Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 419 til 47 443 av totalt 50 011 spørsmål


#Fugleforing

Fugler og søvn.

Hei! Jeg har observert at fuglene ikke er ved fugleforingsautomaten min når det mørkner. Er det fordi de sover eller finnes det en annen årsak?

H. (25.04.2008)

Svar:

Ja! De fleste fugler som oppsøker forautomater er dagaktive, og om natta sitter de inne i hultrær, i fuglekasser eller inne i tette busker og sover. Så da besøker de ikke forautomatene.

Roar Solheim (25.04.2008)


#Diverse

Katt blitt tatt av ørn?

Vi bor ganske landlig til, og har nå mistet to av våre katter de siste to månedene. Begge pusene som vi mistet var hunnkatter, (ene mistet i beg. på mars, andre nå i slutten av april) begge var rundt året og ikke så store. Vi har lett og lett, begge var kastrerte og veldig huskjære, så de gikk aldri så langt avgårde når de var ute. Begge forsvant på dagtid.
Vi har observert et ørnepar i nærområdet, hvor sannsynlig er det at de har tatt kattene våre? Vi bor på sunnmøre..
Vi har en kastrert hannkatt som er mye større, den ser ikke ut til å være truet på noen måte.. Litt merkelig. to katter på under to måneder. De har bodd på samme plassen hele livet.
Håper på svar.

C. (25.04.2008)

Svar:

Kongeørn kan absolutt klare å ta huskatter, men jeg tviler litt på at voksne, territorielle kongeørner jakter nær hus og gård. Unge kongeørner har derimot mindre frykt for å jakte nær folk, og særlig hvis ørnene er sultne og avmagret. Men katter kan også bli tatt av rødrev og gaupe, og de kan bli påkjørt av biler. Små hunnkatter er nok mer utsatt for å kunne bli tatt enn en større hannkatt.

Roar Solheim (25.04.2008)


#Diverse

Fugler som flyr på vinduet

Noen som vet hvor vi kan skaffe merker med rovfuglsiluetter til å feste på vinduer, eller har andre gode tips for å forebygge at småfugler flyr på vinduet+

S.M.P. (25.04.2008)

Svar:

Prøv Natur og Fritid på Lista, tlf 38 39 35 75.

Roar Solheim (25.04.2008)


#Fuglekasser

stær

hei i jenn har stær kasser men den fikk 5 egg i fjor og etter 2 uker så døde 3 unger vet du hvorfor?s

H.P. (24.04.2008)

Svar:

Det hender at fugleunger dør i reiret, og det er ikke alltide enkelt å forstå hvorfor. Hvis en av de voksne fuglene dør (blir påkjørt, tatt av katt, spurvehauk eller lignende, eller forsvinner av andre grunner), så kan det bli for slitsomt for den gjenværende foreldrefuglen å skaffe nok mat. resultatet kan bli at noen eller alle ungene dør av sult. Også hvis det kommer kaldt eller regnfullt vær under ungeperioden kan foreldrene ha vanskeligheter med å finne nok mat, og enkelte unger kan dø.

Roar Solheim (24.04.2008)


#Diverse

svartbak

hva er sterkest av en tiur og en svartbak. jeg tipper at det er svartbak

N.N (22.04.2008)

Svar:

Disse to fuglene vil nok aldri komme i en situasjon hvor de måler krefter. Men det er helt klart at tiuren er den sterkeste. Husk det er en mye større og kraftigere fugl enn svartbaken. Tiuren veier fra 3,5 - 5 kg, mens svartbaken veier fra 1,2 - 2 kg.

Morten Ree (24.04.2008)


#Diverse

hauker

Jeg bor langt inne i den värmlanske skoger, og her er det mye fugl. I år har jeg kjøpt inn 19 sekker solsikkefrø à 25 kg ....Men, dette gjør også at haukene kommer, både hønskehauk og spurvehauk og kanskje andre rovfugler. Hva kan jeg gjøre for å skremme bort rovfugler. Er så trist å se bare fjær igjen av fuglene "mine" ....

N.N (18.04.2008)

Svar:

Imponerende mengde solsikkefrø du har brukt. Men vi må lære oss å akseptere at naturens lover er harde, den enes brød den andres død. Slik skal naturen fungere. Selv om jeg skal være enig i at det enkelte ganger kan være trist å være vitne til dette spillet. Men husk at menneske også er en del av dette der vi gafler i oss både kjøtt og fisk.

Rovfugl og rovdyr har den viktige oppgaven å holde bestandene friske og levedyktige ved å luke bort syke og svake individ. Spurvehauk og spurveugle er nok de som oftest har tilhold ved en foringsplass, men fugler som hønsehauk, varsler og kattugle kan også finne en del av sin mat der.

Morten Ree (24.04.2008)


#Diverse

Dompapp

Kan dompapphannen skifte farger sommer/vinterdrakt?

M. (18.04.2008)

Svar:

Dompapen er lik året rundt. Hannen med sin røde buk og bryst, hunnen med sin litt kjedeligere farge i gråbeige.

Morten Ree (24.04.2008)


#Diverse

MEISER

hvor mange meiser finnes det i norge??

B. (24.04.2008)

Svar:

Det er syv arter som hører til meisefamilien i Norge: kjøttmeis, blåmeis, løvmeis, granmeis, svartmeis, toppmeis og lappmeis.
Familien stjertmeiser har to arter: stjertmeis og skjeggmeis. Mens familien spettmeiser har en art i landet vårt, som heter spettmeis.
Dette gir tilsammen 10 arter. Av disse så er arten skjeggmeis meget sjelden og er en forholdsvis ny hekkefugl for Norge. Den hekker kun noen få steder på Sør-Østlandet.
Les mer om disse fuglene og se utbredelseskart på Norsk Fugleatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/

Morten Ree (24.04.2008)


#Diverse

Runde

Har det blitt flere eller mindre fugler på fuglefjellet Runde?

S. (15.04.2008)

Svar:

Dessverre så går det dårlig med flere av våre sjøfugler langs vår lange kyst. På Runde så er bestanden av lomvi redusert med over 90 %, i tillegg går også artene krykkje og toppskarv tilbake. Lunde er ganske stabil med kun en liten nedgang, mens havsula har økt mye i antall.

Morten Ree (24.04.2008)


#Fugleforing

Foring

Jeg forer småfuglene med meiseboller, solsikkefrø, litt nøtter og frukt gjennom vinteren. Det samme gjør ei venninne. Nå har hun slutta å fore for sesongen, for hun har lest at fuglene får for tynt skall på eggene sine dersom de lever av maten vi forer dem med i hekketida. Stemmer dette?

R.H. (18.04.2008)

Svar:

Det er helt greit å fore fuglene hele året. Det har ikke noe å gjøre med tykkelsen på eggskall. Nå på våren er det artig å fore fugler ettersom mange av trekkfuglene også vil besøke foringsplassen. For arter som bokfink, bjørkefink, jernspurv, sivspurv, stær, linerle med flere kan det være svært kjærkomment med en foringsplass i kalde dager på våren. Utover sommeren så er ikke behovet for en foringsplass viktig for fuglene, og de vil nyttiggjøre seg det store spiskammer som naturen gir.

Morten Ree (24.04.2008)


#Økologi og atferd

svartbak

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette en svartbak. eller en anen måke art so har tatt en voksen lunde. tror du polar måka kan klare og ta en voksen lunde for den er vell nepe så sterk som svartbaken

N.N (23.04.2008)

Svar:

Dette er en voksen svartbak. Den klarer fint å fange voksne lunder (BBC har tidligere vist filmopptak av slik jakt). Polarmåka er like stor som en svartbak, og adskillig mer utpreget jeger. På Bjørnøya tar polarmåkene regelmessig voksne lomvi og polarlomvi, og disse er adskillig tyngre og kraftigere enn en lunde.

Roar Solheim (24.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

vilken and er dette svartbaken har tatt

N.N (23.04.2008)

Svar:

Sannsynligvis er det en havelle, men bildet har litt for lav oppløselighet til å kunne forstørre det opp for å studere detaljer.

Roar Solheim (24.04.2008)


#Økologi og atferd

svartbak og skarv

Bilde vedlagt spørsmålet

er det en storskarv som svartbaken robber på bilde

N.N (23.04.2008)

Svar:

Ja, svartbaken har tydeligvis tatt en fisk fra storskarven! Gratulerer med et kjempeflott bilde!

Roar Solheim (24.04.2008)


#Økologi og atferd

stær

kan en stær ha mange kull på ett år?

H.P. (23.04.2008)

Svar:

Dersom stæren har god mattilgang, kan den få opp to kull i løpet av sommeren, men det mest vanlige er at de bare har ett kull.

Roar Solheim (24.04.2008)


#Økologi og atferd

stær

hvor mange egg legger en stær

H.P. (23.04.2008)

Svar:

Stær legger vanligvis 4-6 egg.

Roar Solheim (24.04.2008)


#Økologi og atferd

trost

hei vi har en svart trost som hekker i et lastebil skap vi har ute den ligger der hvert år den har 5 egg hele tiden er det den samme fuglen eller kan det være en annen?

H.P. (24.04.2008)

Svar:

Når reirplassen er såpass spesiell, så er det stor sjanse for at det er samme fugl som kommer tilbake.

Roar Solheim (24.04.2008)


#Fuglekasser

kjøttmeis

kan eg skjekke hver dag i fuglekassen til ein kjøttmeis når den bygger reir?eller forlater han bare kassen visst han ser eg er der?????

F. (24.04.2008)

Svar:

Før egglegging kan du titte ned i kassa hver dag (gjør det på ettermiddagen, for når meisen begynner å verpe, så er den inne på morgenen). Under eggleggingen er meisen bare inne når egget legges, så da er det nok heller ikke noe problem med en kjapp kikk. Men når kjøttmeisen legger seg til å ruge (hvis den ligger på reiret når du titter ned på den), bør du vente med neste reirkikk i minst 10 dager. Først når det nærmer seg klekking vil kjøttmeisen være noe mer tolerant, men vær likevel rask med kassekikkene for sikkerhets skyld.

Roar Solheim (24.04.2008)


#Diverse

Lundefugler

Hvor er det beste stedet i Norge til å se lundefugler på nært hold?

S. (23.04.2008)

Svar:

Det er flere aktuelle steder. Bor du i Sør-Norge er det lettest å reise til Runde, der kan du kjøre ut på øya og enkelt gå ut til fuglefjellet. I Nord-Norge må du med båt ut til Lovund, eller til Hernyken i Røst. Også lenger nord finner du fugefjell med lunder.

Roar Solheim (23.04.2008)


#Diverse

grå gås

hvis det straffbart å ta gås egg hvorfor er det tider vi har låv til å ta egg? hva er straffa?

H.P. (13.04.2008)

Svar:

Det er IKKE under noen omstendigheter lov å ta egg fra ville fugler, annet enn fra måker for dem som har tradisjonell grunneierrett til dette langs kysten av Nord-Norge.

Roar Solheim (23.04.2008)


#Økologi og atferd

Spurverede som er blottlagt

Vi har beskåret tujaen vår og oppdaget dessverre ikke spurveredet i treet før vi hadde sagd slik at hele redet nå ligger blottlagt og åpent. Bør vi flytte det eller forsøke å dekke det til på noen måte?

S.R. (20.04.2008)

Svar:

Det er vanskelig. Trolig er det et grønnfinkreir du har blottlagt. Hvis fuglen aksepterer reiret, så går det bra, men hvis den ikke godtar inngrepet, så vil den oppgi reiret. Da er det ikke mye du kan gjøre.

Roar Solheim (23.04.2008)


#Økologi og atferd

alle

ka er det ein fugl gjør midt på natta??

F. (21.04.2008)

Svar:

Dagaktive fugler sover, nattaktive fugler (ugler) er i aktivitet (jakter, spiser, forer unger osv.).

Roar Solheim (23.04.2008)


#Fuglekasser

stær

eg har funne mål på ein fuglekasse til stær
som er 30cm høy og 13cm brei kan det stemme

F. (21.04.2008)

Svar:

Det høres ikke så altfor galt ut. Det er alltid mulig å variere størrelsene litt - de fleste fuglearter er temmelig tolerante. Husk at hull i trær som fuglekasser etterligner, ikke kommer i standard størrelser. Lag innflyvingshullet med 4,5 cm diameter.

Roar Solheim (23.04.2008)


#Fuglekasser

låvesvale

Vi har hatt svaler i låvetaket. Nå skifter vi låvetak fra stein til plater, beholder undertak av tre. Det vil fortsatt være plass oppunder platene til reir. Blir det for varmt der? Hvordan kan vi legge tilrette for svaleparene? Fuglekasser under takskjegget? Utforming?

G.K. (21.04.2008)

Svar:

Kommer an på hvilke art du egentlig snakker om - låvesvaler (som hekker oppå bjelker inne i låvene), taksvale (som kitter reiret oppunder vegger og møner), eller tårnseileren (som ikke er en svale) som hekker under takstein eller i fuglekasser. I Fuglevennens høstnummer 2007 kan du lese hvordan du skal lage fuglekasser til tårnseileren. Fuglene finner selv ut om det er for varmt eller passe å hekke der de slår seg til.

Roar Solheim (23.04.2008)


#Fugleforing

Foring av snøspurv

Hei,jeg lurer på om jeg kan fore snøspurv, med bygggryn

R.O. (22.04.2008)

Svar:

Aner ikke, men det kan jo være et interessant forsøk. De er i alle fall frøspisere i deler av året.

Roar Solheim (23.04.2008)


#Økologi og atferd

Rødvingetrost

Når blir rødvingetrosten kjønnsmoden og hvor gammel kan rødvingetrost bli.

L. (22.04.2008)

Svar:

De aller fleste survefugler blir kjønnsmodne når de er snaut ett år gamle, dvs. når de kommer til sin første vår som voksne. Den eldste ringmerkede rødvingetrosten i Norge ble 7 år og 4 måneder, så trostene lever ikke så lenge, 6-8 (10) år er nok det maksimale de kan regne med.

Roar Solheim (23.04.2008)

««første 47 419 - 47 443 av 50 011 siste»»