Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 503 til 47 527 av totalt 50 249 spørsmål «forrige neste»
Kampvillig Rødvingetrost
I 10 dager har en Rødvingetrost "kjempet" mot vinduene våre. Det er tydelig at den slåss mot speilbildet i hele den lange vindusrekka på huset ut mot vest. Det starter gjerne ved 4-5-tiden om morgenen og kan vare til langt ut på formiddagen. Den "klasker" inni vinduet med et skikkelig DUNK, men faller ikke ned, men setter seg på verandarekkverket utenfor eller på en gren rett bortenfor. Fire av vinduene er nå helt gråaktige og tilklinte, mens rekkverket på verandaen er full av fuglemøkk. "Slåssingen" skjer i perioder på 10-20 minutter, med ett angrep hvert 10-20. sekund. Fuglen ser ganske pjuskete ut etter hvert, i dag satt den på bare ett ben av og til, men fortsatte likevell.
Forstår dette med fuglehanner og revir. Men dette begynner å bli ganske ekstremt. Kan fugler bli "mentalt forstyrret"?
Får ellers nevne at vi bor høyt oppi lia i Ringebu.
(PS: Takk for spennende internettsider!)
U..B. (12.05.2008)
Svar:
Hei!
Vi har hørt om lignende eksempler med andre arter også, og det er nok slik at de ser sitt eget speilbilde som en rival. Fugler kan nok bli "mentalt forstyrret" av høyt testosteron-nivå, og dette er mest kjent gjennom spillegale tiurer.Tore Reinsborg (15.05.2008)
sothøne og skjære
Hei!
jeg ser sothøna har et spissere nebb en f.eks. andefugler. hvorfor er det slik? de er jo planteetere de også? har det noe med familietilhørighet å gjøre? (altså at de er riksefugler i traneslekten) er det fordel/ulempe for fuglen med slikt nebb?
(Jeg synes det er vanskelig å finne informasjon om sothøna, konkret om nebb, fjørdrakt osv.)
Vet du forresten hvorfor sothøna har så liten hale?
et annet spørsmål: finnes det en bestemt betegnelse på en skjæres føtter? andefugler har jo svømmeføtter, andre har vadeføtter o.s.v.
Ser at skjæra har en tå pekende bakover, er det gripeevne og stabilitet som gjør at noen har to tær pekende bakover? Vet man hva fordeler/ulemper med en vs. to tær pekende bakover er?
på forhånd takk.
M. (12.05.2008)
Svar:
Hei!
Nebbet til sothøna er utviklet i forhold til at den lever både av vegetabilsk og animalsk kost, og et resultat av at de individene som har denne nebbformen har klart seg bedre enn sothøner med en annen nebbform. Sothøna flyr lite, og lange stjerter er mest utbredt hos flygere som trenger stor manøvrerbarhet. Skogsarter har gjennomgående lengre stjert enn andre arter. Det er ikke noen annen betegnelse på skjæras føtter en klør. Spettefuglene (unntatt tretåspetten) har to klør bak på foten og to foran, og er en tilpasning til klatring på trestammer. Andre arter (f.eks bakkelevende arter og "kvistarter") har større fordeler med å ha tre foran og en bak.Tore Reinsborg (15.05.2008)
Dette lurer jeg litt på!!
Hvorfor er det slik at hannfuglene ofte er finere og klarere i fargene enn hunnfuglene? Jeg lurer også på om det er slik at kanadagås-hannen og hunnen er like?
På forhand takk:-)
A.L.H. (11.05.2008)
Svar:
Hei!
Hos fugler er det slik at hos mange arter er hannene flottere i fargene enn hunnene. Dette kommer av at i naturen er det stort sett slik at det er hunnene som velger make. Hos fuglene blir makevalget bla. basert på hannens fjærdrakt, samt sangen. Derfor blir det en selektiv drivkraft i forhold til å få utviklet en fin fjærdrakt. Mindre flotte hanner kan gjennom at de har blassere farger signalisere at de er i dårligere kondisjon og dermed ha dårligere gener enn flottere hanner. Hos kanadagås er kjønnene like av utseende.Tore Reinsborg (15.05.2008)
Hei på deg! jeg trenger litt hjelp!
Hei jeg har fanget et måse egg får at måse mamman tror det er et annet jeg tokk det med i en sekk og kom hjem med det jeg tokk og varmet det opp sånn at det ble varmt jeg skal prøve og ta vare på det men hvor lang tid tar det og korsen skal jeg få det varmt hele tiden??? plis svar meg fort...
E. (11.05.2008)
Svar:
Hei!
Du må ikke ta med måke-egg hjem for å ruge de ut, da det er bedre at fuglene får ta seg av eggene selv.Tore Reinsborg (15.05.2008)
Kortnebbgås?
ER det mulig utifra mine utydelige bilder å si hvilken gås det er? Filmet i Båteng i Tana. Gåseflokk sammen med sangsvane. Røde bein, grått nebb, relativt kort hals og tydelig mørkere hode enn hals. Lys flekk foran.
På våren trekker mange forkjellige gåser nedover Tanaelva, nordøst altså. Har dere noen oversikt over hvilke arter det dreier seg om? Folk kaller alle for 'grågås', men jeg ser at det er litt forskjeller på størrelse, farger og fluktprofil. Har med sikkerhet identifisert hvitkinngås. Hvor skal de? Russland?
E.K. (11.05.2008)
Svar:
Hei!
I og med at disse gjessene har rosa bein, er det snakk om kortnebbgås. Disse hekker antagelig på Svalbard.Tore Reinsborg (15.05.2008)
liten fugl?
Hei, eg har sett noen små fugler oppe ved eit vatn på fjellet. Dei flaug med en gang eg nærmet meg, men kunne tydeli sjå ein kvit flekk/kort band på stjerten, litt brun marmorering på rygg og skuldrer,lys buk. ka e den for noke?
og svarte måker.. tyvjo?
C. (11.05.2008)
Svar:
Hei!
Du må nok gi mer opplysninger om fuglene før vi kan gi noe forslag på hva du har sett. Størrelse, om de satt på bakken, i trær, på vannet osv.Tore Reinsborg (15.05.2008)
måse egg
Heei;) jeg og en venninne lurer på hvor lenge ett måse egg kan ligge uten ruging.
B. (10.05.2008)
Svar:
Hei!
Når det gjelder hvor lenge eggene kan ligge uten varme fra foreldrene, så kommer det an på flere faktorer. Utetemperaturen er avgjørende. Er det kaldt vil eggene kjøles ned hurtigere, og kan i verste fall dø. Mange fugler begynner ikke å ruge før hele kullet er ferdiglagt. Ved rugestart begynner egget (embryo) å utvikle seg. Da er det viktig at den interne temperaturen i eggene holdes jevn for at alt skal ligge til rette for at den kommende fugleungen skal bli sterk og frisk ved klekking. Normalt ligger denne temperaturen på 37-38 grader celsius hos norske fugler.Tore Reinsborg (15.05.2008)
Gråspurv og jernspurv
Hva er forskjellen på disse to fuglene, for meg ser de meget like ut.. Jeg har observert de sammen(en hel flokk) tror jeg også, hvertfall noen som ligner veldig på jernspurv og noen som ligner veldig på gråspurv.
H. (10.05.2008)
Svar:
Hei!
Disse to artene er snarlike og kan opptre sammen. De tilhører vidt forskjellige slekter, og den største forskjellen ligger i utseende på nebbet. Jernspurven har et tynt og spisst nebb som er tilpasset insektjakt, mens gråspurven har et kort og kraftig nebb tilpasset frøspising. Jernspurven er en trekkfugl, mens gråspurven er her hele året.Tore Reinsborg (15.05.2008)
Hvor gamle kan hvitkinngåsa bli?
Jeg har en oppgave som jeg skriver om hvitkinngås, fint om du kunne svart meg så fort som mulig!
H. (10.05.2008)
Svar:
Hei!
Den eldste kjente ringmerkede hvitkinngåsa i Norge var 24 år og 3 måneder ved gjennfunnstidspunktet.Tore Reinsborg (15.05.2008)
rovfugel på nord sjøen
har oppservert en falk eller noe sånt på Heidrun på haltenbanken, den er brun med hvit spettet bryst og på størrelse med en måse, kanskje litt mindre, hva kan dette være?
A.N. (10.05.2008)
Svar:
Hei!
Ut fra din beskrivelse tyder det på at du har sett en ungfugl av en rovfuglart. Det at den er litt mindre en en måke tyder i retning av ung vandrefalk.Tore Reinsborg (15.05.2008)
kattuglefotografering
har i en stund nå prøvd å finne ei kattugle som jeg kan fotografere.har sett i alle trær som er i nærområdet mitt,men
jeg har funnet ut av at det er som å leite etter nåla i høystakken.
har dere noen tips?
er det moralskt greit å fotografere etter at ungene har kommet ut av reiret?da regner jeg med at foreldrene er i nærheten hele tiden.
tips mottas med takk
mvh anders
A. (10.05.2008)
Svar:
Hei!
Kattuglene er svært vanskelig å finne på dagtid når de oppholder seg utenom kassen. Dette fordi de sitter urørlig på en gren og gjerne skjult for å få fred fra andre fugler. Det skader ikke å gjøre et enkeltbesøk for å fotografere kattugleungene etter at de har forlatt kassen, men dette bør selvfølgelig ikke gjøres for ofte.Tore Reinsborg (15.05.2008)
fiskeørn og "foring"
traff på en fiskeørn i går,og etter å ha leita litt så fant jeg redet også.
det jeg da lurte på er om fiskeørna tar død fisk i vannskorpa,for jeg kunne godt ha tenkt meg å laget til en kamuflasje å lagt ut død fisk i vannskorpa.
vet at den ikke går på vanlig åte,men jeg hadde blitt glad hvis jeg kunne ha låkket den til meg med død fisk.
jeg tar litt bilder i ny og ne og fiskeørnbilder står høyt i kurs.
vet at den er sjelden og jeg kommer ikke til å bruke noe tid rundt reiret.
mvh anders
A. (10.05.2008)
Svar:
Hei!
Trolig vil fiskeørna foretrekke å fange levende fisk, men det kan vel hende den kan finne på å ta flytende død fisk også. Vanskelig å gi noe klart svar på dette.Tore Reinsborg (15.05.2008)
fugleunge
fant en fugleunge på siden veien som vi tok med hjem. maur hadde begynt å omringe den og den forsøkte å komme seg unna. det var ingen store trær i nærheten. har vedlagt et bilde. vet dere hva slags fugl dette er, hva slags kosthold vi kan gi den etc? tror dere den har noen sjanse for å overleve hvis vi beholder den? eller andre forslag for hva vi kan gjøre.
hilsen
santi
N.N (09.05.2008)
Svar:
Hei!
Dette er antagelig en ikke flygedyktig grønnfink-unge. Denne har nok ikke forlatt reiret frivillig, og kan være mistet av f.eks ei kråke som har tatt den i reiret. Det kan bli vanskelig å fø opp denne, men dere kan forsøke å gi den oppbløtt kornblanding eller malte solsikkekjerner som er løs i konsistensen.Tore Reinsborg (15.05.2008)
Jeg har et spørsmål
Hva er spesielt med fuglenes knokler og hvporfor er det slik
???????????
A. (09.05.2008)
Svar:
Hei!
Det spesielle med fuglenes knokler er at de er fyllt med luft. Dette er en tilpasning for å redusere vekta i forbindelse med flyging, og i tillegg vil de være sterke.Tore Reinsborg (15.05.2008)
Pingvin arter
Hei. Vi lurer på om du kan sende oss en liste over alle pingvinene som finnes i verden.
H. (09.05.2008)
Svar:
Hei!
Vis du ser på nettstedet under, vil du finne alle de norske navnene på pingvinene:
http://no.wikipedia.org/wiki/PingvinerTore Reinsborg (15.05.2008)
Gås og parring
Bor i Vesterålen og lurer på om Grågåsa parrer før eller etter den trekker nordover til Vesterålen.
E.D. (08.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er et kjent fenomen at fugler kan parre seg før og under trekket, og dette vil nok kunne gjelde grågås også. Men de fleste vil nok parre seg etter at de har ankommet hekkeområdene.Tore Reinsborg (15.05.2008)
hvilken måke?
jeg kan ikke helt finne ut hvilen type måke dette er, kunne noen hjulpet meg?
K.L. (08.05.2008)
Svar:
Hei!
Her har du tatt bilde av en voksen gråmåke med en stor unge.Tore Reinsborg (15.05.2008)
ørene til fuglene
hvor godt hører fugler og hvor sitter ørene?
N.N (08.05.2008)
Svar:
Hei!
Fugler har en meget velutviklet hørsel, og ugler er trolig de som hører best av alle. F.eks. kan en lappugle høre bevegelsene til en mus under en halv meter med snø. Fugler har ikke noe ytre øre, og den utvendige øreåpningen er dekket av spesielle fjær som mangler bistråler, sannsynligvis for at lydpassasjen ikke skal hindres. Det indre øret er i oppbygging veldig likt det indre øret hos pattedyrene. Lyden blir i det indre øret registrert av tynne følehår som leder signalene via nerver til hjernen. Disse følehårene sitter mye tettere hos fugler enn hos pattedyr. Pga. dette kan fuglene antagelig skille mellom lyder som forekommer med meget korte tidsintervall. Således er fuglene i bedre stand til å ta i mot mer sammensatt informasjon fra f.eks. fuglesang enn det vi er, siden de kan dele opp sangen i mindre deler. Uglene har i tillegg en skalle-anatomi (øregangene sitter asynkront plassert på kraniet), samt et fjærslør som bidrar til å forbedre hørselen.Tore Reinsborg (15.05.2008)
Kattugle
Kor lang tid tar det etter at eggene har klekket at dei forlat kassen?
M.N. (08.05.2008)
Svar:
Hei!
Det tar 29-32 døgn etter klekking til kattugleungene forlater kassen.Tore Reinsborg (15.05.2008)
svarthvit fluesnapper
hei hvorfor er spettmeis hunnen så urolig når hunn ligger i cam kassa mi?? og jeg har 2 fluesnapper hanner og jeg har 7 kasser tror du det vil komme fler hanner en di to?? og åsen skal jeg rugge det ?? hvor lang ti tar det før egga klekker oss spettmeisa?? og er det noen side om kjøttmeis unger eller andre fugler i kasser eller andre fugler som ruger
S.L. (08.05.2008)
Svar:
Hei!
Spettmeisa kan virke urolig fordi den flytter på eggene slik at alle kan bli skikkelig ruget. Hvis du har 7 kasser med god avstand, kan det dukke opp flere hanner enn 2. Spettmeis-eggene vil klekke etter ca 14 dagers ruging.Tore Reinsborg (15.05.2008)
nymfeparakitt
kan nymfeparakitter stå ute i godt vær?
vi har en nymfeparakitt som liker å være der vi er og liker å lytte til andre fugler. den styrer på i buret sitt, men når den sitter i ro, skjelver den litt og gjesper. er dette bra?
S.H. (08.05.2008)
Svar:
Hei!
Når det gjelder spørsmål om burfugler, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.Tore Reinsborg (15.05.2008)
Mår i kattuglekasse
Hei! Skulle sjekke en av mine kattuglekasser den 5 mai da jeg oppdaget noe i kassen som jeg ikke hadde sett før. Der lå det 3 unger med mørkt hår/dun. De hadde et lyst felt på brystet. Det var ikke bygget noe reir utenom sponet som jeg har lagt inn som underlag til ugla. Det luktet også ganske sterkt fra kassen. Har opplevd ekorn i kasser tidligere, men det kan ikke være det. Tror det kan være mår, kan det stemme?
S. (08.05.2008)
Svar:
Hei!
Her har du fått spennende leietakere i kassen din i form av mår. Måren kan av og til ta i bruk uglekasser som bol for ungene.Tore Reinsborg (15.05.2008)
Død kattugle i uglekasse
Jeg og pappa har blant annet hengt opp sju uglekasser. I fjor var det hekking i de fleste av disse. I år i langt færre av kassene. I den ene fant vi en død kattugle liggende over ett egg. Det var knust. Hva kan ha skjedd med ugla? I fjor fikk den fram tre unger. Vi skiftet underlag i kassen fra bark/grov flis i fjor til sagflis i år. Kan det ha hatt noen betydning? Har alltid passet på å ikke gå å kikke i kassene før i begynnelsen av mai for å unngå å forstyrre den i rugetida.
V.R.O. (07.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å gi noen eksakt dødsårsak for ugla. Mulige forklaringer er f.eks plutselig næringssvikt, alderdom eller at den har fått i seg forgiftet næring.Tore Reinsborg (15.05.2008)
HJELP!
Hei!
Til et skole prosjekt trenger jeg svar på dette spørmålet:
Hvordan vet trekkfuglene at det er på tidet å reise tilbake til norge?
K. (07.05.2008)
Svar:
Hei!
Fugletrekket er i stor grad nedlagt i deres gener. Dvs at de kan f.eks starte trekket i forhold til daglengde og temperatur i overvintringsområdene. De er mao kodet til å starte trekket ved et gitt tidspunkt.Tore Reinsborg (15.05.2008)
kjøttmeis
hei er det noen video av noen fugler som ruger
S.L. (07.05.2008)
Svar:
Hei!
På nettstedet under vil du se en rugende kjøttmeis:
http://www.youtube.com/watch?v=I3_5gs2ApDUTore Reinsborg (15.05.2008)