Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 208 til 47 232 av totalt 49 926 spørsmål


#Økologi og atferd

Spørsmål:

lager måken reir i furutrere

N.N (06.05.2008)

Svar:

Hei!
Måkene kan bygge reir i trær, men det er mer sjeldent.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Økologi og atferd

høna og hanen

vet at høna og hanen må parre seg, men er det sånn at parringen mellom disse to foregår slik at hanen og høna gnikker bakenden mot hverandre???? eller hva??

E.S.L. (06.05.2008)

Svar:

Hei!
Hanen klatrer opp på ryggen på høna og tar ofte nakketak på henne med nebbet. Så vil resten foregå omtrent som du beskriver.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Diverse

toppdykker og blåmeis

Hei.
Jeg sendte dere en mail den 29 april, men har ikke fått svar. Håper dere kan hjelpe meg snart. her stiller jeg spørsmålene på nytt.
1. kan dere svare meg på sammenlikning av bygningstrekk, atferd og levevis (ulikheter og likheter hos toppdykkeren og blåmeisen?
2. Hvorfor hører vi ikke standfuglens sang/kvitring om vinteren?
3. Hvor sover/oppholder standfuglen seg om natten på vinteren?
4. lurer på soverytmen til fuglene?
5. Kan det være samme fugl i fuglekassene fra år til år?
6.Er Blåmeisen en trofast fugl, eller kan den ha flere "koner" i løpet av hekketiden og etter at fugleungene er født?
7. Er toppdykkeren en trofast fugl?
8. Hvor oppholder de seg når det er regnvær og ikke har en bolig og krype inn i?

dette ble noen spørsmål, men håper dere kan være så snill og hjelpe meg med de allikevel.

mvh

Trine B. Jensson

T.B.J. (05.05.2008)

Svar:

Hei!
Vis du blar gjennom besvarelsene på dette nettstedet fra de siste dagene, vil du finne svar på alle spørsmålene dine. Svarene ligger spredt, da flere har stilt de samme spørsmålene.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Økologi og atferd

Måker

Hvorfor har gråmåker rød flekk på nebbet???
Hva er spesielt med fuglenes knokler og hvorfor er det slik?

M. (05.05.2008)

Svar:

Hei!
Den røde flekken på undernebbet hos gråmåken blir ofte pekket på av gråmåkeungene. Denne nebbpekkingen, gjør at voksenfuglene gulper opp mat til ungene. Det er trolig i sammenheng med dette at den røde flekken har blitt utviklet. Den voksne hunnen kan i forbindelse med parbindingen også få hannen til å gulpe opp mat ved nebbpekking. Det spesielle med fuglenes knokler er at de er fyllt med luft. Dette er en tilpasning for å redusere vekta i forbindelse med flyging, og i tillegg vil de være sterke.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

Observerte fire-fem fugler idag som jeg er ganske sikker på er falker. De er alt for små til å være vandrefalk/jaktfalk og bevegde seg nesten som svaler (det er ikke tårnseiler). Halen var ikke tverr bak men klippet inn akkurat som en halvmåne. De var gjennomgående lys under med mulig skjeggstripe.Obervasjonen ble gjort et stykke nord for Bergen. Jeg vil tippe de var 35-40 cm men det er vanskelig pga av høyden.

N.N (05.05.2008)

Svar:

Hei!
Ut fra din beskrivelse virker det som mest sannsynlig at du har sett svaler, taksvale eller låvesvale. Størrelse kan være svært vanskelig å avgjøre på stor avstand og med himmelen som bakgrunn.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Trekkfugler

svarthvit fluesnapper

er det vanlig å se svarthvit fluesnapper i begynnelsen av mai?
jeg så nemlig en i Buskerud første mai

I.B. (05.05.2008)

Svar:

Hei!
Det er ikke uvanlig å se svarthvit fluesnapper i begynnelsen av mai i Sør-Norge, da de første ankommer i månedsskiftet april-mai.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Økologi og atferd

havørn

hvor mye kilo fisk spiser en en havørn-familie dagen?

M.E. (05.05.2008)

Svar:

Hei!
Daglig næringsbehov for en voksen havørn ligger på ca 600 gram, men føden består også av andre næringsemner en fisk. Dermed vil det variere mye hvor mye fisk en havørn spiser om dagen.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Trekkfugler

fugler

noen fugler flyr i V-form når de trekker. hva er grunnen til det?

H.F. (05.05.2008)

Svar:

Hei!
Fuglene flyr i denne formen for å minske luftmotstanden, og med det sparer de energi.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Økologi og atferd

Struts

Hvorfor løper strutser så fort?

N.B. (05.05.2008)

Svar:

Hei!
I og med at strutsen ikke kan fly, har evolusjonen framskaffet en veldig god løpeevne som kompensasjon.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Økologi og atferd

sjøfuglene

hvorfor blir ikke sjøfuglenes fjær våte når den dykker?

T.E.J. (05.05.2008)

Svar:

Hei!
Fuglene blir ikke våte da fjærene inneholder et vannavstøtende middel i tillegg til at fjærstrålene er bygd slik at vannet renner lett av.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Økologi og atferd

Blåmeisen

Hei.
Kan dere hjelpe meg med å svare på disse spørsmålene om: hvorfor hører vi ikke Blåmeisens sang om vinteren?
hvor oppholder Blåmeisen/standfuglene seg på natten om vinteren?

T.B.J. (05.05.2008)

Svar:

Hei!
Om vinteren er det svært få fuglearter som synger, men blåmeisa er faktisk en av få arter man kan høre synge i januar-februar. Sangfrekvensen er imidlertid lav om vinteren, da de er opptatt med å skaffe seg nok næring i de korte og kalde dagene. Om natta overnatter blåmeisa i forskjellige hulrom og sprekker, f.eks fuglekasser og ventilasjonsanlegg.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Økologi og atferd

SVANE EGG

HVOR LENGE RUGER SVANER PÅ EGGENE SINE, JEG HAR TATT TIL MEG SVANE EGG SOM JEG REDDET FRA OVERSVØMMELSE, DE HADDE VÆRT I VANNET 5 TIL 6 TIMER DE VAR ISKALDE NÅR JEG HENTET DEM INN , DE LIGGER I RUGEMASKINEN NÅ , MEN JEG ER USIKKER OM DE LEVER, JEG PRØVDE Å SETTE DEM I BØTTE MED VANN , DE SYNKER TIL BUNN MEN LUFT BOBLLA OPP, JEG HAR LYST DEM MED LYKT I MØRKE ROM OG DE ER BEFRUKTET, NÅR JEG SNUR EGGET SÅ FLYTER MØRKE INNHOLDET OPP , ALTSÅ NÅR JEG HAR SPISE ENDEN NED SÅ FLYTER MØRKE INNHOLDET OPP OG OMVENT, EGGEne LUKTER VONT OGSÅ . SÅ JEG LURER PÅ OM DE LEVER OG HVORDAN JEG SKAL FINNE DET UT UTEN Å ØDLEGGE EGGENE. JEG PRØVD Å KONTAKTE KOMMUNEN OG DYREVERN MEN DET VAR INGEN SOM KUNNE HJELPE MEG.

E. (05.05.2008)

Svar:

Hei!
Hvis du fant eggene i isvann etter at de har ligget så lenge som du beskriver, vil de nok være døde.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Fugleforing

Kjøttmeisen og Grønnfinken.

Hei..
Jeg har for en stund tilbake hengt opp fugleforingsautomater i forbindelse med en observasjon til naturfageksamen. Jeg har observert at grønnfinken sitter ved automaten og spiser, mens kjøttmeisen er kjapp til å hente seg frø og gjemmer seg i buskene ved siden av automaten. Har du noe forklaring på dette. Det er vanskelig å finne nok litteratur om emnet.
På forhånd takk.

M.A. (05.05.2008)

Svar:

Hei!
Det kan være to årsaker til forholdet du beskriver. For det første vil nok en fugl føle seg tryggere ved å ta med seg maten til et nærtliggende tre, og for det andre vil grønnfinken lett kunne dominere over kjøttmeisa i matfatet.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Knoppsvane

hvordan kan du se forskjell på en hun og han Knoppsvane ?

P. (04.05.2008)

Svar:

Hei!
Kjønnene hos knoppsvanen er temmelig like, men hannen er noe større, har noe større nebbknøl og hannens nebb er sterkere oransjerødt.

Tore Reinsborg (15.05.2008)


#Økologi og atferd

klekking av egg

Når klekkes eggene til skjæra?

B.L.B. (04.05.2008)

Svar:

Hei!
Skjære-eggene vil som regel klekkes i perioden 15.-20.mai i Sør-Norge, nordpå noe senere.

Tore Reinsborg (14.05.2008)


#Trekkfugler

snøspurven

Bilde vedlagt spørsmålet

før nån ukesia kom det mange snøspurver. kom de fra fjellet eller kom de fra andre plasser. og en ting jeg vet er at de trekkker om sommeren til canada. i år har det kommet utaljer med sånne snøspurver hit på senja, aldri sett det. er det noe spesielt at det kommer så mye noen år.

håper på og få et godt svar

og vet derre om noen på senja som er ornitolog?

N. (04.05.2008)

Svar:

Hei!
Ved dårlig vær som snøfall og kraftig vind vil fugletrekket stoppe opp, samt at fugler som har ankommet fjellheimen vil trekke ned i lavereliggende strøk. Det kan være en kombinasjon av dette som har ført til den kraftige ansamlingen i år.

Tore Reinsborg (14.05.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulirisk

Jeg har hytte ved Vallvatn, ca 1 km syd for Straumen, Sørfold kommune i Nordland. I dag så jeg en fugl jeg aldri har sett der før, nemlig en GULIRISK. Fikk desverre ikke tatt bilde av den, men kikket i en bok om fugler med det samme og er sikker på arten. Er den uvanlig i Nordland?

T.B. (04.05.2008)

Svar:

Hei!
Gulirisken finnes ikke som hekkefugl i Norge. Det finnes noen arter som kan være nokså lik, bl.a grønnsisik og gulspurv. Du får ta en kikk i ei fuglebok å se om det ikke kan ha vært en av disse artene du så. I Norge er det kun 34 godkjente funn pr 2005 i følge rapportene til "Norsk sjeldenhetskomite for fugl".

Tore Reinsborg (14.05.2008)


#Diverse

Kjøpe latterdue?

Hvor kan jeg få tak i en latterdue?

E. (03.05.2008)

Svar:

Hei!
Latterdue er nevnt i oppdrettskatalogen på nettstedet Prydfugler.no, så dermed kan de nok oppdrives via zoologiske forretninger.

Tore Reinsborg (14.05.2008)


#Fugleforing

Spørsmål:

jeg lurer på hvorfor noen fugler som for eksempel blåmeisen ikke sitter på fugleautometen å spiser, men hele tiden flyrer frem og tilbake å henter mat, mens andre fugler som grønnfinken kan sitte der i flere minutter av gangen å spise.

H. (03.05.2008)

Svar:

Hei!
Det kan være to årsaker til forholdet du beskriver. For det første vil nok en fugl føle seg tryggere ved å ta med seg maten til et nærtliggende tre, og for det andre vil grønnfinken lett kunne dominere over blåmeisa i matfatet.

Tore Reinsborg (14.05.2008)


#Økologi og atferd

Skjære

Hei :-)
Jeg skriver om skjæra og lurer på om de finner seg en ny partner hvis maken dør.Har lest at de er livstids partnere.
Håper på svar

A.L. (03.05.2008)

Svar:

Hei!
Hvis den ene i paret dør, vil den nok finne seg en ny make allerede i forbindelse med påfølgende hekkesesong.

Tore Reinsborg (14.05.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tyrkerduer

Så i går 01.05.08 2 stk Tyrkerduer i hagen min,har aldri sett de før her, bor på Melbu i Vesterålen,er det vanlig? Prøvde å fotografere de, men det gikk ikke.Har vært på nett å kikket å er sikker på at det var Tyrkerduer.Mvh Elisabeth Lund

E.L. (02.05.2008)

Svar:

Hei!
I Nord-Norge er tyrkerdua fåtallig, og vi er ikke kjent med at den har blitt observert akkurat i Melbu før. Den finnes riktignok spredt her og der nord til Tromsø.

Tore Reinsborg (14.05.2008)


#Diverse

kråke alder

Hvor gammel kan en kråke bli?

O.J. (02.05.2008)

Svar:

Høyste kjente alder på en kråke ringmerket i Norge er 16 år og 3 måneder, mens fra det øvrige Europa 19 år.

Tore Reinsborg (14.05.2008)


#Diverse

Spørsmål:

er måken totalfredet?

O.E. (01.05.2008)

Svar:

Hei!
Måker er i utgangspunktet fredet, men det er jakttid på fiskemåke, gråmåke og svartbak.

Tore Reinsborg (14.05.2008)


#Fuglekasser

ugle unger

Hei Sjekket uglekassen min idag. Ugla forsvant ut av kassen og oppi låg det to unger. De så ganske nyklekket ut. Lurer på hvor lenge de klarer seg der uten mora si?. Kommer hun tilbake straks hun ser vi har forlatt området. ? Dette var en kattugle og jeg bor ved Bergen. Hilsen Jan R.

N.N (01.05.2008)

Svar:

Hei!
Ugla vil komme tilbake igjen ganske raskt etter at dere har forlatt området. Dere bør imidlertid ikke sjekke kassen for ofte, da det kan resultere i at hekkingen blir ødelagt ved at fuglene skyr kassen. Spesielt når de har egg kan de være sårbare for forstyrrelser.

Tore Reinsborg (14.05.2008)


#Diverse

Observasjon

Hvordan er den beste måten å observere en fugl ved vann og land?

N.N (01.05.2008)

Svar:

Hei!
For å studere fuglene i skogen vil vi anbefale deg å bruke kikkert, mens du ved innsjøer/sjøen kan supplere med et teleskop. Teleskop er nødvendig når det blir lange hold.

Tore Reinsborg (14.05.2008)

««første 47 208 - 47 232 av 49 926 siste»»