Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 24 038 til 24 062 av totalt 50 019 spørsmål


#Diverse

Duerede i thujatreet i hagen

Jeg oppdaget et rede i thujatreet vårt i hagen. Skjønner at det bør fjernes. Hvordan gjør man det uten å ødelegge det?

N.N (09.06.2018)

Svar:

Dersom redet er tomt uten egg eller unger, kan du nok fjerne det. Bruk hansker.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Økologi og atferd

Hvor ofte blir en måltrostunge matet?

Et tideligere spørsmål om måltroster jeg fant fra 2005 fikk meg til å tenke på, hvor ofte blir en måltrost unge matet og med hva?

N.N (10.06.2018)

Svar:

Trostunger mates med mark, insekter og larver. Hvor ofte de mates avhenger bl.a. av hvor lett forelderen klarer å finne mat.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Diverse

er det mulig å redde ensomt målteostegg?

Hei! Her om dagen møtte jeg på et ensomt måltrost egg som lå ved en sti i nærheten av iddefjorden. Jeg tenkte at jeg måtte prøve å redde dette egget i stedet for å la det dø. Jeg vet at dere ikke svarer på spørsmål om å «holde fugler i fangenskap» men jeg har lagt dette egget i et glass med biter av et ullteppe i. Dette har nå lugget varmt i et døgn nå og jeg lurer på om det er noen mulighet for at dette egget klekker. Jeg har lyst igjennom egget med lommelykt og jeg ser klart at det er en oransje plomme i midten.

S.W.Ø. (09.06.2018)

Svar:

Du skal IKKE forsøke å "redde" fugleegg som ligger på bakken. Det skaper bare problemer, og det er bedre å la egget ligge.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hei. Hvilken fugl er dette?

Har hørt denne fuglen noen ganger. Men ikke fått sett den. Sitter i ei myr med en del busker og trær.

N.N (10.06.2018)

Svar:

Jeg kan svakt høre lyden fra en enkeltbekkasin her.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Diverse

Døde fugler

Funnet to døde,en liten og en skogsdue uten hode, ligger på ryggen og med ribbet bryst.... ser helt makabert ut..
Er dette typisk for noe rovdyr

L. (10.06.2018)

Svar:

Den er nok tatt av noe, men umulig å si hva uten bilde av den døde fuglen.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Økologi og atferd

Hi

Kan kråker få et bad? Altså vaske seg

N. (10.06.2018)

Svar:

Ja, alle fugler bader i vann.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Diverse

Er dette en mutasjon?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en mutasjon eller en syk kjøttmeis?
Den er i full funksjon, har tilsynelatende travelt med å skaffe mat til unger. Virker altså ikke syk. Synes billedet viser et nebb større en vanlig. Antar likevel at det ikke er mutasjon. Jeg har mange billeder.

N.E.J. (10.06.2018)

Svar:

Dette er en vanlig kjøttmeis med avvikende nebb og ganske sliten fjærdrakt.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Diverse

Hi

Kan kråker bli vasket?

N. (10.06.2018)

Svar:

Ja - det kan alle fugler bli. Men hvis vi mennesker skal vaske en fugl med såpevann, er det viktig at alle såperester skylles vekk fra fjærene før fuglen tørkes med hårføner.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trekkfugler

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette traner? Dei vart observert på langt hold på ei eng på nordsida av Hornindalsvatnet.
Mvh Johannes Nome

J.N. (10.06.2018)

Svar:

Ja, dette er nok traner.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleart

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurte på hvilken fugleart dette er. Trodde først det var løvsanger, men ut fra nebb og føtter lurte jeg på om det er gulsanger?

L.U. (10.06.2018)

Svar:

Ja, dette ser ut som en gulsanger.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Fuglekasser

Flaggspett hakker i fuglekassa

Hei! Vi har ei fuglekasse med blåmeisunger i. Dessverre driver en flaggspett og hakker ut innflygingshulket for å få tak i ungene. Kan jeg legge et beslag utenpå mens ungene er inne uten at blåmeisene skyr reiret?

M. (10.06.2018)

Svar:

Ja, det går sikkert bra! Metallbeslag og hulldiameter 3,2 cm kan kanskje holde spetten tilbake til ungene hopper ut.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Diverse

Falt ut av reiret

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Fant en fugleunge som har falt ut av reiret, som tydeligvis er under taksteinen. Prøvde lenge å la den ligge og la moren ordne opp selv, men en hel haug av maur begynte å gå på den, og man så tydelig hvor plaget den ble. Hatt den i en eske med bomull i natt. Fått kokt egg, rå eggeplomme og ris - etter fuglevaktas anbefaling. Den er sulten en gang i timen eller to, og med jobb, blir det umulig å fostre den opp... den er helt hårløs under vingene, og sliter med å stå støtt, så tror den er altfor ung for å klare seg selv. Kan vi prøve å dytte den inn i hullet den kom fra? Ser ikke reiret da taksteinen sitter, men hører de godt og ser inngangen... hva gjør vi? Skal sies at den har kommet seg masse etter igår, og har begynt å ta seg fremover når jeg har den i hendene.

N.N (10.06.2018)

Svar:

Dette er en blåmeisunge. Hvis den ikke kan settes opp igjen i reiret, kan det kanskje være mulig å "adoptere" den vekk, inn i en meisekasse med andre blåmeisunger. Da må du prøve å finne lokale fuglefolk som kan ha slike kasser. Ellers må ungen fores til den kan klare seg selv (kanskje omkring et par uker).

Roar Solheim (10.06.2018)


#Økologi og atferd

fluesnapper som ruger på egg

Det virket som om det var veldig stille i fuglekassa jeg har satt opp så jeg sjekket forsiktig om den var tom. Selvsagt fløy det ut en fugl. Spørsmål en er om den ble så skremt at den ikke kommer tilbake. Spørsmål to handler om at vi ikke kan se hannen lenger. Har han forlatt hunnen og må hun klare seg selv, eller er det andre årsaker?

H. (10.06.2018)

Svar:

Du trenger ikke å være redd for at fluesnapperen ikke kommer tilbake - det gjør den. Det er hunnen som ruger alene, og hannen ser du kanskje ikke så mye til før eggene er klekket og ungene skal mates - da bidrar også hann.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Diverse

Liten kråkunge sitter alene. Flyr ikke. Har kråkemamma/pappa i nærheten.

Hva gjør jeg? Vil den bli matet av fuglene?

S.G. (10.06.2018)

Svar:

Ja - la den sitte i fred og gå vekk fra stedet.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Diverse

Blåmeisen

Hei

Er det virkelig sant at Blåmeisen kan bli 14 år?

T.B. (09.06.2018)

Svar:

Ja, noen få kan kanskje oppnå så høy alder, men de fleste lever kortere.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Identifisere egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugleart har lagt disse eggene? Reiret lå rett ved stien langs et vann.

B.H.H. (10.06.2018)

Svar:

Mistenker at dette kan være piplerkeegg, men har dessverre ingen bøker for hånden med eggplansjebilder.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Diverse

Tårnseilere i låve som skal rives

Vi er nødt til å rive den gamle låven, men vil jo gjerne at Tårnseilerne skal forsette å komme til oss. Har forstått at det går an å lage spesielle fuglekasser som er egnet for disse fuglene, men risikerer vi ikke at de rett å slett bare flytter når låven er borte? Er det noe vi kan gjøre for at det blir mindre sannsynlig?

N.N (10.06.2018)

Svar:

Du har dessverre ikke noen garanti for at tårnseilerne tar i bruk de nye kassene. Men du har ingen andre alternativer ennå prøve og håpe på at de slår til.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Økologi og atferd

Hjemmelaget ehus, hvordan finner ærfuglen fram til disse?

Hei!

Det blir mindre og mindre sjøfugl her jeg bor (Gildeskål i Nordland), og dette vil jeg forsøke å bidra til å endre (regner med mange fugleunger blir tatt av rovdyr/ørn/rev osv). Jeg har derfor laget noen enkle ehus, som jeg har plassert på en holme like ved land der jeg bor. Jeg vet ærfugl bruker å holde til i dette området, men så vidt jeg vet har de ikke hekket på denne holmen tidligere. I år er det vel for sent, men vil ærfuglen kunne finne fram til disse husene til neste år, eller hekker den bare der den har hekket tidligere? Hvordan fungerer dette egentlig?

R. (09.06.2018)

Svar:

Fugler lærer å benytte slike hekkeplasser gjennom sin egen kultur, dvs ungene lærer fordi de er klekket på slike plasser. Derfor kan det ta tid før gamle ærfuglhunner begynner å bruke ærfuglhus på steder hvor de ikke har vært tilvedt det. En slik tilvenning kan kanskje være å finne ærfuglreder etter at ungene er klekket, og så delvis bygge beskyttende steiner rundt/over reirgropa. Da kan ærfuglhunnen kanskje ta i bruk stedet neste år, og gradvis tilvennes å hekke på en beskyttet reirplass.

Roar Solheim (09.06.2018)


#Diverse

Skjærereiret er tomt

Vi har med stor glede fulgt byggingen og matingen til et skjærepar for andre året på rad. Vi har sett dem fly inn og ut hele dagen og vi har hørt ungene skrike og flakse med vingene i reiret. Nå er plutselig alle sammen borte. Vi måtte sjekke reiret om det var tomt for det er et par dager siden vi har sett dem. Vi har holdt på å bygge garasje utenfor den siste uken og nå er jeg redd for at vi har skremt dem bort. I fjor var det jo så koselig å se når ungene begynte å fly, men nå er altså alle borte. Er det for tidlig at ungene har fløyet allerede nå? Trodde de holdt seg i nærheten en stund etter at ungene kunne fly? Er blitt så glad i disse fuglene og synes det er forferdelig hvis vi har skremt dem bort.

E.I.L. (08.06.2018)

Svar:

Det kan hende at de har trukket et stykke vekk fra redet, slik at dere ikke ser eller hører dem. Det er lite sannsynlig at alle plutselig skulle være døde...

Roar Solheim (08.06.2018)


#Diverse

Måse unger

Hei. Jeg har funnet et måserede med en død mor. Det er ca. To egg og en måse unge. Hva skal jeg gjøre? Ta det med hjem?

N.N (08.06.2018)

Svar:

Eggene kan du bare la ligge. Dersom du har tid, kan du prøve å fore opp måkeungen, men hvis ikke må du få tak i annen person som kan ta hånd om den. Hvis ikke må den kanskje avlives...

Roar Solheim (08.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugler er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (08.06.2018)

Svar:

Dette er ungfugler av stær.

Roar Solheim (08.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (08.06.2018)

Svar:

Vanskelig å si med det lyset. Kan se ut som hunn eller ungfugl av enten tornirisk eller bergirisk.

Roar Solheim (08.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

er det mulig å se hvilken sanger dette er?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (08.06.2018)

Svar:

Ser mest ut som en løvsanger.

Roar Solheim (08.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugel lyd i mørket

jeg er i bulgaria..å hver kveld når det blir mørkt starter en fugl å lage lyd,det er kort lyd hver 3 sek..holder på i timevis,jeg blir sprø av lyden som aldri stoppr

N.N (08.06.2018)

Svar:

Dette kan kanskje være en dverghornugle.

Roar Solheim (08.06.2018)


#Fuglekasser

Rasert reir

Bilde vedlagt spørsmålet

Blåmeispar har lagt egg i en meisekasse med meisehull. "Noen"har vært inne og ødelagt reiret. Jeg kan aldri tenke meg at ekorn eller hakkespett kan ta seg inn i dette hullet. Noen anelse omnoen som er liten nok og som kan ha vært på ferde?

R. (08.06.2018)

Svar:

Det kan ha vært en annen meis eller en svarthvitfluesnapper, med påfølgende slosskamp som har rotet til reiret så mye at det har blitt ødelagt og forlatt. Hvis hullet er mellom 3 og 4 cm stort, KAN det også være at en vendehals har ødelagt det for å ta i bruk kassa selv.

Roar Solheim (08.06.2018)

««første 24 038 - 24 062 av 50 019 siste»»