Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 22 078 til 22 102 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
Virker som meise av den lyse typen ikke er så gode lenger har kjøpt noen som er mørkere og mer solsikker i er mere ettertraktet kjøpt på felleskjøpet
S.H. (26.01.2019)
Svar:
Solsikkefrø kan nok variere i kvalitet, så her må en stadig teste ut ulike sorter.
Roar Solheim (26.01.2019)
Gammel og grå?
Blir (noen) fugler grå i fjærene når de blie gamle?
C.W. (26.01.2019)
Svar:
Nei. Fuglene skifter fjær årlig. Det kan riktignok hende at fjær som er gamle blir så slitt og bleket at de kan se grå ut.
Frode Falkenberg (26.01.2019)
Nedgang i smufuglbestand og vekst i skjære kråke bestand
Hei. Bor i et stort eneboligområde i Ottestad i Stange i Hedmark. Her er det betydelig mye mindre med småfugler, både om sommeren og om vinteren. Men det har blitt veldig mye skjærer og kaier her hele året. Kan skjærer og kaier og kråker være forklaring på nedgangen i småfuglbestanden?. At disse kråkefuglene tar over fôringsplassene, kanskje reirplyndring av egg og småfuglunger også..?
G.N. (26.01.2019)
Svar:
Det er vanskelig å si, men trolig er det andre årsaker enn kråkefuglene som gjør at småfuglbestandene er små.
Frode Falkenberg (26.01.2019)
Sletting av registreringer
Registrerte for tidlig i dag. Ønsker
Å gjøre alt på nytt og slette tidligere registrering i dag. Hvordan gjøres det?
H.I. (26.01.2019)
Svar:
Hei. Logg deg inn, og klikk på "Mine registreringer" nederst på din side. Du finner et tannhjul til høyre for observasjonene dine, og der kan du velge å slette hele registreringen. Lykke til!
Frode Falkenberg (26.01.2019)
Stork i Sandnes?
Hei, på vei til jobb i dag syns jeg å ha sett en fugl jeg aldri har sett her i området før. Da jeg satt fra meg sykkelen bestemte den seg for å fly vekk, og måtte komme meg på jobb så fikk ikke muligheten til å se om den landet en plass i nærheten.
For meg så dette ut som en stork, ihvertfall var den av typen stork i kropps type og måten den sto på steinen i elva jeg syklet forbi. Da jeg vet at stork er ekstremt sjeldent å få sett i Norge, lurte jeg på om det er andre mer utbredte arter (som ligner på stork) i området jeg bor i?
A. (25.01.2019)
Svar:
Du har nok neppe sett en stork på denne tiden av året, men en gråhegre er nok sannsynlig.
Roar Solheim (25.01.2019)
Døde dompsp
Mosvik, funn av flere føde dompsp. Noe epidemi på gang? Eller...
M.W. (25.01.2019)
Svar:
Ikke som vi kjenner til, men det kan jo være noe lokalt...
Roar Solheim (25.01.2019)
Spørsmål:
Snøen kom og fuglene kommer og spiser
G. (25.01.2019)
Svar:
NOEN ganger følger de forventet mønster...
Roar Solheim (25.01.2019)
Hva er dette?
bildet er jo veldig mørkt siden den er litt langt unna..
den er veldig stor og større enn hauker jeg har sett tidligere.
Noe mulighet for at du kan se hva dette er utifra dette bildet?
vi bor helt ute ved kysten og har hørt det er blitt observert havørn her tidligere.
takk :)
W.S. (25.01.2019)
Svar:
Dette er en ung havørn. Legg merke til den kileformede stjerten.
Roar Solheim (25.01.2019)
Fugleforing
Når en ser at småfuglene plutselig blir borte, kan en jo spørre seg, om det kan være foret det er noe galt med. Blir alt for som importeres kontrollert?
B.S. (25.01.2019)
Svar:
Det vet jeg ikke, men det er neppe foret som det er noe galt med, siden mange rapporterer om at fuglene plutselig kan forsvinne, selv om de har vært til stede tidligere mens samme for har blitt tilbudt. HVORFOR fugl plutselig blir borte fra forplassene, vet vi dessverre ikke årsakene til.
Roar Solheim (25.01.2019)
Skjære.
Siden november har det ikke vært ei skjære å se. Savner de for jeg har bodd her i 50 år og de har alltid holdt til i nærheten av husene. Hva har skjedd? Er det en smittsom sykdom eller er det miljøgifter? Lurer på om andre har mistet skjærene også.
I.L.S. (25.01.2019)
Svar:
Vi har ingen indikasjoner på at noe spesielt har skjedd med skjærer, så det er dessverre ikke mulig å gi deg noen forklaring på hvorfor skjærene har forsvunnet hos deg.
Roar Solheim (25.01.2019)
Ørn?
Hei, jeg kom overraskende på en rovfugl nær kysten like utenfor Stavanger, i et mindre myrlandskap. Jeg så den bare bakfra, men den var tydelig brun med noen hvite "flekker" på hvertfall vingene (usikker på om det var på over- eller undersiden). Den var noe gul på nebbet, men den snudde hodet bare halvveis når den så meg, før den lettet og forsvant i landskapet. Jeg vet at det er en del rovfugl i området, men de er som regel mye mindre av størrelse, så jeg lurer på hva dette mest sannsynlig var? Den var overraskende stor, tydelig større enn feks svartbak og ravn, som det også er en del av i området. Jeg fikk ikke sett vingeprofilen noe særlig da den fløy ganske lavt i et kupert terreng. Jeg fikk ikke inntrykk at den var fullt så stor og "grov" som havørnen er. Er det sannsynlig at det kan ha vært kongeørn? Eller er det noen andre fugler som passer denne beskrivelsen? Synes det er vanskelig å vite hvor store de norske rovfuglene faktisk er.
N.N (24.01.2019)
Svar:
Veldig vanskelig å finne sikker art ut i fra denne beskrivelsen, men tre aktuelle kandidater kan være musvåk, fjellvåk og kongeørn.
Roar Solheim (24.01.2019)
Hvilken fugl
Hvilken rovfugl er dette? Dvergfalk? Bildet er fra tidlig i september i fjor i Porsanger.
N.N (24.01.2019)
Svar:
Ja, dette er en dvergfalk, en ungfugl.
Roar Solheim (24.01.2019)
Hvilken fugl er dette
Jeg var å gikk nede ved sjøen da jeg oppdaget en fugl jeg ikke har sett før. Jeg klarer ikke å finne den på nettet. Jeg lurer på om det kanskje er en islom ? Tar jeg feil ?
C.K. (24.01.2019)
Svar:
Nei, dette er nok en smålom.
Roar Solheim (24.01.2019)
Gulspurv
Er de to lyse i treet her også gulspurv?
N.N (24.01.2019)
Svar:
Ja, gulspurv hunner.
Roar Solheim (24.01.2019)
Tårnfalk
Hvor langt sør i landet hekker tårnfalken?
T.O. (24.01.2019)
Svar:
Den hekker helt syd til øyer utenfor Agder-kysten.
Roar Solheim (24.01.2019)
Kjøttmeis veldig fluffy
En kjøttmeis på vinduskarmen var uten den gule fargen og dessuten veldig blåst opp. Er den syk?
L.J. (24.01.2019)
Svar:
Den kan være syk, men det kan også hende at den har hjernerystelse etter en kollisjon med vinduet. I slike tilfeller kan fuglene komme til hektene igjen, eller dersom smellen har vært kraftig, dø til slutt. Ikke mye en kan gjøre med det, dessverre.
Roar Solheim (24.01.2019)
Fuglekasser i naturreservat
Er det lov til å henge opp fuglekasser i et naturreservat?
N.N (23.01.2019)
Svar:
Strengt tatt trenger du tillatelse til å gjøre inngrep i et naturreservat, også å henge opp fuglekasser. Men spørsmålet er om noen ville forfølge opphenging av fuglekasser? Det lønner seg i alle tilfeller å sjekke med forvaltningsmyndighet før kasser blir hengt opp.
Roar Solheim (23.01.2019)
Hva slags fugl er dette?
Vi har mange små fugler i hagen pga vi setter ut mat til de. I går, 22 jan, fikk vi besøk av denne skapningen i hagen vår i Bodø sentum. Hva kan det være?
T.A.B. (23.01.2019)
Svar:
Dette er en spurvehauk.
Roar Solheim (23.01.2019)
ingen småfugler i år
Hei Jeg bor på Lillevann i Oslo - ca 430moh. I alle år har jeg hatt masse småfugl i hagen. I år er ikke en eneste meiseboller rørt og jeg har ikke sett en fugl?
Hva er årsaken?
H.T. (23.01.2019)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å vite årsaken til. Slike bortfall av fugler på forplasser skjer hver vinter på mange steder.
Roar Solheim (23.01.2019)
Forsvunnet småfugl
Småfuglene som vi hadde i horder her helt til i november, ble med ett borte, nesen som på et signal. I høstperioden gikk det med utrolige 30 kg. solsikkefrø for å holde grønnfink, bjørkefink (flokker), dompap, spettmeis, svartmeis, stillits, kjøttmeis, blåmeis, flaggspett og grønnsisik i kosten. Bjørkefinken forsvant noen dager før de andre, men de er kanskje streif-fugl? Nå er det en og annen meis og en flaggspett som er her sporadisk bare. Vi forer med solsikkefrø med og uten skall, peanøtter og fettkuler (hjemmelaget). De sistnevnte er også skjærene glade i. Ekornene forsyner seg også, men er heller ikke like ivrige om dagen. Hva kan være årsaken?? Håper det ikke er sykdom som forårsaker dette. Vi bor på LØrenskog og opplever at våre venner observerer det samme. Mystisk. Håper det er håp.
H.G.H. (23.01.2019)
Svar:
Dette spørsmålet er stilt av mange, og det er egentlig ikke mulig å gi noe svar på hvorfor fugler plutselig forsvinner, eller dukker opp, på forplassene.
Roar Solheim (23.01.2019)
Spørsmål:
ka byte fanger Jaktfalken
N.N (23.01.2019)
Svar:
Jaktfalken er hovedsakelig en fuglejeger, men i lemenår kan den til og med fange lemen og fore ungene med!
Roar Solheim (23.01.2019)
ulv
hvor bor ulven?
M. (23.01.2019)
Svar:
Dessverre et veldig upresist spørsmål. Ulv finnes i mange forskjellige naturtyper, men er mest vanlig i skog. De kan også ferdes på fjellet (der snøen er vindpakket og lett å gå på om vinteren). I sydligere områder finnes det ulv i tørre, åpne landskaper som nesten er ørken (for eksempel i Midt-Østen), og i steppelandskaper som i Mongolia og SØ Russland.
Roar Solheim (23.01.2019)
Proteiner på fuglebrettet.
Vurderer å kjøpe et spann melmark for proteintilskudd til småfuglene jeg ellers mater med brød og talg. Vil de spise det?
N.N (22.01.2019)
Svar:
Vet ikke om melmark er det samme som melormer (larver av melbiller), men antar det. I så fall er dette noe av det beste du kan tilby fuglene - de kommer til å bli helt ville etter slik mat!
Roar Solheim (22.01.2019)
Snøspurv
Har kjøpt inn solsikkefrø og villfrøblanding
Kokos og annet godsaker men for ikke snøspurv på forringsbrettet...
Blir bare oppgitt for en som jobber på Felleskjøpet der frøene ble kjøpt sa at spurver likte frøene....
Er bare meiser og noen dompaper her i Larvik....:-(
R.R.A.A. (22.01.2019)
Svar:
Snøspurv er aldeles ikke noen vanlig eller forventet brettgjest på fastlands-Norge, vet ikke om den en gang vil besøke forplasser på Svalbard. Villfrøblanding er ikke noe bra alternativ, fordi de fleste fugler går etter de mest næringsrike frøene, og søler de andre ned på bakken! Ren mat som solsikke eller jordnøtter er mye bedre.
Roar Solheim (22.01.2019)
Spørsmål:
Vet man noe om hvem som er verst til å plyndre småfugl- og duereir?
N.N (22.01.2019)
Svar:
Det er mange som spiser fugleegg som en del av sin naturlige diett, så uttrykk som "verst" er uheldige. Både pattedyr og fugler spiser gjerne egg. Alt fra rotter og ekorn til rovpattedyr, kråkefugler, måker, spetter med flere spiser gjerne egg.
Roar Solheim (22.01.2019)