Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 23 712 til 23 736 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
hei, hvilken snipe er dette?
N.N (29.07.2018)
Svar:
Litt vanskelig bilde, men det ser ut sdom at det kan dreie seg om en dvergsnipe.
Roar Solheim (29.07.2018)
Hva er dette?
Ukjent fugl som ser ut som en kolibri. Langt nebb, litt gul på vingene
M.S. (29.07.2018)
Svar:
Ikke en fugl, men en tussmørkesvermer som heter dagsvermer. Kommer trekkende fra kontinentet enkelte år. Blir ofte tatt for å være en kolibri.
Roar Solheim (29.07.2018)
Er småfuglreir farlig/ødeleggende for huset vårt?
Vi får småfuglreir inne i sprekker og åpninger på huset vårt.
Er dette skadelig for konstruksjonen, eller kan vi bare nyte synet av de små?
E.S. (29.07.2018)
Svar:
Ikke skadelig for konstruksjonen, men i noen tilfeller kan det kanskje være fuglelopper igjen i reiret som kan komme inn i huset. Dette kommer litt an på hva slags sprekker det er snakk om, og hvor tett det er mellom slike reir og resten av husets indre rom.
Roar Solheim (29.07.2018)
fluesnapper?
Er ikke denne for ensfarget hvit på brystet til å være en Gråfluesnapper? Er det en litt grå svarthvit fluesnapper? Eller noe helt annet?
T.S.K. (29.07.2018)
Svar:
Dette er nok heller en hunn svarthvit fluesnapper.
Roar Solheim (29.07.2018)
Reddet måkeunge
Jeg glemte å skrive at han har vært behandlet på en måte, hvor han ikke skulle bli tam. Han utfolder seg naturlig, spiser stein til å kunne fordøye maten, skriker, flyr, bader... Akkurat nå er han kun i luftegården, mens han får antibiotika og til såret fra angrepet av en råfugl heles fult ut. Luftegården er laget spesielt til ham, med steiner å gå på, steiner til ham for fordøyelsen, reir, o.s.v. Den har fått tilrettelagt miljø så nært det i det ville, som mulig. Dette bildet ble tatt 13. juli. Den har vokst siden. Vokser daglig, veldig synlig. Har fått kun rå havfisk hele tiden, skjert opp i biter på størrelsen som den kan svelge opp. Er takknemlig for respons om hvordan den kan trenes opp til å være med andre måker og hvor gammel må den være, før introdusering kan startes. Den er i det ville avhengig av foreldrene i ca. et halvt år, og da er det midt på vinteren. Finnes det et rednings rehabiliterings fasilietet for måker, et sted i landet?
N. (28.07.2018)
Svar:
Dette er en ung fiskemåke ser det ut til. Dere må forsøke å få den til å fly vekk av egen vilje nå i løpet av ettersommer og høst. Det BØR kunne gå. Fiskemåker er trekkfugler, men enkelte kan kanskje overvintre i parker i byer.
Roar Solheim (28.07.2018)
Trast soler seg i hagen?
(Bor i Sverige og har stor hage med hekk) Igår trodde jeg at jeg fant en halvdød trast i hagen, jeg sto vel ca 1,5m ifra og så at en vinga var i været og lea såvidt på seg. Jeg gikk for å hente samboen. Da jeg kom tilbake så smatt den inn i hekken. Jeg satt ut stor vannbad på plenen og observerte resten av dagen at den kom inn og ut av hekken for å så å legge seg i diverse stillinger på plenen(nærme hekk) jeg så også at den drakk av vannet. Idag har jeg sett det jeg mener er samme fugl. Den ser ut som at den sover, noen ganger steller den seg, nå når jeg skriver dette ligger den på gresset med vingene ute og nebbet åpent. Den virker pigg ellers, lurer på om dette er normalt? Har masse traster her jeg bor men denne har tatt seg gått til rette på plenen. :) håper bare ikke den er syk
H. (27.07.2018)
Svar:
Det KAN hende at dette er et eksempel på såkalt maurbad. Noen fugler kan lande og la maur krype over fjærdrakten. Hvis de terges slik at de sprøyter ut maursyre kan dette kanskje holde fjærparasitter i sjakk.
Roar Solheim (28.07.2018)
utmagret stor kråkeunge
skal en utmagret litt stor kråkeunge som ennå ikka kan men kan spise selv når den blir matet og andre fulger holdes unna, tas med hjem for å mates opp i fred og ro for å ha en sjans til å klare seg eller skal jeg la den bli, føles ikke helt greit.
I. (27.07.2018)
Svar:
Hvordan vet du at den ikke mates av sine egne foreldre? Strengt tatt er dette ungfugler man ikke skal røre. Selv om de kan dø, er dette også en del av naturens orden. Kun dersom fuglen er åpenbart skadet eller syk kan man forsvare å ta hånd om dem og forsøke å hjelpe dem.
Roar Solheim (28.07.2018)
Gresshoppeaktig nattsang på Nord-Møre
På flere hundre meters avstand i et halvåpent gammelt kulturmarksområde ved sjøen i Aure på Nord-Møre, hørte vi rundt midnatt en langtrukken trillende lyd som virket nesten mekanisk, nesten kontinuerlig, bare litt avtagende og stigende i styrke. Kunne minne om ei gnissende vifte i et kjølesggregat eller lignende. Vi kom etterhvert ganske nære og så en liten (størrelse som rødstrupe eller munk kanskje) sangeraktig gråbrun fugl (litt vanskelig å bedømme fargen i korte glimt i skumringa), som flyttet seg med lydløs, lett og elegant flukt fra busk til busk og fortsatte den monotone men intense sangen.
A.B. (27.07.2018)
Svar:
Høres ut som gresshoppesanger, eller eventuelt de mer sjeldne sump- eller elvesanger.
Roar Solheim (28.07.2018)
Hønsehauk?
Hei
I dag så jeg en flott hauk som kom flygende og satte seg på ei grein i ei bjørk. Jeg tenkte at det var en hønsehauk, men jeg syns den manglet mønsteret på brystet. Hva/ hvilken hauk kan det da ha vært? Adresse for observasjon er Øvre Vikaraunet 16, Jonsvatnet ved Trondheim. Hilsen amatør Gunn Marit Walslag
N.N (27.07.2018)
Svar:
Spurvehauker har tverrstripet bryst (både voksne og ungfugler). Hos hønsehauk har den voksne tverrstripet bryst/underside, mens ungfuglene har lengdeflekker/dråper i brystet.
Roar Solheim (28.07.2018)
REIR MED LÅVESVALEUNGER
Hei, et reir med låvesvaleunger har falt ned fra taket på låven vår for noen timer siden. Vi har lagt det opp på en hylle på låven,vi klarer ikke å få det tilbake på plass der det var. Vil foreldrene finne reiret igjen, hører ikke lyder fra ungene....
S.B. (27.07.2018)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å forutsi noe om. her må dere bare krysse fingrene og håpe at det går bra.
Roar Solheim (28.07.2018)
Blodpudding
Har en Gilde blodpudding som snart går ut på dato. Er det mulig å gi den til kråkene og skjærene her i nærheten? Den inneholder jo litt salt, samt "krydder", selv om det ikke spesifiseres hva dette er. Som kjent skal man ikke gi mørk sjokolade til fugler (og bl.a. avocado og rosiner er giftig for hunder). Så finnes det noe i blodpuddingen som kan være skadelig for fugler?
L. (27.07.2018)
Svar:
Ikke noe problem å gi dette til kråkefuglene.
Roar Solheim (28.07.2018)
Er det mulig å se hvilken fugl denne fjæren har tilhørt?
N.N (27.07.2018)
Svar:
Ja. Fjellvåk.
Roar Solheim (28.07.2018)
Hva slags fugl er dette
Hei, jeg har observert denne fuglen noen dager ved Lindesnes, men finner den ikke i vår fuglebok. Bildet er tatt 24. juli. Det nærmeste er en rødstrupe-unge, men denne virker både mørkere og større. Den spiste bringebær fra busk og var ikke særlig sky.
H.P.K. (27.07.2018)
Svar:
Ung rødstrupe.
Roar Solheim (28.07.2018)
Bruket nebb
Hva gjør man hvis Undulaten din har bruket nebet sitt??
N.N (27.07.2018)
Svar:
Det må du kontakte en veterinær eller papegøyeholder for å finne svar på.
Roar Solheim (28.07.2018)
Hvilen terne?
Denne ternens nebb er ikke svart ytterst, og vingene dens er helt hvite. Har sett bare identifisert Makrellterner til nå, men denne virker som om den er en Rødnebbterne. Stemmer det, eller er det flere tegn å se etter?
Tatt i Nordland.
Takk!
E.B. (27.07.2018)
Svar:
Ja, dette er nok en rødnebbterne.
Roar Solheim (28.07.2018)
Spørsmål:
Hei, jeg har observert denne fuglen noen dager ved Lindesnes, men finner den ikke i vår fuglebok. Bildet er tatt 24. juli. Det nærmeste er en rødstrupe-unge, men denne virker både mørkere og større. Den spiste bringebær fra busk og var ikke særlig sky.
H.P. (28.07.2018)
Svar:
Dette er en ung rødstrupe.
Roar Solheim (28.07.2018)
hvilken fugler er dette?
N.N (28.07.2018)
Svar:
Til venstre en brushane, til høyre trolig en gluttsnipe.
Roar Solheim (28.07.2018)
Art = ?
Problemer med artsbestemmelse av denne. "Rygg" fremstår som gråblå. Helt syd i Bergen kommune. Vandrefalken/unger skriker i fjellet bak. Men dette vel noe annet?
E.E. (28.07.2018)
Svar:
Dette er en tårnfalk.
Roar Solheim (28.07.2018)
bøksanger/løvsanger?
Hva sier eksperten?
T.S.K. (28.07.2018)
Svar:
Vanskelig å si sikkert uten å se ryggen på fuglen, men mistenker helst løvsanger.
Roar Solheim (28.07.2018)
Er det mulig å mate/legge ut mat til Hornugle?
Vi har ei seter på Østlandet, og har flere hornugler inærheten. Nå som det er så tørt, er det fare for tilgang på bytte? De er meget aktive, selv på dagtid. Er det noe mat vi kan legge ut die for å hjelpe?
H.H. (27.07.2018)
Svar:
Det KAN av og til gå an å legge ut døde mus (nb må ikke ha blitt drept m gift). Men ikke sikkert at uglene tar dem. Må bare prøve.
Roar Solheim (27.07.2018)
Svaletragedie?
Hei
Så flott å ha et sted å rette dette spørsmålet! Takk for at dere finnes! Mitt spørsmål: vi har panelt om deler av huset vårt med det til følge at svalene ikke lenger har tilgang til sitt hulrom i huset (som de har benyttet lenge). Nå svirrer de rundt huset her uten å komme inn. Kan vi, for å bøte på dette, henge opp en stor fuglekasse omtrent der hvor de hadde sitt krypinn?
C.K. (27.07.2018)
Svar:
Det kan la seg gjøre, men da må en først vite om dette er låvesvaler, taksvaler eller tårnseilere. Kunstige hekkeplasser for disse tre er ulike.
Roar Solheim (27.07.2018)
Får ærfugl to kull om sommeren?
Så noe jeg mener var en ærfugl innerst i Oslofjorden i dag, med tre nøster på slep. Får ender to kull med unger, eller har denne bare vært sent ute?
N.N (27.07.2018)
Svar:
Ærfuglene kan (lik mange andre fugler) legge et nytt kull dersom det første går tapt. Dette er nok unger etter et slikt omlagt kull.
Roar Solheim (27.07.2018)
Hvilken fugl er dette??
Denne fløy i vinduet vårt på Sørlandet. Vi lurer veldig på hvilken art det er?
N.N (27.07.2018)
Svar:
Dette er en ung kjernebiter. Ta gjerne vare på den og legg den i frys slik at den kan ivaretas i museal sammenheng. Send meg en e-post direkte.
Roar Solheim (27.07.2018)
Fugl på fjellet
Vi hadde følge med en slank, grå fugl med brunt bånd på rygg el vinge, dette var på 1500 moh her i Norge,på Sognefjellet, den hoppet og fløy foran oss lenge, med sterk og karakteristisk sang som var to-delt, liksom tre korte og en lang, som gjentok seg hele tiden. Vi tror den var på lengde med en svarttrost,men slankere. Ikke veldig redd. Hva kan det ha vært?
E.H. (27.07.2018)
Svar:
Klarer ikke å finne ut hvilken art dette kan ha vært. På så stor høyde er det noen vadefugler som kan være aktuelle (sandlo, fjæreplytt og boltit), ellers steinskvett og fjellerke.
Roar Solheim (27.07.2018)
Småfugler i tørkeperiode
Hei! Jeg går mye i skogen og de siste ukers varmt og tørke har jo satt preg på den. Jeg ser veldig lite insekter, og ser og hører svært lite småfugler. Det bekymrer meg. Er det slik at bestanden har gått ned? Og hvis det er slik, vil den ta seg opp igjen? Jeg bor i Akershus. Takk for svar!
K.M. (27.07.2018)
Svar:
Det har generelt vært en nedgang i antallet for mange spurvefuglarter i kulturlandskapet i Europa de senere år, bl. a. pga bruk av insektmidler. Det kan hende at fugler har startet trekket sydover tidligere i år på grunn av lite insekter i varmen. Tidligere på sesongen så det ut til at bl. a. kjøttmeisene hadde gode hekkeforhold, men mattilgangen kan ha blitt dårligere nå utover sommeren.
Roar Solheim (27.07.2018)