Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 22 288 til 22 312 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Farge på øyet.
Kvalitet på bildet er fremdeles ikke kjempegod, men det kan se ut som fuglen har sort øye?
R.E. (02.01.2019)
Svar:
Det er dette som gjør det vanskelig å si sikkert hva dette er. Hele formen og situasjonen tyder på spurvehauk, mens det KAN se ut som at øynene er mørke. Dette kan imidlertid være frambragt av skygge/vanskelig lys/vinkelen på fuglens hode etc, så det betyr ikke at det IKKE kan være en spurvehauk.
Roar Solheim (02.01.2019)
Reir
Når jeg tømte uglekassen min var det dette jeg fant.
Det så ut som et reir,
det lå en gammel fjær der også.
M.B. (02.01.2019)
Svar:
Dette er et gammelt ekornbol. må fjernes dersom du ønsker å få ugle i kassa i stedet.
Roar Solheim (02.01.2019)
Canary
Hvor mange år (alder) en han canary can produsere (befrukte egg)
N.N (02.01.2019)
Svar:
Dette må du spørre burfuglfolk om.
Roar Solheim (02.01.2019)
Stillits
Hei.
I dag hadde vi en liten flokk stillits på foringsplassen vår. Er det noe som bør rapporteres? Det er på Otta i Gudbrandsdalen. Har aldri sett dem her tidligere.
K.J. (02.01.2019)
Svar:
Hvis du er kjent med Artsdatabanken, kan du legge inn observasjonen der. Ellers er det ikke behov for å rapportere dette noe bestemt sted.
Roar Solheim (02.01.2019)
Hvilken fugl er dette?
Denne fuglen har begynt å komme ofte til hagen vår for å jakte på småfugl, og den bryr seg ikke noe videre om oss innenfor vinduet. Lurer på om det er en spurvehauk eller en hønsehauk, evt. noe annet? Vil jo helst ikke at den skal ta alle fuglene, men vil heller ikke slutte å mate småfuglene. Men jeg kan jo ikke være her for å skremme den bort hele tiden, så jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre.
N.N (01.01.2019)
Svar:
Dette er en ung spurvehauk.
Roar Solheim (01.01.2019)
Hvilken fugl er dette.
På foringspl.i hagen i dag. I Ramnes, Vestfold.
R.E. (01.01.2019)
Svar:
Dette ser ut til å dreie seg om en spurvehauk, men opptaket er litt dårlig. Bl.a. er det ikke mulig å se øynene, som er gule til guloransje hos spurvehauk.
Roar Solheim (01.01.2019)
Spørsmål:
Er dette tiur eller orrhane? Kviensyndin Vang i Valdres
N.N (31.12.2018)
Svar:
Mørkt bilde, men dette ser ut som en orrhane.
Roar Solheim (01.01.2019)
Hvilken fugl er dette!
Hvilken fugl er dette? Tatt 26 april 2018 i våtmarksområde i Telemark.
B.L. (31.12.2018)
Svar:
Litt mørkt bilde, men dette ser ut som en sivspurv.
Roar Solheim (01.01.2019)
hvilken fugl?
Er det mulig å se hvilken rovfugl dette er?
N.N (31.12.2018)
Svar:
Dette ser ut som en ikke helt ung havørn. Stjerten har noe hvitt med mørke felter, og dekkerne på vingene er bleket og lyse. Kan være en ungfugl fra 2017.
Roar Solheim (31.12.2018)
Skadet kråke
Hei! Vi har en skadet kråke som har vært utenfor huset i ca tre uker. Den kan ikke fly, og drar den ene vingen litt etter seg. Vi gir den mat, og den kommer hver dag og spiser. Ser den sitter i timesvis i snøen utenfor huset. Vet ikke hvor den går om natten. Bør vi gjøre noe mer, ta den til dyrlegen? Eller bare la naturen gå sin gang? Synes ganske synd på den, der den sitter aleine i snøen hele dagen.
R.T. (31.12.2018)
Svar:
Så lenge den finner mat hos dere, bør dere bare la den være og se om vingen kan leges av seg selv uten inngrep. Dersom det er et brudd, er det i alle fall for sent å forsøke å gjøre noe nå, annet enn å la det fortsette å gro og se om fuglen klarer å fly til slutt.
Roar Solheim (31.12.2018)
Fugelmating
Jeg har samme spørsmål som flere andre har spurt om, hvorfor har småfugler og skjærer plutselig forsvunnet fra brettet og i treet like ved med fuglboller som er festet til grenene? har matet småfuglene i mange mange år og aldri opplevet noe lignende? Vi har riktignok noen katter som rusler rundt her, men de kan umulig rekke frem til maten, bortsett fra hvis noe faller ned. dette har jeg også prøvd å eliminere så godt det lar seg gjøre.
S.E.J. (31.12.2018)
Svar:
Det er flere som har opplevd det samme, meg selv inkludert, men det er ikke mulig å vite hvorfor fuglene plutselig ikke besøker forplassene. Slike endringer inntreffer nesten hver vinter, uten at forklaringen er åpenbar.
Roar Solheim (31.12.2018)
Rovfugler
Hva burde man gjøre for å lokke til seg rovfugler? Burde man bruke mat? I så fall hva slags mat? Hvor får man tak i den type mat? Hvor burde man plassere maten? Hvilken naturtype er best?
R.B.M. (30.12.2018)
Svar:
Du stiller flere spørsmål som ikke kan besvares kort og enkelt slik vi har mulighet for på denne siden. Her må du rett og slett lese om rovfugl i egnede bøker selv.
Roar Solheim (31.12.2018)
Fjær fra hvilken fugl?
Hvilken fugl kan disse fjærene stamme fra?
Funnet ved kysten i Rogaland, Mosterøy. Lå mange fjær sammen, den er trolig spist av en rovfugl.
M.N. (30.12.2018)
Svar:
Dette er fjær fra en rugde.
Roar Solheim (31.12.2018)
Plutselig tomt for fugl på brettet
Gledelig jul godtfolk. Vi satte i oktober opp en fuglemater som ble knallsuksess. Det yra med meiser og finker som gass seg med villfuglfrø og nøtter. Men et par uker før jul ble det plutselig tomt for fugl. Siden har vi ikke sett så mye som en stjert. Hva kan dette komme av?
John
N.N (30.12.2018)
Svar:
Umulig å si. Mange rapporterer om det samme, jeg har samme situasjon i Grimstad. Kanskje har fuglene trukket videre.
Roar Solheim (30.12.2018)
Östersjöen desember
Hei, kan du hjelpe oss med aa bestemme denne?
Tusen takk
T.&.T.G. (30.12.2018)
Svar:
Dette er en ung steinvender.
Roar Solheim (30.12.2018)
Rødstrupe
Hvor lenge lever den. Vi har en som kommer igjen hver vinter, tror det er den samme. Nå kom den akkurat i dag.
B. (30.12.2018)
Svar:
Små spurvefugler kan i heldige fall bli opp mot 10-12 år gamle, men det er sjeldent. Det behøver slett ikke å være den samme fuglen som kommer til dere hver vinter. Rødstrupene holder vinterterritorier, og derfor ser du sjeldent flere sammen. Dette kan være et godt vintersted, og da kan nye fugler komme til. For å se sikkert om det er samme fugl som kommer tilbake, må man ringmerke fuglene slik at en ring kan avleses neste år. Men det KAN også hende at dere har besøk av samme fugl som er flink til å overleve.
Roar Solheim (30.12.2018)
Skjære flukt.
Har store flokker av skjærer som jeg mater hele året.Nu er di plutselig borte .Bor nær skogen.Mvh Roy Sørlie.
R.S. (30.12.2018)
Svar:
Det er ikke mulig å finne enkle forklaringer på hvorfor fugler plutselig forsvinner fra forplassene, dessverre.
Roar Solheim (30.12.2018)
Foring av rødstrupe om vinteren, hva egner seg ?
Har ikke like kraftig nebb som f.eks. finker og meiser og ser ikke ut å nyttegjøre seg solsikkefrø, frossent fett og lettkokt havregryn,tar rusk som havner på bakken.Hva bør den få? - Mobbes den av fink og meis?
B.J. (30.12.2018)
Svar:
Rødstruper spiser små matbiter, og oppsmuldrete julekaker eller brødrester i små smuler, er bra. Overmodne epler og pærer er også bra. Del i to og pigg fast på greiner og kvister i buskene. Hvis du vil tilby veldig ekslusiv mat, er melormer også ettertraktet (kan kjøpes i dyrebutikker, men er nok kostbart. Maggott som brukes til fiskeagn er også brukbart).
Roar Solheim (30.12.2018)
Kan kråker spise rå ribbe?
Jeg har høner og gir dem mat fra butikken hver dag som ellers skal kastes, i tillegg til kraftfor. Med eg har jeg fått en trofast flokk med kråker og skjærer som mener de også har rett til mat og de får derfor fiskekaker, kjøttkaker, brød banan osv, og i går fikk de resten av ribba. De finner seg ikke i å bli avspist med en knekkebrødpakke, om det er for lite mat, drar de alt innholdet av plastsekken utover, utover som hevn. Det skjer hver gang de får for lite, så det er ikke tilfeldig.
Nå skal de kaste masse ribbe i butikken og butikkpersonalet spør meg om jeg vil ha "til hønene". Jeg tenkte kanskje det kunne være bra kråkemat, og jeg feks henger dem opp med en snor så de kan forsyne seg, det er jo mye fett, me de er da rå. Rotne er de ikke, bare utgått på dato. Er de ten god ide, eller må ribben kokes/strekes først? Det er ganske mye jobb med disse dyrene så det hadde vært en fordel om jeg slapp det.
A.S. (30.12.2018)
Svar:
Ja, dette kan du trygt tilby både kråkefugler og spetter. Flaggspett elsker å hakke i seg slikt spekk/fett. Heng ut rått.
Roar Solheim (30.12.2018)
Spørsmål:
Befrukter hanen høna
N.N (29.12.2018)
Svar:
Ja, slik alle hanner befrukter hunner blant virveldyrene.
Roar Solheim (29.12.2018)
Hvilken ugle er dette?
Hei.
Er dette en kattugle eller hubro? Stor ugle med lys underside. Beklager for dårlig kvalitet på video.
N.N (29.12.2018)
Svar:
Dette er en liten ugle, på størrelse med kattugle, men den ser for langvinget ut til å være kattugle. Mistenker at det er en hornugle eller jordugle.
Roar Solheim (29.12.2018)
Ugle
Så en stor ugle gjorde et forsøk på å ta hunden min, en Jack Russel terrier, i sekstiden i dag morges. Har hørt kattugle i nærheten, men dette er ikke det for den har jo et lyst fjes. Da lurer jeg på om det kan være en hubro. Kunne ikke se "ørene" der den satt i rogna, men den var diger. Klart stor nok til å ta hunden. Større enn min Jack Russell i lengde og hun er minst 45 cm lang. Noen andre alternativer?Imidlertid: Hubro i Haltdalen? Finnes de så langt inne i landet?
P.R.S. (29.12.2018)
Svar:
Mistenker at dette heller kan dreie seg om en lappugle, og den var neppe interessert i å ta hunden, men kanskje heller mer nysgjerrig. Det kan også ha vært et forsøk på å jage den vekk. Lappuglene er store, de ruver nesten like mye som en hubro, men veier ikke mer enn 900-1400 g. De er ekstreme musespesialister, og til tross for størrelsen spiser de nesten ikke andre eller større byttedyr enn smågnagere.
Roar Solheim (29.12.2018)
Hvordan bli kvitt fuglereir oppunder mønet på et hus?
Vi har i mange år hatt et fuglereir i en gammel lufteventil oppunder mønet på huset vårt. Hver vår er det et evig spetakkel med fugleunger, og det virker som fuglene (meiser) bor der året rundt. Vi ønsker å stenge av ventilen slik at det ikke blir hjem til fugleungene til våren, men er det et problem når fuglene bor der året rundt? Det er ikke mulig for oss å komme inn til de gamle fuglereiret, så løsningen er i tilfelle å stenge igjen ventilen/spissen med stålnetting. Når er beste tidspunkt å gjøre dette?
På forhånd takk
Å.F. (28.12.2018)
Svar:
Dette bør dere gjøre NÅ på vinteren, på dagtid - da sitter det i alle fall ikke noen voksen meis og sover inne ventilen. Det kan de gjøre etter at det har blitt mørkt.
Roar Solheim (28.12.2018)
Husøy skadet fugl
Kan noen hjelpe en skadet fugl vi har tatt vare på?
N.N (28.12.2018)
Svar:
Dette ser ut til å være en ung hønsehauk. Kanskje utsultet? Prøv å finne fuglefolk nær der dere bor; se på organisasjon under NOF-nettsiden birdlife.no
Roar Solheim (28.12.2018)
Svart trost
Er det vanlig å ha svart trost på forings brettet om vinteren ,, dette er på kvaløya utafor Tromsø, fuglen er ikke sky , har kun en fugl.
N.N (27.12.2018)
Svar:
Jeg vet dessverre ikke hvor vanlig det er at svarttrost overvintrer i nord, men det er vanlig i kystnære deler av hele Sør-Norge. Hvis den har god tilgang på mat, kan den forsøke å overvintre.
Roar Solheim (27.12.2018)