Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 22 303 til 22 327 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Småfugler
Hvor er det blitt av alle småfuglene ? Har ikke sett en eneste meis eller spurv? Er det sykdom?
N.N (16.12.2018)
Svar:
Det er dessverre nesten umulig å finne svar på hvorfor forplassgjester plutselig kan forsvinne.
Roar Solheim (16.12.2018)
Svart fugl i min datters seng
Denne krabaten forvillet seg inn mens vi var borte. Etter å ha rotet rundt i stua fant den det for godt å sovne inn i en seng. Hva slags fugl er dette, svarttrost?
L. (15.12.2018)
Svar:
Nei. Ser ut som en stær.
Roar Solheim (16.12.2018)
Svartmeis
Vil svartmeis hekke i ei kasse med 27mm hull?
Kan man få toppmeis også med den hullstørrelse?
G.T. (14.12.2018)
Svar:
Det vet jeg ikke. Vanligvis er 28 mm den minste hullstørrelsen som angis for små meiser. Jeg forsøkte en gang å lage svartmeiskasser med bare 25 mm hull som et eksperiment, men dette så ut til å være for trangt til at noen meiser kom inn - kassene ble ikke brukt.
Roar Solheim (15.12.2018)
Spørsmål:
Hvilken fugl har flest kull i året?
D.A.W. (14.12.2018)
Svar:
Det er vanskelig å si, men duer kan ha minst 3 kull, kanskje så mange som 4.
Roar Solheim (14.12.2018)
Svaner
Så gråbrun svane merket K 337- hva forteller slik merking?
A.H. (14.12.2018)
Svar:
Det forteller at dette individet kan gjenkjennes fra år til år. Hvis du rapporterer avlesingen til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum, får du også vite hvor og når fuglen er ringmerket.
Roar Solheim (14.12.2018)
Rosa pastel farget due?
Hei ! På buran i trondheim ser jeg stadig vekk duen som du kan se i videoen som er så vakker, i pastel farger og lurer utrolig mye på hva slags due dette er? den henger med alle de andre normale by duene men skiller seg ut og blir like fascinert hver dag jeg ser den. Håper på svar !!
S.A.K. (14.12.2018)
Svar:
Dette er bare en mer uvanlig fargevariant av en tamdue/bydue.
Roar Solheim (14.12.2018)
Spørsmål:
Kor blir Bokfinken født?
T. (13.12.2018)
Svar:
Fugler blir ikke født - det er vi pattedyr som føder unger. Fugleunger KLEKKES fra et egg. Og bokfinken legger eggene sine i et reir som den bygger oppe i trær. Altså klekkes bokfinkungene i reir i trær.
Roar Solheim (13.12.2018)
Skjærer står tidlig opp - mens meisene sover?
Når jeg legger ut mat på brettet om morran, er skjærene de første til å komme. Dernest spettmeisene og til slutt blåmeis og kjøttmeis. Er de små fuglene redde for skjæra og holder seg unna til den har forsynt seg, eller hva?
I.I. (13.12.2018)
Svar:
Vanskelig å si. Tror ikke de er redde for skjærene, men det kan hende at de drøyer til det er bra med lys, slik at de kan se ANDRE som kan være farlige (spurvehauk, spurveugle osv.).
Roar Solheim (13.12.2018)
Ærlig mot arten i dikt
Satt nå i dag morres kl 07.30 og så utover Meierelva i Skien. Da dukket det opp fem ganske store fugler som i formasjon fulgte elva oppover. Så de ovenfra, virket mørke i fjærdrakten, og de gled ganske raskt oppover, uten å gi fra seg noe lyd. Jeg laget et dikt om stunden, og det passet å skrive Lom, men det var det neppe. Hva kunne det vært?
G.S. (12.12.2018)
Svar:
Umulig å si sikkert uten næemere beskrivelse. Det kan ha vært fem storskarver, fem laksender, stokkender eller fem gjess.....
Roar Solheim (12.12.2018)
Hva har skjedd her?
Denne nøtteskrika dukket opp på foringsplassen - litt fattigere på fjær enn sine brødre og søstre. Hva kan ha skjedd med stjerten til denne fuglen?
T.K. (11.12.2018)
Svar:
Den har mistet stjertfjærene. Kanskje har den såvidt unngått et angrep fra en katt, hauk eller lignende. Fjærene vokser ut igjen.
Roar Solheim (12.12.2018)
6 døde skjærer på tilnærmet samme sted i løpet av et par uker
Under et bjørketre i hagen har vi i løpet av de siste to ukene funnet fem døde skjærer pluss en til oppe i et buskas rett ved siden av. På et par av dem har vi sett en liten blodflekk, men ellers ingenting. Vi har spurt en som vet mye om fugler, men han har ingen teori. Kan dere?
H.V. (11.12.2018)
Svar:
Dette høres ut som om en slags forgiftning har funnet sted. Kan det hende at noen har lagt ut muse/rottegift i nabolaget, og at skjærene har fått i seg dette? De kan til og med ha spist smågnagere som har fått i seg giften - det har samme effekt.
Roar Solheim (12.12.2018)
Spørsmål:
Har en fiskemåke som hver morgen står i skriker på lyktestolpen utenfor leiligheten i håp om at jeg skal kaste ut noe, og tier som regel ikke stille før den har fått en matbit. Men den har en irriterende tendens til at når jeg kaster ut noe, så stuper den ned for så å stanse i luften hvor den flakser over matbiten, og begynner å sirkle. Innen den tid har andre måker, skjærer eller kråker forstått at det er noe å hente og snapper maten rett foran nebbet. Så jeg er nødt til å ofte bruke mer enn et forsøk på å kaste ut noe som går til den rette fuglen, og iblant gir jeg rett og slett opp. Er den overnervøs eller noe? Også andre måker lurer i nærheten da de har lært av denne måken at det iblant vanker mat, men ingen står og skriker/tigger slik den gjør.
N.N (11.12.2018)
Svar:
Rett og slett vanskelig å forstå hvorfor den oppfører seg slik. Den burde jo stupe rett ned og ta matbiten selv...
Roar Solheim (11.12.2018)
Skjære i stua
På kveldsturen lørdag kom bikkja og jeg over en skadd / syk skjære, og av alle ting fulgte den etter oss når vi snudde. Den hoppet avgårde, tror ikke den kan fly. Det er noe galt med øynene. På ene siden virker det nesten som om øyet er blitt trykket litt inn. Begge øynene er gråe og fjørene rundt øynene er borte. Tror ikke den kan se, eller ser isåfall dårlig. Har den i bur i stua, spiser og virker ellers ved god form, men har ikke lyst til å slippe den ut i kulda. Kontaktet veterinær, men de ba meg kontakte viltnemda. Føler at hvis jeg ringer dit ender det opp med avlivning. Vet man ikke skal blande seg inn i utedyra, men nå er jeg her da. Kan jeg prøve å bare la den hvile og se om det går seg til, eller gjør jeg bare vondt verre?
T.J. (10.12.2018)
Svar:
På dette bildet ser det ikke ut som at selve øyet er skadet. Hvis fuglen spiser og ser ut til å stå/bevege seg normalt, kan du derfor forsøke å holde den i bur/et skjul noen dager og fore den. Hvis den etter hvert hverken kan fly eller ser ut til å ha syn, bør den nok til slutt avlives, da den ikke vil kunne klare seg med slike handicap ute i naturen.
Roar Solheim (10.12.2018)
Kjøttmeis og pilfink - hvem vinner i fuglekassa
Hei!
Vi har ei fuglekasse i hagen med kameraovervåking og lagring av video til disk. I år er det tredje vinteren med overvåking. De to foregående vintrene har kassa vært okkupert av en kjøttmeis. Kassa var tømt etter hekking. Kjøttmeisen kom hver kveld, "blåste" seg opp til en fjærball og lå uten noe reir.
En gang så vi en annen kjøttmeis komme inn i kassa. Det ble tilsynelatende et slagsmål på liv og død. Det endte med at den ene ble kjeppjaget.
I høst har det vært annerledes. Vi så at det ble dratt inn reirmateriale i kassa. Nå er det fast 3 pilfinkhanner som overnatter i kassa. (Ser fra andre spørsmål at pilfink i kassa om vinteren er ganske vanlig.)
Det som blir spennende er hva som skjer til våren. Kommer kjøttmeisen til å prøve å hevde sin gamle rett, eller kommer en av pilfinkhannene til (bokstavlig talt) å trekke det lengste stå?
S.A.H. (09.12.2018)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å forutsi noe om - dere må bare følge med og se hva som hender.
Roar Solheim (10.12.2018)
Spurv bruker vår nyoppsatte bjørkekubbekasse fra november.
Har satt denne opp på østveggen ved siden av rulleporten på garasjen. De reagerer ikke på bruk av porten. Bør jeg fjerne ekskrementer i løpet av vinteren?
D.D. (09.12.2018)
Svar:
Ja, det er kanskje en god ide å kikke ned i kassa i slutten av mars, og eventuelt fjerne ekskrementer dersom det er mye å se ved hjelp av kameraet.
Roar Solheim (10.12.2018)
furu eller grankorsnebb?
N.N (09.12.2018)
Svar:
Umulig å si sikkert ut i fra dette bildet, selv om nebbet kan virke veldig kraftig/høyt og tyde på furukorsnebb.
Roar Solheim (09.12.2018)
Spørsmål:
hvor gammel kan en kjøttmeis bli
N.N (09.12.2018)
Svar:
Små spurvefugler kan bli opp mot 8-10 år gamle, noen ganger også enda mer.
Roar Solheim (09.12.2018)
Løs kokosmasse - foring
Forstår at hele kokosnøtt-biter er greit å henge ut, MEN kan jeg legge løs kokosmasse på foringsbrettene?
Har vesentlig blå- og kjøttmeis på besøk, og sporadisk invasjon av dompap.
For øvrig, tusen takk for spalten!
A.B. (09.12.2018)
Svar:
Det bør ikke være noe problem.
Roar Solheim (09.12.2018)
Syk skjære
Har hatt en skjære på terrassen i hele dag. Helt ute av balanse, kan ikke fly. Ser ut som det er noe feil med beina. Kan ikke se noen sår eller skader. Tips?
H.J. (09.12.2018)
Svar:
Den KAN ha kollidert med et vindu. Du må bare se om den kommer seg, eller om den dør - ikke mye du kan gjøre.
Roar Solheim (09.12.2018)
Tiur i Hagen.
Har en tiur i Hagen. Ser ikke ut som den er skadet men bare går rundt. Skal jeg fore den. Og med hva.
Hilsen helge. Konnerud. Drammen.
N.N (08.12.2018)
Svar:
Dette kan være en ungfugl. Av og til kan slike unge individer oppføre seg litt utenfor det vanlige, så bare la den være for seg selv og hold øye med hva den gjør.
Roar Solheim (08.12.2018)
linfrø
vanskelig få tak i hirsefrø, kan linfrø vare bra erstatning for de som spise hirse ? og hva er optimal mat for rødstrupe som vintermat ?
E. (08.12.2018)
Svar:
Alle små frø kan trolig alternere som for for små fugler.
Roar Solheim (08.12.2018)
Hvor er spettmeisen
Har hatt mange spettmeis hos meg i høst, men nå som snøen kom har de blitt borte alle sammen til tross for at jeg måter mye. Jeg vet at de hamstrer, så er det sånn at de bare holder seg inne nå om vinteren?
K.D. (08.12.2018)
Svar:
Dette er trolig en tilfeldighet. Spettmeisene holder seg som regel sammen i par, og lagrer masse frø, så de pleier ikke å trekke vekk om høsten/vinteren. De KAN kanskje ha blitt tatt av rovfugl/ugle.
Roar Solheim (08.12.2018)
Strandgjest
Kom over denne på Farstadsanden i dag. Hvilken art er dette?
Mvh Asbjørn
A.W. (07.12.2018)
Svar:
Dette er en lom, og det ser ut til å dreie seg om en smålom.
Roar Solheim (07.12.2018)
Gamle nøtter
Har flere poser med gamle julenøtter med skallet på. De har ligget tørt i vente på at jeg skulle lage julekranser m nøtter. Nå lurer jeg på å legge dette ut til ekorn eller knekke og legge ut til fugler. Men de er kanskje trå og gamle. Kan jeg gi dem til ekorn og fugler?
A.M. (06.12.2018)
Svar:
Ja, det kan du nok trygt gjøre.
Roar Solheim (06.12.2018)
Spørsmål:
Hvor mye veier en rype?
N.N (03.12.2018)
Svar:
Ryper varierer (ca) mellom 400 og 750 gram, i henhold til Haftorn (1971): Norges Fugler.
Roar Solheim (06.12.2018)