Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 24 486 til 24 510 av totalt 50 297 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette måltrost?

N.N (24.05.2018)

Svar:

Nei. Dette er en gråtrostunge.

Roar Solheim (31.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit fugl på størrelse med trost

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Vi har en del trost i hagen om dagen, men plutselig dukket denne hvitkledde opp. Jeg har aldri sett en slik før, er det også en trost?

Bildet er tatt i Stange Vestbygd 25. Mai kl. 20.00

F.H. (25.05.2018)

Svar:

Ja. Dette er nok en svarttrost med mange hvite fjær, en genetisk feil som er velkjent og som en ser ganske ofte hos svarttrost.

Roar Solheim (31.05.2018)


#Fuglekasser

Kjøttmeisreir

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg fikk et kjøttmeisreir i fuglekassa mi. Det som var litt rart var at de bare hadde lagt 4 egg men de begynte riggingen på fullt og det er jeg HELT sikker på. Men så skjedde det noe, en dag jeg skulle sjekke hvordan det gikk men da jeg åpna kassa var det noe slaks bark eller noe oppi kassa som liksom lå over eggene og eggene var iskalde. (måtte bare kjenne litt på dem) Jeg trodde først en annen type fugl kanskje hadde tatt kassa, men så skjedde det liksom ikke noe mer, det har verken kommet noen nye barkebiter, og kjøttmeisparret har ikke kommet tilbake. Hva kan ha skjedd? Jeg legger til et bilde så du kan se

A. (26.05.2018)

Svar:

Den voksne meisen kan ha omkommet av naturlige årsaker. Det er nok en svarthvitfluesnapper som har lagt inn barkstrimlene, men så har også den stoppet opp med å bygge mer. Ellers ville den ha bygget et nytt reir oppå kjøttmeisreiret.

Roar Solheim (31.05.2018)


#Diverse

Spurv i gjødselsbøtta

Hei. I Hagen har jeg en dunk med brenneslegjødsel, ei skikkelig illeluktende næringsrik suppe. Jeg har to ganger funnet råtne spurv oppi gjødselvannet, og jeg ser at det setter seg spurv på kanten av dunken. Hva kan det ha seg at dette skjer? Drikker spurven gjødsel og dør? Hvorfor havner spurven oppi?

T.S. (27.05.2018)

Svar:

Dessverre vanskelig å si, men det KAN jo hende at dette vannet har en negativ virkning på spurvene som ikke er kjent. Som regel dør imidlertid ikke fugler i det de drikker noe som eventuelt er farlig, så dersom gjødselvannet er årsaken til at de har omkommet, burde en heller forvente at de døde lenger vekk. Kan det eventuelt tenkes at fuglene har kollidert med et vindu, og så har havnet oppi vanndunken?

Roar Solheim (31.05.2018)


#Diverse

Rødstrupe

Hvor lenge ligger rødstrupeungene i rede før de er flyvedyktig
Bakgrunn for spørsmålet.
Jeg hang en varmejakke til tørk ute i høst, og i vår var det ett rødstrupepar som syntes at jakkeermet var en fin redeplass.
Vi har to katter som fremdeles ikke har oppdaget dette MEN....vi er bekymret

C.A. (28.05.2018)

Svar:

Småfuglunger er i redet fra ca 2 uker til nesten 3.

Roar Solheim (31.05.2018)


#Diverse

Bråk fra gråspurv.

Vi opplever for tiden konstant høy sjenerende støy fra en gråspurv. Den begynner 04.30 om morgenen, og holder på hele dagen. Bør vi fjerne hirsen vi legger ut? Hva er dette, og hva er årsaken? Hva kan varigheten være om vi slutter å legge ut mat? Hva kan vi gjøre for å stoppe dette? Takk på forhånd?

J. (29.05.2018)

Svar:

Dette er nok spurvenes "sang", deres kurtiselyder. Dessverre ikke mye en kan gjøre med det. Det er ikke sikkert at spurvene holder seg på stedet på grunn av foringen, men dere kan jo forsøke å stoppe foring og se om det endrer situasjonen.

Roar Solheim (31.05.2018)


#Diverse

Sikker fjerning av fugl med reir

Hallo.

Vi har to leilighetsbygg hvor det er to eller flere reir inn under takplaten og i takrennene. Fuglene lager støy og gjør fra seg mye i området. Ville høre om jeg kan spørre til råds om det er noen lover eller anbefalinger for å trygt fjerne slike reir? Eventuelt når reirene er tomme

Jeg har ikke fått sett fuglene nøyaktig, men jeg tror det er skjærer.

O.J.J. (24.05.2018)

Svar:

Du har ikke lov til å fjerne etablerte reir med egg eller unger, men når ungene har hoppet ut kan du fjerne dem. Da må du sikre med metallnetting slik at ikke fuglene kommer inn til samme sted neste år.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lys brun (beige) kråkelignende fugl med mørkebrunt belte rundt halsen

Tirsdag kveld observerte jeg to lys brune (beige) kråkelignende fugler, med mørkebrune fargeband rundt halsen, i Ulsteinvik sentrum ved siden av tre kråker.
Kråkene var litt større enn sine lysebrune "slektninger".
Hvilke fugler kan dette ha vært?

G.H.6.Ø. (24.05.2018)

Svar:

Kan du ha sett to tyrkerduer?

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sykdom og skader

Skadet fugl

Hei,

En fugl som har fløyet i vinduet ble bare liggende å riste. Bevegde seg litt og så ble den liggende helt stille på siden. Det er vel å anta at den er død eller skal man gi det litt tid? Kan de plutselig kvikne til liv i igjen?

R. (24.05.2018)

Svar:

Fugl som flyr mot vinduer kan få hjernerystelse og svime av. Da KAN de av og til livne opp igjen, men hvis de skjelver og rister, og så blir liggende stille, er det som regel et tegn på at fuglen har omkommet.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Spørsmål:

hvordan fanger man havsulen

M. (24.05.2018)

Svar:

Den skal absolutt ikke fanges, så ditt spørsmål kan ikke besvares.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Funnet trosteunge under treet rett utenfor døra

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant en trosteunge rett utenfor døra, så først ut som et brukket ben, men naboen som driver med kylling og høns sa det så bra ut. er det riktig av meg å la den være? Har satt katten vi har innomhus og håper foreldrene fikser dette. Er den gammel nok til å kravle rundt på bakken?

N.N (30.05.2018)

Svar:

Ja. Dette er normalt stadium når gråtrostungen hopper ut fra reiret. Ikke rør den, og la den være i fred - foreldrene passer og forer den.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Økologi og atferd

Svane

hva spiser svaner

J. (24.05.2018)

Svar:

De spiser planter. Vannplanter eller vegetasjon på land.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Hei

Hvor mange uker må ungene ligge i reiret før
de flyr ut?

T.E.B. (23.05.2018)

Svar:

Blåmeisungene ligger i reiret 16-22 dager før de hopper ut.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Fjerning av fuglereir

Hei, i borettslaget jeg bor har de systematisk fjernet tilløp til reir. Fra å ha et rikt og variert fugleliv er det nå kun igjen noen få spurver og en skjære! Kan forstå at de ønsker å begrense antall måker, selv om det ikke har vært mange av dem, men blir bekymret for hva dette gjør med naturen/mangfoldet osv. Vi har et stort grøntområde med mange trær. Vil gjerne skrive til styret om dette, men trenger noen argumenter utover at jeg er en «gammel dame» som liker fuglemangfold. Andrea nærheten har også satt opp «fugleskremsel» på taket. Synes det er skremmende at hensynet til bilene går fremfor alt (fugleskitt). Mvh Katrin Kreul

K.K. (23.05.2018)

Svar:

Fjerning av påbegynte eller etablerte fuglereir på denne måten er faktisk ulovlig! Kan meldes til Fylkesmannen eller Statens naturoppsyn (SNO).

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Skadet dueunge

Hei! For et par uker siden havent det en duefamilie på min veranda. For en uke siden ble dueungen angrepet av an kråke, men den har klart seg til nå. Jeg plasserte ungen opp i redet igjen hvor moren har fortsatte å ruge på den. Men har lagt merke til at den er veldig vinglete, den klarer ikke gå/hoppe rundt. Det ser ut som det ene benet ble skadet i angrepet, hvor benet er plasserte lenger bak og ut til siden, mens det friske benet er plassert godt under magen. Har blitt veldig knyttet til denne lille familien og lurer på hva som kan gjøres for å hjelpe den lille. Er det noe som kan gjøres med benet? Klarer den seg med en for? Og tror du den vil klare å få benet på plass igjen selv (den legger benet innimellom under, men ikke like under magen som den andre foten)
Håper å høre fra dere snart!!

N.N (23.05.2018)

Svar:

Det er neppe noe du kan gjøre med denne situasjonen, annet enn å la duene få klare seg selv som best de kan. Dersom dueungen har fått en skade i beinet slik at det blir misdannet, kan den likevel klare seg og overleve. Det er faktisk utrolig hvor store handicap fugler kan overleve med.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Fuglekasser

Svarthvit fluesnapper vs. Kjøttmeis og fuglekasser

Hei
Vi hadde en fuglekasse med 32mm hull og en svarthvit fluesnapper så ut som om den var intressert i den. Han satt og sang i trærne rundt og var stadig inni kassa. Vi så også et par kjøttmeiser på og rundt kassa. Dagen etter det møttes den svarthvite fluesnapperen og kjøttmeisene. Snapperen jaget meisen rundt i lufta. Etter det så vi ikke til meisene. Men vi tenkte de da kunne trenge en fuglekasse, så vi kjøpte to til. De har hull på 35mm og ble hengt opp i noen trær litt lenger bort. Den svarthvite fluesnapperen undersøkte begge.

Spørsmålene:

Hvilke arter kan bruke fuglekasser med 35mm hull?

Er det mulighet for at hekkingen hos kjøttmeisen og den svarthvite fluesnapperen ikke har begynt?
Snapperen har ikke samlet materiale til reir så vidt jeg vet. Og kjøttmeisene var tydeligvis interessert i kassa selv om det var langt inn i mai. Er i Nordland og snøen ble først borte for noen uker siden, og her er det både mer snørikt og kaldere enn ellers i Nordland. Frost om natta bare for noen dager siden. I fjor lå snøen til juni.

Har bare sett mannlige fluesnappere. Er det mulig at damene ikke har kommet?

Har hørt at den svarthvite fluesnapperen kan ha to damer. Er det mulig at snapperen tar to fuglekasser med en dame til hver? Blir de kanskje så nært at de legger merke til hverandre og forstår at han er utro, eller bryr de seg ikke? (Ca 20 meters avstand)

Kan to forskjellige svarthvite fluesnappere bruke kassene selv om de er så nært? (20m)

Den ene kassen lukter litt. Trelukt blandet med inprignering tror jeg. Bryr fuglene seg?

Takk for svar!

E.B. (22.05.2018)

Svar:

På dine kanter kan nok begge arter starte å hekke så sent som nå. Trelukt betyr ingen ting. De fleste meiser, svarthvitfluesnapper, rødstjert og spettmeis kan bruke kasser med 35 mm inngangshull. Fluesnappere som har to hunner, har gjerne disse lenger fra hverandre enn 20 m.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Tjeld har lagt egg på felles takrerrasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. En tjeld har lagt tre egg i en stor blomsterpotte på takterrassen i borettslaget vårt. Jeg oppdaget den i kveld og er usikker hva vi skal gjøre med det. Skal vi be folk om å la de være i fred(da vil også flere få vite om eggene)?

På forhånd, takk.

Mvh Kari Horpestad

K.H. (22.05.2018)

Svar:

Ja. La tjeldene få være og forsøke å ruge ut eggene der de har lagt dem.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Stork

Følger ivrig med på direkteoverføring fra et storkereir i Danmark. Det er fint å se hvordan frivillige prøver å legge til rette for å få flere stork tilbake i Danmark. Jeg lurer på om stork har vært vanlig i Norge noen gang?

N.N (22.05.2018)

Svar:

Nei, det har den ikke. Vi kjenner ikke til at stork noen gang har hekket i Norge i historisk tid.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Kråkereir på husvegg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei hvordan kan vi bli kvitt redet? Vi har fjernet det en gang men det kom tilbake. Er fortvilet!

N.N (26.05.2018)

Svar:

Dessverre ikke lett å vite når fuglene kommer tilbake etter at reiret er fjernet EN gang. Mistenker at dette er et skjærereir.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Turkise egg i fjellside

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, gikk på dette redet i en fjellside i en myrfull kalksteinsdal i Gildeskål. Fuglen satt i reiret til jeg var en halv meter unna. Eggene er kanskje 3-4 cm lange. Hva er det slags fugl?

N.N (26.05.2018)

Svar:

Litt vanskelig å si, men kanskje en trostefugl.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hvilken fugl er dette?

N.N (25.05.2018)

Svar:

Tja - si det. Uten bilde er ikke det mulig...

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

observert i vestfold 26. mai

N.N (26.05.2018)

Svar:

Dessverre helt umulig å si på et bilde med så lav oppløsning. Selv om bildet forstørres framkommer ikke annet enn et svart støvkorn (!).

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva heter denne fuglen.?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva heter denne fuglen?

P.H.S. (26.05.2018)

Svar:

Bildet er uklart, men trolig er det grønnsisik som er på besøk.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Ringmerker

Svane i Bærum

Har fått usedvanlig kontakt med en svane.
Den er merket med nr Y 915.
Har dere noen data på denne?
Mvh Bjørn Wahl.

B.W. (25.05.2018)

Svar:

Send beskjed til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum - de bør vite dette.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Økologi og atferd

Svaleskrik

Hvorfor skriker svalen først i slutten av mai og ikke før?

C. (26.05.2018)

Svar:

Svaler roper og lager lyd hele tiden. Tårnseilerne ankommer omkring 15-20. mai, og de roper veldig kraftig. De hører du som regel straks de er ankommet.

Roar Solheim (30.05.2018)

««første 24 486 - 24 510 av 50 297 siste»»