Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 574 til 47 598 av totalt 50 176 spørsmål


#Fuglekasser

Kattugle

Hei, eg bur i sør-hordaland:)
I dag(27.4) var eg og såg i kattuglekassen min. Da eg var kommen halveis opp hørte eg eit brak i kassen, da hadde eg skremt kattugla ut av kassen og den føk eit stykke vekk og satte seg i nokre trer trur eg. Eg stak selfølgeleg vekk fra området med ein gang. Trur du eg kan ha skremt den vekk for godt? Ka tid legg dei egga sine? Når klekker egga?

M.N. (27.04.2008)

Svar:

Kattugla ligger nomk og ruger i kassa, og den fløy nok inn igjen da du forlot området. Du kunne fint ha kikket ned i kassa og sett etter hvor mange egg ugla ruget på, og om det lå noen mus eller andre byttedyr i kassa. Så sent i april har nok de fleste kattuglene langs kysten kommet godt i gang med rugingen. Eggene klekker etter ca 4 ukers rugetid. Sjekk kassa igjen om en uke.

Roar Solheim (27.04.2008)


#Diverse

Unge byduer

En ungdom i huset spurte her om dagen om hvor dueungene oppholdt seg. Han hevdet at vi bare ser voksne duer når vi går på torget, og jeg må medgi at jeg ikke kan huske å ha sett små dueunger i byen jeg heller. Forlater de ikke redet før de er relativt store?

B.S. (27.04.2008)

Svar:

Dueungene oppholder seg i reiret til de kan fly. Da er de såpass utvokste (de er like store som foreldrene), at du bare kan gjenkjenne dem på at de har ulike draktfarger enn sine foreldre.

Roar Solheim (27.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nattergal?

Jeg bor på Nidarvoll i Trondheim, og går vanligvis en morgentur ca.kl.04 om morgenen. Da hører jeg fra et område med tett løv - og barskog en fantastisk fuglesang, som jeg lurer på kan være nattergal. Det er alle slags toner og avsluttes ofte med en liten trille, før den etter en meget kort pause setter i gang igjen. Jeg hører ikke denne fuglen når jeg går der på lys dag.

I.E.J. (27.04.2008)

Svar:

Det er ikke nattergal du hører, for den er en trekkfugl msom ankommer først mot siste del av mai. Derimot kan det være en av trosteartene, eller en rødstrupe, som er mest sannsynlige arter på denne tiden av året.

Roar Solheim (27.04.2008)


#Diverse

Forstyrring av tiurleik.

Hei!
Jeg har hørt at Tiuren flyr inn til spillsplassen om kvelden og vekk igjen tidlig om morgenen. Er det riktig? Gjør det for eksempel noe om man går på ski forbi spillplassen på dagtid? Hvor tett på veier, jernbane og bebyggelse kan kan det være spillplasser?

E. (25.04.2008)

Svar:

Det betyr neppe noe at du går forbi tiurens spillplass på dagtid. Under leikperioden fra begynnelsen av april til første uke av mai (avhengig av hvor i landet du er), så kommer gjerne tiurene inn på leikområdet 1-2 timer før solnedgang. De setter seg til i trærne, og begynner spillet fra det begynner å lysne. Etter kl 10-11 er de gjerne ferdige, og går eller flyr vekk fra selve leikplassen. En leikplass kan ligge bare få hundre meter unna vei eller jernbane. Støy fra maskiner betyr lite, det er når mennesker går inn på leikplassen mens fuglene spiller eller sitter der at de blir skremt og flyr vekk.
I vårnummeret 2008 av bladet Fuglevennen kan du lese mer om hvordan du bør oppføre deg hvis du vil oppleve tiur- eller orreleik.

Roar Solheim (26.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En fugl med datalyd ?

Hei lurer virkelig på hva jeg så i dag. Hørte en rar lyd mest som en datalyd. alså som om d ikke var laget av en fugl men det var det . Fuglen var svart etter d jeg så. den fløy et godt stykke oppe i luften . og flakset volsomt med vingene uten å fly noe særlig fort . Etter 50 meter skiften den brått retning og fløy deretter helt rett frem. størrelse på ca. en ganske liten skjære . lyden var få tonearter kanskje 3 som varte i 2-3 sek . og som vart gjenntatt etter en liten stund . Veldig merkelig lyd som jeg vil tro at den må være kjent for .. Lyden var ikke skarp og absolutt ikke typisk fuglelyd . ikke skrik heller . og ikke kvittring ..Sunnmøre .

J. (25.04.2008)

Svar:

Kan du ha hørt fluktspillet til en vipe? Det er ganske pistrete/raspete. Dette er det eneste jeg for øyeblikket kan komme på som et mulig forslag.

Roar Solheim (26.04.2008)


#Fuglekasser

spettmeis

eg skulle sjekke oppi ein fugle kasse men med ein gong eg lukka lokket opp så fløy han ut.eg trur han rugde på 3egg men eg lurer fredrikpå kommer han aldri tilbake har han forlatt eggene og reiret??????

N.N (25.04.2008)

Svar:

Bare du har lagt på lokket raskt så kommer nok spettmeisen tilbake. men vent med å sjekke kassa minst en uke. Spettmeisen blir ikke liggende og ruge når du åpner lokket, den farer opp og ut, og kjefter og varsler. Litt ut i rugeperioden vil den ikke sk reiret selv om du forstyrrer den en gang i blant.

Roar Solheim (26.04.2008)


#Økologi og atferd

Gjess

Er det berre ein art gjess i ein plog eller flyr dei mange forskjelige arter sammen?

N. (26.04.2008)

Svar:

De aller fleste gjess og store fugler som flyr i flokk, vil ofte fly på linje skrått bak hverandre. Det vil si at en fugl flyr med nebbet i linje bak vingespissen til fuglen foran - dermed blir linjen skjev. Hvis det går en linje ut til hver side fra lederfuglen, danner fuglene en plog. Både gjess, svaner, skarv, traner og stork kan gjerne fly på denne måten. Om våren trekker mye storskarv over innlandet fra Oslofjorden opp til Trøndelag, og disse blir ofte tatt for å være gås. Midt i april trekker også store mengder kortnebbgjess den samme veien. De flyr fra Danmark og helt opp til Svalbard. De blir gjerne rapportert som grågåsflokker, men det er mer uvanlig med store grågåsflokker over innlandet på denne tiden av året.

Roar Solheim (26.04.2008)


#Økologi og atferd

hei

hei
Det bok en kjøttmeis i en mur ved huset mitt. Den synger sin karaktristiske sang, og en dag begynte jeg å plytre tilbake. Det virket som om jeg hadde "kontakt" med fuglen ettersom den stadig kom med nye lyder som jeg svarte på. Den fløy også nærmere der jeg satt. Er dette bare min fantasi? Eller hadde vi en slags "samtale"?
Ikke er jeg særlig god til å plystre heller...
mvh
Mari Elvsveen

M.E. (26.04.2008)

Svar:

Det kan godt hende at meisen oppfattet dine imitasjoner som såpass interessante at den ville sjekke om det var en annen meis i nærheten. Hvordan fugler oppfatter slike lyder er ikke godt å vite, en kan bare støtte seg til å observere deres oppførsel, og å forsøke å tolke hva som foregår.

Roar Solheim (26.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hakkeapett???

hei, så en flott fuggel som åt av meisebollene våres idag. den har vært her flere ganger idag, den er hvit og svart med en rød flekk på bakhode og stjert. kan det være en hakkespett? hvist, hva må vi gjøre eller fore den med for at den skal komme tilbake? mvh ruben sandal på voss i hordaland

R.S. (26.04.2008)

Svar:

Det høres ut som om du har hatt besøk av en flaggspett hann. Det er den vanligste av hakkespettene, og det er ikke uvanlig at den besøker foringsplasser på jakt etter fett. Meiseboller kan være ettertraktet mat.

Roar Solheim (26.04.2008)


#Diverse

Hegre, trærne deres hogges ned med reir og egg!

Hei! Vi bor i Tjølling rett utenfor Larvik. Her har det i alle år vært hegre i mindre skogsområder i nærheten av huset vårt. I fjor ble en stor del av denne skogen hogget ned på samme tid som de hadde lagt egg. Naboer av oss har fortalt at de så eggene lå knust på bakken. I år er er skogseierne igang igjen! Er det virkelig lovlig å hogge ned trærne når de vet det er reir med egg i? Jeg har snakket med dem, men de bryr seg ikke om det. Nå har de bestilt hogstmaskin som skal ta resten. Jeg har spurt dem om hvorfor ikke skogen kan hogges vinterstid, det er jo ikke snø her allikevel. De har ingen forklaring bortsett fra at det er vanskelig å få tak i disse maskinene ellers i året. Det tolker jeg som at kanskje er fordi man på denne tiden bør unngå å hogge trærne, det er jo reir overalt. Synes dette er så fryktelig, og vil gjerne høre fra dere om det virkelig er lov?

J.S. (26.04.2008)

Svar:

Hoggerne bør egentlig anmeldes til politiet for brudd på viltloven, for i henhold til denne loven er det forbudt å forstyrre pattedyr og fuglers reir, hi, egg eller unger i forplantningstiden, og dette er i høyeste grad forstyrring - det er destruksjon. Konflikten mellom viltloven og skogshogst har såvidt jeg vet ennå ikke vært prøvd for en rett, noe den absolutt burde ha vært utsatt for! Slik skogsdrift er etisk uakseptabel og forkastelig, og bør gi grunnlag for stempling som miljøfientlig skogsdrift, til skrekk og advarsel.

Roar Solheim (26.04.2008)


#Fugleforing

Fugler og søvn.

Hei! Jeg har observert at fuglene ikke er ved fugleforingsautomaten min når det mørkner. Er det fordi de sover eller finnes det en annen årsak?

H. (25.04.2008)

Svar:

Ja! De fleste fugler som oppsøker forautomater er dagaktive, og om natta sitter de inne i hultrær, i fuglekasser eller inne i tette busker og sover. Så da besøker de ikke forautomatene.

Roar Solheim (25.04.2008)


#Diverse

Katt blitt tatt av ørn?

Vi bor ganske landlig til, og har nå mistet to av våre katter de siste to månedene. Begge pusene som vi mistet var hunnkatter, (ene mistet i beg. på mars, andre nå i slutten av april) begge var rundt året og ikke så store. Vi har lett og lett, begge var kastrerte og veldig huskjære, så de gikk aldri så langt avgårde når de var ute. Begge forsvant på dagtid.
Vi har observert et ørnepar i nærområdet, hvor sannsynlig er det at de har tatt kattene våre? Vi bor på sunnmøre..
Vi har en kastrert hannkatt som er mye større, den ser ikke ut til å være truet på noen måte.. Litt merkelig. to katter på under to måneder. De har bodd på samme plassen hele livet.
Håper på svar.

C. (25.04.2008)

Svar:

Kongeørn kan absolutt klare å ta huskatter, men jeg tviler litt på at voksne, territorielle kongeørner jakter nær hus og gård. Unge kongeørner har derimot mindre frykt for å jakte nær folk, og særlig hvis ørnene er sultne og avmagret. Men katter kan også bli tatt av rødrev og gaupe, og de kan bli påkjørt av biler. Små hunnkatter er nok mer utsatt for å kunne bli tatt enn en større hannkatt.

Roar Solheim (25.04.2008)


#Diverse

Fugler som flyr på vinduet

Noen som vet hvor vi kan skaffe merker med rovfuglsiluetter til å feste på vinduer, eller har andre gode tips for å forebygge at småfugler flyr på vinduet+

S.M.P. (25.04.2008)

Svar:

Prøv Natur og Fritid på Lista, tlf 38 39 35 75.

Roar Solheim (25.04.2008)


#Fuglekasser

stær

hei i jenn har stær kasser men den fikk 5 egg i fjor og etter 2 uker så døde 3 unger vet du hvorfor?s

H.P. (24.04.2008)

Svar:

Det hender at fugleunger dør i reiret, og det er ikke alltide enkelt å forstå hvorfor. Hvis en av de voksne fuglene dør (blir påkjørt, tatt av katt, spurvehauk eller lignende, eller forsvinner av andre grunner), så kan det bli for slitsomt for den gjenværende foreldrefuglen å skaffe nok mat. resultatet kan bli at noen eller alle ungene dør av sult. Også hvis det kommer kaldt eller regnfullt vær under ungeperioden kan foreldrene ha vanskeligheter med å finne nok mat, og enkelte unger kan dø.

Roar Solheim (24.04.2008)


#Diverse

svartbak

hva er sterkest av en tiur og en svartbak. jeg tipper at det er svartbak

N.N (22.04.2008)

Svar:

Disse to fuglene vil nok aldri komme i en situasjon hvor de måler krefter. Men det er helt klart at tiuren er den sterkeste. Husk det er en mye større og kraftigere fugl enn svartbaken. Tiuren veier fra 3,5 - 5 kg, mens svartbaken veier fra 1,2 - 2 kg.

Morten Ree (24.04.2008)


#Diverse

hauker

Jeg bor langt inne i den värmlanske skoger, og her er det mye fugl. I år har jeg kjøpt inn 19 sekker solsikkefrø à 25 kg ....Men, dette gjør også at haukene kommer, både hønskehauk og spurvehauk og kanskje andre rovfugler. Hva kan jeg gjøre for å skremme bort rovfugler. Er så trist å se bare fjær igjen av fuglene "mine" ....

N.N (18.04.2008)

Svar:

Imponerende mengde solsikkefrø du har brukt. Men vi må lære oss å akseptere at naturens lover er harde, den enes brød den andres død. Slik skal naturen fungere. Selv om jeg skal være enig i at det enkelte ganger kan være trist å være vitne til dette spillet. Men husk at menneske også er en del av dette der vi gafler i oss både kjøtt og fisk.

Rovfugl og rovdyr har den viktige oppgaven å holde bestandene friske og levedyktige ved å luke bort syke og svake individ. Spurvehauk og spurveugle er nok de som oftest har tilhold ved en foringsplass, men fugler som hønsehauk, varsler og kattugle kan også finne en del av sin mat der.

Morten Ree (24.04.2008)


#Diverse

Dompapp

Kan dompapphannen skifte farger sommer/vinterdrakt?

M. (18.04.2008)

Svar:

Dompapen er lik året rundt. Hannen med sin røde buk og bryst, hunnen med sin litt kjedeligere farge i gråbeige.

Morten Ree (24.04.2008)


#Diverse

MEISER

hvor mange meiser finnes det i norge??

B. (24.04.2008)

Svar:

Det er syv arter som hører til meisefamilien i Norge: kjøttmeis, blåmeis, løvmeis, granmeis, svartmeis, toppmeis og lappmeis.
Familien stjertmeiser har to arter: stjertmeis og skjeggmeis. Mens familien spettmeiser har en art i landet vårt, som heter spettmeis.
Dette gir tilsammen 10 arter. Av disse så er arten skjeggmeis meget sjelden og er en forholdsvis ny hekkefugl for Norge. Den hekker kun noen få steder på Sør-Østlandet.
Les mer om disse fuglene og se utbredelseskart på Norsk Fugleatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/

Morten Ree (24.04.2008)


#Diverse

Runde

Har det blitt flere eller mindre fugler på fuglefjellet Runde?

S. (15.04.2008)

Svar:

Dessverre så går det dårlig med flere av våre sjøfugler langs vår lange kyst. På Runde så er bestanden av lomvi redusert med over 90 %, i tillegg går også artene krykkje og toppskarv tilbake. Lunde er ganske stabil med kun en liten nedgang, mens havsula har økt mye i antall.

Morten Ree (24.04.2008)


#Fugleforing

Foring

Jeg forer småfuglene med meiseboller, solsikkefrø, litt nøtter og frukt gjennom vinteren. Det samme gjør ei venninne. Nå har hun slutta å fore for sesongen, for hun har lest at fuglene får for tynt skall på eggene sine dersom de lever av maten vi forer dem med i hekketida. Stemmer dette?

R.H. (18.04.2008)

Svar:

Det er helt greit å fore fuglene hele året. Det har ikke noe å gjøre med tykkelsen på eggskall. Nå på våren er det artig å fore fugler ettersom mange av trekkfuglene også vil besøke foringsplassen. For arter som bokfink, bjørkefink, jernspurv, sivspurv, stær, linerle med flere kan det være svært kjærkomment med en foringsplass i kalde dager på våren. Utover sommeren så er ikke behovet for en foringsplass viktig for fuglene, og de vil nyttiggjøre seg det store spiskammer som naturen gir.

Morten Ree (24.04.2008)


#Økologi og atferd

svartbak

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette en svartbak. eller en anen måke art so har tatt en voksen lunde. tror du polar måka kan klare og ta en voksen lunde for den er vell nepe så sterk som svartbaken

N.N (23.04.2008)

Svar:

Dette er en voksen svartbak. Den klarer fint å fange voksne lunder (BBC har tidligere vist filmopptak av slik jakt). Polarmåka er like stor som en svartbak, og adskillig mer utpreget jeger. På Bjørnøya tar polarmåkene regelmessig voksne lomvi og polarlomvi, og disse er adskillig tyngre og kraftigere enn en lunde.

Roar Solheim (24.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

vilken and er dette svartbaken har tatt

N.N (23.04.2008)

Svar:

Sannsynligvis er det en havelle, men bildet har litt for lav oppløselighet til å kunne forstørre det opp for å studere detaljer.

Roar Solheim (24.04.2008)


#Økologi og atferd

svartbak og skarv

Bilde vedlagt spørsmålet

er det en storskarv som svartbaken robber på bilde

N.N (23.04.2008)

Svar:

Ja, svartbaken har tydeligvis tatt en fisk fra storskarven! Gratulerer med et kjempeflott bilde!

Roar Solheim (24.04.2008)


#Økologi og atferd

stær

kan en stær ha mange kull på ett år?

H.P. (23.04.2008)

Svar:

Dersom stæren har god mattilgang, kan den få opp to kull i løpet av sommeren, men det mest vanlige er at de bare har ett kull.

Roar Solheim (24.04.2008)


#Økologi og atferd

stær

hvor mange egg legger en stær

H.P. (23.04.2008)

Svar:

Stær legger vanligvis 4-6 egg.

Roar Solheim (24.04.2008)

««første 47 574 - 47 598 av 50 176 siste»»