Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 23 747 til 23 771 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
Hvordan fugl
Hei funnet en fugl unge å lurer på hvordan fugel er det,
H. (02.07.2018)
Svar:
Det er dessverre ikke lett å se fordi fjærene ikke har vokst langt nok ut til å vise skikkelig farger og mønster.
Roar Solheim (02.07.2018)
Ung Steinskvett?
Hei, lurer på om dette er en ung Steinskvett. Det var en aktiv Steinskvett rundt denne ungen. Men det var også en svartstrupe der, og jeg har lest at ung svartstrupe har en svart øyestripe bak øyet - så da lurer jeg på om det er en ung svartstrupe?
S.M. (01.07.2018)
Svar:
Dette er en ung steinskvett.
Roar Solheim (02.07.2018)
Hvorfor er det ingen / få svaneunger på Fornebu i år
Har padlet rundt med kajakk i dag og ikke sett en eneste svaneunge
N.N (01.07.2018)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig for meg å vite så lenge jeg ikke bor i området eller har lokalkjennskap til det.
Roar Solheim (01.07.2018)
fink?
N.N (01.07.2018)
Svar:
Ung kjernebiter.
Roar Solheim (01.07.2018)
Linerle uten halefjær
Hei,
Vi mater småfugler på hytta og har en linerle uten halefjær. Vi så den hadde pjuskete fjær en stund, men nå er de borte. Vil den klare seg? Den flyr fint, men blir mobbet av andre linerler.
N.N (01.07.2018)
Svar:
Ja. Stjertfjær vokser ut igjen slik alle andre kroppsfjær gjør når fuglene skifter dem.
Roar Solheim (01.07.2018)
Måkeunge,veldig liten
Hei! Fant nettopp en liten måkeunge som har falt fra redet...ganske mange meter- kanskje 6...den lå på rygg og sprellet og virker i ok form. Men den har ikke utvokste vinger og er veldig liten. Hva bør vi gjøre? Fore den? Med hva? Håper på raskt svar
N.N (01.07.2018)
Svar:
Dersom foreldrene er i nærheten bør de finne den. Da tar de seg av ungen og mater den,så dere bør helst bare la den være og holde avstand.
Roar Solheim (01.07.2018)
hvilken fugl er dette?
N.N (01.07.2018)
Svar:
Vanskelig bilde, mistenker en ung tornirisk.
Roar Solheim (01.07.2018)
And med mulig brukket fot
På tur i en offentlig park kom vi over en andeunge med mulig brukket fot. Den strevde med å gå, så den hoppet rundt. I vannet svømte den sammen med andemor og andesøsken, tilsynelatende i fin form. Vi ringte dyrlege, som sa at de kom til å avlive hvis vi brakte den inn. Vi kommer til å følge opp anden hver dag for å se om den har god utvikling, men er usikker på hvor lenge vi bør vente før vi tar kontakt med dyrlege igjen. Hvis det er brukket fot på anden, hvor lenge kan vi regne med at det tar før den evt. heler seg?
E. (01.07.2018)
Svar:
Dersom ungen er sammen med sin mor, og klarer å holde følge i vannet, skal dere ikke gjøre noe med den. Selv om foten ikke leges ordentlig, kan andungen klare å leve med et handicap. Det er mange fugler som lever og klarer seg med bare ett bein, så dere skal ikke blande veterinærer eller andre inn her som kan komme til på avlive en fugl som kan klare seg.
Roar Solheim (01.07.2018)
Skjæreunge falt ut av redet
Hei! Vi har et skjærerede nederst i Hagen med unger, og nylig fant vi ut at en av ungene har falt ut av redet. Dette fant vi ut etter at hunden vår jaget den, og foreldrene satte i et hylekor. Foreldrene sitter både like ved reiret og i trærne rundt, så det ser ut til at de passer på. Hunden er tatt inn og fuglen ser ikke skadet ut. Likevel, er vi usikker på hva vi bør gjøre med ungen. Den ser ikke spesielt gammel ut og kan ikke fly, men den «hopper» oppover i småbusker rundt treet. Vil gjerne at den skal klare seg, og vil hjelpe den. Er det en idé å løfte den opp i redet? Det er synlig lenger oppe i treet. Tidligere i vår skjedde det samme med to andre unger i et annet tre, og begge døde noen dager senere etter å ha blitt tatt av katt (flere katter i området). Hvordan kan vi best hjelpe ungen? Hva bør vi gjøre?
A. (27.06.2018)
Svar:
Det høres ut som at dette er en skjæreunge som har hoppet ut nettopp på det stadiet hvor de vanligvis forlater redet. De hopper ut før de kan fly, og hopper dermed omkring på bakken en stund før de kan fly opp i trærne. Egentlig er det ikke noe dere kan eller bør gjøre i slike situasjoner.
Roar Solheim (30.06.2018)
Holder havsulen i lag med maken hele tiden
N.N (29.06.2018)
Svar:
Nei, bare i hekketiden. Kanskje finner to fugler tilbake til hverandre neste år, men de kan også velge seg en ny make.
Roar Solheim (30.06.2018)
Skjærene spiser på vinduene
Hei!
Vi har akkurat bygget nytt hus i skogkanten. Skjærene sitter på utsiden av vinduene og hakker på vinduene og spiser opp foringen rundt kanten som er en slags gummi. Vinduene vil gå i stykker etter hvert. Hva gjør jeg?
E.W. (27.06.2018)
Svar:
Dessverre finnes det ikke enkle løsninger når fuglene oppfører seg slik. Det er heller ikke lett å forstå hvorfor de hakker på noe som ikke har noen næringsverdi. Hvis du har tilgang på en utstoppet hauk eller ugle, kan du kanskje forsøke å sette den ut i korte perioder for å se om skjærene blir skremt. Hvis den blir stående permanent, finner de fort ut at den ikke er farlig.
Roar Solheim (30.06.2018)
Stokkandunge med skadet ben
En stokkand har fått unger i bekken vår, de er nå 3 dager gamle. Igår var alle helt i hundre, men idag henger den ene ungen etter og flytter seg bortover på ett bein. Vi har fanget den med håv for å se på den og den er litt hoven i leddet. Den har dratt beinet oppunder seg og hele "svømmefoten" er samlet og henger liksom bare der. (Sender med bilde). Tipper den er blitt tråkket på av mor eller noe sånt i løpet av natta. Vil en veterinær gjøre noe, eller bør vi bare avlive den raskt selv? Den er veldig kvikk selvom den går på ett bein, spiser og bader. Kan en stokkand vokse opp og klare seg med bare ett bein?
M. (26.06.2018)
Svar:
Slipp unge tilbake sammen med moren sin. Den kan leges naturlig, men også leve med et handicap dersom foten ikke leges fullstendig.
Roar Solheim (30.06.2018)
Fugl
Hei! Vi har funnet en måke unge langutter veien , den sliter med pusten og puster fort. Er det noe vi kan gjøre?
T.F. (26.06.2018)
Svar:
Trolig er det beste å la den være for seg selv. Sjekk om foreldrene varsler og er i nærheten for å forsvare den.
Roar Solheim (30.06.2018)
Svalene er borte og mygg og fluer tar over
I vårt nabolag ble det hugget ned noen veldig store grantrær. Det førte til at svalene ble borte. Finnes det noen tiltak man kan gjøre for å lokke de tilbake?
E.M. (27.06.2018)
Svar:
Nei, det er dessverre ikke enkelt.
Roar Solheim (30.06.2018)
Snegler og måkeunger
Bor ved fjellet med ganske mye skygge og vann, masse brunnsnegler. måke unger er her så brunsnegler blitt borte. Er det mulig de spiser opp snegler?
K.W. (27.06.2018)
Svar:
Det har jeg ikke hørt tidligere at de gjør, så jeg tviler på om måkene kan stå bak brunsneglenes forsvinning.
Roar Solheim (30.06.2018)
Andunger
Hvor lenge blir andungene hos moren før de blir voksne nok til å klare seg selv?
A. (27.06.2018)
Svar:
Avhenger av andeart, men trolig minst 4-6 uker.
Roar Solheim (30.06.2018)
Spurv unge
Hei jeg trenger hjelp om spurv ungen, jeg fant den i hagen da jeg gressklipper... tok den til kasse med gress...hva skal jeg gjøre med den? Jeg vet at spurv moren er inne taket til huset og reir med unger, tror at den falt ned? Hmm...Trenger den skyggen eller sola og det er nesten 30 grader ute nå...
La den være ute om natt? Vet at fuglematen er jo nær og har reir inne taket til hus vårt..
Her er bilder...
N.N (26.06.2018)
Svar:
Dette ser ut som en tårnseilerunge. Den må tas inn og fores dersom den skal klare seg. Let på engelsk under "food for swifts".
Roar Solheim (30.06.2018)
Gladmelding ang. spettmeis.
Hei! Ville bare si at denne siden ble en flott ressurs for meg nå nettopp. Hørte et smell, og fant en spettmeis sittende i ro i vinduskarmen. Fant gode råd om hva jeg burde gjøre her! Holdt vakt for skjære og katt mens jeg fant fram pappeske og vann, men heldigvis ble det ikke nødvendig, for etter en drøy halvtime fløy en lettere forfjamset spettmeis av sted!
A.M.K. (26.06.2018)
Svar:
Så morsomt at dette gikk bra! Gratulerer med flott innsats!
Roar Solheim (30.06.2018)
Spurv
I dag fløy en gråspurv i ruta å døde, mest sannsynlig har den et rede i hustaket vårt. Nå sitter det en annen spurv som jeg tror har vært partneren dens og sier den samme lyden hele tiden.
Leter den etter partneren sin og hva vil skje med ungene hvis de er i rede? Vil den som er igjen klare å passe de alene?
N.N (27.06.2018)
Svar:
En fugl som mister maken sin vil vanligvis klare å fore opp unger alene. Men den kan lete etter den forsvunnede maken en stund før den forstår at den er borte for godt.
Roar Solheim (30.06.2018)
Gi fuglene en sjanse til!
Ikke et spørsmål, men en oppfordring. Kom kjørende å kunne ikke unngå en fugl som fløy under bilen og ble liggende i veibanen. Snudde og plukket den opp, la den i et bur på verandaen og etter noen timer kviknet den til. Ble deretter sluppet i samme område som den ble plukket opp. Gjør dette du også, om du finner en skadet fugl, med mindre det er helt åpenbart at den ikke har en sjanse.
N.N (28.06.2018)
Svar:
Flott innsats, og helt riktig oppførsel! Gratulerer med fin behandling av skadet fugl. Som bilfører er man faktisk FORPLIKTET til å hjelpe skadde dyr!
Roar Solheim (30.06.2018)
Linerla og flyegenskapene
Jeg mener å huske å ha lest et sted at linerla er en av verdens beste flygere blant alle fuglene. Stemmer det?
W.S. (27.06.2018)
Svar:
Nei, det er nok andre som langt overgår de fleste spurvefugler som linerla tilhører.
Roar Solheim (30.06.2018)
Hvilken art er dette?
Tror det er en gjøkunge men er ikke sikker, har man rett eller er det en annen art?
G.H. (28.06.2018)
Svar:
Dette er en rødvingetrostunge.
Roar Solheim (30.06.2018)
Spørsmål:
Hvor gamle kan svanene bli?
N.N (25.06.2018)
Svar:
Svaner kan bli 25-30 år gamle.
Roar Solheim (30.06.2018)
Svalereir på terrassen
Hei, vi har oppdaget et svalereir på en overbygd terrasse..
Ganske mye stresset aktivitet til tider, både fra svalene, men også fra de som skal benytte terrassen.
Noen tips til fremgangsmåte for å få de bort?
H.T. (28.06.2018)
Svar:
Nei, dessverre. Hvis de alt har reir med egg eller unger, må de få fullføre hekkingen.
Roar Solheim (30.06.2018)
Traner
Jeg er budeie i Hemsedal og har i alle år hatt traner på jordene. Siden de blir ganske gamle, er de forholdsvis spake over for meg, og jeg kan komme ganske nær dem. I år var de litt over ei uke tidligere enn vanlig inn på jordet, med to gule nøster. De to første ukene i juni var det god tilgang på både mus og frosk, men tørken har gjort til at disse nå er blitt borte. Gresset og andre planter begynner å svis bort av sola, og det er tydelig at de er på leting etter mer mar. Det hender nesten aldri at den ene tranen tar til vingene for å oppsøke andre, men nærliggende, områder og det er tydelig at de er på leting etter mat. De har allerede begynt å vende kukakene for å finne mark, men det er nok for tidlig. I Sverige forer de tranene, kan jeg gjøre det samme, og med hva? Hilsen Bitten Brennhovd, Grøtestølen, 3560 Hemsedal. Tlf 95251901.
B.B. (28.06.2018)
Svar:
Kanskje du kan forsøke å legge ut vanlig hønsefor - det bør kunne brukes. I Sverige forer de tranene med korn. Poteter kan også gå.
Roar Solheim (30.06.2018)