Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 24 208 til 24 232 av totalt 50 306 spørsmål «forrige neste»
Fugleunge
Min sønn kom hjem med en fugleunge på torsdag, og han sa at redet var ødelagt, og fugleungen holdt på å ble påkjørt av en bil. Vi har foret med egg og karbonadedeig. Nå lurer jeg på hva vi bør gjøre videre og hva vi kan forvente? Hva slags fugl er dette?
N.N (12.06.2018)
Svar:
Dette er en meiseunge. Mistenker kjøttmeis. Da høres foringen ganske velegnet ut.
Roar Solheim (17.06.2018)
Gråfluesnapper - kort avstand mellom reir
Hei. Jeg har funnet to reir til gråfluesnapper rett utfor hagen, med fem egg i hvert reir. Avstanden mellom de to reirene er ca 35 meter. Er det normalt at de kan ha så kort avstand mellom reirene?
T. (12.06.2018)
Svar:
Vet ikke om det er normalt, men avstanden er såpass stor at jeg ikke tror det er noen overraskelse.
Roar Solheim (17.06.2018)
Blåmeisunger på vei ut!
I dag har vi verandaen full med små blåmeisnøster - ungene driver med testflygning rundt omkring der ute - er det slik at de da forlater reiret (kassa) i dag eller holder de på noen dager før de forlater foreldrene og kassa?
G.Ø. (13.06.2018)
Svar:
Ungene flyr neppe tilbake inn i kassa igjen, men de mates av foreldrene en tid (uker? - har ikke sikker tidsangivelse eller mulighet for å sjekke med litteratur nå). Da hører du intense tiggelyder fra ungekullet ute.
Roar Solheim (17.06.2018)
måkeunger
Hei.
Måken har reir på taket. Måkeungen har nå hoppet/falt ned og befinner seg foran inngangsdøren. Vi kan ikke ha en måkeunge med en beskyttende mor en meter fra døra. Kan vi flytte den opp I reiret igjen?
H.S. (15.06.2018)
Svar:
Ja, du kan prøve, men det kan hende at måkeungen hopper ned igjen.
Roar Solheim (17.06.2018)
Hullrugere
Kva for holrugarar kan ruge i hol som dvergspetten har laga?
K.L.D. (12.06.2018)
Svar:
De fleste hullrugere som går i småfuglkasser (meiser, svarthvitfluesnapper, vendehals, stær, rødstjert m. fl.)
Roar Solheim (17.06.2018)
Skjærer
Vi har et skjærereir i hagetreet. De to fuglene har nå får unger. Hver dag har de plukket mose opp av plenen. Hvorfor gjør de det? Mosen ser ut til å bli liggende, så de bruker det ikke i reiret slik vi først trodde.
R.H. (11.06.2018)
Svar:
Jeg mistenker at de finner larver (oldenborrelarver?) eller andre insekter i plenen.
Roar Solheim (17.06.2018)
Kråke fledging
Hei, fant en kråke fledling som har meget dårlig gripeevne på den ene foten. Den drikker selv, men spiser ikke selv. Den tar nok ikke lange tiden til å fly. Men den sliter med den ene kloen som ikke vil gripe. Hva kan dette være? antar den har hoppet ned fra redet, som var rimelig høyt oppe. Kan den ha fått skade av dette? eller vitamin mangel? I så fall hvilket vitamin kan ha denne effekten? er det normalt at det bedres, eller blir det slik for alltid med kloen?
Lurer også på om det er normalt at en fledging ikke greier å spise selv? Hvor lenge vil det ta før han kan spise selv?
L. (15.06.2018)
Svar:
Det KAN hende at fuglen har fått mangelfullt med mat under oppveksten (det hender for kråkefugl), men det kan også hende at den kan ha blitt skadet da den hoppet ut fra redet.
Roar Solheim (17.06.2018)
Hvilken fugl?
Hei. Har nå sett denne merkelige fuglen på samme sted i godt over en uke. Endelig fikk jeg noen gode bilder av den. Er det en rørdrum, eller en annen som ligner veldig?
L.N. (13.06.2018)
Svar:
Er litt usikker på om det er en rørdrum eller en utenlandsk hegre-art. Du sier heller ikke om bildet er tatt i Norge eller lenger syd.
Roar Solheim (17.06.2018)
Ringdueunge
Vi fant en ringdueunge hjemme (Sørumsand) forrige torsdag. Vi ønsker å vite ca. hvor gammel den kan være, hvor ofte må den mates, evt. hva slags mat er best å gi den og når er den flyvedyktig ? Vet dere om en fugl koloni i Oslo der vi kan sette den ut?
I.C. (11.06.2018)
Svar:
Vet dessverre ikke om noen steder hvor en slik kanskje kunne "bortadopteres". Søk litt på engelsk "food for pigeon chicks" og se om du finner råd der.
Roar Solheim (17.06.2018)
Hvilken fugl?
I juni utenfor Lysekil har jeg hørt en karakeristisk, repetitiv fugl i svarttrost frekvensområdet som ingen apper kan hjelpe meg med. Piu piu pii, piu piu pii.
K.U. (13.06.2018)
Svar:
Denne lydbeskrivelsen klarer jeg dessverre ikke å finne en passende art til.
Roar Solheim (17.06.2018)
Ringdue unge
hva spiser den
R. (15.06.2018)
Svar:
Jeg tror de blant annet fores av sine foreldre med en egen kjertelveske som duene produseres, som ofte kalles "duemelk" (det er IKKE melk, fordi det er det bare pattedyr som lager). I tillegg fores de kanskje med oppgulpede frø/insekter og annet som foreldrene plukker opp fra bakken.
Roar Solheim (17.06.2018)
Mattilgang for svart hvit fluesnapper.
Jeg har svart hvit fluesnapper i fuglekassa og er bekymret for om den vil klare å fange nok insekter i hekkesesongen til å få frem et kull siden våren kom så tidlig. Hvordan står det til med insektsbestanden på Østlandet?
N.N (16.06.2018)
Svar:
Dette kan jeg dessverre ikke gi deg noe svar påp, så her må du bare følge med og håpe at det går bra.
Roar Solheim (17.06.2018)
flaggspettunge
Jeg har en flaggspettunge i hagen som sitter musestille i et tre. Holdt ham flere timer i hendene for jeg trodde han hadde flydd på vinduet og var i sjokk. Han kan fly, alt funker, men han lukker mest øynene og sitter m nebbet i fjøra. Våkner til innimellom og kan da virke kvikk.
Han har lite fjær på ryggen under vingene.
Kan jeg gjøre noe? Det er et hakkspettpar i nærheten, men de er ikke interessert.
Plukket opp en død hakkespett for noen dager siden - trodde det var en voksen, men kan ha vært en stor unge. (Veldig skittengrå i det hvite).
A. (16.06.2018)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite her om ungfuglen er litt tafatt fordi den har fått hjernerystelse, eller fordi den har fått for lite mat (dersom en av foreldrene kan ha blitt drept).
Roar Solheim (17.06.2018)
Undulat som ikke flyr mer
hei, min undulat flyr ikke mer. Denne morningen lå han på gunnen av buret. han var helt ute av seg. Jeg plukket han opp for å legge han på et trygere sted. Jeg prøvde først å få han på en av pinnene i buret, men han ble helt ustabil. I går kveld så hørte jeg at han drev å fløy rundt i buret, men han klarte å komme seg opp igjen da. Jeg er redd for at han ikke vil klare seg. Håper du kan svare så fort du kan på denne før det er over.
A.S. (16.06.2018)
Svar:
Dette må du spørre undulatspesialister eller papegøyefolk om.
Roar Solheim (17.06.2018)
Grå fluesnapper
Hei. Vi har for 3 året på rad grå fluesnapper i en blomsterpotte på garasjen.
For 1 1/2 uke siden ble den ene av foreldrene spist av nabokatten, Den andre har klart seg alene og d er 4 nesten voksne unger. Men for 4 dager siden dukket det opp en ny voksen, som nå er blitt med å mater ungene!! Den mater ikke like mye som den andre, men er med.Er dette vanlig? Hilsen Fredrik 10 år.
F. (16.06.2018)
Svar:
Nei, det tror jeg ikke, så dette er en veldig interessant observasjon! Kanskje denne fuglen har godtatt den andre som make og stiller opp for å få sjansen til å produsere et kull nr to når de første ungene er selvstendige?
Roar Solheim (17.06.2018)
Svaler som vil bygge rede over inngangen vår
Vi har et nytt trehus. Over bjelkene ved inngangen er det et svalepar som forsøker å lage rede. Det blir veldig grisete og de må gjerne bygge andre plasser men ikke på huset. Hva gjør vi for å forhindre dette? De er veldig pågående.
B.W. (16.06.2018)
Svar:
Dessverre ikke helt enkelt. Men du KAN forsøke å slå på en litt større vannrett plate under reiret, slik at ekskrementene fanges opp på denne og ikke faller ned der du ikke vil ha skitten.
Roar Solheim (17.06.2018)
Fuglereir
Har funne ett reir i beite ved siden av traktor spor i Sveio hordaland.Lurer på hvilken fugl det kan være? Hilsen Åse Karin
Å.K.A. (16.06.2018)
Svar:
Dette tror jeg er et strandsnipereir. Men jeg mangler for øyeblikket bøker for å dobbeltsjekke med eggplansjer.
Roar Solheim (17.06.2018)
Solsikkefrø
Hei
Jeg mater fuglene året rundt og har mange sorter fugler på foringsstasjonen.Jeg har i flere år kjøpt solsikkefrø på Felleskjøpet, og disse solsikkefrøene liker fuglene veldig godt. Men i forrige uke kjøpte jeg solsikkefrø på Eurocash i Sverige, disse solsikkefrøene er dobbelt så store og laget i Bulgaria.Fuglene ville ikke spise disse frøene, bare ekornene.Jeg rensket både frø fra Felleskjøpet og Eurocash og smakte på dem, frø fra Felleskjøpet hadde smak av nøtter, og frø fra Eurocash smakte ingenting.Kjøpte derfor en ny 25 kg. sekk med solsikkefrø fra Felleskjøpet, og nå er alle fuglene fornøyd :-)Det er tydeligvis store forskjeller på solsikkefrø,og disse svære solsikkefrøene fra Bulgaria falt ikke i smak hos fuglene, og de er nok også vanskelige å renske for meisene og sisikene da de har småe korte nebb. Hvilke solsikkefrø anbefaler ornitologen?
T.P. (16.06.2018)
Svar:
Jeg har dessverre ikke noen bestemte typer eller merker som vi VET at alle fugler liker, men vi er godt kjent med at det er store kvalitetsforskjeller på solsikkefrø. Dine observasjoner er derfor svært verdifulle. Det er rett og slett slike tester man må foreta selv, dessverre.
Roar Solheim (17.06.2018)
Ukjent fugl
Hei! Hvilken fugl er dette, den er rødbrun på bryst og svart ansikt å en hvit flekk på hodet. Denne har reir i hyttetaket mitt på Hornneset meløykommune Nordland bilde tatt 15.06.2018
G. (16.06.2018)
Svar:
Dette er en rødstjert hann.
Roar Solheim (17.06.2018)
Tornsanger
Hva er dette?
A.O. (16.06.2018)
Svar:
Dette er ikke en tornsanger, men en fugl i gruppen rørsanger/myrsanger. Men disse kan man ikke sjeldne fra hverandre på grunnlag at et slikt bilde.
Roar Solheim (17.06.2018)
Sivspurv
Tipper at dette er en sivspurv...
Stemmer der?
Hilsen Kato
N.N (16.06.2018)
Svar:
Ja, dette er en sivspurv hann.
Roar Solheim (17.06.2018)
Gjøk i flokk
På en tur i Engerdal så jeg fem fugler i flokk. Jeg mener alle var gjøk og at i alle fall noen av dem laget ko-kolyder mens de fløy. To (dårlige) bilder vedlagt, ett med to av fuglene og ett med bare én fugl, men der omrisset ses tydeligere. Er dette vanlig gjøk-atferd? Prøvde de å jage hverandre - det så ikke særlig aggressivt ut?
A.M. (16.06.2018)
Svar:
Nei, det er nok ikke vanlig å se mer enn to (hann + hunn) sammen. Har ikke noen forklaring på hvorfor så mange var sammen da du så dem.
Roar Solheim (17.06.2018)
Når får gråspurv-hannene sine voksne farger?
Har i flere uker hatt gråspurv-familier med unger i forskjellig alder som sitter på rekkverket på altanen min De blir ofte blir matet av hunnene, aldri hannene. Hannene flyr avgårde med det de finner av insekter, smuler og frø. Alle ungene ser ut til å være av hunnkjønn. Er det bare tilfeldig, eller endrer hannene farge når de vokser til?
E. (16.06.2018)
Svar:
Hannene får først voksen drakt senere. Lurer på om det er når de er ca 1 år gamle, men jeg har for øyeblikket ikke tilgjengelig litteratur slik at jeg kan sjekke dette nærmere.
Roar Solheim (17.06.2018)
Kvitt fugleegg
Hei! Eg og guten min var på tur i skogen og fann et utklekt fugleegg. Har ikkje funnet sånt egg her før, og er ganske stort til å være her i skogen. Egget er heilt kvitt, delen vi fann var litt over 3cm stort. Tett skog, ca 200moh og vi bor i Sykkylven i Møre og Romsdal. Gut lurer veldig på kva fugl det kan være, for morfar visste heller ikkje :-)
T.P.O.C.D. (16.06.2018)
Svar:
Dette egget har kanskje vært 6-7 cm langt da det var helt. Dette er et klekkeskall som viser at en kylling har kommet seg ut (fordi det er delt slik at denne skalldelen danner et halvegg). Klarer ikke å si sikkert hva dette har vært for slags fugleegg, kanskje stokkand, men jeg er usikker. Det er for stort til å være due, og for avlangt til å være et ugleegg.
Roar Solheim (17.06.2018)
Ekorne har overtatt fôringsplassen
Hei vi har foret småfugler de siste årene, også om sommeren. Da har vi hver sommer fått besøk av ungene til flaggspett og mange av småfuglene. I vinter har det kommet noen ekorn og de har også fått barn. Nå har vi 8 ekorn som jager fuglene, også flaggspetten. Hvordan lage ekornfri fôringsplassen ? Ekorna kan få litt ute i en hasselbusk som vi har. Hilsen Laila
L.A. (17.06.2018)
Svar:
Se Fuglevennen høstnummeret i 2007 (du finner PDF-utgaver av bladet på NOF nettsidene; birdlife.no).
Roar Solheim (17.06.2018)