Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 24 307 til 24 331 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Uglereir/kasser
Jeg har to små ugleinteresserte jenter. Hvor i Oslo-området kan vi gå for å prøve å finne uglereir, evt uglekasser? Vi har selv satt opp kattuglekasser i Bergen men vi skal ikke dit i år. Hilsen Karen
K.G. (21.05.2018)
Svar:
Kontakt NOF Oslo og Akershus - søk adresse på nettet. Da finner du lokalkjente som kanskje kan hjelpe dere. Mulig dere kan få bli med noen som skal ringmerke kattugleunger.
Roar Solheim (22.05.2018)
Ørn og rein
https://www.facebook.com/johnmikkel.somby/videos/2004180399624080/?t=0
Hei! Hvilken ørneart er dette?
L.A. (22.05.2018)
Svar:
Dette er en voksen havørn. Tipper den leter etter døde reinkalver eller etterbyrden etter fødsel - havørnene er kjappe til å finne åtsler eller rester de kan ta for seg av uten å måtte fange maten selv. De kan også jage kongeørn vekk fra byttedyr som kongeørnene selv har tatt.
Roar Solheim (22.05.2018)
Rede på inngangsdøra
Hei. Etter noen dager på hytta i pinsen, kom vi hjem til et fuglerede inne i dørkransen på inngangsdøra. Tror det er svarttrost som har bygget det, men det er ingen egg der foreløpig. Uenigheten her hjemme går på om vi skal ødelegge reiret eller være litt trostfosterhjem noen uker. Er det noe i veien mot å la det henge? Er det stor fare for fuglelus eller andre sånne problemer? Blir trosten aggressiv mot oss som noen ganger må inn døra? Eller vil de tolerere at jeg flytter hele kransen med rede en meter unna, på en spiker på ytterveggen?
G. (21.05.2018)
Svar:
La reiret være (dere har faktisk ikke lov til å rive det ned), og se om fuglen godtar at dere går inn og ut. Tror ikke fuglene vil angripe dere akkurat, og fuglelus skal dere ikke engste dere for. Dette kan bli en morsom opplevelse. Fugler som bygger reir på denne måten pleier å venne seg til trafikk av mennesker.
Roar Solheim (21.05.2018)
"Unormal" egglegging og ruging for blåmeis?
I kamerakassa oppdaget jeg 1.egg 6.mai da vi kom hjem fra ferie. 9. mai har jeg notert at det ser ut som hunnen har lagt seg til ordentlig for ruging. Har opplevd tidligere at blåmeisen kun la ett egg. 10. mai ser jeg 2 egg. 11. mai er det 3 egg. Så går det noen dager frem til 15.mai hvor egg nr 4 er på plass. De tre neste dagene legges det egg slik at 20. mai var det totalt 7 egg. I dag er det fortsatt 7 egg. Det rare er at for meg har det sett ut som at rugingen har vært igang i flere dager, og så har den likevel lagt nye egg etter det?
Er det vanlig at det kan gå flere dager mellom egglegginger? Hvordan vet vi sikkert at rugingen er i gang for fullt? Det er flere dager hvor den har ligget mye på eggene, kun korte lufteturer hvor hannen mater den litt og den spiser litt selv. Er det stor sjans for at noen egg kan klekke flere dager før de andre nå som den har ligget mye på noen egg før de resterende er lagt?
R.H. (21.05.2018)
Svar:
Vet dessverre ikke sikre svar på dine spørsmål, men jeg vet at meiser kan legge 1-2 egg etter at de har startet rugingen, slik at en eller to unger kan klekkes senere enn resten av kullet.
Roar Solheim (21.05.2018)
Fugleobservasjon.
Hei! På tur ned Byahalla ved Steinkjer i går, 20 mai ble vi oppmerksom på en fugl som satt på gangvegen. Den satt ganske rolig så observerte og tok noen bilder før vi gikk videre. Kanskje feilet det den noe. Verken Anne Karin eller jeg hadde sett en sånn fugl før. Størrelse: som en trost, men kraftigere og med kort stjert. Kjernebiter?
T.H. (21.05.2018)
Svar:
Ja, dette er en kjernebiter.
Roar Solheim (21.05.2018)
lappfiskand
I fjor vinter så jeg 2 fugler under isfiske på Hostonvatnet i Sør Trøndelag som jeg ikke kunne kjenne igjen og fant de heller ikke i noen fuglebok.I pinsen nå så var jeg på samme vann og der så jeg disse 2 fuglene igjen, og etter litt dypdykk i fuglebøker så mener jeg å tro at det må dreie seg om lappfiskender, men da jeg leser om dens utbredelse så blir jeg usikker igjen, men de ligner så mye på bildene at jeg kan ikke forstå at det er noen annen fugl. Så spørsmålet er, har dere fått inn eller hørt om lignende observasjoner i området? Mvh jan Kåre Stamnes
J.K.S. (21.05.2018)
Svar:
Lappfiskand er regelmessig overvintrer mange steder i sør-Norge, og den er absolutt en mulig art å se i Sør-Trøndelag. Har selv bilder av lappfiskand hann fra Jonsvatnet.
Roar Solheim (21.05.2018)
Hvordan ta vare på måsegget?
Hei! Vi har funnet et måseegg og jeg lurer på hvordan skape optimale forhold slik at det overlever og klekkes?
N.N (21.05.2018)
Svar:
Det skal du IKKE gjøre. Forlatte egg skal er en naturlig hendelse, og du har hverken lov til eller grunn til å ta hånd om slike.
Roar Solheim (21.05.2018)
is- eller gulnebblom?
N.N (21.05.2018)
Svar:
Tja - ikke helt lett å si, men det lyse på nebbet tyder på at det er en gulnebblom. Kanskje en ung fugl som er i ferd med å gå inn i voksen drakt (?).
Roar Solheim (21.05.2018)
Bestemmelse av art.
Kva slags fugl kan dette vere ? Kom inn i huset.
R.S. (21.05.2018)
Svar:
Dette er en gråfluesnapper.
Roar Solheim (21.05.2018)
Fugl på usmørt sykkel
Har opplevd en fuglelyd siste nettene som jeg aldri har hørt før. Den er mildest talt irriterende da den høres ut som en rusten sykkel med lyse korte skrik i samme takt som gresshoppene i syden. Hver "sang" varer 1-3 minutter før den tar en 10 min pause. Jeg antar fuglen sitter i de høye bjørketrærne over elven 50 meter unna, men lyden bærer altså gjennom vinduer og inn i sjelen!
Den startet rundt 10.mai og er mest aktiv nattestid, men begynner i skumringen kl 22 og kan holde på store deler av natten og utover dagen til 11-12 tiden. Resten av dagen er det stille. Har sjekket opp alle kjente uglelyder i Norge, og ingenting som minner om den terroristen her.
N.N (21.05.2018)
Svar:
Mistenker at du hører en åkerrikse. Den er nattaktiv, og sitter på bakken. Hør på lyd på denne siden:
https://www.xeno-canto.org/explore?query=crex+crexRoar Solheim (21.05.2018)
Kjøttmeisunge kekkes nå utenfor reisplassen, mora bryr seg ikke
I dag i kamerakassa vår oppdager jeg bevegelse mot veggen til innflygingshullet, en unge var ute av egget sitt. Selve reiret med mor som ruger, ligger mot motsatt vegg. Mora snur ryggen til den nyklekte, ligger bare på de andre eggene. Har mora rullet vekk egget? Har ikke sett noe egg der før.
I.Ø. (21.05.2018)
Svar:
Vanskelig å si. Hvis du kan åpne kassa, kan du dytte ungen tilbake i reirgropa.
Roar Solheim (21.05.2018)
Fuglefjær
Hei. Legger ved eit bilde av to fjær som eg lurte på om dere kunne hjelpe meg å identifisere. Eg trur den til venstre er ein hakkespett og veit den til høgre er ugle, men kan ein vite eksakt kva art dette er?
/Grethe
G.H. (21.05.2018)
Svar:
Fjæra til venstre er fra en grønnspett, den til høyre er fra kattugle. Helt til venstre i kanten av bildet ser det ut til å være en nøtteskrikefjær.
Roar Solheim (21.05.2018)
Hvilken fugl er dette?
Lyden er fra et skogholt med myrbunn ca 200 meter fra en stor vekk i et byggefelt i Mjøndalen. Lyd på Google drive her:
https://drive.google.com/file/d/14IELFBKpUK_Wl8LHwccet_PsIdrAWhZa/view?usp=drivesdk
S.R. (21.05.2018)
Svar:
Jeg hører bare veldig høyfrekvent pistring på opptaket, ikke ulikt lyd fra en spissmus!
Roar Solheim (21.05.2018)
Gjøk
Hørte gjøken i Eltdaln i Trysil i går (20.mai) er det veldig tidlig?
G. (21.05.2018)
Svar:
Nei. Gjøkene ankommer vanligvis omkring 10. mai. I år ble det noen steder hørt gjøk helt i begynnelsen av mai.
Roar Solheim (21.05.2018)
Flaggspett plyndrer bihotell
Jeg har hatt biehotell i hagen i snart 3 år. Endelig flyttet en mureveps inn. Jeg så den kom med larver, rygget inn og la egg og murte igjen hullet. Den brukte hele 2 dager på å innvie 4 hull. Så kom Flaggspetten og hakket seg gjennom alle hullene. Spørsmålet er, hvordan fant flaggspetten ut at det var larver der? Disse bihotellene er jo rene "godtebutikken" for disse fuglene. Vi som innehavere har da et ansvar om å dekke de til på et vis.
T.B. (21.05.2018)
Svar:
Ikke godt å si, men fuglene er mestere i å finne fram til matkilder!
Roar Solheim (21.05.2018)
hvilken fugl er dette?
N.N (21.05.2018)
Svar:
Dette må være en måltrost - litt uklart bilde.
Roar Solheim (21.05.2018)
Større fugl med «freselyder»
Hei, jeg og samboeren våknet 01:30 en natt, av en rar frese lyd. Trodde det i første omgang var hverandre som lagde den lyden, men det var verken hun eller meg. Lyden fortsatte etter vi våknet, og jeg titter ut av vinduet. Der var det en stor fugl, ca 50 cm høy, og veldig robust i størrelsen. Noen som kan hjelpe meg å si meg hva slags fugl dette er ? Har sett den for andre gang nå, rett ovenfor vinduet mitt. Har et stort tre utenfor som den var i. Jeg plystret på den, da fløy den veldig fort vekk. Bor i Eidsberg , 1 time sør for Oslo. Det er skogsområder rundt, mye skog. Fikk dessverre ikke tatt bildet i mørket, så bare en svart stor fugl. Takk for svar :)
N.N (21.05.2018)
Svar:
Etter størrelsen du beskriver, kan det kanskje ha vært tsjoo-lyden fra en orrhane du har hørt? Den kan kanskje oppfattes som litt fresende.
Roar Solheim (21.05.2018)
Måker
Tiden det tar fra men parrer seg til egget legges
N.N (20.05.2018)
Svar:
Besvart tidligere - ett døgn.
Roar Solheim (21.05.2018)
Hvilke fugl?
Trudde først at dette var en svarthvit fluesnapper, men nå er jeg i tvil. Hva er det?
Å.M. (21.05.2018)
Svar:
Dette er en bokfink hunn. Fluesnapperen har bl.a. et mye spinklere nebb, tilpasset insektspising.
Roar Solheim (21.05.2018)
Hvilke fugl?
Traff på denne i Lierne i Nord-Trøndelag. Hvilke art er dette.
?
Å.M. (21.05.2018)
Svar:
Dette er en duetrost.
Roar Solheim (21.05.2018)
Er dette en duetrost?
Tok opp denne fuglelåten på mobilen idag morges i Heddal i Telemark. Kan det være duetrosten?
Med vennlig hilsen
Ulf Rydland
U.R. (21.05.2018)
Svar:
Jeg tror dette er en duetrost, men er ikke helt sikker fordi det er vanskelig å høre på dette opptaket om denne fuglen bare står for de rene fløytetonene, eller om den lager noe mer lyd i tillegg. Hvis den bare lager fløytetonene, er det nok en duetrost.
Roar Solheim (21.05.2018)
hvilken fugl?
er det mulig å se hvilken fugl dette er? Fløy fort. Børsesjø/Skien i dag
N.N (20.05.2018)
Svar:
Dette ser mest ut til å dreie seg om en stær.
Roar Solheim (20.05.2018)
Hvilken fugl er dette
Fotografert ved Åsenfjorden i ettermiddag.
T.A.H. (20.05.2018)
Svar:
Dette er en jernspurv.
Roar Solheim (20.05.2018)
Hvilken fugl er dette
T.A.H. (20.05.2018)
Svar:
Dette er en jernspurv.
Roar Solheim (20.05.2018)
Monotont syngende fugl i Montenegro
Hei! Vi er så nysgjerrige på hvilken fugleart det er vi hører på kvelden her i Igalo, Montenegro. Den gir fra seg en monoton klang/lyd, kun i ett "støt" av gangen, og samme tonefall. Kan du hjelpe oss?
N.N (20.05.2018)
Svar:
Dessverre umulig ut i fra denne beskrivelsen, når du ikke en gang sier om dette er en dagaktiv eller nattaktiv fugl. Hvis lyden høres om natta, kan det dreie seg om dverghornugle.
Roar Solheim (20.05.2018)