Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 23 725 til 23 749 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
Prosjekt barnehage
Jeg jobber i barnehage i Stavanger, og lurer på om det er noen her som ønsker å hjelpe meg med litt kunnskap om fugler.
Vi skal ha "månedens fugl" fra september til juni. I den anledning lurer jeg på hvilke fugler det er naturlig å ha de ulike månedene. Vi skal lære om èn fugl pr måned.
T.M.G. (24.06.2018)
Svar:
Prøv å kontakte lokale fuglefolk eller naturvernforbundet i Stavanger, så får du kanskje tips tilpasset de lokale forholdene.
Roar Solheim (25.06.2018)
Svaleunge falt ut av redet...
Har lagt svaleungen i en skoeske men mye høy, men hva gjør jeg nå? Kan jeg mate den og isåfall med hva? Skal den ha vann og blir den for kald uten varmelampe? Helst skriv alt jeg skal gjøre:)
F.S. (24.06.2018)
Svar:
Fugleunger må vanligvis varmes av sine foreldre til de får fjærkledning og kan holde kroppstemperaturen oppe ved egen hjelp. Ved høye temperaturer (20C+) kan det hende at varmelampe ikke er nødvendig. Svaleunger mates med insekter av sine foreldre. Søk på nettet på engelsk: "food for swallow chicks" osv, så finner du trolig mer omfattende beskrivelse av hva du kan fore med.
Roar Solheim (25.06.2018)
Hei fant denne fugleungen
Hei fant denne fugleungen gangen ut at et rede kald så tok den inn å varmet den Da redet er u der en kledning deg ikke gikk Ann å få den tilbake opp i. Hva skal jeg gi den det er en grå spurv
N.N (24.06.2018)
Svar:
Prøv med kokt egg og knuste frøkjerner (solsikkekjerner, hasselnøttkjerner mm. Søk også på engelske sider om "feeding bird chicks", så dukker det opp masse råd om slike tilfeller.
Roar Solheim (25.06.2018)
Delvis spiste mus
Da jeg ankom hytten i dag fant jeg en delvis oppspist mus på bakken der hode og bakkroppen lå igjen (bilde). For en tid tilbake fant jeg en hodeløs mus liggende på fuglebrettet. Er det noen fuglearter som behandler mus på denne måten? Kråkefugler? Det er ikke katter i området.
N.N (24.06.2018)
Svar:
Denne var noe uvanlig. Dette er ikke vanlig behandling av mus når fugler eller pattedyr spiser dem.
Roar Solheim (25.06.2018)
Andunge alene
Andemor har blitt skremt vekk fra en liten andedam på bondegård, Fløgstad Søndre i Rygge. En andunge har vært alene i fire dager nå.Hva kan jeg gjøre?
M.E.O. (24.06.2018)
Svar:
Kanskje prøve å fore den med hønsefor.
Roar Solheim (25.06.2018)
Myrsanger.
Finnes myrsanger i Nord-Norge? Er på Dyrøy i Midt-Troms. I går kveld hørte vi på en fugl som sang så intenst ute. Jeg har boka «Fuglesang» av Pedersen og Svensson. Det eneste jeg klarte å identifisere sangen med, var myrsanger. Er det andre muligheter?
E.I. (24.06.2018)
Svar:
Kanskje sivsanger - se annet svar.
Roar Solheim (25.06.2018)
Spørsmål:
Hei,
Det er et svalereir i et hus som holder på å bli bygd. De skal nå tette igjen døren og da vil ikkje fuglene komme seg inn... ungene er ikke mer enn et par dager gamle. Hva kan vi gjøre?
B.A. (24.06.2018)
Svar:
Det eneste er å la døra stå oppe til svalene får ungene på vingene. Hvis ikke omkommer svaleungene av sult.
Roar Solheim (25.06.2018)
Sanger
Er det mulig å se hvilken sanger dette er?
N.N (24.06.2018)
Svar:
Dette ser mest ut som en løvsanger, men ikke alltid lett å artsbestemme disse bare ut i fra bilder.
Roar Solheim (25.06.2018)
Kongle i frukttre
Hei! Fann ei kongle festa til ei grein i eit frukttre i hagen, og fleire kongler på bakken rundt treet. Næraste grantre er 100 m unna. Kan det vera ein fugl som har gjort dette for å få tak i konglefrøa, og i tilfelle; kva slag fugl? Helsing Inger Karin Hjelle
N.N (24.06.2018)
Svar:
Dette er en spettesmie som en flaggspett har laget og brukt. Den fester konglene i en sprekk som den hakker i treet, og hakker så ned mellom kongleskjellene for å få tak i frøene.
Roar Solheim (25.06.2018)
Ugle
Har registrert en ugle med rituale jeg aldri har sett/hørt om tidligere. Ugla er nokså stor - lys, men ikke hvit.Hendelsene er registrert i bjørkeskog på fjellet. Ugla flyr normalt, men av og til "klapper" den med vingene under seg to-tre ganger, flyr videre for så å gjenta. Hva slags ugle, og hvorfor denne "klappingen"
A.Å.B. (24.06.2018)
Svar:
Dette er fluktspillet til jordugla!
Roar Solheim (25.06.2018)
Hvilken fugl?
Her en dag fløy det en helt gul/beige fugl over veien forann bilen. Rundt ni om morgenen. Den så ut til å delvis fly litt sidelengs. Ansiktet så ut som en ugle. Klarer ikke å finne noen fugler som ligner. Det var ingen synlige mørkere flekker noen sted.hvilken fugl kan det være?
K. (24.06.2018)
Svar:
Høres mest ut til at dette kan ha vært en jordugle, eller kanskje en hornugle.
Roar Solheim (25.06.2018)
Linerleegg i lastebil
Hei!
Har oppdaget fem linerle egg i grillen på lastebilen. Denne lastebilen er i oppdrag nesten hver dag. Kan det gå bra? Lastebilen er på plass hver kveld.
N.N (25.06.2018)
Svar:
Ja, vi kjenner faktisk noen slike tilfeller hvor dette har gått bra, men det er stor fare for at linerlene mislykkes.Hvis bilen har vært i bruk også de dagene reiret ble bygget og eggene lagt, så kanskje det går.
Roar Solheim (25.06.2018)
Myrsanger?
Kan dette være myrsanger? Opptak fra Dyrøy i Troms. Evt hva annet kan det være? Henviser til spørsmål sendt inn tidligere i dag.
E.I. (24.06.2018)
Svar:
Lurer litt på om ikke dette heller kan være en veldig virtuos sivsanger, men er ikke sikker.
Roar Solheim (25.06.2018)
hvilken fugl?
denne krabaten landet i en fiskebåt noen nautiske mil utenfor finnmarkskysten i går. kklarer dere se hvilken sanger det er?
ps: spørsmålet om sort fugl med hvit ring; Ringtrost.?
mvh
Aleksander
N.N (24.06.2018)
Svar:
Dette er en fugl i løvsangerslekten (Phylloscopus). Tror det helst dreier seg om en løvsanger, men ikke 100% sikker.
Roar Solheim (25.06.2018)
Reir
Tok bilde av det jeg tror må være et reir i dag. Det ser ut som d er bygget av leire og smårusk. Ligger fint plassert i kløfta på et tre og "limt" godt fast til sidene.
N.N (24.06.2018)
Svar:
Ikke helt lett å si ut i fra dette bildet, men slik leirkitting er det ofte troster som driver med. Det underlige med strukturen på dette bildet er at den ikke går helt ned i kløfta, men ser ut til å være festet til greinsidene. DET er helt uvanlig!
Roar Solheim (25.06.2018)
Stort egg
Hei. Jeg sa tidligere at jeg hadde funnet et egg større en hånden min. Og dere sa noe om at det var mørk eller noe sånt. Men det var omtrent nesten like stort som hodet til en unge og helt hvitt
N.N (23.06.2018)
Svar:
Da høres det faktisk ut som at dette kan ah vært et strutseegg. Vanskelig å forstå hvordan et slikt kan komme på avveie...
Roar Solheim (25.06.2018)
Lysebrun fugleunge i fjellet
Hvilken fulgeart i fjellet har lysebrune unger? Fant en som vandret nedom hytta å den hadde lysebrun dun, "strutsefoter" å langt lyseorange nabb.
I.S. (23.06.2018)
Svar:
Dette høres ut som ungen til en vadefugl, men det er ikke lett å si hvilken art dette kan ha vært uten et foto. Kanskje rødstilk?
Roar Solheim (25.06.2018)
Måker på garasjetaket
Vi har i flere år hatt fiskemåker som lager reir på vårt garasjetak. Dette er velkomment for oss og vi har stor underholdning med å følge med (vi kan se ned på det flate garasjetaket fra baderomsvinduet) hvert år. I år kom det tre søte små måkeunger som dessverre bare var ca en uke da de hoppet ned fra garasjen og forsvant. Dette skjer hvert år, og vi lurer på hva som skjer med ungene. Overlever de? Kan de klare seg på bakken utenfor redet midt i byen? Det tviler vi på, for nå er måkemor igang med nye egg som hun ruger på bare tre uker etter at de tre ungene forsvant. Det er trist å se på at det samme skjer igjen hvert år. Ett år tror vi kanskje at ungene klarte seg for da var de ganske store da de forsvant. Kanskje garasjen vår ikke er den ideelle plassen for disse måkene å lage reir, skal vi prøve å stenge tilgangen, eller er det noe annet vi kan gjøre? Takknemlig for svar.
N.N (25.06.2018)
Svar:
Jeg tror bare dere får la måkene holde på. Ungene kan godt klare seg på bakken - det er jo det de gjør når fiskemåkene ellers hekker med reir på bakken. Det kan være tilfeldigheter om ungene overlever eller ikke, for det er mange fiskemåkeunger som overlever inne i byene.
Roar Solheim (25.06.2018)
Artsbestemmelse
Legger ved et bilde . Finner ikke ut hva det er . Bilde er tatt 24/6-2018
T.A. (24.06.2018)
Svar:
Bildet viser to vendehalser. Les mer om vendehalsen her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=232
Frode Falkenberg (25.06.2018)
Kva for fugl er dette ?
R.S. (23.06.2018)
Svar:
Dette er bjørkefink.
Roar Solheim (23.06.2018)
Kan tjelden overvintre i Norge
Vi har et tjeld par som har heklet hos oss i nord Troms på 6. året, men nå har den ene knekt vinge og ikke kan fly. Kan den overvintre i Norge?
N.N (23.06.2018)
Svar:
Ja. Tjeld overvintrer msnge steder langs kysten
Roar Solheim (23.06.2018)
Ukjent fugl ved foringsstasjon
Observert i dag ved Fiskumvannet, Buskerud. Satt på foringsstativ uten å spise frø eller meiseboller. Størrelse som en litt liten trost, mørk stripe gjennom øynene, hvit panne og hode fra nebbrot, nebb middels langt, smalt og spisst, ganske lys brun/beige farge fra undernebb til gump. Over ryggen noe mørkere brunaktig/grå. Vinger mørke med tydelige ganske store hvite flekker forrest på vingene ("skuldrene"). Litt hvitt ytterst under på stjerten. Hva slags fugl kan dette være? Fuglebøker og nettsøk uten resultat. Fikk ikke bilde dessverre, besøket varte for kort!
B. (17.06.2018)
Svar:
Klarer dessverre ikke helt å finne ut hva du kan ha sett. Ung stær kan kanskje være en mulighet, men den er ikke spesielt mørk rundt øynene.
Roar Solheim (23.06.2018)
Sort fugl med hvit ring rundt halsen
Så nettopp en sort fugl, på størrelse med en stær med hvit litt bred ring rundt halsen. Den hoppet rundt på plenen vår som er nyslått og tok liksom sats for hver gang den stakk nebbet i jorda. Finner den ikke i fugleboka og har aldri sett den før.
B.S. (23.06.2018)
Svar:
Klarer dessverre ikke å finne ut hva du kan ha sett. Den KAN ha vært en svarttrost med noe avvikende farge (enkelte hvite fjær - det er ikke uvanlig). Adferden kan i alle fall stemme med trostenes marksøk.
Roar Solheim (23.06.2018)
Skjæreunge med stiv nakke
Jeg har hatt en skjærefamilie utenfor i i våres. Men i ettermidddag satt en unge fortumlet midt i veien, og jeg har ikke sett snurten av resten av familien. Det ser ut som den er stiv i nakken/skulderen, for den hodet vender til ene siden hele tiden. Den sitter bare stille, men reiser seg og strekker på beina innimellom. Er ikke interessert i mat eller vann. Det er kjølig ute, vind og regn, så nå har jeg satt den i et bur og tatt den inn så den holder varmen. Setter den ut der de har holdt til i morgen tidlig og håper foreldrene er tilbake. Burde den fått i seg noe mat i løpet av natta, eller holder det med en skål med vann?
H. (21.06.2018)
Svar:
Kanskje for sent med svar nå. Du kan dyppe en finger i vann og holde borttil nebbet på en slik fugl. Da vil den kunne drikke vann selv.
Roar Solheim (23.06.2018)
Solsikkefrø uten skall
Hei.
Jeg har mattet mange fugler gjennom vinteren og våren. De får et assortert utvalg men, høyest på listen rager solsikkefrø uten skall. Det har gått noen kilo i uken :-)
Og nå er det tomt hos meg og i de alle butikkene jeg har vært innom (Felleskjøpet, Plantasjen, Jula, dyrebutikker osv.) I hagen er det nå et yrende liv av foreldre med fugleunger og forbruket har økt i takt med at den nye generasjonen kommer også.
Er nå på desperat jakt etter deres yndlingsmat, og tenkte jeg skulle oppsøke innvandrerbutikker i håp om at de har. Mitt spørsmål er da: om de har vil disse være beregnet på oss mennesker (i en noe ferskere utgave en de som er tørrere i spennende beregnet på fugl.) Vil det være helt greit/like bra for dem? Eller mer vanskelig å fordøye?
På forhånd takk for svar :-)
E.L. (21.06.2018)
Svar:
Det som selges som menneskemat er ABSOLUTT bra for fuglene, nesten for godt!
Roar Solheim (23.06.2018)