Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 23 395 til 23 419 av totalt 49 935 spørsmål «forrige neste»
Slank fugl med lange halefjær og grønn under
Hei. Vi var i Sverige i uken som gikk og plutselig fløy det en lang slank fugl med lange halefjær og grønn under, dvs på magen/brystet. Tror at halefjærene var sorte. Har aldri sett den tidligere. Kan anslå den til totalt 30 cm lang med hale. Dette var i Karlstadområdet.
A.L.H. (23.07.2018)
Svar:
Dessverre vanskelig å si hva dette kan ha vært. Det er mulig at det til og med kan ha vært en rømt papegøye...
Roar Solheim (23.07.2018)
Tyrkerdue
Jeg har hatt en tyrkerdue på foringsplassen i noen dager.
Er dette en vanlig art her? Ringerike/Buskerud.
Jeg har ikke sett arten her før.
N.N (23.07.2018)
Svar:
Tyrkerduene finnes over det meste av sør-Norge, men kan være lokalt uvanlige.
Roar Solheim (23.07.2018)
Svaner
For ca 3-4 uker klekket et svanepar 3 unger ved Flemsetervatnet i Gjemnes Kommune, for ca en uke siden kom noen ungdomer som og hadde fest ved vatnet disse hadde med båt og har tydeligvis skremt svaneparet som etter dette er ikke er blit observert.
Vi har søkt rundt vatnet etter ungene uten resultat, er det noen mulighet for at ungene kan overleve uten at forelderene er tilstede?
Dette er meget beklagelig heldelse da mange hadde gode opplevelser ved å følge svanefamilien utvikling.
A.S. (22.07.2018)
Svar:
Det spørs om ikke både voksne og unger har flyttet vekk sammen i dette tilfellet. Ungene klarer seg neppe alene ved så lav alder.
Roar Solheim (22.07.2018)
Spørsmål:
Fugl som begynner på koo
N.N (22.07.2018)
Svar:
Kjenner dessverre ingen andre enn den australske coocaburra, men den starter med C, ikke K.
Roar Solheim (22.07.2018)
Typiske fugler som "skvetter"? Rødstrupe?
Hei!
Er det andre typiske fugler, som "skvetter" slik som buskskvett (og steinskvett)? Så, og hørte en ganske uredd fugl i dag. Det var nok en ungfugl (kort stjert). Den hadde antydning til rødt bryst.
A. (22.07.2018)
Svar:
Hva mener du med "skvetter"? Er det den smattende lyden de lager som du sikter til? I så fall er denne mest typisk for steinskvett og buskskvett (høres ut som når man dunker to klinkekuler mot hverandre), mens rødstrupe har en mer blikkaktig, metallisk smattende lyd.
Roar Solheim (22.07.2018)
Enghauk?
Hva heter denne? Så den på Lista i går. Er det Enghauk?
N.N (22.07.2018)
Svar:
Nei. Dette er en sivhauk hann.
Roar Solheim (22.07.2018)
Albino fugl?
Så en kvit småfugl idag.På størrelse med en grønnfink.
Den virket kvikk som de andre på brettet men fikk ikke god tid til å studere den.Kan det være en albino?
T.S. (22.07.2018)
Svar:
Det er mer sannsynlig at den har en annen type genfeil, som gjør at noen eller alle fjær ikke tar opp farge under utvekst. Disse er ikke så svakelige som rene albino individer, som er svært sjeldne i naturen.
Roar Solheim (22.07.2018)
Fugl i skogen som kvekker
Fuglen er rødbrun på øverste del av hodet, langt tynt nebb, striper hvitaktige på brystet, korte striper ytterst på vingene. ellers grålig. Stakk det lange nebbet ned i bjerkebarken. Ved siden av kvekking, lav "mumling". Sted: Ryfylke.
N.N (22.07.2018)
Svar:
Vanskelig å finne ut hva du kan ha sett, men beskrivelsen av fuglens oppførsel bringer tankene mot en spetteart (?).
Roar Solheim (22.07.2018)
Fugl forelsket i vimpel?
Hei
Vi har på hytta en liten fugl (Fink eller noe) som er veldic opptatt av en vimpel vi har hengende i ei lita flaggstang. Den er der hver dag og henger i flagglina og forsøker (og til tider lykkes med) å lande på vimpelen som vaier i vinden. Hva slags adferd er dette?
E. (22.07.2018)
Svar:
Dessverre vanskelig å si hvorfor den ønsker å sitte akkurat på dette stedet.
Roar Solheim (22.07.2018)
Artsbestemmelse.
Hvilken fugl er dette?
G.S. (22.07.2018)
Svar:
Ser ut som ung blåstrupe.
Roar Solheim (22.07.2018)
Spørsmål:
Hvorfor har linerla forsvunnet der jeg bor. Har ikke sett linerla her på et par år! ( Son i Akershus)
N.N (22.07.2018)
Svar:
Det er det ikke mulig å gi noe svar på, dessverre.
Roar Solheim (22.07.2018)
bestemmelse av småfugl
Hei, denne karen lurer jeg på hva er for noe, håper bildet er bra nok til å finne ut hva det er.
Fra Nesodden i Akershus.
T.S.K. (22.07.2018)
Svar:
Dette er en grønnfink.
Roar Solheim (22.07.2018)
Ekskrementer fra skarv
Så et bilde av en øy i skjærgården utenfor Stockholm. Trær og bunnen av den lille skogen var helt hvit og død pga ekskrementer fra skarv. Trodde fugleekskrementer var næringsrikt. Hvor lang tid tar det før øya igjen blir grønn?
L.J. (22.07.2018)
Svar:
Fugleskitt i konsentrasjoner tar nok livet av vegetasjonen. Det vet hageeiere som bruker hønsegjødsel til å gjødsle med også - det må vannes eller spes ut. Aner ikke hvor lang tid det tar for plantene å komme tilbake dersom gjødselpåleiringen opphører. Trolig må det vaskes ut med regn.
Roar Solheim (22.07.2018)
Fugl om natten
Vi fikk akkurat denne karen flygende inn i hytta vår Kl 0100 på natten. Virket som den gikk etter lys og vi greide å fange den og få den uskadd ut. Men hva er den for en type?
N.N (22.07.2018)
Svar:
Dette er en rødstjert.
Roar Solheim (22.07.2018)
Bokfink
Hei fant en liten skadet bokfink, hatt den inne et par dager og såret på vingen har begynt å leges. Men, den har nok ikke lært å fly enda. Er dette No den lærer selv etterhvert? Er litt redd for å slippe den ut, er mye katter i området og redd den ikke klarer seg.
N.N (21.07.2018)
Svar:
Det kan hende at skaden krever lenger tid for å leges. Fuglen flyr av egen hjelp når den er klar.
Roar Solheim (22.07.2018)
Spesiell lyd i stup
Var på ei lita øy attmed Bømlo 20.07.2018 ca. kl. 1330. Plutseleg høyrde me ein spesiell lyd frå noko som kom flygande. To av oss fekk eit lite glimt av det, men hastigheita var veldig stor, og det forsvant bak ein haug etter ca. 1-2 sekund, så me ikkje klarte å sjå mykje meir enn at det hadde ein mørk farge, og storleik kanskje lik ei skjor. Etter litt googling fann eg ein video på YouTube av ein amerikansk nordnatthauk som lagar samme lyden i stup som det me høyrde. Det er nok lite truleg at det var ein slik fugl på Bømlo, men kva kan det vera at me såg og høyde?
Lyden eg tenkjer på finn du ca. 18 sekund inn i videoen under. Fuglen "vår" skreik ikkje i botn av stupet, slik som på videoen.
https://youtu.be/7kJXiFPnlIE
E.B.H. (22.07.2018)
Svar:
Klarer dessverre ikke å finne hva det er dere kan ha sett eller hørt ut i fra denne videolinken.
Roar Solheim (22.07.2018)
Hvilken and er dette?
Ligner på siland, men jeg vet ikke.
N.N (21.07.2018)
Svar:
Joda, dette er nok en siland hunn.
Roar Solheim (21.07.2018)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl er dette?
W.S. (21.07.2018)
Svar:
Dette er en svarthvit fluesnapper hunn.
Roar Solheim (21.07.2018)
Hvilken fugl har hekket i kassen?
Enkelt reir laget av strå og bark. Hull i reirmaterialet bakerst der en fugl (eller flere) har ligget. Ingen eggrester. For det blir vel litt eggeskall igjen etter eggene?
Uten egg er det vel ingen måte å finne ut hvilken fugl som har hekket der? Hvis det er mulig hvordan? Siden det er ingen eggrester vil det si at de ikke har fått unger? Var det mislykket? Hvorfor ellers ville de ha bygd?
Takker!
E.B. (21.07.2018)
Svar:
Vanskelig å si hva som har laget reiret, men det er IKKE noen meis. Det KAN hende det er svarthvit fluesnapper. Fuglene frakter ut eggeskallene når eggene klekkes, så det blir ingen skallrester tilbake i reiret. Uklekte egg blir liggende.
Roar Solheim (21.07.2018)
Spørsmål:
Denne rovfuglen tok jeg bilde av igår kveld på Kihl i Råde i Østfold Fylke.
Fuglen hadde lys underside og noe rødbrun ved gumpen. Den hadde meget gode flyve-egenskaper, snudde raskt sideveis og opp/ned når den forsøkte å ta en liten fugl lavt over åkeren. Den var stor, større enn musvåken som jeg ser ofte her. Ytterst på hver vinge hadde den 5 "fingerfjær" som stakk ut. Kan det ha vært en rød-glente? Bildene ble desverre dårlige. Har forbedret bildene litt med PS Express, mulig fargene har blitt noe påvirket ( PS har ett bilde til, ikke mulig å laste opp mer enn et bilde)
T.O. (21.07.2018)
Svar:
Dette er en sivhauk hann.
Roar Solheim (21.07.2018)
Hvem drepte svaleungene?
Hei!
Vi har i flere år hatt svaler som bygger reir og får unger på samme sted under takutspringet på båthuset. Reiret er ca 2 meter over bakken. Vi har i år sett svaleforeldrene fly til og fra, og hørt fugleungene skrike etter mat. Sist vi kom på hytta var reiret borte og vi fant halvparten av det på bakken samt noe blod. Hvem kan tenkes å ha tatt fugleungene? Det er ikke mulig for noen katt å komme seg opp rette veggen, så vi tenker at det må være en rovfugl. Stedet er ved sjøen i Vestfold.
N.N (21.07.2018)
Svar:
Her kan både mink, røyskatt, skjære med flere være mulige.
Roar Solheim (21.07.2018)
Fuglers ferdigheter til å unngå farlige situasjoner
Jeg har en høy hekk full av pigger, redselsfulle å bli stukket av. Må ha på meg tykke klær og hansker når jeg beskjærer dem. Det jeg stadig undres over er fugler som kommer i høy hastighet og smetter inn i hekken uten å skade seg. Hvordan er dette mulig?
P.B. (21.07.2018)
Svar:
For det første har fugler mye bedre oppløselighet (høyere tetthet av sanseceller) i øynene enn vi mennesker. Dermed ser de detaljer bedre enn oss. I tillegg kan de trolig prosessbehandle informasjon som synsinntrykk raskere enn oss, og dermed unngå farer bedre enn hvis vi hadde nærmet oss i samme hastighet.
Roar Solheim (21.07.2018)
Vepsevåk
Lager ungene støy på reirskåla som andre rovfugler når foreldrene kommer med mat?
Hvordan hekker vepsevåken ?
Er den sky?
O.T.F.S. (21.07.2018)
Svar:
Vepsevåken er lite sky ved reiret, det lille jeg har opplevd av denne rovfuglen. Vet ikke om de lager særlig mye lyd, men kan ikke huske å ha opplevd det selv. Reiret ligger inne i skog, halvhøyt i trær, av og til ikke ulikt plassering hos musvåk.
Roar Solheim (21.07.2018)
Spørsmål:
Når på året er det best å fjerne et tre med skjærereir i?
N.N (21.07.2018)
Svar:
Fra august og ut året benytter ikke skjærene reiret. Hvis treet felles før nyttår har også skjærene god tid til å finne seg et nytt reirtre innen neste vårs bygging starter.
Roar Solheim (21.07.2018)
Linerla
Et par som hekker og kommer fra redet med avføring i nebbet som de legger fra seg i vannet i fuglebadet - hvorfor?
K.B. (21.07.2018)
Svar:
De voksne bringer alltid med seg ungenes avføring ut fra reiret, men hvorfor de legger dette i fuglebadet har jeg ikke noen god forklaring til. Kanskje det er rent tilfeldig at de havner der?
Roar Solheim (21.07.2018)