Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 24 004 til 24 028 av totalt 50 302 spørsmål «forrige neste»
Dårlig nabo
For andre året på rad opplever jeg at kattugla inntar en av mine fire kasser for kvinand. Resultatet er dette som jeg viser bilde av. 3 kattugleunger , O kvinandunger, Kattugla tar rett og slett kvinanda som en del av menyen.
Per Beverfjord
N.N (04.07.2018)
Svar:
Dette er svært uvanlig. Er du sikker på at kvinanda er tatt av kattugle og ikke av f. eks. mår?
Roar Solheim (04.07.2018)
Sommerfugel
Hva spise en sommerfugel og hvordan passer man på en sommerfugel
N.N (04.07.2018)
Svar:
Sommerfugler spiser nektar. Hvis du vil finne ut hvordan du kan holde slike i fangenskap, må du spørre insektspesialister. Dette er en spørreside om fugl.
Roar Solheim (04.07.2018)
Lovlig å drive «oppdrett» av måker?
Hei! Jeg bor i en by hvor polarmåke, svartbak og gråmåke har mistet terreng. Det er bare fiskemåker igjen, hvor den bestanden også minket. Er det mulig (og lovlig) å hente egg for å ta vare på egg og unger for å få opp bestanden? Når de blir store kan de nye godt av overskuddet jeg for fra fisking, og andre matrester.
De skal IKKE spises! Men er kun for å få opp bestanden.
Jeg er vokst opp med å ha disse måkene rundt meg, og dette gir mye mer klassisk kystpreg.
N.N (04.07.2018)
Svar:
Dette har du nok dessverre ikke lov til å gjøre som privatperson. Hvis du ønsker mer utførlig svar om slike ideer, bør du kontakte Miljødirektoratet i Trondheim og forhøre deg der, siden dette er rette organ med hensyn til lovverket om forvaltning av ville fugler og pattedyr.
Roar Solheim (04.07.2018)
hvilken fugl er dette?
Hei, jeg bor i oslo og rett utenfor vinduet har en fugl laget rede i et tre og lurer på hvilken art det er. rede er rundt og hadde blå egg. Fuglen er av medium størrelse, større enn en gråspurv, mindre enn en kråke. Hun har en beige kropp, grått hode (tror hun er hvit under på magen)noe sort og hvitt i fjeset og lysere nebb enn ryggen.
K. (04.07.2018)
Svar:
Dette høres ut som et trosterede, men litt vanskelig å si hvilken art uten bilde. Det KAN dreie seg om en gråtrost.
Roar Solheim (04.07.2018)
Taksvaler
Vi har et rede oppunder mønet på hytta.
Ungene ser ut til å være flyvedyktige.Hvor lenge benytter "familien" redet før det eventuelt kan tas.
N.N (04.07.2018)
Svar:
Litt vanskelig å si, for jeg har ikke noen direkte opplysninger om dette. Svalene kan også ha to kull i løpet av sommeren, så dermed kan de legge egg i det gamle redet og starte et kull nr to.
Roar Solheim (04.07.2018)
Hemmerhest
Hva slags fugl er det??
N.N (04.07.2018)
Svar:
Dette er et ikke-eksisterende fuglenavn.
Roar Solheim (04.07.2018)
Mating av måker
Hei. Vi har et problem med at en nabo mater måker. Finnes det noe skriv om at dette ikke er lovlig og at fuglene tar skade av det? Måkeskrikene kan vi leve med, men er ikke noe greit at hus, terasser, møbler og biler blir fult av dritt... Dette har blitt et stort problem for oss og flere naboer, så hadde vært greit å kunne gi vedkommende et skriv, som forklarer at dette ikke er greit for fuglene! Ser frem til å høre ifra dere! Mvh
A.L. (04.07.2018)
Svar:
Det er ikke noe som tilsier at det er noe galt i å mate viltlevende fugler, så her kan vi dessverre ikke bidra med noe i den situasjonen du beskriver.
Roar Solheim (04.07.2018)
Spurv?
Hei spurte for noen dager siden hvordan fugleunge dette er men da hadde den lite fjær nå er den mye mer fjør
H. (03.07.2018)
Svar:
Nå er det tydelig at dette er en pilfinkunge!
Roar Solheim (03.07.2018)
Svaler
Sitter ved Driva og ser at svalene dykker seg ned i elva. Er det for å våte fjærdrakten så den kan gi vann til ungene i reiret???
N.N (03.07.2018)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke, men det kan hende at ungene også får noe vann på denne måten. Steppehøns fukter bukfjærene for at ungene skal få vann å drikke.
Roar Solheim (03.07.2018)
Tårnseilerunge
Tusen takk for svar, den ligger veldig rolig i et blomsterbed, skal jeg gjøre noe for den?
H. (03.07.2018)
Svar:
Ja, hvis ikke dør den. Denne er for liten til å kunne fly og spise selv. Hvis du kan finne ut hvor den har falt ut fra, er selvfølgelig det beste dersom den kan plasseres tilbake til sine foreldre. Hvis ikke må den evt. fores. Søk på nettet under engelsk "food for swifts".
Roar Solheim (03.07.2018)
Flaggspett som kolliderte med vindu
En flaggspett unge kolliderte med stuevinduet i dag tidlig. Var ganske så medtatt på formiddagen, men har kviknet noe til på ettermiddagen. Da den ikke klarte å fly og stort sett bare satt på bakken med øya igjen, så tok jeg den inn og satte den inn i et hundebur. Den fikk tilbud om både mat og vann men den vil ikke ha. Dynka nebbet hans i vann omtrent hver halv time så noe vann har den fått i seg. Prøver å få den til å spise både meitemark, fluer, oppbløtt brød og meiseboller, men jeg lykkes ikke. Har sluppet den ut, men den klarer liksom ikke å fly så langt før den faller ned på bakken i skogen bak huset. Moren er i nærheten, jeg både ser og hører henne. I kveld har den virka såpass pigg at jeg prøvde å slippe den ut. Etter to mer eller mindre mislykka forsøk så tok jeg den inn igjen, nå virker den litt mer redusert, trolig sliten. Noen tips til hva man kan gjøre? Den virker ikke å være dødssyk, men langt fra helt frisk og jeg får jo ikke mat i den...
E. (03.07.2018)
Svar:
Kanskje denne har hatt et ublidt møte med en glassrute, og har fått hjernerystelse. Enten kommer den seg i løpet av natten, eller så dør den. Ikke så mye du kan gjøre i et slikt tilfelle, annet enn å gi den beskyttelser. Hvis den er pigg i morgen tidlig, bør du prøve å slippe den ut der foreldrene er.
Roar Solheim (03.07.2018)
Cettisanger
Har trulig en cettisanger på utsiden, låten stemmer veldig bra med fugleboka. Er det mulig å få høre den synge noen sted på internett. Låten har jeg aldri hørt før. Jeg bor i nærheten av ett fuglereservat(Hem kilen Vestfold)
Fuglen har hvert her ett par dager nå og synger/lokker omtrent hele dagen.
T.V.B. (03.07.2018)
Svar:
Lytt på ulike opptak på denne siden:
https://www.xeno-canto.org/species/Cettia-cetti
Det er lite sannsynlig at du har en cetti-sanger i Norge!Roar Solheim (03.07.2018)
Hva slags fugl er dette?
H. (03.07.2018)
Svar:
Dette er en tårnseilerunge. Den er stor til å være så tidlig på sommeren.
Roar Solheim (03.07.2018)
ukjent fugl ?
Er usikker, men er dette ungfugl Gråsisik, bildet tatt på Bjørnfjell, Narvik 500 m.o.h
Med hilsen
Arnulf Dragly
A.D. (03.07.2018)
Svar:
Nei. Dette er en bjørkefink.
Roar Solheim (03.07.2018)
Fiskemåke har reir i hagen i bedet..
Hvor lang tid tar det å klegge fiskemåkeegg. Det er en måned siden det første egget ble lagt. Har lyst å ta ugresset i beddet.
N.N (03.07.2018)
Svar:
Dersom måkene har ruget MER enn en måned, er eggene ikke klekkbare. Måkene burde da snart gi opp rugingen og forlate eggene på egen hånd. Gi dem en uke ekstra.
Roar Solheim (03.07.2018)
Foreldrenes mating av fugleunger
Hvor lenge mates fugleungene etter at de har forlatt redet.?
T. (03.07.2018)
Svar:
Det varierer fra art til art. Noen mater ungene kanskje bare 1-2 uker, mens andre mater ungene til september-oktober (rovfugler og store ugler).
Roar Solheim (03.07.2018)
Fjær fra perleugle
Er denne fjæra fra ei perleugle, og i så fall en ungfugl? Funnet i Søgne i går.
R.R. (03.07.2018)
Svar:
Nei. Dette er en musvåkfjær.
Roar Solheim (03.07.2018)
Spurv
Hei mamma fant en spurv på bakken ved sykkelstativet i dag. Bena vender bakover og øynene er åpne. Har lagt den i en eske med håndklær under og satt ut vann og noen smuler til den på verandaen (bor ikke på bakkeplan).
Nå har det gått 4 timer - som vi har hørt skal være tiden det tar å komme seg fra en hjernerystelse, men den ligger i samme stilling. Det ser ut som den hadde et rundt lite sår - i alle fall var det noe brun masse rundt. Vi lurer på hva vi skal/bør gjøre? Er den død eller kan den bli bra?
A.M. (02.07.2018)
Svar:
Dessverre å stille diagnose på avstand. Dere må bare vente og se om den overlever til i morgen.
Roar Solheim (03.07.2018)
Når kan man fjerne fuglekassa
Har en fugle kasse på en vegg som skal males. Kassa inneholder 5 meise egg. Har ikke sett noe aktivitet ved denne kassen på en god stund. Når er det greit å fjerne denne kassa?
O.M. (02.07.2018)
Svar:
Kjenn på eggene på morgen eller kveld, om de er kalde. Da kan det tyde på at fuglen som la dem ikke ruger på dem lenger. I så fall kan kassa tas ned. Ellers klekker meiseegg/småfuglegg vanligvis etter ca 2 uker, så dersom eggene har ligget mer enn 3 uker uten å klekkes, er nok kullet mislykket.
Roar Solheim (02.07.2018)
rød overgump
Ser ofte en liten særdeles slank fugl i en hage i nærheten. Har alltid trodd den var anonym i fargen, mest beige/grå uten særlige tegninger. Men når den flyr ses tydelig (rust)rødt nederst på ryggen. Hva kan det være?
A.R.L. (02.07.2018)
Svar:
Ikke sikkert, men kanskje en rødstjert hunn?
Roar Solheim (02.07.2018)
Spørsmål om snipe
Hei. Vedlagt er bilde snipe som jeg er usikker på. Det gikk tre sniper sammen i fjæra ved Vardø i juni. De tre så like ut i form og størrelse, men en var mørk, en var veldig lys og en midt i mellom rent fargemessig. Jeg har vurdert tammicksnipe, sandløper og dvergsnipe som muligheter for alle tre , men hva sier ekspertene? Fikk ikke lastet inn mer en en av fargevariantene som vedlegg. Legger ved den mørkeste av dem.
L.B. (02.07.2018)
Svar:
Her kommer bare ett bilde opp (det gjør alltid det selv om en forsøker å legge inn flere bilder). Dette er en sandløper i sommerdrakt.
Roar Solheim (02.07.2018)
Sanglerke?
Er dette en vanlig sanglerke selv om den har svart farge i bakhodet? Hva kan i så fall denne fargen være? Den ble observert i Skien.
L.H.N. (02.07.2018)
Svar:
Ja, det er det nok. Den er IKKE svart i bakhodet. Det mørke feltet er bare skygge fordi fuglen reiser fjærtoppen på hodet.
Roar Solheim (02.07.2018)
Spørsmål:
Hvilken fugl er dettte? Bildet tatt på Storehovda Vang i Valdres i dag tidlig.
N.N (02.07.2018)
Svar:
Dette er en steinskvett hann.
Roar Solheim (02.07.2018)
Fugleart?
Kom over denne på Agder i et myrete og snauhogget område med edelløvskog. Kan du hjelpe meg med å artsbestemme den? Bildet er litt utydelig da den var langt unna.
A. (02.07.2018)
Svar:
Lurer på om dette kan være en ung gråfluesnapper.
Roar Solheim (02.07.2018)
orrhane
Hei! Er dette ein rakkelhane? Holdhus Fusa 27.06.18. Kva er det krysning av i så fall?
Fotoa er teke tidleg morgon og den kom att same kveld spaserende. Eg har ikkje sett den i lufta endå.
N.N (02.07.2018)
Svar:
Litt dårlig bilde, men dette ser ut til å kunne være en rakkelhane. Det er avkom etter parring mellom en orrhane og ei røy.
Roar Solheim (02.07.2018)