Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 413 til 47 437 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Storfugl
Hei. jeg har prosjekt om tiurleik, og har et par spørsmål angående det. hva er hovedforskjellen på paringsatferden og "normal"atferden? hvordan vet tiur og røy at tiden er inne for paring?
N.D. (16.04.2008)
Svar:
Det er spesielt lyset som påvirker parringsadferden, i tillegg vil også værforhold/snøforhold påvirke når røya er villig til å parre seg. Det har vært en tendens til endring på denne "høneuka" ettersom vi nå opplever temperaturstigning og tidligere vår de senere årene.
Morten Ree (23.04.2008)
Ærfuglen
hvor mange år kan en ærfugl bli?
A.A. (14.04.2008)
Svar:
Data fra Norsk Ringmerkingsatlas viser at den eldste kjente norske ærfugl ble 21 år 6 måneder gammel. Det er derfor rimelig å anta at ærfuglen kan bli opp mot 30 år gammel.
Morten Ree (23.04.2008)
Musvåk
Hei!!!! tidlig på morgenen i dag så eg en liten rovfugl på en telefonstolpe, den var mørkebrun med gråhvite flekker over brystet og magen, eg tror den var litt gul i nebbet, kan det ha vært en liten musvåk?
K.Ø.H. (13.04.2008)
Svar:
Spurvehauk, sannsynligvis en ungfugl ut fra din fargebeskrivelse.
Morten Ree (23.04.2008)
gråhegre
hva har gråhegre på menyen. kan svartbaken vinne en gråhegre i kamp
N.N (22.04.2008)
Svar:
Gråhegren er en utmerket fisker, og en stor del av føden består av fisk. Men den kan også ta smågnagere, frosk,egg og i visse tilfeller fugleunger.
Svartbaken har den fordelen at de er sjelden alene, de opptrer flere sammen, derfor vil de i mange tilfeller jage hegren på flukt. Men møtes de en mot en så vil selvsagt hegren være overlegen med sin størrelse og et nebb som et kraftig våpen.Morten Ree (23.04.2008)
ørn
hvor mange ørne-arter finnes det i verden?
og kan du si alle navnene?
K.A. (12.04.2008)
Svar:
Det er litt uvisshet om antall ørnearter i verden. Noen opererer med 59, mens andre skriver over 80. I følge Norsk Navnekomitè for Fugl (NNFF) så har de navnsatt 65 arter med ørn i verden. Gå til linken nedenfor og du vil få opp alle navnene. Hvis du ikke får det automatisk, skriv ørn i søkefeltet.
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/index.php?name=%F8rn&submit=S%F8kMorten Ree (23.04.2008)
Linerle kasse
Hei.
Er det mulig å få noen måla på den linerle kassa dere har avbildet her på siden?
A. (13.04.2008)
Svar:
Jeg har ikke målene på kassen, men bruk bord med bredde 15, dette vil gi en indre diameter i kassen på 12x15 cm. Bruk høyde 30 cm, ytre bredde i front skal være 15 cm, la halve fronten være åpning, lag et tak på 25 cm. bør henges på vegg.
Du kan også lage en mer avlang kasse som er vist på tegningen, hovedsaken er at det er en stor åpning slik at linerla kan ligge å se ut.Morten Ree (23.04.2008)
stokkandas hekkeperiode
jeg lurer på hvor lenge stokkanda ligger på rede før eggene klekkes?
M.L.D. (13.04.2008)
Svar:
Stokkanda ruger normalt i 27-28 dager. I gode værforhold kan det ta kortere tid, mens i kaldt vær vil ta lengre tid. Normalt legger stokkanda egg i april og mai, alt etter hvor i landet det er. I enkelte tilfeller kan den starte allerede i slutten av mars.
Morten Ree (23.04.2008)
Paringsatferden til tiur
Hei.
jeg lurer på hvordan tiuren endrer sin atferden fra "normal"atferd til paringsatferden. vet fra før at den gjerne blir ganske aggresiv og uredd ovenfor mennesker. hvordan vet tiuren og røya at tiden er inne? er det kun instinkt som gjør at april/mai er tiden?
håper på svar her!
mvh. Nikolai
N. (13.04.2008)
Svar:
Nå er det heldigvis slik på vår planet at alt liv, det være seg mennesker, fugler og dyr, planter og trær har den egenskap, og instinkt om du vil, som gjør at det store målet er å føre slekter videre. Når det gjelder fuglene så er det for de aller aller fleste våren/forsommeren som er den tiden da dette skjer, og må skje, hvis man skal rekke å få avkommene til å bli i stand til å klare seg selv under høstens trekk eller vinterens harde virkelighet.
Når det gjelder storfugl, så er det spesielle at dette starter med at hannene (tiuren) måler krefter med hverandre i den vårlige tiurleiken. Allerede i slutten av mars, når dagene blir lange og vårsola varmer så begynner tiuren så smått å spille, men det topper seg i slutten av april, i månedsskifte mot mai, da røyene kommmer på leiken. Din beskrivelse av aggresiv og uredd tiur gjelder kun noen ytterst få eksemplarer som blir såkalt spillegal, og som må betraktes som et sjeldent fenomen. Tiurene er svært sky på leiken, men akkurat under sin karakteristiske lydytring synes å være i sin egen verden.Morten Ree (23.04.2008)
Hønsehauk
Hei
Eg har ein hønsehauk som har halt seg mykje runt hønsegarden, no er den heilt utmagra og den greier ikkje å lette. Det er ein ungfugl. Kva skal eg gjere? Er det noken eg skal kontakte?? Eg bur på Bømlo.
L. (12.04.2008)
Svar:
Svært mange av de unge hønsehaukene dør i sitt første leveår. Du kan enten prøve å legge ut noe kjøtt der hvor den holder til, slik at den får spist godt. Den kan innfanges, men den rovfugl/ugler kan være vanskelig å få til å spise i slike stressituasjoner og må derfor tvangsfores, med f.eks. kjøttdeig eller kattmat på boks. Det anbefales derfor at den fores i det fri. Fuglen kan også muligens være skadet ettersom den ikke letter?
Du kan også prøve å kontakte NOFs fylkesavdeling i Hordaland, e-post: nof@fuglar.noMorten Ree (23.04.2008)
spurveliknende fugl, mørkere brun, rustrød på brystet, fin sang
Hva kan det være?
N.N (12.04.2008)
Svar:
Du har opplevd rødstrupens nydelige og kraftfulle sang. Enkelte steder i landet blir den kalt "tiurklokka"! Dette er fordi at rødstrupen starter sangen veldig tidlig på morgenen, ennå mens det er ganske mørkt, og ettersom den ofte holder til i gammel storvokst granskog/barskog der hvor tiuren har sitt vårspill, så fikk den ord på seg for å vekke tiuren slik at tiurleiken kunne begynne. Rødstrupen er også en av de mest aktive sangfuglene på sene kvelder.
Morten Ree (23.04.2008)
når kommer trekkfuglene
Når kommer sisik til trøndelag?
D.Ø. (22.04.2008)
Svar:
Sisiken, altså grønnsisik og gråsisik, er vanligvis å treffe i Trøndelag hele året. I vinter derimot har det vært lite frø på trærne og derfor streifer disse fuglene over store områder i Skandinavia for å finne områder med mye frø på trærne. Men vinteren 2006/2007 var det enorme mengder med spesielt gråsisik i Midt Norge. Begge artene hekker i Trøndelag hvert år.
Les mer om sisikene i Norsk Fugleatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/Morten Ree (23.04.2008)
Eventuelt hekeplas for svaler?
Har rivi den gamle låven og satt opp ett nytt stort uthus. hadde flere par med svaler i den gamle låven som heket der. nå kommer ikke svala inn i det nye uthuse. men på baksiden så har vi ikke gesimskasse. hvis jeg slaår opp ett bord der trur du da svala vil bygge reir der? eventuelt andre fugler? skal jeg eventuelt sette borde inn mot veggen eller yterst(mot takrena)? det er ca 40-60 meter fra bakvegen på uthuse til skog kanten.
A. (11.04.2008)
Svar:
De svalene du hadde på gammellåven var låvesvale, og i Norge hekker disse alltid inn i hus. Hvis du vil ha disse tilbake kunne du f.eks. laget en lufteåpning høyt opp på veggen, slik det var på gamle høylåver. I tillegg med det finnes noen liggende dragere/takåser med en god bredde slik at svalene kan bygge rede sitt på.
En av årsakene til låvesvalas tilbakegang er nettopp at det etter hvert er stor mangel på disse gamle låvene hvor de kom seg inn gjennom luftehullet eller via portene/dørene som alltid sto åpne sommers tid. De moderne driftsbygningene har en elektrisk vifte i luftehullet og i tillegg er som regel portene stengt.
Hvis du slår et bord på veggen like under takutstikkene så kan du kanskje få taksvala til å hekke. Den limer fast sitt rede oppunder gesimskasser og hekker alltid utvendig på bygninger, men under der hvor det finnes overbygg.Morten Ree (23.04.2008)
små fugl
Hvor sover småfuglene hen, ser de aldri om kvelden
N.N (12.04.2008)
Svar:
Småfuglene setter seg mest mulig skjult i tette trær eller inn i hulrom på natten for å sove. Ofte kan de sitte flere sammen. Blant annet brukes ofte fuglekasser til overnatting, spesielt på vinteren.
Morten Ree (23.04.2008)
fugler
hei hvorfor er alt stile når det reiner mener fuglene?????
N.N (12.04.2008)
Svar:
De fleste fugler og dyr er som oss mennesker, de liker seg best når det er godt vær. Når regnet siler ned så prøver fuglene å sitte på en tørr plass i et tett tre, eller under noen busker. Derfor stilner fuglesangen.
Morten Ree (23.04.2008)
er det mer snøspurv i år enn tidligere år?
Hei. Ja, er det?
Man har i år (2008) hørt mye mer om snøspurv på flyplasser
enn tidligere år.
Det har hvert mye avisskriveri om snøspurver som stanser
fly i år.
T.J. (11.04.2008)
Svar:
Det er nok ikke noe mer snøspurv i år enn tidligere år, men snømengden i fjellet mange steder gjør at snøspurven tar tilhold i store åpne plasser i lavlandet. Der vil kornåkre og annen dyrket mark være attraktivt, men også åpne områder som f.eks. en flyplass. Først det vil bli litt barflekker i fjellet vil de reise dit.
Morten Ree (22.04.2008)
Spania
Hei,, vi skal til spania i starten av august, skal til en plass nær alicante, øst-kysten, er desverre turist-område men vet du om det er noen fugleplasser, som det er gode muligheter for å se fugl på, i nærheten, har fuglene dratt?
takk:)
E.H. (11.04.2008)
Svar:
Her har du en oversikt over de beste fugleområdene i området rundt Alicante:
http://www.naturalicante.com/dondeaves/dondeaves-i.htmMorten Ree (22.04.2008)
Byduer.
Kvifor "vippar" (nikkar) alle duene med hovudet når dei går?
3.-4. kl. var på tur til Bergen i dag, og det var eit fenomen som elevane såg då me studerte fuglelivet ved Lille Lundgårdsvannet.
E.B. (09.04.2008)
Svar:
Mange av de fuglene som går, og ikke hopper, vil ha en nikkende bevegelse med hode. Det har ingen annen årsak enn at det er en naturlig bevegelse for å skape framdrift, på samme måte som at vi mennesker beveger armene når vi går/springer.
Morten Ree (22.04.2008)
Hekketider
Hekketid til Svartbakk og Gråmåke i Lofoten
Er heketiden i slutten av april "fulvorpen"
Eller ikke før i starten av Mai.
Undres på dette. Mines vi som barn plokket måsegg og kom ikke på når denne sesongen startet.
Hilsen en utflyttet Nordlening
K.E. (09.04.2008)
Svar:
Flere av stormåkene begynner eggleggingen i slutten av april, men så langt nord vil jeg nok tro at de aller fleste legger egg i begynnelsen av mai.
Morten Ree (22.04.2008)
fugler
har fisker ører
M. (09.04.2008)
Svar:
Fisk har ører og er svært følsomme for lyd. De har ikke noe ytre øre, de mangler øregang, trommehinne og mellomørets knokler. Innerøret er sete for likevektssansen og hørselen.
Fugler har en meget velutviklet hørsel, og ugler er trolig de som hører best av alle. F.eks. kan en lappugle høre bevegelsene til en mus under en halv meter med snø. Øregangen sitter på hver side bak øyet. Fugler har ikke noe ytre øre, og den utvendige øreåpningen er dekket av spesielle fjær som mangler bistråler, sannsynligvis for at lydpassasjen ikke skal hindres. Det indre øret er i oppbygging veldig likt det indre øret hos pattedyrene. Lyden blir i det indre øret registrert av tynne følehår som leder signalene via nerver til hjernen. Disse følehårene sitter mye tettere hos fugler enn hos pattedyr. Pga. dette kan fuglene antagelig skille mellom lyder som forekommer med meget korte tidsintervall. Således er fuglene i bedre stand til å ta i mot mer sammensatt informasjon fra f.eks. fuglesang enn det vi er, siden de kan dele opp sangen i mindre deler.Morten Ree (22.04.2008)
hvilken fugl
hei igjen, tok dette bildet i danmark, tydelig at det er en sanger, men hvilken??
E.M.H. (01.04.2008)
Svar:
Hagesanger!
Les mer om arten her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=65&vis=Morten Ree (22.04.2008)
Hvilke fugl?
Var på Herdla 4.11 i fjor og tok vedlagte bilde. Er det en svarttrost vi ser med to kråker, eller kan det være en kornkråke? (Fuglene satt på Lamøyen).
O. (03.04.2008)
Svar:
Hvis bilde er tatt nå i vinter så er dette sikkert den kornkråka som har hatt tilhold på Herdla i lengre tid. Ut fra bilde kan det være litt vanskelig å si om det er svartkråke eller kornkråke.
Morten Ree (22.04.2008)
hvilken ugle
Jeg har funnet noen gulpebolle og lurer på hva slags ugle de hører til. Trolig enten hornugle eller muligens perleugle. Lengden var 4cm.
Eneste ugle i området som er "vanlig" er hubro og disse gulpebollene var tydeligvis ikke hubro!
J.B. (24.03.2008)
Svar:
Litt vanskelig å si, men jeg vil foreslå perleugle. Du nevner at hubro er vanlig forekommende der du bor. Vi er svært interessert i opplysninger om denne arten. Opplysninger kan sendes til nof@birdlife.no.
Morten Ree (22.04.2008)
kjøttmeis
kan eg bare skjekke i fuglekassen ver dag!eller gjør det noe?
F. (21.04.2008)
Svar:
Vær forsiktig med kjøttmeisen. Når du ser at den begynner å legge egg, så vent 3-5 dager mellom hver sjekking. Når den har klekt unger kan du titte ned i kassa hver dag, men la det bli en kjapp visitt for ikke å forstyrre mer enn høyst nødvendig.
Roar Solheim (21.04.2008)
Tiurleik
Heisann! Lurte på om det er noen sammenheng mellom nattetemperatur og tiurleik? Hørte en gang at tiuren nødvendigvis ikke spiller når det er minusgrader om natten? Når ca er "høneuka" til storfugl i Trøndelag? På forhånd takk :-)
A. (21.04.2008)
Svar:
Vet ikke når høneuka inntreffer i Trøndelag, her på Sørlandet er den akkurat i disse dager. Et tips er å se om myrullen blomstrer (torvull), det er ofte samtidig med høneuka. Nattefrost er nok ikke det viktigste, men vindstille oppholdsvær betyr mye. Regn, snø og vind kan stoppe tiurleiken helt.
Roar Solheim (21.04.2008)
Tårnugle?
Jeg bor i Ullensaker kommune i Akershus. Da jeg skulle gå til jobben en morgen i forrige uke (16.04.08), ca kl. 06.30, fløy det plutselig en stor fugl rett framfor meg. Den hadde brune perlelignende overside og hvit underside. Lange vinger og et rundt hode. Jeg tenkte først perleugle, men den var jo alt for stor til det. Jeg vet at tårnugle ikke hekker i Norge, men etter å ha studert flere bøker - så er det det eneste alternativet jeg kan finne som ligner på det jeg så.
Ø.K. (21.04.2008)
Svar:
Det er langt mer sannsynlig at du har sett en hornugle - vingelengde, form og fluktmønster kan nok minne om tårnugle. Fra undersiden ser både hornugle og jordugle hvite ut, selv om de har en del mønster og flekker. Men det dukker av og til opp tårnugler i Norge, og de blir jo også sett av og til.
Roar Solheim (21.04.2008)