Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 23 818 til 23 842 av totalt 50 176 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl er dette?
Denne fugelen la jeg merke til npr jeg skulle hente vann på hytta. Den virket nysgjerrig og pratsom. Den hadde svart hode med en hvit stripe over øynene, og orangsje mage, og en litt mørkere tone ved vingene. Når jeg kom tilbake litt etterpå og ropte kom den. Som sett på videoen. Det er ikke en dompap.
Hytta er oppi fjellet i nordmøre mot grensa til oppdal.
Håper dere vet hva det er, for jeg har aldri sett den før. :)
H.B. (09.07.2018)
Svar:
Høres ut som buskskvett.
Roar Solheim (09.07.2018)
Svar: fjær
Fant ikke noe kadaver i nærheten nei, kun alle fjærene som lå på samme plass rett ved et vann. Det er ikke kraftlinjer i nærheten. Det finnes et par kongeørner i området, kan det være disse som har jaktet på den?
S. (09.07.2018)
Svar:
Det er absolutt mulig at en hubro kan ha blitt tatt av kongeørn.
Roar Solheim (09.07.2018)
Hvitkinngås i Aspern, Aremark (Østfold)
Er det andre forvekslingsarter som kan se ut som en liten kanadagås (var definitivt en gåsefugl, ikke alkefugl eller and), men større enn ender/alker?
Bakgrunnen for spørsmålet er at at vi så rundt 20 ungfugler + voksne av noe som jeg tror kan være hvitkinngås i Aspern denne helga. Fikk dessverre ikke tatt bilder, men de var "ganske like" kanadagjess, men ganske mye mindre.
Vil tro at disse har klekket i området, da vi traff på samme flokk to ganger. Er ikke sikker på at de halvvoksne fuglene i denne flokken var flygedyktige ennå. De ville iallfall svømme og gå for å unna kanoene i stedet for å ta til vingene.
S. (09.07.2018)
Svar:
Høres ut som hvitkinngjess, ja.
Roar Solheim (09.07.2018)
Undulater
Er det skadelig med mye fugleskitt fra undulater? 6 fugler flyr løse i stuen
I. (09.07.2018)
Svar:
Spør papegøyeholdere eller veterinærer om dette.
Roar Solheim (09.07.2018)
Rovfugl i Gamle Oslo
Jeg så en stor rovfugl fly forbi vinduet og over blokka vår i dag. Den hadde med seg en død due i klørne, og det fløy noen store (grå?) måker etter den. Rovfuglen kjente nok vekten av byttet, men den fløy raskt og bestemt. Halefjærene var spredt ut og de var buet i formen, det var vingene også. Jeg klarte ikke se hva slags rovfulg det var, men den var mørk og hadde mye større vinger en duen, den var kanskje på samme størrelse som de store måkene. Jeg tenkte først at det var en falk eller en hauk, men da den kom nærmere syns jeg den var så stor og kraftig, så jeg ble usikker. Vingene minnet meg om en ørns vinger. Den kunne fly lengre avstander med byttet sitt, og den spredte stjerten når den fløy med byttet.
Hvilken rovfugl kan jeg ha sett?
E. (09.07.2018)
Svar:
Høres mest ut til at dette kan ha vært en vandrefalk, men hønsehauk og mus åj kan også være mulige arter.
Roar Solheim (09.07.2018)
Meiseunger fra redet
Jeg har hørt at meiseunger ikke kommer tilbake til redet etter første flyvetur. Stemmer det?
C.R. (09.07.2018)
Svar:
Ja, det stemmer nok for det meste.
Roar Solheim (09.07.2018)
Spett?
Så denne ved Rolvsvåg, Samnanger i går. For mitt utrente øye kan det minne om en spett, men jeg klarer ikke å finne den i fugleboken min. Kan du hjelpe?
N.N (09.07.2018)
Svar:
Nei. Ung linerle.
Roar Solheim (09.07.2018)
Angrepet av små svarte fugler/kan være flaggermus
Hei,
Når jeg står på balkongen i mørket og røyker, ser jeg små svarte skikkelser fly meget nær meg i høy fart. De stuper opp og ned, men aldri komt borti meg så langt.
Det er midt i byen dette dreier seg om, i en bakgård.
Hvilke fugler kan dette være og er det sannsynlig at de en vakker dag hakker meg i hodet eller lignende?
- Skremt mann
B. (09.07.2018)
Svar:
De er neppe interessert i deg! Høres ut til å kunne være tårnseilere, eller flaggermus. Begge harmløse. Røyken er nok en større fare.....
Roar Solheim (09.07.2018)
Svar: fjær
Fant ikke noe kadaver i nærheten nei, kun alle fjærene som lå på samme plass rett ved et vann. Det er ikke kraftlinjer i nærheten. Det finnes et par kongeørner i området, kan det være disse som har jaktet på den?
S. (09.07.2018)
Svar:
Ja, det er mulig.
Roar Solheim (09.07.2018)
Hvilken fugl er dette?
Hei. Ser på en fugl som sitter i en bjørk like utenfor hytta på Østlandet. Tenkte først det var en vanlig skogstur, men den mangler blant annet den grønne flekken på halsen og har et nebb som ser litt lengre og tynnere ut. Hvilken fugl er det?
N.N (09.07.2018)
Svar:
Dette er en ringdue.
Roar Solheim (09.07.2018)
Fjær
Hvilken fugl kan er dette fra? Alle fjærene er ca 35 cm lange.
S. (09.07.2018)
Svar:
Dette er hubrofjær. Kadaver etter død fugl? Lå dette under eller nær kraftlinje/elmast?
Roar Solheim (09.07.2018)
Vi har et rede
(1)HEI, vi har rede utenfor hos oss som vi lenge har trodd tilhørt en svarttrost. Men så begynte vi å lure når den som stelte med egg og reir var svart. Vi leste nemlig at det var hannen. Er det virkelig faren som steller ungene?
(2)En av ungene falt uten synlig grunn ned, vi lurer på om gjøk legger egg hos svarttrost.
(3)Fuglen er svart og ligner en svarttrost men kan det være en annen fugl?
Vi vil jo lære noe om vår nye nabo men finner ikke orgentlig med informasjon.
Tusen takk om du svarer!!
N.N (08.07.2018)
Svar:
Dette kan bare være svarttrost. Gjøk legger aldri egg i trostereir.
Roar Solheim (09.07.2018)
Hva er dette?
Hva slags duer er dette?
J. (09.07.2018)
Svar:
Dette er ringduer.
Roar Solheim (09.07.2018)
Voksen måse som hakker på måseunger
Har en måse i bakgården, som er merkelig "tam", så er tiden kommet for at måseunger rundt om vandrer på bakken, også inn i nevnte bakgård. men der sitter den voksne måsen og passer på. Denne voksne måsen hakker på måseungene? Hvorfor det? territorial atferd? Hvorfor griper ikke måseforeldrene inn, og forsvarer ungene?
jeg jager den voksne måse vekk, når jeg ser den hakker.
L. (08.07.2018)
Svar:
Dessverre vanskelig å svare på. Noen ganger kan måker hakke på andres unger, men det er umulig å si om det er dette som skjer her...
Roar Solheim (08.07.2018)
Art
Er dette en Bergirisk? Bildet er tatt i Sirdal nær Donsen 8/7
B. (08.07.2018)
Svar:
Mistenker at dette er en bergirisk.
Roar Solheim (08.07.2018)
Hva slags fugl er dette?
Hei. Hva slags fugl er dette? Sett 8.7.18 på Giltvet ves Oslofjorden. Den gikk alene og "gresset" i lavvannet, og la seg til på stranden.
N.N (08.07.2018)
Svar:
Dette er en moskusand.
Roar Solheim (08.07.2018)
Spørsmål:
hei, me har funnet eit lyseblå lite egg. vi fant det på sjøden og det er kanskje forsatt i live:) vil gjere få vite hvilken fugl som har lagt dette egget slik at vi kan ta vare på det og stelle det på den mest riktige måten. vi har mangen reir i nærhetten av hos så vi leggje det tilbake i riktig reir vist det går ann.
kan noen hjelpe oss?
H.M.K. (08.07.2018)
Svar:
Dette skal du IKKE gjøre noe med!!! Du har heller ikke (strengt tatt) lov til å ruge ut egg fra viltlevende fugler, men sannsynligvis ville det heller ikke føre til noe.
Roar Solheim (08.07.2018)
Svarthvit fluesnapper
I går "snakket" pappaen intenst fra grana bortenfor fuglekassa,mens han snappet med seg insekter og fôret velvillige ventende barn med harmonisk røst i kor. Jeg har stått ute midt på natta for å kle bjørka inn med bølgeblikk, slik at kattene er forhindret til å komme seg opp. Og nå er de små vel straks på vei ut. Men idag...idag er det så stille..ingen som har kommet til kassa og vekket sangkoret der inne. Og jeg finner gjør på bakken..spør etter at katten har vært på ferde. Men jeg er ganske sikker på at jeg ser det sitter noen som venter der inne i kassa..så stille som mus.
Jeg vet du sikkert vil råde meg å la naturen gå sin gang. Men vær så snill og svar meg,er det noe jeg kan gjøre? De er jo minutter fra å skulle ut på egne vinger..
N.N (08.07.2018)
Svar:
Dersom den andre av foreldrene er i live (og det er den vel?), vil den kunne fore ungene når de hopper ut.
Roar Solheim (08.07.2018)
Blåmeisunge alene i stærekasse
Har en stærekasse som stadig blir herjet med av naboens katt. Ligger en enslig blåmeisunge i full fjærdrakt i den og roper på mat. Kan den ha blitt plassert der alene? Finner ikke tegn til eggeskall eller noen andre der. Har heller ikke sett at den har noen foreldre som forer. Når kan jeg konkludere med at den er forlatt, og har den noen sjans alene? La inn et par insekter til den i går, men den er mer opptatt av å gjemme hodet enn å åpne munnen når jeg stikker inn pinsetten. Klarer den å spise uten at maten blir putttet direkte i munnen? Sjekket den i dag, katta har vært der i natt igjen, men den virker fortsatt pigg. Om jeg ikke ser antydning til foreldrene, kan jeg da flytte kassa til et sted jeg får fulgt den opp litt bedre på egen gårdsplass? Så får jeg ihvertfall holdt katter unna.
N.N (08.07.2018)
Svar:
Du må IKKE flytte kassa så lenge fugleungen er der. Den blir nok matet av sine foreldre. De må putte maten ned i gapet på ungen, og den klarer ikke selv å plukke opp insekter inne i kassa. Derfor har det ikke noe for seg å legge inn insekter til den, da må du i så fall dytte dem ned i gapet på ungen hvis den åpner nebbet og roper etter mat.
Roar Solheim (08.07.2018)
Måkeunge langs veien
Hei!
Jeg kom kjørende på en veldig trafikkert vei, da en liten måkeunge løp foran bilen. Jeg hadde ikke hjerte til å la den være der, for den ville garantert bli påkjørt på et eller annet tidspunkt. Tok den med i bilen og flyttet den 150 meter i luftlinje, der jeg vet det er både vann (Mjøsa), og massevis av ender og andre måker. Det var masse måker som sverma rundt meg når jeg bar på den og da ungen skrek så virket det i alle fall som at den ene av måkene kom nærmere. I grøfta der jeg slapp ungen så skremte jeg opp flere andre måkeunger i litt forskjellig aldre, noen virket større mens andre var omtrent samme størrelse. Den tuslet etter de litt større ungene men ble hengende lltt etter før den forsvant ut av mitt syn. Hva tenker du oddsen for denne lille karen er? Det var jo så mange måke r der og andre måkeunger, hvordan skal mor og far finne igjen akkurat denne ungen?
E. (08.07.2018)
Svar:
Denne er nok for liten til å finne mat selv, så vi får håpe at de voksne klarer å finne den igjen.
Roar Solheim (08.07.2018)
Reir under taksteinen
Jeg lurer på om man skal fjerne gamle reir under taket på hus, eller brukes de om igjen?
K. (08.07.2018)
Svar:
De kan bli brukt om igjen. Spesielt kan spurvereir bli brukt av tårnseilere, så du kan bare la slike reir ligge.
Roar Solheim (08.07.2018)
Skjære inn i stua
Hadde en skjære som fløy inn i stua og prøvde å komme seg ut , etter antall ganger dunket den i vinduet og den ble stresset så den mistet noe som lignet svart blekk på gulvet og noe som så ut som fugle bæsj. Hva er dette ? Og er det farlig ? Jeg vasket bort alt med hansker og antibakteriell på gulvet.
Mvh claudia galvez
N.N (07.07.2018)
Svar:
Trolig fugledritt alt sammen. Ikke farlig, og enkelt å vaske vekk.
Roar Solheim (08.07.2018)
Spørsmål:
Hauk eller lig med hvite runde flekker under vingene under seiling. Hvilken er det?
B. (07.07.2018)
Svar:
Vanskelig å si sikkert med bare denne beskrivelsen, men musvåk og/eller fjellvåk kan være de mest aktuelle alternativene.
Roar Solheim (08.07.2018)
Måker Mjøsa
Hvilken type måker er mest vanlige i Mjøsa
T.R. (08.07.2018)
Svar:
Gråmåke og fiskemåke er nok de mest tallrike, dernest finner du noen svartbak og hettemåker. Hettemåker hadde tidligere en koloni i Åkersvika, men hekker ikke der lenger. Kanskje finnes det noen små hekkekolonier av hettemåke rundt innsjøen, men jeg er ikke sikker på dette. Du kan også av og til se sildemåke i Mjøsa, men de er nok temmelig uvanlige sammenlignet med svartbak.
Roar Solheim (08.07.2018)
en fugl som holder på og død
hva gjør man når man ser en fugl som er død
A.K. (08.07.2018)
Svar:
Da trenger du ikke å gjøre noen ting. Dersom du vil ta vare på fuglen og ønsker å få den stoppet ut, må du i så fall kontakte en godkjent preparant. Han vil kunne vite om fuglearten er søkepliktig eller ikke. I så fall tar han seg av dette for deg.
Du kan også pakke fuglen i plastpose og fryse den ned, og så ta kontakt med et naturhistorisk museum og høre om de er interessert i å overta den døde fuglen til samlingene.Roar Solheim (08.07.2018)