Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 22 253 til 22 277 av totalt 49 949 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle

Så en stor ugle gjorde et forsøk på å ta hunden min, en Jack Russel terrier, i sekstiden i dag morges. Har hørt kattugle i nærheten, men dette er ikke det for den har jo et lyst fjes. Da lurer jeg på om det kan være en hubro. Kunne ikke se "ørene" der den satt i rogna, men den var diger. Klart stor nok til å ta hunden. Større enn min Jack Russell i lengde og hun er minst 45 cm lang. Noen andre alternativer?Imidlertid: Hubro i Haltdalen? Finnes de så langt inne i landet?

P.R.S. (29.12.2018)

Svar:

Mistenker at dette heller kan dreie seg om en lappugle, og den var neppe interessert i å ta hunden, men kanskje heller mer nysgjerrig. Det kan også ha vært et forsøk på å jage den vekk. Lappuglene er store, de ruver nesten like mye som en hubro, men veier ikke mer enn 900-1400 g. De er ekstreme musespesialister, og til tross for størrelsen spiser de nesten ikke andre eller større byttedyr enn smågnagere.

Roar Solheim (29.12.2018)


#Diverse

Hvordan bli kvitt fuglereir oppunder mønet på et hus?

Vi har i mange år hatt et fuglereir i en gammel lufteventil oppunder mønet på huset vårt. Hver vår er det et evig spetakkel med fugleunger, og det virker som fuglene (meiser) bor der året rundt. Vi ønsker å stenge av ventilen slik at det ikke blir hjem til fugleungene til våren, men er det et problem når fuglene bor der året rundt? Det er ikke mulig for oss å komme inn til de gamle fuglereiret, så løsningen er i tilfelle å stenge igjen ventilen/spissen med stålnetting. Når er beste tidspunkt å gjøre dette?

På forhånd takk

Å.F. (28.12.2018)

Svar:

Dette bør dere gjøre NÅ på vinteren, på dagtid - da sitter det i alle fall ikke noen voksen meis og sover inne ventilen. Det kan de gjøre etter at det har blitt mørkt.

Roar Solheim (28.12.2018)


#Sykdom og skader

Husøy skadet fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan noen hjelpe en skadet fugl vi har tatt vare på?

N.N (28.12.2018)

Svar:

Dette ser ut til å være en ung hønsehauk. Kanskje utsultet? Prøv å finne fuglefolk nær der dere bor; se på organisasjon under NOF-nettsiden birdlife.no

Roar Solheim (28.12.2018)


#Trekkfugler

Svart trost

Er det vanlig å ha svart trost på forings brettet om vinteren ,, dette er på kvaløya utafor Tromsø, fuglen er ikke sky , har kun en fugl.

N.N (27.12.2018)

Svar:

Jeg vet dessverre ikke hvor vanlig det er at svarttrost overvintrer i nord, men det er vanlig i kystnære deler av hele Sør-Norge. Hvis den har god tilgang på mat, kan den forsøke å overvintre.

Roar Solheim (27.12.2018)


#Diverse

Dvergpapegøyer

Jeg kjøpte to vide dvergpapegøyer.
Den andre dagen hadde pappa kjøpt mat til dem, men den ene dvergnappegøyen klarte å kjempe seg ut av buret og døren var åpen så han fly direkte ut.
Så vi hadde bare en ingen.
Den siste dvergpapegøyen var veldig rolig vi ville ikke ta ham ut av bure for vi var redde men inn i buret klarte mamma og få fuglen på fingeren.
Etter noen uker eller noe sånt så kjøpte vi en ny dvergpappe gøye som også var vild.
Når han kom ble den første fuglen også veldig vild igjen.
Jeg tenkte at vis jeg tar de ut av buret ville de stole på meg og bli tamme.Jeg har hatt de i noen måneder nå og jeg tok de ut av buret de var veldig redde i begynnelsen men etter på begynte de å venne seg til det.
Jeg har tatt de ut fire ganger.
Men men de ble bare vildere.

HJELP!

L.B. (27.12.2018)

Svar:

Papegøyespørsmål må du spørre burfuglfolk eller papegøyeholdere om.

Roar Solheim (27.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleart

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva heter denne fugleartene?

L. (27.12.2018)

Svar:

Dette er en unge av blåmeis.

Roar Solheim (27.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Så en rovfugl på langt hold, men klarte ikke å artsbestemme den. Er det mulig å se hvilken fugl det er?

N.N (26.12.2018)

Svar:

Vanskelig bilde, mistenker at det kan være en voksen hønsehauk.

Roar Solheim (26.12.2018)


#Fugleforing

mating av fugler.

Er det lovlig å mate ender og svaner fra elvebredden i Otra , Kristiansand.
Vennlig hilsen Laila.
Email: riseveri@haugnett.no

N.N (26.12.2018)

Svar:

Det vet jeg ikke om det finnes bestemmelser om. Vanligvis står det skilt dersom noen setter forbud mot fuglemating. Tror ikke det er noe forbud, men hvis du vil være helt sikker må du kontakte Kristiansand kommune.

Roar Solheim (26.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglesang om natten

Våknet 1.juledag kl. 06:00 av den vakreste fuglesang... Lange intervaller med fløytetoner. avbrutt av korte triller. Dette skjedde ved Femundsundet i innlandskommunen Engerdal, ganske høyt over havet. Vil tro at seansen varte minst et kvarter, og tok slutt da det kom noen kraftige vindkast som følge av væromslag. Hvilken fugl kan dette ha vært?

A.M.H. (26.12.2018)

Svar:

Du kan ha hørt korsnebber eller kanskje konglebit. Særlig korsnebbene kan ha slik vakker sang med varierende triller.

Roar Solheim (26.12.2018)


#Fugleforing

Nøtteskrikene ble plutselig borte.

Hei.
Jeg bor i Åvitslandsveien 41og her forsvant plutselig alle nøtteskrikene fra forretter.
Jeg forer hele året og de har vært daglige gjester. For 1 uke siden ble de borte.
Noen som har en forklaring?

Mvh
Richard

R.A.L.M. (25.12.2018)

Svar:

Nei, dessverre. Slike hendelser er det nesten umulig å finne forklaringer på.

Roar Solheim (25.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trekryper

Bilde vedlagt spørsmålet

Har ikkje sett denne før, men har googla litt. Kan det vere ein Trekryper? Funnet på Hatlestrand i Kvinnherad kommune.

G.B.S. (24.12.2018)

Svar:

Ja, dette er en trekryper.

Roar Solheim (24.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (23.12.2018)

Svar:

Vanskelig bilde. Dette er en lom, og nebbet ser lyst/gult/hvitt ut, så jeg tipper at dette er en gulnebblom.

Roar Solheim (23.12.2018)


#Diverse

Nøtteskriker

Har hat besøk av en nøtteskriker i hagen i oktober på jeløy/ moss Er de en sjelden fugel her

N.N (23.12.2018)

Svar:

Nei, de er vanlige, men det er varierende hvor ofte du ser dem inne i bymiljø. Dette avhenger av hvor mye skog og trær som finnes i nærheten.

Roar Solheim (23.12.2018)


#Diverse

Falk

Er det lovlig å ha en baby falk som kjæledyr? Importert fra danmark.

N.N (23.12.2018)

Svar:

Nei. Det er ikke lov å ha noen slike fugler i fangenskap i Norge, selv om de eventuelt er klekket i fangenskap i utlandet under lovlige forhold.

Roar Solheim (23.12.2018)


#Sykdom og skader

Stær flydd i vinduet

Bilde vedlagt spørsmålet

Det flydde en stær i vinduet hos oss og han lever og puster, men nakken er snudd til og det ser ikke ut som at den klarer å snu hodet fram igjen. Redd for at nakken er skadet. Hva skal vi gjøre?

H. (22.12.2018)

Svar:

Dette er en svarttrost hann. Sett den i en pappeske inntil noen dager, og se om den kan komme seg. Den har nok fått kraftig hjernerystelse. Enten kommer den seg, eller så dør den. Du kan ikke gjøre annet enn å gi den beskyttelse og se om den kommer seg.

Roar Solheim (22.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vannrikse?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Katten har kost seg med en ganske stor fugl nå i ettermiddag. Masse, masse spettede fjær i svart, hvit og brunt, og bare hodet og beina ble igjen. Legger ved bilde av hodet (beklager til sarte sjeler). Nebbet er 4 cm langt, beina er lange (ca. 15 cm) og tynne.

Leter i naturhåndboka om fugler, og den fuglen jeg finner stemmer best med utseendet på hodet, beina og fjærene er vannrikse. Tror du dette kan stemme? Vannriksen er vel ikke veldig vanlig så langt nord (Åfjord på Fosen-halvøya i Trøndelag) og i desember?

I.A.L. (22.12.2018)

Svar:

Ja, dette er de sørgelige restene av en vannrikse. De kan overvintre her og der, så ikke helt uventet.

Roar Solheim (22.12.2018)


#Diverse

Har vi hallusinert?

Jeg og min forlovede våknet nå en morgen av en fugl som kom inn under sprekken på et vindu som sto på vindusperre. Når jeg spratt ut av senga og åpnet vinduet for å få den ut. Smatt den under soverommesdøra. Det er en liten glippe som lar ledninger og luft komme mellom rom. Jeg løp ut i stua hvor fuglen satt på kjøleskapet, jeg åpnet kjøkken vinduet og snudde meg mot kjøleskapet for å lede fuglen ut. Men da var alle spor borte. Fuglen var vekk, ingen fjær hverken i rommene, i sprekkene under døra eller vinduet, ikke en gang noen spesielle merker i snøen på vinduskarmen. Jeg kan ikke tru at fuglen har klart å komme seg under disse sprekkene, spesielt ikke uten å miste fjær. Og lurer på om jeg har våknet drømmende og forsette å drømme og hallusinere fuglen, og jeg som hopper, løper og roper at det er en fugl overbeviste fruen om at hun også så og hørte noe. Er jeg gal?

N.N (22.12.2018)

Svar:

Ditt siste spørsmål er ikke noe en som jobber med fuglespørsmål er den rette til å svare på. En liten fugl (kanskje gjerdesmett?) kan selvfølgelig kanskje stikke seg vekk uten at du oppdager den.

Roar Solheim (22.12.2018)


#Trekkfugler

Hvor er rødstrupehunnen?

Hei! Jeg vet at mange rødstruper blir i Norge om vinteren for å passe på reviret. Jeg hører dem ofte om morgenen når jeg går til jobb og når det ikke er så kaldt. Men er det bare hannene som blir igjen i Norge? Og hvor reiser de rødstrupene som trekker sørover om vinteren?

L.B.H. (22.12.2018)

Svar:

Godt spørsmål. Jeg antar at også noen hunner over vintrer, men det er sannsynlig at det er overvekt av hanner. Problemet er at man ikke ser forskjell på kjønnene. Rødstruper som forlater Norge kan fly til England, Danmark eller noe lenger syd på kontinentet.

Roar Solheim (22.12.2018)


#Diverse

Meiser

Hva skjer med meisene. Har ikke sett en meis noe sted den siste måneden. Og Solsikkefrøene blir ikke spist.

S.H. (21.12.2018)

Svar:

Det er det dessverre ikke mulig å finne noe svar på. Mange rapporterer om det samme.

Roar Solheim (21.12.2018)


#Diverse

Øyefarge kråkefugler

Lurer på øyefarge på skjære, kråke og Ravn. Helsvarte eller mørkebrune med svart i midten?

T.M. (20.12.2018)

Svar:

De er svært mørkebrune, og på avstand ser de mer sorte enn brune ut.

Roar Solheim (21.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken rovfugl er dette?

Ø. (20.12.2018)

Svar:

Mørkt bilde, men det ser ut til å være en fjellvåk.

Roar Solheim (21.12.2018)


#Diverse

Funn av død ugle

Hei.
Fant nå en død ugle ute - på hytta i Vansjø. Må det meldes til noen?

K.N. (21.12.2018)

Svar:

Det er veldig fint om du kan ta vare på den og fryse den ned. Ugler er av verdi i forskningsøyemed, bl. a. i museale samlinger.

Roar Solheim (21.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglekongen?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Pusen vår kom fra skogen med en ørliten fugl. Denne har jeg ikke sett her før. Når jeg søker på bilder, så er den lik en Fuglekonge, en hanne. Stemmer dette?

W.A. (19.12.2018)

Svar:

Ja, dette er en fuglekonge hann.

Roar Solheim (19.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Kan dere hjelpe meg å finne ut hvilken fugl dette er? Bare litt større enn flaggspett, og den mangler den røde flekken på hodet som grå- og grønnspett har.

N.N (19.12.2018)

Svar:

Mistenker at det er en gråspett hunn - den har ikke noe rødt på hodet. Men bildet er veldig grumsete.

Roar Solheim (19.12.2018)


#Diverse

Hissig kjøttmeis

Hei
På vårparten i fjor fant jeg en fjærløs, blind kjøttmeisunge liggene i veien, den kom fra et reir som var blitt plyndret av måker. Jeg tok den med meg hjem, matet den hver tredje time hele døgnet og lot den få ligge på en varmeflaske på badet. Den overlevde, vokste og trivdes og litt senere utover sommeren forsøkte jeg å slippe den. Den hadde fått flytrening inne i mellomtiden, slo seg sammen med andre kjøttmeis i et tre utenfor huset vårt og det så ut til å gå bra men den ville ikke fly bort med de andre. Kom tilbake hele tiden og det virket ikke som om den var klar for å bli sluppet. Vi tok den inn igjen, bestemte oss for å gi den videre flytrening i stuen gjennom vinteren og slippe den til våren igjen. Problemet nå er at den i løpet av den siste uken har blitt forferdelig aggressiv. Når vi nå slipper den i stuen så flyr den konsekvent mot ansiktet vårt, biter og forsøker å hakke ut øynene våre. Når vi prøver å få den til å fly bort så gjør den en sving i luften og angriper igjen. Biter oss i hendene, alle steder den kan komme til. Er faktisk ikke sikker på hva vi skal gjøre nå, det er veldig vanskelig å fortsette med flytreningen inne når den er så aggressiv. MVH Linda C. F.

L.C. (18.12.2018)

Svar:

Jeg ville ha sluppet den ut! Fuglen flyr mer enn godt nok til å klare seg selv, og hvis dere har forplass ute, vil den også lett kunne finne mat på egen hånd.

Roar Solheim (18.12.2018)

««første 22 253 - 22 277 av 49 949 siste»»