Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 24 305 til 24 329 av totalt 50 298 spørsmål «forrige neste»
Funnet fugleunge
Vi fant en liten fugleunge, det var en katt som kom med den. Vet ikke hvor katten tok den fra. Hvilken fugl er det og hvordan kan vi hjelpe? Den har et lite sår på halsen, kan vi rense det? Og mate den med insekt? Den er veldig liten og trenger nok omsorg i flere Iker.
H. (09.06.2018)
Svar:
Dessverre vanskelig å se på dette bildet hva slags fugl dette er. Det lar seg gjøre å fore opp slike fugleunger, men det krever mye tid og arbeid.
Roar Solheim (10.06.2018)
hjelpe fugleunge
Hei. vi har en fin fuglekasse som henger trygt og fint på vår terasse. det var 11 skjønne små i kassen og vi har fulgt godt med de hele tiden, tatt bilder og film. 5 dager av gangen. nå er alle utenom en flydd fra kassen.Men denne lille tassen blir bare, nydelig er han og foreldrene kommer med mat hele tiden og prøver å lokke han ut. den er nå 17 dager gammel. hva kan vi gjøre ? håper på raskt svar.
N.N (09.06.2018)
Svar:
Så lenge foreldrene kommer å mater den, og ikke har gitt den opp, så vil nok også den siste ungen kunne fly ut. Men noen ganger kan slike etternølere bli forlatt, og da dør de.
Roar Solheim (10.06.2018)
Linerleleir
Hei, jeg skulle flytte ev vedstabel for å beise på innsidrn av et rekkverk samtid som vi skal legge nytt terassegulv. Da oppdaget jeg et linerlereir med 6 egg. Jeg avsluttet arbeidet og dekket til reiret slik at linerlen kunne finne vegen tilbake til reiret. Dette ser vi st hun har gjort nå. Problemet er at det kommer arbeidsfolk om et par dager, så kan vi flytte reiret f rks med en spade til den midlertidige vedstabelen (bare to meter unna) og vil linerlemammaen da finne reiret med eggene?
N.N (09.06.2018)
Svar:
Det tror jeg dessverre kan gå galt. Slike flyttinger er ikke enkle. Dersom ikke stedet reiret nå ligger på skal inngå i arbeidet, så ville jeg bare ha latt reiret bli liggende.
Roar Solheim (10.06.2018)
Trost
Nevøen min reddet en fugl som vi tror er en svarttrost hunn fra katten i går. Den klarer ikke å fly nå, har fått ett bitt i overkant av vingen, et sår som ikke blør eller væsker. Stjerten er litt ødelagt men fuglen ser ellers fin ut. Vi har satt den i en stor kasse og gitt den bær, nøtter og epler som den spiser, har også lagt et tykt lag med strå i bunn. Den virker litt slapp og blåser opp fjærene, men den spiser godt og hopper litt rundt omkring. Om vi setter den ut kommer pus garantert til å fortsette sin langsom pining-lek med den så det har vi ikke så lyst til. Noen tips på hva vi kan gjøre for at den skal ha så stor sjanse som mulig til å klare seg? Og for at den skal ha det så behagelig som mulig.
N.N (09.06.2018)
Svar:
Det høres ut til at dere har gjort det riktige hittil. Behold fuglen i beskyttet miljø, gi den mat og se om den kommer seg. Katteskader kan dessverre innebære klostikk og indre skader som du ikke ser, og da kan evt. fuglen plutselig dø. Dere kan bare ta tiden til hjelp og se om den kommer seg.
Roar Solheim (10.06.2018)
Død skjære
Hei, i dag fant jeg en død skjære som fløyt i svømmebassenget til sønnen min. Jeg syntes det var helt forferdelig og jeg kjente virkelig på skyldfølelsen. Spørsmålet mitt er som følger: Døde denne mest sannsynlig av drukning? Klarer de ikke komme seg opp om de faller uti? Eller har det skjedd noe annet som en slåsskamp mellom den og andre fugler eller en katt? Jeg klarer ikke helt å glemme denne episoden. Syntes det var forferdelig trist. Har tømt bassenget nå og det kommer aldri opp igjen.
M. (09.06.2018)
Svar:
Her har det nok skjedd noe annet. Fugl klarer vanligvis å lette fra vannflaten dersom de skulle havne i vannet, så denne fuglen kan kanskje ha blitt drept på annet vis og så ha havnet i bassenget. Du behøver i alle fall ikke å føle noen skyld for denne hendelsen.
Roar Solheim (10.06.2018)
HJELP
Hei jeg lurte på hva jeg skal gjøre med en liten fugleunge.. den er baby og falt ned fra reiret sitt, den kan ikke fly og foreldrene bryr seg ikke.. meg og beste faren min la den i en plastikk eske med en skjorte som skal minne om et rede, vi finner mat men den spiser ikke HJELP!!?? PLIZZ
L. (09.06.2018)
Svar:
Umulig å si hva du skal gjøre eller fore den med uten et bilde av fuglen slik at den (kanskje) kan artsbestemmes.
Roar Solheim (10.06.2018)
Stær
Den altvitene naboen min sier at stæren legger to kull...
Det tror ikke jeg....
Hvem har rett....
N.N (09.06.2018)
Svar:
Jo, hvis de har god tilgang på mat og starter hekkingen tidlig, så kan de ha to kull. Det har også mange trostearter og f. eks. låvesvaler også.
Roar Solheim (10.06.2018)
måke med blå føtter
Heisann! Her om dagen fikk jeg besøk av en fiskemåke med lyse blå bein.
Sammenheng: Har noen fiskemåker som kommer opp hit hvert år, (Vannøya Troms) Noen av dem er trofaste og tigger mat, brød rester osv. som de får. De er blitt Ganske tamme. En dag dukket det opp en med blå føtter sammen med de andre fiskemåkene. Samme farger på kropp og vinger, men den hadde blå føtter. Har prøvd å se etter den flere ganger og håpet på å kunne få tatt et bilde av den, men har ikke sett den igjen.
Hva er det for slags måke??
J.M. (09.06.2018)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Prøv å få tatt et bilde av dette individet dersom fuglen dukker opp igjen.
Roar Solheim (10.06.2018)
Måke
Hvordan kan man se foskjellen på jente måke IG gutte måke?
K. (10.06.2018)
Svar:
Det kan du ikke, men hvis et par gråmåker eller svartbak sitter sammen, så er som regel hannen større enn hunnen.
Roar Solheim (10.06.2018)
Hvilken fugl
Jeg kom over dette rede på fjellet , hvilken fugl er dettte?
G.Q.M. (09.06.2018)
Svar:
Dette ser ut som et piplerkerede, men jeg har dessverre ikke tilgang til bøker med plansjer av fugleegg for øyeblikket.
Roar Solheim (10.06.2018)
Ugleunge
Er dette en perleugleunge? Både perleugle og jordugle er observert i nærheten av denne holken.
A.S. (09.06.2018)
Svar:
Dette er en stor perleugleunge klar til å forlate reiret.
Roar Solheim (10.06.2018)
Sommerfugl/ulv
Hei!
Jeg bor i ett ulverevir.
Jeg har ved 4 forskjellige tilfeller sett eksemplarer av Limienitis Populi sitte oppe på fersk ulvemøkk, for så å falle ned fra møkka, slå med vingene, før de igjen har besteget møkka.
Ved ett tilfelle flyttet jeg ulvemøkka foran nevnte rase sommerfugl, og den fulgte etter på beina langs bakkenmed flaksende vinger.
Det virker for meg som de blir rusa, da de sjangler og flakser med vingene.
A. (09.06.2018)
Svar:
Artig observasjon. Flere sommerfugler søker faktisk til ekskrementer, urin eller sterktluktende saker (gamle oster for eksempel hvis man legger ut slike). Vet ikke om de blir ruset av dette, men de suger gjerne i seg fuktighet fra slike saker. I år er det spesielt mange ospesommerfugler rundt omkring, og mange har sett og fotografert denne utrolig vakre storsommerfuglen.
Roar Solheim (10.06.2018)
Duerede i thujatreet i hagen
Jeg oppdaget et rede i thujatreet vårt i hagen. Skjønner at det bør fjernes. Hvordan gjør man det uten å ødelegge det?
N.N (09.06.2018)
Svar:
Dersom redet er tomt uten egg eller unger, kan du nok fjerne det. Bruk hansker.
Roar Solheim (10.06.2018)
Hvor ofte blir en måltrostunge matet?
Et tideligere spørsmål om måltroster jeg fant fra 2005 fikk meg til å tenke på, hvor ofte blir en måltrost unge matet og med hva?
N.N (10.06.2018)
Svar:
Trostunger mates med mark, insekter og larver. Hvor ofte de mates avhenger bl.a. av hvor lett forelderen klarer å finne mat.
Roar Solheim (10.06.2018)
er det mulig å redde ensomt målteostegg?
Hei! Her om dagen møtte jeg på et ensomt måltrost egg som lå ved en sti i nærheten av iddefjorden. Jeg tenkte at jeg måtte prøve å redde dette egget i stedet for å la det dø. Jeg vet at dere ikke svarer på spørsmål om å «holde fugler i fangenskap» men jeg har lagt dette egget i et glass med biter av et ullteppe i. Dette har nå lugget varmt i et døgn nå og jeg lurer på om det er noen mulighet for at dette egget klekker. Jeg har lyst igjennom egget med lommelykt og jeg ser klart at det er en oransje plomme i midten.
S.W.Ø. (09.06.2018)
Svar:
Du skal IKKE forsøke å "redde" fugleegg som ligger på bakken. Det skaper bare problemer, og det er bedre å la egget ligge.
Roar Solheim (10.06.2018)
Hei. Hvilken fugl er dette?
Har hørt denne fuglen noen ganger. Men ikke fått sett den. Sitter i ei myr med en del busker og trær.
N.N (10.06.2018)
Svar:
Jeg kan svakt høre lyden fra en enkeltbekkasin her.
Roar Solheim (10.06.2018)
Døde fugler
Funnet to døde,en liten og en skogsdue uten hode, ligger på ryggen og med ribbet bryst.... ser helt makabert ut..
Er dette typisk for noe rovdyr
L. (10.06.2018)
Svar:
Den er nok tatt av noe, men umulig å si hva uten bilde av den døde fuglen.
Roar Solheim (10.06.2018)
Hi
Kan kråker få et bad? Altså vaske seg
N. (10.06.2018)
Svar:
Ja, alle fugler bader i vann.
Roar Solheim (10.06.2018)
Er dette en mutasjon?
Er dette en mutasjon eller en syk kjøttmeis?
Den er i full funksjon, har tilsynelatende travelt med å skaffe mat til unger. Virker altså ikke syk. Synes billedet viser et nebb større en vanlig. Antar likevel at det ikke er mutasjon. Jeg har mange billeder.
N.E.J. (10.06.2018)
Svar:
Dette er en vanlig kjøttmeis med avvikende nebb og ganske sliten fjærdrakt.
Roar Solheim (10.06.2018)
Hi
Kan kråker bli vasket?
N. (10.06.2018)
Svar:
Ja - det kan alle fugler bli. Men hvis vi mennesker skal vaske en fugl med såpevann, er det viktig at alle såperester skylles vekk fra fjærene før fuglen tørkes med hårføner.
Roar Solheim (10.06.2018)
Trekkfugler
Er dette traner? Dei vart observert på langt hold på ei eng på nordsida av Hornindalsvatnet.
Mvh Johannes Nome
J.N. (10.06.2018)
Svar:
Ja, dette er nok traner.
Roar Solheim (10.06.2018)
Fugleart
Lurte på hvilken fugleart dette er. Trodde først det var løvsanger, men ut fra nebb og føtter lurte jeg på om det er gulsanger?
L.U. (10.06.2018)
Svar:
Ja, dette ser ut som en gulsanger.
Roar Solheim (10.06.2018)
Flaggspett hakker i fuglekassa
Hei! Vi har ei fuglekasse med blåmeisunger i. Dessverre driver en flaggspett og hakker ut innflygingshulket for å få tak i ungene. Kan jeg legge et beslag utenpå mens ungene er inne uten at blåmeisene skyr reiret?
M. (10.06.2018)
Svar:
Ja, det går sikkert bra! Metallbeslag og hulldiameter 3,2 cm kan kanskje holde spetten tilbake til ungene hopper ut.
Roar Solheim (10.06.2018)
Falt ut av reiret
Hei! Fant en fugleunge som har falt ut av reiret, som tydeligvis er under taksteinen. Prøvde lenge å la den ligge og la moren ordne opp selv, men en hel haug av maur begynte å gå på den, og man så tydelig hvor plaget den ble. Hatt den i en eske med bomull i natt. Fått kokt egg, rå eggeplomme og ris - etter fuglevaktas anbefaling. Den er sulten en gang i timen eller to, og med jobb, blir det umulig å fostre den opp... den er helt hårløs under vingene, og sliter med å stå støtt, så tror den er altfor ung for å klare seg selv. Kan vi prøve å dytte den inn i hullet den kom fra? Ser ikke reiret da taksteinen sitter, men hører de godt og ser inngangen... hva gjør vi? Skal sies at den har kommet seg masse etter igår, og har begynt å ta seg fremover når jeg har den i hendene.
N.N (10.06.2018)
Svar:
Dette er en blåmeisunge. Hvis den ikke kan settes opp igjen i reiret, kan det kanskje være mulig å "adoptere" den vekk, inn i en meisekasse med andre blåmeisunger. Da må du prøve å finne lokale fuglefolk som kan ha slike kasser. Ellers må ungen fores til den kan klare seg selv (kanskje omkring et par uker).
Roar Solheim (10.06.2018)
fluesnapper som ruger på egg
Det virket som om det var veldig stille i fuglekassa jeg har satt opp så jeg sjekket forsiktig om den var tom. Selvsagt fløy det ut en fugl. Spørsmål en er om den ble så skremt at den ikke kommer tilbake. Spørsmål to handler om at vi ikke kan se hannen lenger. Har han forlatt hunnen og må hun klare seg selv, eller er det andre årsaker?
H. (10.06.2018)
Svar:
Du trenger ikke å være redd for at fluesnapperen ikke kommer tilbake - det gjør den. Det er hunnen som ruger alene, og hannen ser du kanskje ikke så mye til før eggene er klekket og ungene skal mates - da bidrar også hann.
Roar Solheim (10.06.2018)