Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 24 065 til 24 089 av totalt 50 257 spørsmål


#Diverse

Reir

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok bilde av det jeg tror må være et reir i dag. Det ser ut som d er bygget av leire og smårusk. Ligger fint plassert i kløfta på et tre og "limt" godt fast til sidene.

N.N (24.06.2018)

Svar:

Ikke helt lett å si ut i fra dette bildet, men slik leirkitting er det ofte troster som driver med. Det underlige med strukturen på dette bildet er at den ikke går helt ned i kløfta, men ser ut til å være festet til greinsidene. DET er helt uvanlig!

Roar Solheim (25.06.2018)


#Diverse

Stort egg

Hei. Jeg sa tidligere at jeg hadde funnet et egg større en hånden min. Og dere sa noe om at det var mørk eller noe sånt. Men det var omtrent nesten like stort som hodet til en unge og helt hvitt

N.N (23.06.2018)

Svar:

Da høres det faktisk ut som at dette kan ah vært et strutseegg. Vanskelig å forstå hvordan et slikt kan komme på avveie...

Roar Solheim (25.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lysebrun fugleunge i fjellet

Hvilken fulgeart i fjellet har lysebrune unger? Fant en som vandret nedom hytta å den hadde lysebrun dun, "strutsefoter" å langt lyseorange nabb.

I.S. (23.06.2018)

Svar:

Dette høres ut som ungen til en vadefugl, men det er ikke lett å si hvilken art dette kan ha vært uten et foto. Kanskje rødstilk?

Roar Solheim (25.06.2018)


#Økologi og atferd

Måker på garasjetaket

Vi har i flere år hatt fiskemåker som lager reir på vårt garasjetak. Dette er velkomment for oss og vi har stor underholdning med å følge med (vi kan se ned på det flate garasjetaket fra baderomsvinduet) hvert år. I år kom det tre søte små måkeunger som dessverre bare var ca en uke da de hoppet ned fra garasjen og forsvant. Dette skjer hvert år, og vi lurer på hva som skjer med ungene. Overlever de? Kan de klare seg på bakken utenfor redet midt i byen? Det tviler vi på, for nå er måkemor igang med nye egg som hun ruger på bare tre uker etter at de tre ungene forsvant. Det er trist å se på at det samme skjer igjen hvert år. Ett år tror vi kanskje at ungene klarte seg for da var de ganske store da de forsvant. Kanskje garasjen vår ikke er den ideelle plassen for disse måkene å lage reir, skal vi prøve å stenge tilgangen, eller er det noe annet vi kan gjøre? Takknemlig for svar.

N.N (25.06.2018)

Svar:

Jeg tror bare dere får la måkene holde på. Ungene kan godt klare seg på bakken - det er jo det de gjør når fiskemåkene ellers hekker med reir på bakken. Det kan være tilfeldigheter om ungene overlever eller ikke, for det er mange fiskemåkeunger som overlever inne i byene.

Roar Solheim (25.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Legger ved et bilde . Finner ikke ut hva det er . Bilde er tatt 24/6-2018

T.A. (24.06.2018)

Svar:

Bildet viser to vendehalser. Les mer om vendehalsen her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=232

Frode Falkenberg (25.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva for fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

R.S. (23.06.2018)

Svar:

Dette er bjørkefink.

Roar Solheim (23.06.2018)


#Trekkfugler

Kan tjelden overvintre i Norge

Vi har et tjeld par som har heklet hos oss i nord Troms på 6. året, men nå har den ene knekt vinge og ikke kan fly. Kan den overvintre i Norge?

N.N (23.06.2018)

Svar:

Ja. Tjeld overvintrer msnge steder langs kysten

Roar Solheim (23.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl ved foringsstasjon

Observert i dag ved Fiskumvannet, Buskerud. Satt på foringsstativ uten å spise frø eller meiseboller. Størrelse som en litt liten trost, mørk stripe gjennom øynene, hvit panne og hode fra nebbrot, nebb middels langt, smalt og spisst, ganske lys brun/beige farge fra undernebb til gump. Over ryggen noe mørkere brunaktig/grå. Vinger mørke med tydelige ganske store hvite flekker forrest på vingene ("skuldrene"). Litt hvitt ytterst under på stjerten. Hva slags fugl kan dette være? Fuglebøker og nettsøk uten resultat. Fikk ikke bilde dessverre, besøket varte for kort!

B. (17.06.2018)

Svar:

Klarer dessverre ikke helt å finne ut hva du kan ha sett. Ung stær kan kanskje være en mulighet, men den er ikke spesielt mørk rundt øynene.

Roar Solheim (23.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sort fugl med hvit ring rundt halsen

Så nettopp en sort fugl, på størrelse med en stær med hvit litt bred ring rundt halsen. Den hoppet rundt på plenen vår som er nyslått og tok liksom sats for hver gang den stakk nebbet i jorda. Finner den ikke i fugleboka og har aldri sett den før.

B.S. (23.06.2018)

Svar:

Klarer dessverre ikke å finne ut hva du kan ha sett. Den KAN ha vært en svarttrost med noe avvikende farge (enkelte hvite fjær - det er ikke uvanlig). Adferden kan i alle fall stemme med trostenes marksøk.

Roar Solheim (23.06.2018)


#Diverse

Skjæreunge med stiv nakke

Jeg har hatt en skjærefamilie utenfor i i våres. Men i ettermidddag satt en unge fortumlet midt i veien, og jeg har ikke sett snurten av resten av familien. Det ser ut som den er stiv i nakken/skulderen, for den hodet vender til ene siden hele tiden. Den sitter bare stille, men reiser seg og strekker på beina innimellom. Er ikke interessert i mat eller vann. Det er kjølig ute, vind og regn, så nå har jeg satt den i et bur og tatt den inn så den holder varmen. Setter den ut der de har holdt til i morgen tidlig og håper foreldrene er tilbake. Burde den fått i seg noe mat i løpet av natta, eller holder det med en skål med vann?

H. (21.06.2018)

Svar:

Kanskje for sent med svar nå. Du kan dyppe en finger i vann og holde borttil nebbet på en slik fugl. Da vil den kunne drikke vann selv.

Roar Solheim (23.06.2018)


#Fugleforing

Solsikkefrø uten skall

Hei.
Jeg har mattet mange fugler gjennom vinteren og våren. De får et assortert utvalg men, høyest på listen rager solsikkefrø uten skall. Det har gått noen kilo i uken :-)
Og nå er det tomt hos meg og i de alle butikkene jeg har vært innom (Felleskjøpet, Plantasjen, Jula, dyrebutikker osv.) I hagen er det nå et yrende liv av foreldre med fugleunger og forbruket har økt i takt med at den nye generasjonen kommer også.
Er nå på desperat jakt etter deres yndlingsmat, og tenkte jeg skulle oppsøke innvandrerbutikker i håp om at de har. Mitt spørsmål er da: om de har vil disse være beregnet på oss mennesker (i en noe ferskere utgave en de som er tørrere i spennende beregnet på fugl.) Vil det være helt greit/like bra for dem? Eller mer vanskelig å fordøye?

På forhånd takk for svar :-)

E.L. (21.06.2018)

Svar:

Det som selges som menneskemat er ABSOLUTT bra for fuglene, nesten for godt!

Roar Solheim (23.06.2018)


#Sykdom og skader

Skadet skjæreunge

Hei. Vi har tatt inn en skjæreunge som har fått juling av nabokatten. Den har problemer med balansen (ramler over på sida når den prøver å lande når den flakser fra hendene våre eller prøver å hoppe bortover), men griper seg fast med klørne når vi tar den opp, snur på hodet og flakser med vingene, så vi håper den kan komme seg. Den sitter fint oppreist så lenge den er i ro. Det kan virke som det ene beinet og den ene vingen er skadet, men den har bevegelse, som sagt. Vi får gitt den vann, men den vil ikke ha mat. Vi har prøvd med brødsmuler og solsikkefrø (fra et brød). Er det noe annet vi kan prøve å gi den, og er det håp om at den kan bli frisk igjen? Vi kan godt ha den inne her til den er flygedyktig og kan klare seg ute.

S. (18.06.2018)

Svar:

Kanskje den må tvangsfores en stund. Katteskader kan være vanskelige fordi fuglen kan ha fått lange, ikke synlige kloinnstikk i kroppen. Ikke godt å vite hvordan slike ender, så dere må bare vente og se. Kokt egg og rå kjøttdeig er også fin mat for skjærer, likeledes kattemat på boks.

Roar Solheim (23.06.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvithodehavørn.

Har sett en video av en hvithodehavørn som fanger en fisk nærmest fra hånda til en fisker. Det påstås at det er filmet i Lofoten. Hvor ofte er disse fuglene på besøk i Norge? Er det troverdig at den er filmet i Norge? https://www.facebook.com/Trollfjordturer/videos/vb.215407988491543/1950652564967068/?type=2&theater&comment_id=1952791258086532&reply_comment_id=1953396674692657&notif_t=video_reply&notif_id=1529507936024873

H.H. (20.06.2018)

Svar:

Det er IKKE en hvithodehavørn, men en norsk havørn. Har selv sett opptaket.

Roar Solheim (23.06.2018)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis massakre

Har spist mikromat en stund og hatt en kjøttmeis familie i kanalen over kjøkkenvifta. Men i går da jeg kom hjem var det en kjøttmeis inne i huset og fugleungene lå strødd rundt i huset med blod overalt. Rett utenfor kjøkkenvinduet satt noe som lignet på en trost. Kjøttmeis ungene hadde hull i hodet og noen hadde fått spist ut hjertet, til en lå hjertet ved siden av. Er det mest sannsynlig at det var kjøttmeisen eller at fuglen utenfor klarte å finne veien tilbake gjennom kjøkkenvifta, opp kanalen og ut? Og evt. hva for en fugl kunne det ha vært?

(Kanalen er nå rensa, sperra igjen med gitter og fuglekasser for kjøttmeis er underveis)

N.N (18.06.2018)

Svar:

Kan det ha vært en flaggspett som har forgrepet seg på meisene? Den kan være ganske hard til å ta og spise fugleunger.

Roar Solheim (23.06.2018)


#Økologi og atferd

Blåmeisen forsvant

Hei, vi satte opp et fuglehus i hagen, rett ved kjøkkenviduet så vi hadde god skue til kjøttmeisparet som begynte å lage rede i våres. Gøy å følge med på. Men, plutselig, etter redebygging i en ukes tid, ble de borte. Eller det ble helt stille og vi har ikke sett noe mer til dem.
Skjønenr at de kan ha blitt tatt av katt eller andre ting, men det var en som nevnte noe om at spurven, Gråspurven kunne være ganske så agresiv mot andre arter når de bygger bo.
Er dette bare sprøyt eller hva tenker du?

N.B.S. (21.06.2018)

Svar:

Har ikke hørt om at spurver kan være spesielt aggressive, men mye rart kan hende, så det er vanskelig å si noe absolutt her.

Roar Solheim (23.06.2018)


#Økologi og atferd

Normal kråkeatferd? Hva gjør man?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har en kråke som i ukesvis har fulgt etter meg og viftet med vingene og kraa'et i et område. Dette har pågått i en måneds tid nå, og det har i det siste eskalert til å bli en særdeles nærgående kråke som stupdykker som i "angrep" når jeg viser meg ute i dette området.

Den ser ut til å ha "hvilested" i forskjellige trær i løpet av dagen, så virker ikke som det er på grunn av reir med egg eller unger. (Observeres vanligvis alene)

Det er kun ett menneske den forfølger og angriper, heldigvis får man vel si siden det er en barneskole bare 100 meter unna.

Er det håp om at dette vil roe seg etterhvert, eller kan vi forvente ytterligere eskalering?

Hva kan vi eventuelt gjøre for å bedre situasjonen? Å unngå området er ikke mulig da den holder til nær huset, og hunden må luftes flere ganger om dagen.

Er bekymret for at den evt kan gå til direkte angrep på og skade miniatyrhunden jeg har med meg.

Legger ved bilder av denne nærgående typen.

N.N (19.06.2018)

Svar:

Dette var nok litt uvanlig. Kanskje denne kråka har blitt fostret opp av andre mennesker?

Roar Solheim (23.06.2018)


#Diverse

Gråspurv ved soverom

Hvor lenge hekker gråspurven. Vi har sovet med vinduet på soverommet igjen i snart en mnd, pga reir i taket rett utenfor. Hvor lenge holder dette på, holder ikke ut den repetetive kvittringen lengre. Vil de legge egg i samme reir når første kull er reist? Tar nødig livet av disse små, men tanken slår meg ofte nå, med forstyrret nattesøvn så lenge. Hva kan vi gjøre? Det virker som det er pappaen som kvitterer hyppigst.

G.T. (20.06.2018)

Svar:

Kanskje et par uker til, vanskelig å si.

Roar Solheim (23.06.2018)


#Diverse

Ærfugl og strandsnegl

Hei, jeg har lest at ærfugl spiser primært blåskjell og hjerteskjell, men også strandsnegl. Vet dere om det finnes noe litteratur på størrelser av strandsnegl som er spiselige for ærfuglen, hvorvidt det er de større eller mindre strandsneglene som spises, og hvordan de eventuelt får ut strandsneglen? Knuses skallet kanskje, har de en sterk kjeve?

Takk, ha en fortsatt god dag!

J. (20.06.2018)

Svar:

Jeg vet dessverre ikke noen detaljer om det du spør om, så her må du kanskje søke på engelske sider (eider ducks) for å lese om du finner svar på dette.

Roar Solheim (23.06.2018)


#Økologi og atferd

Fargesyn småfugler

Hei :) Jeg lurer på om alle norske fugler har fargesyn? Er det noen norske fugler fargeblinde? Jeg skal gjøre en undersøkelse på farge-preferanse til fuglene i hagen min på Nordstrand og trenger å være sikker på at de faktisk ser alle farger..

S. (20.06.2018)

Svar:

Tror de fleste har fargesyn, men det kan hende at nattaktive ugler ikke har det. Røde frukter og bær er røde nettopp for å tiltrekke fugler, så de som spiser slike MÅ ha fargesyn.

Roar Solheim (23.06.2018)


#Økologi og atferd

Hva har skjedd med blåmeisen på Sørlandet ?

Hei
Vi lure på om det har gått spesielt hardt over blåmeis i vinter på Sørlandet?
Vi har hytta ved Risør og har 12 fuglekasser. Disse har blitt hyppig brukt av blåmeis tidligere samt kjøttmeis og fluesnapper. Bare tre av kassene er brukt i år 1 kjøttmeis og 2 fluesnapper.
I grund veldig lite småfugl å se og høre😟

A.D. (18.06.2018)

Svar:

Har selv mye kjøttmeis i mine kasser i Agder i år, men få blåmeis. Disse to ser ut til å variere fra år til år, slik at det er mange blåmeis og få kjøttmeis ett år, og omvendt et annet. Hvorfor vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (23.06.2018)


#Diverse

Skadet skjære

Vi har en skadet fugl i barnehagen vår. Den beveger seg langs bakken, men det ser ut til at den ikke kan fly noe særlig. Vi tror det er en skjære, ut fra farger og størrelse, men har ikke sett vingespennet. Vet dere om vi kan eller bør vi gjøre noe for fuglen?

K.R. (18.06.2018)

Svar:

Dere kan følge med på avstand og se om foreldrene kommer og forer den.

Roar Solheim (23.06.2018)


#Diverse

Unge på tak

Vil en trostunge som ligger på et tak greie seg? Den piper, og beveger seg bare en meter eller så, frem og tilbake. Gjør ikke tegn til å finne en vei ut, eller å fly. Den bretter sporadisk ut noen spinkle vinger av og til. Det er høyt ned, kanskje 10 meter ned til asfalt under, så om den faller utfor og ikke kan fly er jeg redd det går ille. Jeg skjønner heller ikke hvordan den har kommet seg dit. Det er et stort tak på en fabrikk som jeg kan se ovenfra en høyde.

H.S. (23.06.2018)

Svar:

Dersom foreldrene forer den, bør den kunne klare seg.

Roar Solheim (23.06.2018)


#Diverse

Irriterende gråspurv

Hei! Vi har en irriterende gråspurv boende i takutstikket rett utenfor soveromsvinduet. I vel en måned har den holdt oss våkne fra soloppgang og godt utover formiddagen. Regner med den har reir og unger der oppe.. Hvor lenge kan vi regne med at den holder på? Det er en han som lager leven.. Han sitter å jamrer hele dagen!

T.L. (19.06.2018)

Svar:

Dessverre ikke alltid lett å vite hva en kan gjøre når fuglekvitteret blir for nærgående. Det bør holde opp i løpet av noen uker, men dessverre ikke godt å si.

Roar Solheim (23.06.2018)


#Diverse

Fugleunge på terrassen

Ein fugleunge oppheld seg på terrassen vår, trur det er ein grønsisik. (vi bur rett ved skogen) Fann 2 døde vaksne for eit par dager sidan som sikkert hadde flydd på vinduet. Fugleungen flaksar med vingane men ser ikkje ut til å kunne fly. Han har vore der heile dagen, sit for det meste stille, men har bevega seg nokre meter att og fram. Har kasta ut litt knuste solsikkefrø, men ser ikkje ut som den forstår at det er mat. Kva bør vi gjere, ta den inn? I så fall korleis gi den mat og drikke?

N.N (17.06.2018)

Svar:

Kanskje litt sent med svar nå, dessverre. Slike unger må eventuelt mates, kanskje med knuste frøkjerner (solsikke/hasselnøtter), men også med f. eks. kokt egg.

Roar Solheim (23.06.2018)


#Diverse

Kjøttmeisunger

Hei. Fant en fuglekasse for ça 1uke siden. Det var rundt minst 6unger og det så ut til at alle hadde det bra. Men når jeg sjekket kassa igjen var over 4unger døde og det var kun 2 små unger igjen. Ungene hadde fått litt fjær og hadde øyne. Kankje Max 2uke gammle etter klekking. Jeg brukte 1time satt stille ved kassa om håp at noen skulle fly inn. Det skjedde dessverre ikke og jeg bestemte og ta med ungene hjem. De har fått mye mat og ser bedre ut.


Lurer på hva som kan ha skjedd med kassa eller hvorfor noen etterlot Ungene? Jeg vet at det konstant er folk på besøk og sjekker kassen og ofte en hel barnehage klasse.

F. (17.06.2018)

Svar:

I slike tilfeller kan en eller begge foreldre har omkommet. De kan ha dødd en naturlig død, blitt tatt av katt eller rovfugl, blitt påkjørt osv.

Roar Solheim (23.06.2018)

««første 24 065 - 24 089 av 50 257 siste»»