Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 22 614 til 22 638 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
Falk
Er det lovlig å ha en baby falk som kjæledyr? Importert fra danmark.
N.N (23.12.2018)
Svar:
Nei. Det er ikke lov å ha noen slike fugler i fangenskap i Norge, selv om de eventuelt er klekket i fangenskap i utlandet under lovlige forhold.
Roar Solheim (23.12.2018)
Stær flydd i vinduet
Det flydde en stær i vinduet hos oss og han lever og puster, men nakken er snudd til og det ser ikke ut som at den klarer å snu hodet fram igjen. Redd for at nakken er skadet. Hva skal vi gjøre?
H. (22.12.2018)
Svar:
Dette er en svarttrost hann. Sett den i en pappeske inntil noen dager, og se om den kan komme seg. Den har nok fått kraftig hjernerystelse. Enten kommer den seg, eller så dør den. Du kan ikke gjøre annet enn å gi den beskyttelse og se om den kommer seg.
Roar Solheim (22.12.2018)
Vannrikse?
Hei!
Katten har kost seg med en ganske stor fugl nå i ettermiddag. Masse, masse spettede fjær i svart, hvit og brunt, og bare hodet og beina ble igjen. Legger ved bilde av hodet (beklager til sarte sjeler). Nebbet er 4 cm langt, beina er lange (ca. 15 cm) og tynne.
Leter i naturhåndboka om fugler, og den fuglen jeg finner stemmer best med utseendet på hodet, beina og fjærene er vannrikse. Tror du dette kan stemme? Vannriksen er vel ikke veldig vanlig så langt nord (Åfjord på Fosen-halvøya i Trøndelag) og i desember?
I.A.L. (22.12.2018)
Svar:
Ja, dette er de sørgelige restene av en vannrikse. De kan overvintre her og der, så ikke helt uventet.
Roar Solheim (22.12.2018)
Har vi hallusinert?
Jeg og min forlovede våknet nå en morgen av en fugl som kom inn under sprekken på et vindu som sto på vindusperre. Når jeg spratt ut av senga og åpnet vinduet for å få den ut. Smatt den under soverommesdøra. Det er en liten glippe som lar ledninger og luft komme mellom rom. Jeg løp ut i stua hvor fuglen satt på kjøleskapet, jeg åpnet kjøkken vinduet og snudde meg mot kjøleskapet for å lede fuglen ut. Men da var alle spor borte. Fuglen var vekk, ingen fjær hverken i rommene, i sprekkene under døra eller vinduet, ikke en gang noen spesielle merker i snøen på vinduskarmen. Jeg kan ikke tru at fuglen har klart å komme seg under disse sprekkene, spesielt ikke uten å miste fjær. Og lurer på om jeg har våknet drømmende og forsette å drømme og hallusinere fuglen, og jeg som hopper, løper og roper at det er en fugl overbeviste fruen om at hun også så og hørte noe. Er jeg gal?
N.N (22.12.2018)
Svar:
Ditt siste spørsmål er ikke noe en som jobber med fuglespørsmål er den rette til å svare på. En liten fugl (kanskje gjerdesmett?) kan selvfølgelig kanskje stikke seg vekk uten at du oppdager den.
Roar Solheim (22.12.2018)
Hvor er rødstrupehunnen?
Hei! Jeg vet at mange rødstruper blir i Norge om vinteren for å passe på reviret. Jeg hører dem ofte om morgenen når jeg går til jobb og når det ikke er så kaldt. Men er det bare hannene som blir igjen i Norge? Og hvor reiser de rødstrupene som trekker sørover om vinteren?
L.B.H. (22.12.2018)
Svar:
Godt spørsmål. Jeg antar at også noen hunner over vintrer, men det er sannsynlig at det er overvekt av hanner. Problemet er at man ikke ser forskjell på kjønnene. Rødstruper som forlater Norge kan fly til England, Danmark eller noe lenger syd på kontinentet.
Roar Solheim (22.12.2018)
Meiser
Hva skjer med meisene. Har ikke sett en meis noe sted den siste måneden. Og Solsikkefrøene blir ikke spist.
S.H. (21.12.2018)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å finne noe svar på. Mange rapporterer om det samme.
Roar Solheim (21.12.2018)
Øyefarge kråkefugler
Lurer på øyefarge på skjære, kråke og Ravn. Helsvarte eller mørkebrune med svart i midten?
T.M. (20.12.2018)
Svar:
De er svært mørkebrune, og på avstand ser de mer sorte enn brune ut.
Roar Solheim (21.12.2018)
Hvilken rovfugl
Hvilken rovfugl er dette?
Ø. (20.12.2018)
Svar:
Mørkt bilde, men det ser ut til å være en fjellvåk.
Roar Solheim (21.12.2018)
Funn av død ugle
Hei.
Fant nå en død ugle ute - på hytta i Vansjø. Må det meldes til noen?
K.N. (21.12.2018)
Svar:
Det er veldig fint om du kan ta vare på den og fryse den ned. Ugler er av verdi i forskningsøyemed, bl. a. i museale samlinger.
Roar Solheim (21.12.2018)
Fuglekongen?
Hei. Pusen vår kom fra skogen med en ørliten fugl. Denne har jeg ikke sett her før. Når jeg søker på bilder, så er den lik en Fuglekonge, en hanne. Stemmer dette?
W.A. (19.12.2018)
Svar:
Ja, dette er en fuglekonge hann.
Roar Solheim (19.12.2018)
Spette
Hei. Kan dere hjelpe meg å finne ut hvilken fugl dette er? Bare litt større enn flaggspett, og den mangler den røde flekken på hodet som grå- og grønnspett har.
N.N (19.12.2018)
Svar:
Mistenker at det er en gråspett hunn - den har ikke noe rødt på hodet. Men bildet er veldig grumsete.
Roar Solheim (19.12.2018)
Hissig kjøttmeis
Hei
På vårparten i fjor fant jeg en fjærløs, blind kjøttmeisunge liggene i veien, den kom fra et reir som var blitt plyndret av måker. Jeg tok den med meg hjem, matet den hver tredje time hele døgnet og lot den få ligge på en varmeflaske på badet. Den overlevde, vokste og trivdes og litt senere utover sommeren forsøkte jeg å slippe den. Den hadde fått flytrening inne i mellomtiden, slo seg sammen med andre kjøttmeis i et tre utenfor huset vårt og det så ut til å gå bra men den ville ikke fly bort med de andre. Kom tilbake hele tiden og det virket ikke som om den var klar for å bli sluppet. Vi tok den inn igjen, bestemte oss for å gi den videre flytrening i stuen gjennom vinteren og slippe den til våren igjen. Problemet nå er at den i løpet av den siste uken har blitt forferdelig aggressiv. Når vi nå slipper den i stuen så flyr den konsekvent mot ansiktet vårt, biter og forsøker å hakke ut øynene våre. Når vi prøver å få den til å fly bort så gjør den en sving i luften og angriper igjen. Biter oss i hendene, alle steder den kan komme til. Er faktisk ikke sikker på hva vi skal gjøre nå, det er veldig vanskelig å fortsette med flytreningen inne når den er så aggressiv. MVH Linda C. F.
L.C. (18.12.2018)
Svar:
Jeg ville ha sluppet den ut! Fuglen flyr mer enn godt nok til å klare seg selv, og hvis dere har forplass ute, vil den også lett kunne finne mat på egen hånd.
Roar Solheim (18.12.2018)
Rødstrupe
Hei. Jeg materfuglene på terrassen, og registrer at rødstrupen er hyppig gjest, men leser i fugleboka mi at den skal dra sørover på vinteren. Det er nå rundt vintersolverv og den synger fortsatt. Er den i ferd med å bli en overvintrende fugl? Jeg bor i Haugesund.
Mvh. Amund
A.G.H. (18.12.2018)
Svar:
Det er alltid mange rødstruper som overvintrer i Norge, og særlig langs kysten, så dette er helt normalt.
Roar Solheim (18.12.2018)
Spørsmål:
Observerte en fugl litt mindre enn ei skjære , mørk rygg og i flukt så den ut som en tyvjo.falkeformede vinger. småfuglene prøvde å jage den . Namdalen i dag .
T. (18.12.2018)
Svar:
Kan du ha sett en varsler? Den kan ta småfugler, så de mobber den like hissig som en rovfugl.
Roar Solheim (18.12.2018)
Hvem spiser av fuglefrøene?
Et dyr har vært på besøk og spiser fuglefrø på bakken under foringsplassen. Vet du hva det kan være? Jeg håper det ikke er mus eller rotte!
A. (18.12.2018)
Svar:
Dette ser ut som spor etter skogmus. De er naturlig forekommende, og ikke noe å bekymre seg for. Eneste problem er hvis du har et utett hus hvor musene kan komme inn, for skogmus kan gnage i stykker mye rart i et hus. Det er IKKE fuglematen som er årsaken til at det finnes skogmus i området, men når fuglefrø havner på bakken, spiser gjerne musene av dem.
Roar Solheim (18.12.2018)
rapphøne / fasan
Hei. Jeg bor på Helgelandsmoen og har en rapphøne som kommer på tomta, muligens bor i tujahekken for å spise fulgemat / korn. Jeg er redd for at nabokatter kommer til å ta den. Hva er best å gjøre?
D. (18.12.2018)
Svar:
Er du sikker på at dette virkelig er en rapphøne? Send gjerne et bilde. Hvis det ER en rapphøne, er det en rømt burfugl, og da kan den kanskje fanges inn for vinteren.
Roar Solheim (18.12.2018)
Hvilken fugl er dette?
Hei, hvilken fugl er det bilde av her?
I. (18.12.2018)
Svar:
Dette er sangsvaner. Det ser ut til at det er mye sort på nebbet til den fremste fuglen, så kanskje det kan være en dvergsvane, men det kan jeg ikke avgjøre sikkert.
Roar Solheim (18.12.2018)
Julenek
Sitter fuglene i neket når de spiser ?
B.M. (18.12.2018)
Svar:
Ja.
Roar Solheim (18.12.2018)
Innflygningshull for Toppmeis
Hei. Hvilken størrelse på innflygningshull anbefales for Toppmeis? Hvor høyt fra kassebunn og opp til hull bør det være? Og hvor høyt bør den henges?
J.E.O. (18.12.2018)
Svar:
Toppmeis er vanskelig å få i kasser, fordi den oftest hakker ut reirhull selv i morkne trestubber. Reiret kan ligge 1-2 m over bakken, så en meisekasse for toppmeis kan henge i samme høyde. Du kan bruke standard meisekasser/fluesnapperkasser, men det gir ingen garanti for å få toppmeis.
Roar Solheim (18.12.2018)
Reir i fuglekasse
Hva slags reir er dette?
N.N (17.12.2018)
Svar:
Mistenker at dette er et rødstjertreir. Det er denne og svarthvitfluesnapper av kassehekkerne + stær som har blåfargede egg. Dette reiret er ikke et fluesnapperreir, og heller ikke stær lager slike reir. Dermed gjenstår rødstjert som mest sannsynlig art her.
Roar Solheim (18.12.2018)
Uglekasse
Når er det lurt å tømme uglekasser
M.B. (17.12.2018)
Svar:
Det kan du gjerne gjøre nå og fram til februar. Hvis det ligger ferske mus i en kasse, må du la dem ligge, for da kan det være et vinterlager som en spurveugle har lagt opp.
Roar Solheim (18.12.2018)
Jobb
Jobber Stavanger museum med ringmerking av fugler i Bergene områder også ? Jeg kunne ha tengt meg og begynne med ringmerking
T. (18.12.2018)
Svar:
Spørsmålet må du rette direkte til ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.
Roar Solheim (18.12.2018)
Svarttrost- hvordan mate
På foringsplassen kommer det en flott svarttrost hann hver morgen. Han spiser litt av meisebollen og litt fra som har falt ned på bakken. Jeg har lagt ut litt myke epler og det setter han pris på. Men når det -10C blir både epler og meiseboller sten harde hva kan jeg gi han da?
F.B. (17.12.2018)
Svar:
Du kan legge ut nye epler hver dag. Skjær epler i halve deler og stikk dem inn på pinner i trær og busker. De klarer å hakke løs eplebiter selv om de er ganske harde i kulda.
Roar Solheim (17.12.2018)
Fugleforing
Hei. Vi forer med solsikkefrø og jordnøtter (fra Felleskjøpet) her på hytta vår på Røros. Det er meiser og flokker med gråsisik og grønnfink , og enkelte dompap, som besøker oss.
Siden foringen er periodevis, har det tatt 2-3 dager før fuglene er kommet tilbake. Men nå har vi vært her i 2 uker, men foringsplassen har nesten ikke vært besøkt, i motsetning til tidligere år.
Nøtter og frø er fra siste vinters restlager. Kan det ha betydning, eller er dette bare tilfeldig.
Vennlig hilsen,
Nor Bjørlykke
N.N (17.12.2018)
Svar:
Det kan være bare tilfeldig. Dessverre er det umulig å gi gode forklaringer på hvorfor fugler dukker opp eller forsvinner fra forplassene.
Roar Solheim (17.12.2018)
Fugle elsker
Hvilke solsikker er best?
Har masse småfuljer å kose meg med og har nå brukt 25 kg Sålangt i vinter💙
Ser Jula har 20 kg sekker for under kr 200
Felleskjøpet tar i underkant av kr 400 for 25 kg
Hva med kvalitet på disse og forskjellen?
H.B.B. (17.12.2018)
Svar:
Vi har dessverre ikke informasjon om hvilke solsikketyper som er mest ettertraktet av fuglene. Til det trenger man foringsforsøk, og det har vi ikke foretatt.
Roar Solheim (17.12.2018)