04.2008)


#Diverse

Plasthubro

Hei! Jeg bor i byområde med stor måkeplage på verandaer og tak i nærmiljøet. Jeg har hørt at plasthubroer kan virke avskrekkende på hekkende måker. Hvor i alle dager får jeg kjøpt en slik?

K.H.J. (15.04.2008)

Svar:

Sportsbutikker med vekt på jakt og fiske vil ofte ha slike. Selv om hubroen er fiende for måker og kråkefugl så må du også huske at disse rovfuglene er mobbeoffer og kan tiltrekke seg mengder av både måker og kråker. Det er på denne måten jegere bruker slike plasthubroer, når de skal lokke kråkene på skuddhold.

Morten Ree (16.04.2008)

««første 47 400 - 47 424 av 49 949 siste»»