Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 22 651 til 22 675 av totalt 50 356 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær fra hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl kan disse fjærene stamme fra?
Funnet ved kysten i Rogaland, Mosterøy. Lå mange fjær sammen, den er trolig spist av en rovfugl.

M.N. (30.12.2018)

Svar:

Dette er fjær fra en rugde.

Roar Solheim (31.12.2018)


#Fugleforing

Plutselig tomt for fugl på brettet

Gledelig jul godtfolk. Vi satte i oktober opp en fuglemater som ble knallsuksess. Det yra med meiser og finker som gass seg med villfuglfrø og nøtter. Men et par uker før jul ble det plutselig tomt for fugl. Siden har vi ikke sett så mye som en stjert. Hva kan dette komme av?
John

N.N (30.12.2018)

Svar:

Umulig å si. Mange rapporterer om det samme, jeg har samme situasjon i Grimstad. Kanskje har fuglene trukket videre.

Roar Solheim (30.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Östersjöen desember

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, kan du hjelpe oss med aa bestemme denne?
Tusen takk

T.&.T.G. (30.12.2018)

Svar:

Dette er en ung steinvender.

Roar Solheim (30.12.2018)


#Ringmerker

Rødstrupe

Hvor lenge lever den. Vi har en som kommer igjen hver vinter, tror det er den samme. Nå kom den akkurat i dag.

B. (30.12.2018)

Svar:

Små spurvefugler kan i heldige fall bli opp mot 10-12 år gamle, men det er sjeldent. Det behøver slett ikke å være den samme fuglen som kommer til dere hver vinter. Rødstrupene holder vinterterritorier, og derfor ser du sjeldent flere sammen. Dette kan være et godt vintersted, og da kan nye fugler komme til. For å se sikkert om det er samme fugl som kommer tilbake, må man ringmerke fuglene slik at en ring kan avleses neste år. Men det KAN også hende at dere har besøk av samme fugl som er flink til å overleve.

Roar Solheim (30.12.2018)


#Fugleforing

Skjære flukt.

Har store flokker av skjærer som jeg mater hele året.Nu er di plutselig borte .Bor nær skogen.Mvh Roy Sørlie.

R.S. (30.12.2018)

Svar:

Det er ikke mulig å finne enkle forklaringer på hvorfor fugler plutselig forsvinner fra forplassene, dessverre.

Roar Solheim (30.12.2018)


#Fugleforing

Foring av rødstrupe om vinteren, hva egner seg ?

Har ikke like kraftig nebb som f.eks. finker og meiser og ser ikke ut å nyttegjøre seg solsikkefrø, frossent fett og lettkokt havregryn,tar rusk som havner på bakken.Hva bør den få? - Mobbes den av fink og meis?

B.J. (30.12.2018)

Svar:

Rødstruper spiser små matbiter, og oppsmuldrete julekaker eller brødrester i små smuler, er bra. Overmodne epler og pærer er også bra. Del i to og pigg fast på greiner og kvister i buskene. Hvis du vil tilby veldig ekslusiv mat, er melormer også ettertraktet (kan kjøpes i dyrebutikker, men er nok kostbart. Maggott som brukes til fiskeagn er også brukbart).

Roar Solheim (30.12.2018)


#Fugleforing

Kan kråker spise rå ribbe?

Jeg har høner og gir dem mat fra butikken hver dag som ellers skal kastes, i tillegg til kraftfor. Med eg har jeg fått en trofast flokk med kråker og skjærer som mener de også har rett til mat og de får derfor fiskekaker, kjøttkaker, brød banan osv, og i går fikk de resten av ribba. De finner seg ikke i å bli avspist med en knekkebrødpakke, om det er for lite mat, drar de alt innholdet av plastsekken utover, utover som hevn. Det skjer hver gang de får for lite, så det er ikke tilfeldig.
Nå skal de kaste masse ribbe i butikken og butikkpersonalet spør meg om jeg vil ha "til hønene". Jeg tenkte kanskje det kunne være bra kråkemat, og jeg feks henger dem opp med en snor så de kan forsyne seg, det er jo mye fett, me de er da rå. Rotne er de ikke, bare utgått på dato. Er de ten god ide, eller må ribben kokes/strekes først? Det er ganske mye jobb med disse dyrene så det hadde vært en fordel om jeg slapp det.

A.S. (30.12.2018)

Svar:

Ja, dette kan du trygt tilby både kråkefugler og spetter. Flaggspett elsker å hakke i seg slikt spekk/fett. Heng ut rått.

Roar Solheim (30.12.2018)


Spørsmål:

Befrukter hanen høna

N.N (29.12.2018)

Svar:

Ja, slik alle hanner befrukter hunner blant virveldyrene.

Roar Solheim (29.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken ugle er dette?

Hei.
Er dette en kattugle eller hubro? Stor ugle med lys underside. Beklager for dårlig kvalitet på video.

N.N (29.12.2018)

Svar:

Dette er en liten ugle, på størrelse med kattugle, men den ser for langvinget ut til å være kattugle. Mistenker at det er en hornugle eller jordugle.

Roar Solheim (29.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle

Så en stor ugle gjorde et forsøk på å ta hunden min, en Jack Russel terrier, i sekstiden i dag morges. Har hørt kattugle i nærheten, men dette er ikke det for den har jo et lyst fjes. Da lurer jeg på om det kan være en hubro. Kunne ikke se "ørene" der den satt i rogna, men den var diger. Klart stor nok til å ta hunden. Større enn min Jack Russell i lengde og hun er minst 45 cm lang. Noen andre alternativer?Imidlertid: Hubro i Haltdalen? Finnes de så langt inne i landet?

P.R.S. (29.12.2018)

Svar:

Mistenker at dette heller kan dreie seg om en lappugle, og den var neppe interessert i å ta hunden, men kanskje heller mer nysgjerrig. Det kan også ha vært et forsøk på å jage den vekk. Lappuglene er store, de ruver nesten like mye som en hubro, men veier ikke mer enn 900-1400 g. De er ekstreme musespesialister, og til tross for størrelsen spiser de nesten ikke andre eller større byttedyr enn smågnagere.

Roar Solheim (29.12.2018)


#Diverse

Hvordan bli kvitt fuglereir oppunder mønet på et hus?

Vi har i mange år hatt et fuglereir i en gammel lufteventil oppunder mønet på huset vårt. Hver vår er det et evig spetakkel med fugleunger, og det virker som fuglene (meiser) bor der året rundt. Vi ønsker å stenge av ventilen slik at det ikke blir hjem til fugleungene til våren, men er det et problem når fuglene bor der året rundt? Det er ikke mulig for oss å komme inn til de gamle fuglereiret, så løsningen er i tilfelle å stenge igjen ventilen/spissen med stålnetting. Når er beste tidspunkt å gjøre dette?

På forhånd takk

Å.F. (28.12.2018)

Svar:

Dette bør dere gjøre NÅ på vinteren, på dagtid - da sitter det i alle fall ikke noen voksen meis og sover inne ventilen. Det kan de gjøre etter at det har blitt mørkt.

Roar Solheim (28.12.2018)


#Sykdom og skader

Husøy skadet fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan noen hjelpe en skadet fugl vi har tatt vare på?

N.N (28.12.2018)

Svar:

Dette ser ut til å være en ung hønsehauk. Kanskje utsultet? Prøv å finne fuglefolk nær der dere bor; se på organisasjon under NOF-nettsiden birdlife.no

Roar Solheim (28.12.2018)


#Trekkfugler

Svart trost

Er det vanlig å ha svart trost på forings brettet om vinteren ,, dette er på kvaløya utafor Tromsø, fuglen er ikke sky , har kun en fugl.

N.N (27.12.2018)

Svar:

Jeg vet dessverre ikke hvor vanlig det er at svarttrost overvintrer i nord, men det er vanlig i kystnære deler av hele Sør-Norge. Hvis den har god tilgang på mat, kan den forsøke å overvintre.

Roar Solheim (27.12.2018)


#Diverse

Dvergpapegøyer

Jeg kjøpte to vide dvergpapegøyer.
Den andre dagen hadde pappa kjøpt mat til dem, men den ene dvergnappegøyen klarte å kjempe seg ut av buret og døren var åpen så han fly direkte ut.
Så vi hadde bare en ingen.
Den siste dvergpapegøyen var veldig rolig vi ville ikke ta ham ut av bure for vi var redde men inn i buret klarte mamma og få fuglen på fingeren.
Etter noen uker eller noe sånt så kjøpte vi en ny dvergpappe gøye som også var vild.
Når han kom ble den første fuglen også veldig vild igjen.
Jeg tenkte at vis jeg tar de ut av buret ville de stole på meg og bli tamme.Jeg har hatt de i noen måneder nå og jeg tok de ut av buret de var veldig redde i begynnelsen men etter på begynte de å venne seg til det.
Jeg har tatt de ut fire ganger.
Men men de ble bare vildere.

HJELP!

L.B. (27.12.2018)

Svar:

Papegøyespørsmål må du spørre burfuglfolk eller papegøyeholdere om.

Roar Solheim (27.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleart

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva heter denne fugleartene?

L. (27.12.2018)

Svar:

Dette er en unge av blåmeis.

Roar Solheim (27.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Så en rovfugl på langt hold, men klarte ikke å artsbestemme den. Er det mulig å se hvilken fugl det er?

N.N (26.12.2018)

Svar:

Vanskelig bilde, mistenker at det kan være en voksen hønsehauk.

Roar Solheim (26.12.2018)


#Fugleforing

mating av fugler.

Er det lovlig å mate ender og svaner fra elvebredden i Otra , Kristiansand.
Vennlig hilsen Laila.
Email: riseveri@haugnett.no

N.N (26.12.2018)

Svar:

Det vet jeg ikke om det finnes bestemmelser om. Vanligvis står det skilt dersom noen setter forbud mot fuglemating. Tror ikke det er noe forbud, men hvis du vil være helt sikker må du kontakte Kristiansand kommune.

Roar Solheim (26.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglesang om natten

Våknet 1.juledag kl. 06:00 av den vakreste fuglesang... Lange intervaller med fløytetoner. avbrutt av korte triller. Dette skjedde ved Femundsundet i innlandskommunen Engerdal, ganske høyt over havet. Vil tro at seansen varte minst et kvarter, og tok slutt da det kom noen kraftige vindkast som følge av væromslag. Hvilken fugl kan dette ha vært?

A.M.H. (26.12.2018)

Svar:

Du kan ha hørt korsnebber eller kanskje konglebit. Særlig korsnebbene kan ha slik vakker sang med varierende triller.

Roar Solheim (26.12.2018)


#Fugleforing

Nøtteskrikene ble plutselig borte.

Hei.
Jeg bor i Åvitslandsveien 41og her forsvant plutselig alle nøtteskrikene fra forretter.
Jeg forer hele året og de har vært daglige gjester. For 1 uke siden ble de borte.
Noen som har en forklaring?

Mvh
Richard

R.A.L.M. (25.12.2018)

Svar:

Nei, dessverre. Slike hendelser er det nesten umulig å finne forklaringer på.

Roar Solheim (25.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trekryper

Bilde vedlagt spørsmålet

Har ikkje sett denne før, men har googla litt. Kan det vere ein Trekryper? Funnet på Hatlestrand i Kvinnherad kommune.

G.B.S. (24.12.2018)

Svar:

Ja, dette er en trekryper.

Roar Solheim (24.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (23.12.2018)

Svar:

Vanskelig bilde. Dette er en lom, og nebbet ser lyst/gult/hvitt ut, så jeg tipper at dette er en gulnebblom.

Roar Solheim (23.12.2018)


#Diverse

Nøtteskriker

Har hat besøk av en nøtteskriker i hagen i oktober på jeløy/ moss Er de en sjelden fugel her

N.N (23.12.2018)

Svar:

Nei, de er vanlige, men det er varierende hvor ofte du ser dem inne i bymiljø. Dette avhenger av hvor mye skog og trær som finnes i nærheten.

Roar Solheim (23.12.2018)


#Diverse

Falk

Er det lovlig å ha en baby falk som kjæledyr? Importert fra danmark.

N.N (23.12.2018)

Svar:

Nei. Det er ikke lov å ha noen slike fugler i fangenskap i Norge, selv om de eventuelt er klekket i fangenskap i utlandet under lovlige forhold.

Roar Solheim (23.12.2018)


#Sykdom og skader

Stær flydd i vinduet

Bilde vedlagt spørsmålet

Det flydde en stær i vinduet hos oss og han lever og puster, men nakken er snudd til og det ser ikke ut som at den klarer å snu hodet fram igjen. Redd for at nakken er skadet. Hva skal vi gjøre?

H. (22.12.2018)

Svar:

Dette er en svarttrost hann. Sett den i en pappeske inntil noen dager, og se om den kan komme seg. Den har nok fått kraftig hjernerystelse. Enten kommer den seg, eller så dør den. Du kan ikke gjøre annet enn å gi den beskyttelse og se om den kommer seg.

Roar Solheim (22.12.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vannrikse?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Katten har kost seg med en ganske stor fugl nå i ettermiddag. Masse, masse spettede fjær i svart, hvit og brunt, og bare hodet og beina ble igjen. Legger ved bilde av hodet (beklager til sarte sjeler). Nebbet er 4 cm langt, beina er lange (ca. 15 cm) og tynne.

Leter i naturhåndboka om fugler, og den fuglen jeg finner stemmer best med utseendet på hodet, beina og fjærene er vannrikse. Tror du dette kan stemme? Vannriksen er vel ikke veldig vanlig så langt nord (Åfjord på Fosen-halvøya i Trøndelag) og i desember?

I.A.L. (22.12.2018)

Svar:

Ja, dette er de sørgelige restene av en vannrikse. De kan overvintre her og der, så ikke helt uventet.

Roar Solheim (22.12.2018)

««første 22 651 - 22 675 av 50 356 siste»»