Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 23 929 til 23 953 av totalt 49 935 spørsmål


#Økologi og atferd

Blåmeisunge i kjøttmeiskasse

Vi har fulgt et lite kull med tre kjøttmeisunger via kamera i kassen. I dag viste det seg at en av dem er en blåmeis! Som heldigvis får mat sammen med de andre. Da vi tente kameraet for første gang i år, lå en død blåmeis der. Vi fjernet både den og redematerialet, så det lå intet egg etter denne fuglen. Dagen etter var det full fart med redebygging igjen, nå en kjøttmeis. Alenemor kjøttmeis ruget på minst 6 egg, hvorav minst 1 var blåmeisegg, kanskje var den førstklekkede ungen også blåmeis, da den ble avvist av fuglemora straks etter klekking. De tre levende i kassa flyr ut om få dager, vil da blåmeisen få samme opplæring av fuglemor som de to ektefødte ungene?

N.N (08.06.2018)

Svar:

Vanskelig å forutsi. Har selv hatt blåmeiskull hvor to kjøttmeisegg klekket og ble foret opp av blåmeisen. Alle ungene var nesten flyveklare da jeg tok bilde av kullet.

Roar Solheim (11.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl ved Havikstranda på Lista.

Klarer du å ta igjen denne fuglen som vi hørte i kveld da vi gikk langs stranda :)

N.N (07.06.2018)

Svar:

Den avspilles på lav hastighet, men riktig et kort øyeblikk ved start og slutt. Da høres det ut til å være en sanglerke.

Roar Solheim (11.06.2018)


#Sykdom og skader

Enbent kråke ungfugl

Hei, jeg har tatt til meg en ung gråkråke da den måtte amputere og sy det ene benet (var knekt rett av og satt fast med dette i et stillas). Den har nå bodd noen dager i et stort hundebur i garasjen vår, ser ut til å ha grodd fint, spiser godt oppbløtet mat fra pipette samt mat fra burgulvet, og trener på balansen sin hver dag (satt inn vaglepinner i buret). Spm er hva som er lurt i det vi skal få den ut i det fri igjen; hvor lenge vil foreldrene lete etter ungen? Vi bor i skogen, så den kan godt bo her (den ble funnet på et industriområde et stykke unna så der har jeg følgelig ingen oversikt om den vil klare seg spesielt med den funksjonsskaden den har). Eller er det allerede «for sent» og den vil følge etter oss fordi vi har nå hatt den i 5 dager. Tror ikke den hadde klart seg ute i det fri rett etter legebesøket. Takk for svar!

C. (11.06.2018)

Svar:

Det er nok for sent å prøve å sette denne tilbake til foreldrene nå, så den må nok fores av mennesker til den kan klare seg selv. Den kan fint leve med bare ett bein.

Roar Solheim (11.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spurveugle?

Hei! I natt hørte jeg en lyd som lignet spurveugle, men tror ikke den skal være her som er kyststrøk i Troms. Kort plystrelignende lyd, med litt opphold mellom. Forvekslingsarter?

N.N (11.06.2018)

Svar:

Klarer dessverre ikke å komme på noen gode alternativer her som kan ligne på spurveugle.

Roar Solheim (11.06.2018)


#Trekkfugler

Trekker sørover tidlig i juni

Har nå observert to fugleflokker i plogformasjon på vei sørover 9. og 10.juni. Dette er i Salten i Nordland. Er dette normalt eller er det den kalde forsommeren vår som tvinger dem sørover tidligere enn vanlig?

J.S. (10.06.2018)

Svar:

Vanskelig å si om dette bare er lokal forflyttning eller fugl som har startet på sydtrekk pga dårlige hekkeforhold. Det bruker som regel ikke å skje før i juli.

Roar Solheim (11.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugleunge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugleunge er dette?

I.L. (10.06.2018)

Svar:

Dette er en ringdueunge.

Roar Solheim (11.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i Dovre

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette?. Tok bilde av den i Dovre nærme Snøhetta.

E.N.J. (10.06.2018)

Svar:

Dette er en løvsanger.

Roar Solheim (11.06.2018)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Svaneeggene klekkes alle ut ut på samme dag? eller med noen dagers mellomrom? I tilfelle hvordan?

N.N (10.06.2018)

Svar:

Hos alle andefugler klekkes eggene innen ett døgn.

Roar Solheim (11.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Helt mørk hvitkinnunge

Av alle hvitkinnfamiliene som holder til hos oss i år er det en unge som er brunsvart og ikke har den vanlige gråtonene som de andre. Dette kullet er fem og den ene av de har en helt mørke farge. De har helt små , ca 1 uke gamle og den mørke er helt lik de andre i kullet bortsett fra fargen. Muligens ørlite mindre. Til tider skubber foreldrene den unna. Kan det være en mutasjon eller en annen fugletype som har adoptert denne hvitkinnfamilien?

N.H. (10.06.2018)

Svar:

Vanskelig å si uten foto. Hos en del andefugl opptrer helt lyse unger, men sjeldent mørkere enn vanlig slik du omtaler.

Roar Solheim (11.06.2018)


#Økologi og atferd

Mates fugleunger om natta?

Hei jeg har et spørsmål om fugleunger(1 uke gamle) blir matet på natten også. Vi har et reir i nærheten av hagen og det er ofte mye bråk på natten ved det.

A. (10.06.2018)

Svar:

Nettene om sommeren i Norge er så lyse at mange spurvefugler kan mate unger nesten hele døgnet. Jo lenger nord, desto lenger foringsaktivitet.

Roar Solheim (11.06.2018)


#Diverse

mating av fugleunger

Hei, ser at det regelmessig kommer inn spørsmål til dere om mating av fugleunger der foreldrene ser ut til å ha forsvunnet. Hos oss ser det ut som fluesnapperforeldrene ikke lenger mater ungene sine. 3 unger er døde, 3 lever fortsatt. Vi har tilgang på bielarver (droner - noen med honning på) - kan det være forsøket verdt? Mater dem med spisepinner...
Skal de ha mat hver time, eller kan det være sjeldnere hvis de får mer hver gang (ganske feite larver..)? Skal de ha mat om natta også?

W. (10.06.2018)

Svar:

Det kan gå an, men da har dere matejobb i 3-4 uker.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Diverse

Spurv i svalerede.

Kan spurv verta et tomt svalerede. Ser at spurver flyr inn og ut av et svalerede selv om det er mange svaler i området (Hellas)

N. (10.06.2018)

Svar:

De kan sikkert bruke et slikt rede som egen hekkeplass.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Økologi og atferd

Årlig måketragedie

Hvert eneste år de siste 4 årene (minst) har et måkepar hatt hekkeplass og rede på et tak over veien. De mislykkes hver gang - ungene forsvinner, regner med at de blir snappet opp av andre fugler. Det går noen dager, så starter de igjen på kull 2 - hvert år. Ungene rekker å bli såpass store at de hopper rundt ved hjelp av vingene, men er ikke flyvedyktige. Har lett etter dem rundt huset (ubebodd) og måkene blir voldsomt aggressive (holdt meg for øynene idag da jeg sjekket, de var hakket fra å angripe fysisk). Hvorfor lærer de ikke ? Må legge til at ved 1.kull iår har de vært flinkere, nesten alltid en av dem "på vakt", men det gikk galt igjen (Er ikke så begeistret for måker, men får være måte på "hønsehjerne"?

I.L. (09.06.2018)

Svar:

Dessverre ikke alltid lett å forstå hvorfor måker kan hekke på samme sted etter at forrige hekking har mislykkes.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Diverse

Funnet fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi fant en liten fugleunge, det var en katt som kom med den. Vet ikke hvor katten tok den fra. Hvilken fugl er det og hvordan kan vi hjelpe? Den har et lite sår på halsen, kan vi rense det? Og mate den med insekt? Den er veldig liten og trenger nok omsorg i flere Iker.

H. (09.06.2018)

Svar:

Dessverre vanskelig å se på dette bildet hva slags fugl dette er. Det lar seg gjøre å fore opp slike fugleunger, men det krever mye tid og arbeid.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Fuglekasser

hjelpe fugleunge

Hei. vi har en fin fuglekasse som henger trygt og fint på vår terasse. det var 11 skjønne små i kassen og vi har fulgt godt med de hele tiden, tatt bilder og film. 5 dager av gangen. nå er alle utenom en flydd fra kassen.Men denne lille tassen blir bare, nydelig er han og foreldrene kommer med mat hele tiden og prøver å lokke han ut. den er nå 17 dager gammel. hva kan vi gjøre ? håper på raskt svar.

N.N (09.06.2018)

Svar:

Så lenge foreldrene kommer å mater den, og ikke har gitt den opp, så vil nok også den siste ungen kunne fly ut. Men noen ganger kan slike etternølere bli forlatt, og da dør de.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Diverse

Linerleleir

Hei, jeg skulle flytte ev vedstabel for å beise på innsidrn av et rekkverk samtid som vi skal legge nytt terassegulv. Da oppdaget jeg et linerlereir med 6 egg. Jeg avsluttet arbeidet og dekket til reiret slik at linerlen kunne finne vegen tilbake til reiret. Dette ser vi st hun har gjort nå. Problemet er at det kommer arbeidsfolk om et par dager, så kan vi flytte reiret f rks med en spade til den midlertidige vedstabelen (bare to meter unna) og vil linerlemammaen da finne reiret med eggene?

N.N (09.06.2018)

Svar:

Det tror jeg dessverre kan gå galt. Slike flyttinger er ikke enkle. Dersom ikke stedet reiret nå ligger på skal inngå i arbeidet, så ville jeg bare ha latt reiret bli liggende.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Sykdom og skader

Trost

Nevøen min reddet en fugl som vi tror er en svarttrost hunn fra katten i går. Den klarer ikke å fly nå, har fått ett bitt i overkant av vingen, et sår som ikke blør eller væsker. Stjerten er litt ødelagt men fuglen ser ellers fin ut. Vi har satt den i en stor kasse og gitt den bær, nøtter og epler som den spiser, har også lagt et tykt lag med strå i bunn. Den virker litt slapp og blåser opp fjærene, men den spiser godt og hopper litt rundt omkring. Om vi setter den ut kommer pus garantert til å fortsette sin langsom pining-lek med den så det har vi ikke så lyst til. Noen tips på hva vi kan gjøre for at den skal ha så stor sjanse som mulig til å klare seg? Og for at den skal ha det så behagelig som mulig.

N.N (09.06.2018)

Svar:

Det høres ut til at dere har gjort det riktige hittil. Behold fuglen i beskyttet miljø, gi den mat og se om den kommer seg. Katteskader kan dessverre innebære klostikk og indre skader som du ikke ser, og da kan evt. fuglen plutselig dø. Dere kan bare ta tiden til hjelp og se om den kommer seg.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Diverse

Død skjære

Hei, i dag fant jeg en død skjære som fløyt i svømmebassenget til sønnen min. Jeg syntes det var helt forferdelig og jeg kjente virkelig på skyldfølelsen. Spørsmålet mitt er som følger: Døde denne mest sannsynlig av drukning? Klarer de ikke komme seg opp om de faller uti? Eller har det skjedd noe annet som en slåsskamp mellom den og andre fugler eller en katt? Jeg klarer ikke helt å glemme denne episoden. Syntes det var forferdelig trist. Har tømt bassenget nå og det kommer aldri opp igjen.

M. (09.06.2018)

Svar:

Her har det nok skjedd noe annet. Fugl klarer vanligvis å lette fra vannflaten dersom de skulle havne i vannet, så denne fuglen kan kanskje ha blitt drept på annet vis og så ha havnet i bassenget. Du behøver i alle fall ikke å føle noen skyld for denne hendelsen.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Diverse

HJELP

Hei jeg lurte på hva jeg skal gjøre med en liten fugleunge.. den er baby og falt ned fra reiret sitt, den kan ikke fly og foreldrene bryr seg ikke.. meg og beste faren min la den i en plastikk eske med en skjorte som skal minne om et rede, vi finner mat men den spiser ikke HJELP!!?? PLIZZ

L. (09.06.2018)

Svar:

Umulig å si hva du skal gjøre eller fore den med uten et bilde av fuglen slik at den (kanskje) kan artsbestemmes.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Økologi og atferd

Stær

Den altvitene naboen min sier at stæren legger to kull...
Det tror ikke jeg....
Hvem har rett....

N.N (09.06.2018)

Svar:

Jo, hvis de har god tilgang på mat og starter hekkingen tidlig, så kan de ha to kull. Det har også mange trostearter og f. eks. låvesvaler også.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

måke med blå føtter

Heisann! Her om dagen fikk jeg besøk av en fiskemåke med lyse blå bein.
Sammenheng: Har noen fiskemåker som kommer opp hit hvert år, (Vannøya Troms) Noen av dem er trofaste og tigger mat, brød rester osv. som de får. De er blitt Ganske tamme. En dag dukket det opp en med blå føtter sammen med de andre fiskemåkene. Samme farger på kropp og vinger, men den hadde blå føtter. Har prøvd å se etter den flere ganger og håpet på å kunne få tatt et bilde av den, men har ikke sett den igjen.
Hva er det for slags måke??

J.M. (09.06.2018)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke. Prøv å få tatt et bilde av dette individet dersom fuglen dukker opp igjen.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Måke

Hvordan kan man se foskjellen på jente måke IG gutte måke?

K. (10.06.2018)

Svar:

Det kan du ikke, men hvis et par gråmåker eller svartbak sitter sammen, så er som regel hannen større enn hunnen.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg kom over dette rede på fjellet , hvilken fugl er dettte?

G.Q.M. (09.06.2018)

Svar:

Dette ser ut som et piplerkerede, men jeg har dessverre ikke tilgang til bøker med plansjer av fugleegg for øyeblikket.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en perleugleunge? Både perleugle og jordugle er observert i nærheten av denne holken.

A.S. (09.06.2018)

Svar:

Dette er en stor perleugleunge klar til å forlate reiret.

Roar Solheim (10.06.2018)


#Diverse

Sommerfugl/ulv

Hei!
Jeg bor i ett ulverevir.
Jeg har ved 4 forskjellige tilfeller sett eksemplarer av Limienitis Populi sitte oppe på fersk ulvemøkk, for så å falle ned fra møkka, slå med vingene, før de igjen har besteget møkka.
Ved ett tilfelle flyttet jeg ulvemøkka foran nevnte rase sommerfugl, og den fulgte etter på beina langs bakkenmed flaksende vinger.
Det virker for meg som de blir rusa, da de sjangler og flakser med vingene.

A. (09.06.2018)

Svar:

Artig observasjon. Flere sommerfugler søker faktisk til ekskrementer, urin eller sterktluktende saker (gamle oster for eksempel hvis man legger ut slike). Vet ikke om de blir ruset av dette, men de suger gjerne i seg fuktighet fra slike saker. I år er det spesielt mange ospesommerfugler rundt omkring, og mange har sett og fotografert denne utrolig vakre storsommerfuglen.

Roar Solheim (10.06.2018)

««første 23 929 - 23 953 av 49 935 siste»»