Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 22 507 til 22 531 av totalt 50 265 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ender er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Disse tre endene svømte sammen ved Grytbakkstranda., Ranheim, I dag 9.1.19.
De var større enn stokkender, men kan de være det likevel?
Den ene var uvanlig lys, albino?

I.H. (09.01.2019)

Svar:

Dette er en form for tamand - rømt fugl.

Roar Solheim (10.01.2019)


#Diverse

Nøttekråke

Bilde vedlagt spørsmålet

De siste 3-4 årene har vi fått en ny gjest ved hytta i Åsenfjorden(Levanger).
Hytta ligger i et sydvendt område med mye hassel. Tror dette er nøttekråke, en fugl vi har aldri sett før, hverken her eller andre steder.
Tror det er sibirsk nøttekråke. Er de sjeldne i Norge? Bildet er tatt i september. Har sett de gjemmer hasselnøtter. Hvor overvintrer de, i Sibir?

I.H. (10.01.2019)

Svar:

Disse nøttekråkene ser ut til å ha etablert seg fast i Trøndelagsområdet, så de har ikke andre overvintringssteder.

Roar Solheim (10.01.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor rovfugl i Spania

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er på bildet?
Bildet er tatt nær kysten syd for Alicante

D.S. (10.01.2019)

Svar:

Dette er er amerikansk rovfugl (har ikke riktig fuglebok for hånden, men dette er den arten som jakter sammen i grupper i ørkenområder); mistenker at den kan ha rømt fra en falkoner. Disse er veldig populære som falkonerfugler, og de er gjengangere i de fleste filmer hvor falkonerfugler er statister.

Roar Solheim (10.01.2019)


#Fuglekasser

Male fuglekasser innvendig

Går det greit for fuglene å male fuglekasser innvendig. Jeg merker selv at det blir råte, fukt og mugg innvendig i kassen når den bare er malt utvendig og har dreneringshull i bunnen. Jeg tenker at å male fuglekassen innvendig ville ha løst dette problemet.

N.N (10.01.2019)

Svar:

Tror dette er "overkill". For det meste tørker kasser opp i løpet av sommeren, og maling innvendig kan kanskje lage et for tett miljø for fuglene; dødt treverk "puster" på en måte ved at det kan absorbere og avgi fuktighet. Det viktigste er maling eller beis på utsiden av kassa.

Roar Solheim (10.01.2019)


#Fuglekasser

Arter i fuglekasse

Hvilke fuglearter kan man få i en fuglekasse med 32 mm hullstørrelse?

N.N (09.01.2019)

Svar:

De fleste små hullrugere. Alle meisene, spettmeis, svarthvitfluesnapper, kanskje også rødstjert (men den tar gjerne kasser med større åpning).
Gråspurv og pilfink kan også bruke slike kasser.

Roar Solheim (09.01.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken piplerke er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Denne ble sett midt på sommeren ved kystn i Hordaland. Hvilken type piplerke er det?

A.A. (09.01.2019)

Svar:

Dette er en skjærpiplerke.

Roar Solheim (09.01.2019)


#Økologi og atferd

Spurveugle

Hekker spurveugla uansett om det ikke er smågnager år?

O.T. (09.01.2019)

Svar:

Nei, ikke uansett. Men spurveuglene kan hekke når få andre ugler gjør det, fordi de også jakter mye småfugl. Sannsynligvis må det være en del mus når de starter eggleggingen. Dersom musebestanden så svikter under hekkingen, går spurveuglene over til å jakte fugl.

Roar Solheim (09.01.2019)


#Diverse

svaner

hvor hekker svanene og hvor mange egg legger de?

J. (08.01.2019)

Svar:

Det er to svanearter i Norge; knoppsvane og sangsvane. Knoppsvaner hekker langs kysten og ved større vann, gjerne i siv- og takrørbelter. Sangsvaner hekker i mindre tjern og myrvann, til skogs. Begge bygger store reir av plantedeler. De legger 4-8 egg.

Roar Solheim (09.01.2019)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei og stor takk for at dere tar dere tid til å svare på alle mulige spørsmål:-)

Jeg har gjennom høsten hult ut en trestamme, egentlig uten mål om at den skulle være til noe spesiell fugl, mest for å se hva jeg kunne få til. Den er 60 cm høy, har innvendige mål ca 35 x 35 cm, åpningshullet har jeg foreløpig laget ca 5 cm stort (kan gjøre åpningen større eller mindre). Problemet er at den er blitt for stor og tung til at jeg klarer å få den opp i ett tre. Jeg lurer derfor på om den kan stå på bakken slik som på bildet? Fins det noen fugler som vil trives i den og være trygge da? Bør i så fall åpningen gjøres større?

Jeg klarer sikkert få den opp i ett tre (vha naboer, talje osv) hvis det er helt påkrevd. Har allerede en uglekasse på tomten, derfor har jeg ikke tenkt på denne kassen som uglekasse.

Hva ville dere gjort med denne kassen? Bor i Fana i Bergen.

Mvh Nicolai Johannessen

N.J. (09.01.2019)

Svar:

Størrelsen passer både for perleugle, haukugle, kattugle, kvinand og skogdue for å nevne noen. Jeg ville ha utvidet hullet til 10 cm diameter, og hengt opp kassa. Når jeg selv henger opp slike kasser, står jeg på stige og kaster et tau over en grein høyere enn der kassa skal henge.Fester tauet i kassehullet (tar av taket når jeg heiser opp) og heiser så med en hånd mens jeg drar tauet videre ned fra greina over med den andre. På denne måten kan du klare å heise opp en kasse som er tyngre enn det du klarer å klatre opp med. Sett kassa slik at den hviler på en greinstump, og fest den så til treet med to ståltråder rundt kassa og trestammen (en over hullet, en nederst på kassa). Stram med pinner mellom trestammen og kassa. Fyll på med oppsmuldret stubbeflis og sett på lokket.

Roar Solheim (09.01.2019)


#Økologi og atferd

2 fugler overnatter i gatelykta

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Vi har observert 2 fugler som overnatter i ei gatelykt hver natt over lang tid. Vi så dem om høsten/vinteren i fjor og i år. Om våren og sommeren er det nesten umulig å se om det er noe i lykta fordi det er altfor lyst ute. Fuglene kommer i skumringen når lykten tennes, og reiser når det lysner om morgenen.
Vi lurer veldig på om det er noe spesielt vi har observert. Vi skjønner at det er godt, varmt og trygt der i lykta, men gjør fuglene det? Lærer de av sine erfaringer?
Vi forstår ikke at fugler kan finne et så veldig lyst overnattingssted hvor de er så synlige for andre.

I.S. (08.01.2019)

Svar:

Ja, fugl lærer raskt dersom en soveplass er BÅDE trygg og varm/lun. Dette er likevel en uvanlig soveplass. Artig observasjon.

Roar Solheim (08.01.2019)


#Diverse

Havørn observert på Sola

Er det vanlig med havørn i Sola kommune. Observert i dag ved Ormen lange langs tursti ved kysten. Har film av observasjonen

M.H. (08.01.2019)

Svar:

Jeg vet ikke HVOR vanlig havørn er på Sola, men den finnes fast i området, så det er ikke noen uventet observasjon.

Roar Solheim (08.01.2019)


#Diverse

Ravn

Er det lovlig og ha en ravn som kjæledyr

N.N (08.01.2019)

Svar:

Det er ikke tillatt å ha NOEN virveldyr som finnes vilt i Norge, som kjæledyr, verken fugl, pattedyr, amfibier eller krypdyr.

Roar Solheim (08.01.2019)


#Fugleforing

Noe galt med fuglematen?

Hei! Jeg har hengt ut diverse fuglemat, i slutten av november: Peanøtter, meiseboller, kokosnøtt med fett og nøtter samt solsikkefrø og frøblanding. Det pleier å være mange forskjellige ivrige i fugler her, men i år har det vært nært sagt ingen. Utenom frøene er alt foret nytt i år. Jeg bor i Bærum. Hva kan grunnen være, tro? Tilleggsspørsmål: Bør man kjøpe nye frø hver høst? (jeg forer bare om vinteren)

K.O. (08.01.2019)

Svar:

Flere rapporterte at fugler forsvant fra forplassene i desember, men nå er tilbake igjen. Slike variasjoner er det tilnærmet umulig å finne svar på. Det er neppe noe galt med maten. Frø kan som regel brukes/lagres mer enn ett år.

Roar Solheim (08.01.2019)


#Trekkfugler

Hvorfor forlater plutselig kjøttmeisen en foringsstasjon den har spist på i ukesvis?

Jeg begynte å mate småfuglene i slutten av oktober, begynnelsen av november. Det tok bare noen timer før fuglene kom, har hittil bare sett kjøttmeis. Det kom mange hver dag, men etter første uke i desember sluttet de å komme og etter dette har det ikke vært en eneste fugl på brettet som vi kan se. Er det en grunn for at kjøttmeisen har forlatt foringsplassen? Er det noe jeg burde gjøre slik at de kommer tilbake? De har solsikkefrø, meiseboller og nøtter tilgjengelig. Bekjente fra samme øy som jeg bor på har enda fugl på brettet. Er fra Troms.

H.E. (07.01.2019)

Svar:

Dette er noe som alle som forer fugler opplever, meg selv inkludert. Det er nesten umulig å finne ut hvorfor fuglene plutselig kan forsvinne, for så å komme tilbake igjen.

Roar Solheim (07.01.2019)


#Diverse

Vordan få nymfeparakittene sine gjer til å bli rettet

Vordan få nymfeparakittene sine fjær rettet

S. (07.01.2019)

Svar:

Fjær kan rettes ut med varmt vann. Fukt fjærene med varmt vann, trekk dem rette med fingrene, og tørk f. eks. med hårføner hvis fuglen ikke blir skremt av det.

Roar Solheim (07.01.2019)


#Diverse

Undulat

Hei. Vi har en 11 år gammel undulat. Har lagt merke til at i det siste så har den benene langt fra hverandre. Når den sitter på pinnen, har den det ene benet på sprinklene, nesten som i spagat, ser ut som om det er for å holde balansen. Fuglen virker ikke syk, spiser og er kontaktsøkende. Hva tror du det kan være?

A.W.B. (07.01.2019)

Svar:

Dette må du spørre papegøyeholdere om.

Roar Solheim (07.01.2019)


#Diverse

Fossekall

Hvordan og hvem bestemte at fossekallen er Norges nasjonal fugl?
Men er en flott fugl

H.G. (07.01.2019)

Svar:

Fossekallen ble valgt til Norges nasjonalfugl gjennom en folkeavstemming arrangert gjennom ni-timen i NRK radio.

Roar Solheim (07.01.2019)


#Diverse

Spørsmål:

Hva heter nasjonalfuglen på Island ?

N.N (07.01.2019)

Svar:

Island har jaktfalk som nasjonalfugl. Et enkelt søk på Google frambringer alle verdens nasjonalfugler:
https://no.wikipedia.org/wiki/Verdens_nasjonalfugler

Roar Solheim (07.01.2019)


#Diverse

Storfugl

To storfugler henger i ei snor på verandaen hos en nabo oppi lia her i Elverum.
Trodde jakta var over til jul.....

E. (07.01.2019)

Svar:

Jeg er ikke sikker på om toppjakt nå er tillatt i januar i Norge, men den er det i alle fall i Sverige. Personen kan i så fall ha vært på jakt i Sverige.

Roar Solheim (07.01.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tok dette bildet sommeren 2009, en dag jeg gikk tur rundt Stormyrtjern på Krokskogen. Kan det være en Bekkasin?
Med vennlig hilsen Ingunn Jahr (07.01.2019)

N.N (07.01.2019)

Svar:

Nei. Dette er enten en grønnstilk eller en skogsnipe - ikke helt lett å se hvilken når vingenes overside og ryggen ikke synes. Mistenker at det helst er skogsnipe.

Roar Solheim (07.01.2019)


#Fuglekasser

Stær.

Bilde vedlagt spørsmålet

4. jan. tok jeg dette bildet av en stær som hadde inspisert fuglekassen. Tidlig?

J.S. (05.01.2019)

Svar:

Ja, dette er tidlig, men siden det er Stord med størst sjanse for mildt vintervær og overvintrende stær, er det kanskje ikke så helt uventet.

Roar Solheim (07.01.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gjerdesmett?

Bilde vedlagt spørsmålet

Katten kom med denne i dag, dessverre!Er det en gjerdesmett? Ca 8cm.

N.N (07.01.2019)

Svar:

Nei. Dette er en trekryper.

Roar Solheim (07.01.2019)


#Fugleforing

Mat

Fiken til småfugler?

N.N (06.01.2019)

Svar:

Kapp opp i småbiter og legg ut. Mange fugler spiser frukt, så dette blir sannsynligvis også spist opp.

Roar Solheim (07.01.2019)


#Diverse

svanunger

Når blir svanungene like hvite i fjærene som de voksne?

N.N (06.01.2019)

Svar:

Det skjer når de er ett år gamle og bytter fjær.

Roar Solheim (06.01.2019)


#Økologi og atferd

Hekking i januar

Vi har sett blåmeis? som har bygget rede i takrenna, og nå hører vi pip derfra. Foreldrene flyr til og fra med mat. Dette synes vi er merkelig, men er det mulig?
Stedet er 1160 Oslo, 6. Januar

T.E.N. (06.01.2019)

Svar:

Dersom dette faktisk innebærer riktighet, så er det veldig eksepsjonelt. Gråspurver kan hekke på denne tiden av året, men jeg har aldri sett beskrivelser av at meiser har gjort det! Prøv å fotodokumentere dette.

Roar Solheim (06.01.2019)

««første 22 507 - 22 531 av 50 265 siste»»