Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 22 352 til 22 376 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
hvordan holder fugler seg oppe i lufta
N.N (05.12.2018)
Svar:
De holder seg oppe ved hjelp av samme fysiske lover som løfter fly opp i lufta. Det skapes undertrykk over vingene, og lufttrykket under vingen er da stort nok til å dytte fuglen opp.
Roar Solheim (06.12.2018)
Hvilken art?
Kan dette være en snøspurv? Observert denne uka i Skagen, Danmark. Veldig lite sky. Fotografert med mobilen.
F. (05.12.2018)
Svar:
Ja, dette er en snøspurv.
Roar Solheim (06.12.2018)
Egg
Vi vet at flere kvinand-hunner kan samle seg om en kasse , der det kan bli så stort antall egg at ingen er istand til å ruge de ut . Hva er det vi benevner dette som ? ? Føyer til at jeg har opplevd 22 egg i samme kassen og 17 ble ruget ut.
Per Beverfjord
N.N (05.12.2018)
Svar:
Dette er reirparasittisme. Flere fuglearter holder på med dette. Hos struts legger flere hunner egg i samme reir, og det er utbredt hos mange andearter.
Roar Solheim (06.12.2018)
Er dette en rakkelhane?
Tok dette bildet i slutten av november sør i Trysil kommune. Trodde først det var en ung orrhane, men synes hode er for lite i forhold til kroppen. I tillegg er den brun på vingefjærene. Er det en rakkelhane?
Ø.B. (06.12.2018)
Svar:
Nei, dette ER en ung orrhane.
Roar Solheim (06.12.2018)
Hvilken fugl?
På gården her vi bor ser jeg to store fugler sirkle rundt ganske høyt oppe i luften. Jeg hører dem ofte, også nå på vinteren, men har aldri sett dem på nært hold. De har en karakteristisk lyd, litt som små hyl, og tidlig på morgenen hører jeg kortere lyder.. (det er vanskelig å beskrive lyder). I skogen min (gammel skog med høye grantrær) ser jeg stadig at det er oppspiste duer, gjerne liggende oppe på en høy stein. Jeg har forsøkt å finne ut hva det er på en nettside med dyrelyder, men fant ingen med liknende lyd der. Det nærmeste av lyd var kanskje hønsehauk, men "mine" fugler har lengre lyd.
P. (05.12.2018)
Svar:
Dette høres mest ut som musvåk. Husk at duene KAN være spist av annen art, og beskrivelsen av sted for fjærrester kan tyde på at de kan ha blitt spist av hønsehauk. Musvåk klarer nok sjeldent å ta duer.
Roar Solheim (05.12.2018)
Ugler i fangenskap i USA
Har sett flere uglesider på Instagram ,som jeg også følger.
Jeg har spurt på et par av disse sidene om det virkelig er lov å ha ville fugler i fangenskap,men har ikke fått noe svar. Det dreier seg om ugler i alle str. Fra de minste og til de aller største.
Håper å få svar på dette slik at jeg og mine uglevenner ( har flere venner som lurer på dette)- og vi vil ikke følge de om det er ulovlig. Synes liven burde endres i USA om noe slikt er greit.
Ha en fortsatt fin førejulstid! Her er det kø ved fôringsplasser om dagen. 😀🦉
E.K.H.T. (05.12.2018)
Svar:
I Norge er det forbudt å holde ville fugler i fangenskap. I England er det tydeligvis lov til å holde f. eks. ugler i fangenskap, men bare dersom de er avlet i fangenskap. I USA har godkjente falkonerer lov til å fange og holde visse rovfugler som falkonerfugler. Rovfugler og ugler som er skadet, og som ikke kan slippes ut etter rehabilitering (f. eks. dersom de ikke blir 100% førlige), kan brukes i undervisningssammenheng (educational birds) dersom fuglene ikke blir stresset av dette. Fugler som ikke kan benyttes i slike sammenhenger og som heller ikke kan settes tilbake til naturen, må avlives - de får man ikke lov til å beholde i privat fangenskap.
Roar Solheim (05.12.2018)
Uvanlig fugl ved fuglebrettet.
Hei! Bor i Nordland (Fauske) og er vant med kjøttmeis, blåmeis, gråspurv og disse vanlige fuglene på fuglebrettet. I går ble jeg imidlertid oppmerksom på en ny fugl, som jeg aldri har sett før. Dessverre rakk jeg ikke å ta noe bilde. Jeg lurer på hva dette kunne vært slags fugl? Den var bitteliten (kanskje mindre enn blåmeisen), litt rund, grå/beige og hadde en særpreget sang. Den satt og vippet opp og ned og sang, før den fløy og ble borte. Denne har jeg aldri sett før. Hva kunne det vært?
E.M.S. (04.12.2018)
Svar:
Vanskelig å si sikkert. Kan kanskje være en gråsisik, men kan ikke si dette sikkert.
Roar Solheim (04.12.2018)
Hvilken fugl?
Satt på strengen i går. Størrelse som ei due, trodde først det var en spurvehauk, men da jeg så på bildene var det slett ikke det! Hilsen Åse Sæterøy, Bud
N.N (04.12.2018)
Svar:
Dette er en tyrkerdue.
Roar Solheim (04.12.2018)
And
Hva slags and er dette? Bildet tatt i dag ved utløpet av Åroselven i Røyken.
K.H. (04.12.2018)
Svar:
Moskusender - rømte tamfugler.
Roar Solheim (04.12.2018)
Fuglekasse
Hei hvordan er det og felle tre med fuglekasse?
T. (04.12.2018)
Svar:
Dessverre et dårlig formulert spørsmål: Mener du å spørre om du har lov til å felle et slikt tre? I så fall er nok svaret ja hvis det skjer utenom hekketid (september-februar).
Roar Solheim (04.12.2018)
Hva slags fugl tilhører denne?
Funnet flere like fjær i skogen i Bærumsmarka. Undrer hvilken fugl den tilhører?
P.J. (04.12.2018)
Svar:
Håndsvingfjær fra rugde.
Roar Solheim (04.12.2018)
Spørsmål:
Hva slags ugle er dette?
E. (03.12.2018)
Svar:
Dette er en haukugle. Er den skadet, eller har den bare slått ned i gresset og fanget ei mus?
Roar Solheim (03.12.2018)
Spørsmål:
Hva spiser sommerfugker
N.N (03.12.2018)
Svar:
Besvart mer enn hundre ganger tidligere: blomsternektar.
Roar Solheim (03.12.2018)
Panda
Kan du forklare i detalje hvordan pandababyer blir født? Og gjerne legg til en video
H. (03.12.2018)
Svar:
Nei, det kan vi nok dessverre ikke, siden dette er en spørreside om fugl. Dernest har vi ikke muligheter til å svare med vedlegg av bilder eller film-filer.
Roar Solheim (03.12.2018)
Spørsmål:
hva farge har rypen på fjerene om sommaren
N.N (03.12.2018)
Svar:
Rypene skifter kroppsfjær vår og høst - hvite om vinteren, brune eller gråbrune om sommeren. Vingene er hvite hele året.
Roar Solheim (03.12.2018)
Hvilke art?
Hei. Tok dette bildet i Hardanger og lurer på hvilke art dette er?
H.H. (03.12.2018)
Svar:
Dette ser ut til å være en spurvehauk.
Roar Solheim (03.12.2018)
Kattugle og kasse
Har lest at kattugler kan være aggressive og gjerne angriper et menneske som kommer for nært viss den har unger i kassa, og at derfor ikke er lurt å sette opp kasse for kattugle nært der folk bor.
Spørsmålet mitt er da hvor nært der folk bor, er det greit at ei kattuglekasse blir hengt opp, uten at det oppstår problemer?
B. (03.12.2018)
Svar:
Det er få kattugler som faktisk angriper folk som kommer nær reirplass eller unger, så vanligvis vil det ikke være noe problem å henge opp en kattuglekasse inntil 50 m unna et hus. For at kattugla skal angripe når egg eller unger er i kassa, må du faktisk klatre opp i treet eller på en stige til kassa - uglene vil neppe angripe noen som står på bakken nede ved treet. Når ungene har hoppet ut er det større fare for at man kan få ugla i nakken, dersom man står helt innpå en ugleunge. Som regel må ungen reagere med å vise at den er oppdaget (da knepper den med nebbet), før en av de voksne vil angripe et menneske. Hvis ungen sitter i kamuflasjepositur og tror den er uoppdaget, vil som regel voksne ugler forholde seg passive og bare følge med på situesjonen.
Roar Solheim (03.12.2018)
Vietnamdue?
Ser et tidligere spørsmål om duer og fjær på føttene. Legger ved et bilde av det jeg trodde var en due - riktignok med fjær på føttene. Hvilen art er evt dette? Ble tatt i Danang, Vietnam.
S.M. (02.12.2018)
Svar:
Dette er bare en eller annen form for tamdue, ikke en egen art.
Roar Solheim (02.12.2018)
Hvilken fugl er dette?
Ganske stor fugl som nylig har dukket opp... Hvilken er dette?
L. (02.12.2018)
Svar:
Dette er en nøtteskrike.
Roar Solheim (02.12.2018)
skjærpiplerke?
N.N (01.12.2018)
Svar:
Ja, skjærpiplerke.
Roar Solheim (02.12.2018)
Fuglene er borte
Fuglene er plutselig blitt borte. Og det har vart ca 1 år nå. Kan det komme av bygge aktivitet i nærheten? Bor nærme skogkanten og hadde mange på brette før.
F.B. (01.12.2018)
Svar:
Nei, byggeaktivitet hindrer neppe fuglene fra å besøke en forplass. Dessverre er det som regel tilnærmet umulig å finne forklaringer på slike observasjoner som du beskriver.
Roar Solheim (02.12.2018)
Hekkefugl - standfugl
I fuglebøken til Hermod Karlsen, blir det brukt betegnelse hekkefugl på mange typer fugler mens noen andre bare blir betegnet med standfugl.
Er ikke alle fugler hekkefugler, siden de hekker for å forplante seg.?
I så fall hva er definisjonen av hekkefugl? Mvh
E.V.D.B. (01.12.2018)
Svar:
Hekkefugl er mer en betegnelse for et landområde eller avgrenset areal, dvs at arten hekker i dette stedet (som regel i omtaler av land: hekkefugl i Norge). Standfugl omtaler arter som ikke trekker, men som har felles sommer- og vinterområde, dvs en egenskap hos fuglearten, ikke knyttet til hekkefugl/ikke-hekkefugl begrepet. Men standfugl innebærer at arten holder seg fast i et område hele året, så følger det implisitt at den sannsynligvis også hekker i det/de samme område(ne).
Roar Solheim (01.12.2018)
Pilfinken
Hei
Nå er det 2 uker siden Pilfinken var i kassa
tror du den kan komme til bake igjen for hvis vi tømmer reiret og den skulle komme dit da ville den bli forvirret tror jeg eller skal jeg vente å se hva som skjer
T.B. (01.12.2018)
Svar:
Siden vi har fått flere meldinger om at folk har observert pilfink som har trukketreirmateriale inn i kassene nå i høst, kan det hende at de faktisk bygger reir allerede på høsten, og bruker dette også til å sove i. Derfor bør du kanskje ikke rense ut kassa nå, men la eventuelle byggverk laget av pilfink få være der.
Roar Solheim (01.12.2018)
Nok en gang hvilken fugl?
Jeg tar sjansen på å plage dere med mer. Denne fuglen ble sett nær Oudtshoorn vest for Cape Town.
P.I.G. (28.11.2018)
Svar:
Denne heter pied starling, på norsk: karoostær.
Roar Solheim (01.12.2018)
Hvilken type mus foretrekker spurveugla å spise?
O.F.M. (01.12.2018)
Svar:
Den fanger mye klatremus (i skog), men også markmus når det er mange av dem, og småskogmus.
Roar Solheim (01.12.2018)