Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 24 189 til 24 213 av totalt 50 312 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt i dag på Sandsøy i Sør-troms.
Har et hvitt bånd som går rundt hele fuglen ved halefjærene.

N.N (19.06.2018)

Svar:

Dette er to viper.

Roar Solheim (20.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
En venn av meg fant denne forkomne skapningen liggende ved veibanen og reddet den. Vet noen hva det er og hva man nå skal gjøre?

T.M.T. (20.06.2018)

Svar:

Dette er en falkeunge, men litt vanskelig å se hvilken art på dette dunungestadiet. Viktig å vite hvor den ble funnet. Har den ramlet direkte ned fra et reir?

Roar Solheim (20.06.2018)


#Diverse

Kjøttmeisunger

5 bittesmå kjøttmeisunger fant vi å plena og de var ikke flyvedyktig Vi satte de under et rodondeneron tre og de ser meget medtatt ut Jeg lurer derfor på om det er noe vi kan fore de med -?

N.N (19.06.2018)

Svar:

Hvis de kom fra en fuglekasse i nærheten burde de vært satt tilbake dit. Men foreldrene skal jo normalt komme og mate dem etter at de har hoppet ut av redet. Å begynne å fore opp insektspisende fugler er en nærmest håpløs oppgave og det beste er å la naturen gå sin gang.

Morten Ree (20.06.2018)


#Fugleforing

UNORMALT MANGE FUGLER I FRØCONTAINEREN i JUNI!

normalt sett har vi "liten trafikk" mai/juni i frøkontainerne som henger i plommetreet i hagen. Bostad 150 m fra Skiens- elva, men i år observerer vi samtidig masse trafikk utenom vanlige perioder. Om vinteren er det selvsagt en del. Men i perioden slutten av april til nå 19.juni har det økt på hele tiden . I dag 10 talls spurv og like mange pilfink, blåmeis og kjøttmeis, dessuten skjærer, flaggspett, og til og med duer som kommer og vil ha mat.'Er det noe rart med den naturlige tilbudet av frø og insekter etter den lange varmeperioden vi. hadde i mai?
Er det noen teori om dette. Interessert i å høre fra dere. Observerer også at spurvene er i gang med 2.gang årskull unger under husmønet på et fint tradisjonelt gjemmested vi har. Så de trenger vel "ekstraforing"

S.O.L. (19.06.2018)

Svar:

De fleste av de frøspisende fuglene går over til larver og insekter i sommerhalvåret, og besøket på foringsplasser vil avta sterkt. Men den lange "tørketiden" i kombinasjon med sterk varme har ført til mindre insekter mange steder. Insekt må ha fuktighet og passende varme for å trives, så lange varme/tørkeperioder er nesten lik ille som lange kalde perioder.

Morten Ree (20.06.2018)


#Diverse

Fugleskremmer. Drage på 4 meters stang!

Jeg har ett tre med et fuglerede i. Tror det er gråtrost. I et annet tre har jeg en fuglekasse med kjøttmeis. Nabo’n har morelltre!!! I dag fikk jeg se at de har kjøpt fugleskremmer (som ser ut som en rovfugl), og den «flyr» nesten over treet med redet i.
Kan jeg si noe på dette? Er det lov å sette opp en slik, hvis fugleunger ender opp med å dø fordi moren og faren ikke tør å mate dem???

N.N (19.06.2018)

Svar:

Vanskelig å si hvilken effekt dette har. Sannsynligvis blir det ganske fort gjennomskuet og ruging/ungemating fortsetter som før, men om det holder fuglene borte en dag eller to så er det ille nok for hekkingen. Du får følge med. Ser flere steder at måker sitter på hustak selv om de har en slik rovfugldrage i samme hus. Et idiotisk påfunn hvor folk på et vis markerer at "her liker vi ikke fugler".

Morten Ree (20.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl på Runde

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det mulig å si hva slags rovfugl dette er?
Bildene er fra Runde 13.06.18 og er ikke så gode.
Nebbet minner kanskje om havørn, men vingene har en tydelig knekk.

N.A.T. (19.06.2018)

Svar:

Dette er nok en havørn. Arten hekker på øya. Du kan også påtreffe rovfugler som kongeørn og vandrefalk der.

Morten Ree (20.06.2018)


#Fuglekasser

Hvilken fugl er dette sitt reir?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ved inspeksjon av trekryperkasse ca 10 mai i år, var det 6 egg i reiret. 4 juni, etter en lang periode med lav temperatur, lå det 4 døde unger igjen i reiret. Helt hvit underside, og grå på ryggen.
Er dette trekryper? Har aldri sett fugelen i området.

A.A. (19.06.2018)

Svar:

Dette er sannsynligvis et trekryperrede med egg, noe som også stemmer med ungene du beskrev. Blir det for kaldt kan det være vanskelig for de voksne fuglene å skaffe nok larver og insekter både til seg selv og ungene, og dermed kan det gå galt i redet. F.eks. var det våren/sommeren 2010 og 2011 to år med veldig høy dødelighet på fugleunger over store deler av landet pga. kulde og insektmangel.

Morten Ree (20.06.2018)


#Diverse

Kjøttmeis unge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, for noen dager siden hadde tydeligvis datteren min sneket inn en kjøttmeisunge, uten at jeg visste det. Hun har matet han med undulatfór,ikke frø, men en blanding du blander med vann og egg. Han spiste, men ble slappere og slappere. Han lukker øynene sine, og klarer ikke å gå/stå skikkelig. Siden hun fant han i fuglekassen, har jeg lagt den tilbake i kassen. Jeg vet at den spiser insekter, men hvordan får man tak i det, da?

1.) Får han ikke nok/rett mat?

2.) Er det sant som alle sier, at hvis man tar på egg og fugleunger, vil ikke moren ha dem??? Jeg vil si at hvis man tar på egg, så vil KANSKJE ikke moren ha dem, men hva med fugleunger som har fjær på seg? Eller som ikke har det?

3.) Vil foreldrene hans godta ham? Liksom mate ham?

N.N (20.06.2018)

Svar:

Det er viktig å la naturen gå sin gang og ikke ta med dyr- og fugleunger hjem. Foreldrene er som regel like i nærheten og klar til å gi dem mat (se nettsak: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=2067).
Om fugleunger blir tatt med er det viktig at de så raskt som mulig blir satt tilbake der de ble funnet. Størrelsen på ungene på bilde tyder på at dette er en nettopp utfløyet unge. Hvis du la den tilbake i kassen så kan det gå bra, men hvis alle de andre ungene har forlatt kassen så er det ikke sikkert foreldrene oppfatter at det er en unge i kassen, med mindre den klarer å lage tiggelyder evt. å fly ut av kassen igjen.
Fugler er ikke styrt av lukt på linje med dyr og bryr seg ikke om vi tar i egg eller unger, selv om det bør unngås.

Morten Ree (20.06.2018)


#Økologi og atferd

Gråspurv

Hei, ser det sitter en gråspurv ofte på hustaket og like utenfor stuevinduet og kvitrer så intenst. Lurer på om det kan være en unge? Den kan fly. Har vært her i ca 3 uker. Lurer på hvorfor den gjør det?

Takker for svar.

E.M.H. (20.06.2018)

Svar:

Sikkert en ungfugl som lager lyder for å holde kontakten med foreldrene og resten av gråspurvflokken. Gråspurven har ofte flere kull med unger og det er hektiske tider og den som roper høyest kan være den som først får mat.

Morten Ree (20.06.2018)


#Økologi og atferd

Hauk og gjøk

Hei. Jeg lager et foredrag om foreldrerollen og tenker å bruke hauk og gjøk som bilde på ulike foreldretyper. Hauke som overvåker og griper kjapt inn, og gjøken som en mer laidback foreldretype som legger egg i andres reir og overlater ansvaret for barna til andre. Så har jeg noen spørsmål jeg ikke finner svar på hos Google. Hvordan passer hauken på barna sine? Hva slags forelder er hauken? Er både hun og han med i "oppdragelsen" av fulgeungene? Ser man noe forskjell i hvordan haukunger og gjøkunger klarer seg når de må ut i verden?
Takk for svar!

A.M.M. (20.06.2018)

Svar:

Jeg vil tro du med hauk mener våre to vanligste arter, hønsehauk og spurvehauk. Her er det slik at det er hunnen som ruger på eggene mens hannen skaffer henne mat under hele rugeperioden. Når ungene fødes sørger hannen for all mat til mor og barn i starten. Hunnen varmer ungene de første dagene og deler opp maten hannen kommer med og gir til ungene. Deretter vil hun holde vakt ved redet og fortsatt sørge for å dele opp maten. I siste halvdel av ungeperioden blir matbehovet stort hos ungene og hunnen deltar også i jakten på mat. Ungene er da så store at de deler opp maten selv. Etter at ungene forlater reiret vil familien holde sammen en måneds tid før ungene etter hvert begynner å jakte og klare seg selv.
Gjøken legger egg i andre fuglers rede, men bare ett i hvert reir. Når det er gjort trekker den ut av landet allerde i juli og drar da til tropisk Afrika. I slutten av august/starten av september trekker også gjøkungene ut av landet, og ender også sin reise i tropisk Afrika, i samme område som foreldrene, forstå det den som kan!

Morten Ree (20.06.2018)


#Økologi og atferd

Flytting av linerlereir med unger i❤️

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har tidligere vært i kontakt i forbindelse med et linerleleir vi har på vår hytteterasse. Tenkte derfor bare å meddele at først la jeg opp ved ca 1,5 meter ved vel en meter unna av reiret og prøvde forskjellige varianter på «hulrom» til reiret. La deretter litt mose opp på vedskia og flyttet reiret kjapt og greit - hadde på hansker for sikkerhets skyld). Det var noen gapende under som trodde jeg kom med mat😂😍, så de ble nok litt skuffet. La derrerter vedskier på tvers som tak og en liten åpning på begge sider - hadde observert hvordan de gikk inn og ut av reiret. Linerle-paret satt opp i treet og fulgte med. De ble litt forvirret et par minutter og trippet rundt på rekkverket og terassegulvet, men så skjønte de hvor reiret var. Så nå er linerlemoren fornøyd, jeg er fornøyd og snekkeren som kan gjøre seg ferdig med å legge nye terassebord i morgen..

N.N (18.06.2018)

Svar:

Det går vanligvis bra å flytte linerlereir, bare man gjør det etappevis og ikke for langt om gangen. Her har du tydeligvis gjort en bra innsats til nytte for alle!

Morten Ree (19.06.2018)


#Diverse

Trane hann og ho

Bilde vedlagt spørsmålet

Korleis skal ein sjå forskjell på ein hann og ei ho av trane?

K.B. (18.06.2018)

Svar:

Kjønnene er svært like, men hannen vil fremstå som noe større når man ser paret sammen. Brunfargen på ryggen er fargen av myrtorv som de driver og napper opp og legger oppå ryggen under rugingen.

Morten Ree (19.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spennende fugl

Jeg har besøk av en fugl som ser ut som en kjernebiter, bortsett fra at nebbet er kullsvart. Den har også mye dusere farger, mest duegrått uten noen tydelige tegninger. Den gjemmer seg bak materen, så jeg ser den bare forfra til litt ned på ryggen og bakfra, opp til gompen. Jeg skal legge frem kamera og prøve å få bilde.

N.W. (19.06.2018)

Svar:

Det kan være en årsunge av dompap. Den har helt grått hode, og er ellers lik hunnen, men har diffus gråhvitt vingebånd.

Morten Ree (19.06.2018)


#Økologi og atferd

Måke drepte og spiste annen fugl

Oppdaget akkurat en måke i borettslaget som drepte en annen fugl (på str med en skjære)! Er dette vanlig??

N.N (18.06.2018)

Svar:

Om ikke vanlig, så er det heller ikke unormalt. Noen individer lærer seg å fange fugl for å spise dem.

Roar Solheim (19.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken kråke kan dette være..

L.K.S. (18.06.2018)

Svar:

Vanlig kråke med uvanlig pigmentfeil.

Roar Solheim (19.06.2018)


#Diverse

Infeksjon/sopp i kroa på skjæreunge

Hei! Vi har tatt til oss en liten skjæreunge vi fant i dårlig tilstand for ei uke siden. Den har fått fjær, er for liten til å verken fly eller spise/drikke selv.
Vi har matet den med mye forskjellig, og gitt litt vann i plastsprøyte.
Nå er den blitt syk, og åpner nebbet for å puste. Kommer slags hvese lyd nær den gjør det. (minner om slags forkjølelse) den spiser fremdeles. Men nå har vi hørt at den ikke skal ha mat mer enn hver 4 time.
Vi gir den vann med eddik i, fordi vi har hørt at det skal være bra for å nøytralisere bakterier.
Er ei bekjent som sier det kan være sopp i kroa, som resultat etter vi har foret den med mer «menneskemat» enn fuglemamman ville kommet med, samt at vi har foret han for ofte, slik at den ikke får tømt kroa mellom måltidene.
Nå får han altså mat hver 4 time. Meitemark kjøpt på sportsbutikk. Vann med eddik i. Dette er andre dagen med «behandling», han hveser enda...hva skal vi gjøre? Blir den pint? Kan man få kjøpt npe slags soppmiddel reseptfritt? Vi kan ikke ta oss rå til å bringe han til veterinær med full undersøkelse, som de sier de må gjøre!!!
Mvh Maria.

M.N. (18.06.2018)

Svar:

Ingen grunn til å anta soppinfeksjoner lik det du nevner. Bare fortsett foringen.

Roar Solheim (19.06.2018)


#Fugleforing

Kaie unge i peisrøret

Har funnet en kaie unge i peisen. Fått den ut og den har det bra. Klarer å flakse men ikke helt å fly. Gir den mat som vi må bruke fingeren til å dytte litt ned. Fått mark , melon og eple. Lurte på hvor mye mat den skal ha og hvilken type mat utover det den får nå ?

C. (19.06.2018)

Svar:

Kråkefugler er altetere, og kan fores med det meste av ukrydret mat. Mye proteiner er bra.

Roar Solheim (19.06.2018)


#Fuglekasser

Farge på fuglekasse

Jeg har malt fuglekassene min mørk brune. I år kom det fugl i kun 1 av 4 kasser, men hele kullet døde etter 8 dager. Vi hadde en veldig varm peiode på den tiden, så,jeg lurer på om ungene kan ha dødd av overoppheting pga. den mørke fargen.

M.S. (18.06.2018)

Svar:

Tror ikke det. Mer sannsynlig at en av de voksne har omkommet.

Roar Solheim (19.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt ved Tunnsjøen i Lierne. Kan det være en grønnstilk?

Å.M. (19.06.2018)

Svar:

Nei. Gluttsnipe.

Roar Solheim (19.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Reir

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan du ut av dette si hvilken fugl dette er fra ? Lånt bilde fra en venn på tur. En eller annen gås ?

Hilsen Per Beverfjord

N.N (18.06.2018)

Svar:

Nei, dessverre.

Roar Solheim (18.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken finkefugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fuglen har vel fløyet på et av våre vindu og ble funnet død dessverre. Bildet er tatt i dag hjemme hos oss i Møllebakken 73 i Trondheim

N.N (18.06.2018)

Svar:

Dette er en ung dompap.

Roar Solheim (18.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl har jeg hørt?

For noen uker siden, da jeg lå og solte meg i Frognerparken, hørte jeg en fuglesang jeg nesten kunne vært sikker på var en gresshoppe. Den hadde korte lyder med en høy frekvens med små pauser, slik at sangene omtrent gikk i takt med klokka. Sannsynligvis var det et lokkerop, sa en venn av meg. Men jeg finner fremdeles ikke ut hva slags fugl det er!

J. (16.06.2018)

Svar:

Dette er varsel eller tiggelyd fra en fugl. Lurer på om det kan være bokfink, men her er jeg dessverre usikker. Dette er ikke en vanlig sanglyd.

Roar Solheim (17.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelåter

Hei!Legger ved ei lydfil av en fugl(er) som jeg ikke klarer å identifisere. Lyden er fra en videofilm tatt 22.05.2018.
I mine ører høres det ut som en blanding av hagesanger, trostesanger og gråtrost. Det virket som om fuglen(e) satt i en gammel hegg. Så dessverre ingen fugl.

K.R.H. (11.06.2018)

Svar:

Dette er en gulsanger.

Roar Solheim (17.06.2018)


#Diverse

Trostunge

Har en trostunger i boden på hytta. De var 7 unger. Nå ser det ut som en er forlatt. De 6 andre er borte. Hva kan jeg gjøre.

N.N (11.06.2018)

Svar:

Ikke så enkelt å gjøre noe. Dersom det er liv i den gjenværende ungen kan den kanskje fores, men det krever mye innsats.

Roar Solheim (17.06.2018)


#Fuglekasser

Tetter igjen fuglekasseåpningen.

Hei.
Jeg har hatt aktivitet i fuglekassen i en god mnd nå. Veldig koselig. I dag oppdager jeg at materialet som fuglen har hatt oppi kassen var halvveis ute av hullet. Jeg synes dette var merkverdig. Jeg tenkte muligens ikke så langt, men jeg dyttet materialet inn i kassen.. Vet du hvorfor fuglen skulle ønske å ta ut materialet?

N.N (12.06.2018)

Svar:

Dette skjer av og til dersom det har vært en slåsskamp mellom forskjellige fugler inne i kassen. Vet ikke om det er fluesnapper som flyr inn i en meisekasse, men tror at det ofte er dette som skjer. Har selv hatt slike kasser. Når reirmateriale henger ut av hullet på denne måten, har det som regel gått galt med hekkingen og eggene inne i kassa.

Roar Solheim (17.06.2018)

««første 24 189 - 24 213 av 50 312 siste»»