Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 22 061 til 22 085 av totalt 49 954 spørsmål «forrige neste»
Fuglene er borte?
Har brukt meisboller,4 stk om gangen,oppspist på 1-2 dager.For ca.2-3 mnd siden ble bråstopp i spisingen,kan noen en skjelden gang.Det var spurver,kjøttmeis,en og annen skjor og kråke.Føler de ble borte når temperaturen sank fra 8-10 til 3-5 grader. Bor nær Fløyen i Bergen.Meisbollene henger i ett tre ca.2 meter over bakken.Har vært litt snø og rundt 0 grader i noen dager men ingen fugler.Har vært katt i huset hele tiden og har ikke sett fjær eller andre tegn på at den har tatt noen.Eneste forandringen jeg har fått med meg er temperaturen.Det samme hos naboen,de har en annen mat ute. Undres over dette,kan det være noe i luften de ikke liker el.?
E.L. (28.01.2019)
Svar:
Mange observerte det samme som deg, også jeg selv, men det er dessverre ikke mulig å finne rimelige forklaringer til at fugler forsvant fra forplassene. Slike hendelser skjer hver eneste vinter.
Roar Solheim (28.01.2019)
Kjøttmeis med «kolibrinebb»
Hei. I forbindelse med hagefugltellingen oppdaget jeg i dag en kjøttmeis med unormalt langt nebb. Jeg trodde først den brukte en pinne til å grave i snøen med, men når jeg zoomet inn med kameraet oppdaget jeg at den hadde nebb som en kolibri. Den virker å ha spesialisert seg på snøgraving, og bruker nebbet til å lage dype groper og kaster snøen effektivt unna. Ser ut til at den muligens har en fordel ifht de andre meisene, med tanke på å finne mat nå som snøen laver ned. Hvor vanlig er mutasjoner som dette?
A. (27.01.2019)
Svar:
Av og til får fugler (ofte meiser) slike misdannelser. Vet ikke hvorfor, om det skyldes en genfeil eller noe annet, og om de kan bli normale siden eller ikke.
Roar Solheim (27.01.2019)
Liten fugl med rosa bryst, men ingen spetter eller hette - i en gammel hage vestpå.
Hei.
I forbindelse med fugletellingen idag, så jeg en fugl som var ukjent for meg. Den var rosa i hele brystet, og brun på ryggen, hvite og svarte vingebånd. Veldig jevn både i rosafargen og brunfargen, ingen spetter eller piler. Ingen hette på hodet, muligens en liten topp. Har sett mange gråsisik og hanfugler som har rosa bryst, men denne lignet ikke.
A.G.W. (27.01.2019)
Svar:
Dette er en bokfink hann.
Roar Solheim (27.01.2019)
Lite småfugl denne vinteren
Det er uvanlig lite småfugl på foringsplassen vår i år.
I fjor var det rikelig med arter og antall.
Før jul var det lange perioder med plaskregn og litt kjølig.
Vi fant en død og gjennomvåt kjøttmeis på gårdsplassen, og lurer på om fuglene rett og slett har bukket under pga været?
L.L. (27.01.2019)
Svar:
Mange har opplevd at fuglene har vært borte i vinter, og det der dessverre ikke mulig å finne ut hvorfor.
Roar Solheim (27.01.2019)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl er dette? Spiser solsikkefrø mv som har falt på bakken. Grimstad.
T.S. (27.01.2019)
Svar:
Dette er en bjørkefink.
Roar Solheim (27.01.2019)
Gran- eller løvmeis?
Har jevnlig besøk av en stykk gran- eller løvmeis ved fôringsplassen. Etter å ha kikka på et uttall fuglebilder samt lest om artene er jeg fortsatt i tvil. Kan man sannsynliggjøre hvilken fugl jeg har besøk av basert på adferd?
* Kun et individ, men stort sett sammen med blå- og kjøttmeis.
* Foretrekker samme mat som blå- og kjøttmeis, dvs jordnøtter og meiseboller foran fuglefrø.
* Observert nær boligfelt, blandingsskog, Drammen.
T.C.M. (27.01.2019)
Svar:
Nei, bare ved hjelp av lyd eller utseende. Granmeisen er hovedsakelig blågrå på ryggen med hvite bremmer på indre armsvingfjær, mens løvmeisen er olivengrønn uten slike lyse bremmer.
Roar Solheim (27.01.2019)
Svarttrost
Jeg liker veldig godt å se på fuglene, liker sangen av svarttrosen også om våren, men i år er han umulig på fugleautomatene mine. Roter og jager unna andre fugler. Finnes det noen fugleautomat som er umulig for svarttrosten å gjøre seg nytte av? Gir fôr flere plasser, så han får alltids han også.
E. (27.01.2019)
Svar:
Du kan lage et forbur som bare småfuglene slipper inn i (netting 5 x 5 cm åpning; se Fuglevennens høstnummer fra 2007), da må svarttrosten ta til takke med det som ligger på bakken, eller epler som du kan stikke inn på greiner i trærne.
Roar Solheim (27.01.2019)
Død due?
Før snøen falt ifør jul la jeg merke til ei død due i lysgrava foran et vindu l kjelleren.. lysgrava er fylt med et lag med singel, småstein og er fritt for plantevekster. Dua lå på buken, vingene utspredd, hodet ned i grusen, jeg tenkte at , ja, ja. Den må jeg fjerne når jeg er ferdig med å fylle fuglematerne. Denne jobben tok to minutter, jeg snudde meg mot lysgrava og da var dua borte, fløyet sin veg uten at jeg merket det.. Hva er årsaken til at dua legger seg på magen, med nebbet ned i småsteinene og ser død ut?
.
S.G. (27.01.2019)
Svar:
Den KAN ha flydd mot et vindu og fått hjernerystelse, men kommet seg så raskt at den rakk å fly vekk før du var tilbake.
Roar Solheim (27.01.2019)
Pilfink eller "brunspurv"
Når pilfinken er 90% lik gråspurven (kun fargen på issen er forskjellig?), hva skyldes det at pilfinken ikke fikk navnet brunspurv?
I.J. (27.01.2019)
Svar:
Det kjenner jeg ikke bakgrunnen til, dessverre.
Roar Solheim (27.01.2019)
hvilken and er dette?
N.N (27.01.2019)
Svar:
Veldig mørkt bilde, men den bakre har i alle fall form og profil som en stokkand hunn.
Roar Solheim (27.01.2019)
Hvorfor blir småfuglene borte fra matbrettet?
Vi har hatt vanlige småfugler på meisbollene i hagen; gråspurv, kjøttmeis, blåmeis, rødstrupe osv. I løpet av desember 2018 forsvant de fra hagen og meisbollene. Hva kan ha skjedd? Vi savner småfuglene og lurer på hva er forklaringen? Vi har ikke sette en eneste fugl på sikkert 5-6 uker.
N.N (27.01.2019)
Svar:
Dessverre ikke mulig å forklare, men mange opplever det samme, HVER vinter!
Roar Solheim (27.01.2019)
Kjøttmeis?
Denne ligner mye på kjøttmeis men er lysere i fargene enn de andre og vingene er nesten helt hvite. Er det en kjøttmeis?
Å.J. (27.01.2019)
Svar:
Ja, dette er en kjøttmeis som mangler en del fargestoff i fjærene.
Roar Solheim (27.01.2019)
Hvem er dette?
Denne har jeg ikke sett før (med rød flekk i pannen). Nes Akershus
(se vedlagte bilde)
J. (27.01.2019)
Svar:
Dette er en gråsisik.
Frode Falkenberg (27.01.2019)
Hvilken fugl er dette?
L.A. (27.01.2019)
Svar:
Dette ser ut til å være en grønnsisik hann.
Frode Falkenberg (27.01.2019)
Fuglene er borte
Vi har hatt bra med besøk på matstasjonene tidligere både av blåmeis, kjøttmeis, rødstrupe, stertmeis, granmeis og spurv, men de siste tre uker har det vært nesten ingen aktivitet. Eneste "gjester" er tre svarttroster. Foringsplassene er ikke tilgjengelig for katter. Vi så noen kjøttmeiser med "pjuskete" fjær, men regnet med at det ikke var unormalt. Nå har vi tre svarttroster på brettet hvorav den ene har noe som ser ut som en kul på ryggen. Kan det være sykdom blant fuglene?
O.E. (27.01.2019)
Svar:
Nei, det er mer sannsynlig variasjoner som vi dessverre ikke klarer å finne forklaringer til.
Roar Solheim (27.01.2019)
Pilfink / Gråspurv
Hei
Har en hel del pilfink og gråspurv som holder til i hagebuskene rundt omkring huset. Hengte opp en fuglemater og fylte opp med en blanding av solsikkefrø(uten skall) og peanøtter fra BILTEMA. Masse blåmeis, kjøttmeis og pilfink forsyner seg, men jeg har ennå ikke sett en gråspurv der. Liker ikke gråspurven solsikkefrø og peanøtter ? Må det være korn?
J.E.B. (27.01.2019)
Svar:
Gråspurvene spiser ikke alltid solsikkefrø, de tar vel så gjerne en del annen mat, så det kan hende at de ikke vil gå på solsikkene. Jeg har selv mest pilfink, og de går helst på meiseboller og lar solsikkene være.
Roar Solheim (27.01.2019)
Ringmerket fugl
hvor skal jeg registrere funn av ringmerket måse/fugl?
J.A.N. (27.01.2019)
Svar:
Send ringnummer, sted og tid til Ringmerkingssentralen, Stavanger Museum.
Roar Solheim (27.01.2019)
Fjellfugl
Hvilken fugl er dette?
N.N (27.01.2019)
Svar:
Dette er en jernspurv.
Roar Solheim (27.01.2019)
Skjærer og kråker fortrenger småfuglene
De senere årene har store fugler som skjærer og kråker formert seg voldsomt. De fortrenger småfuglene og lager voldsomt spetakkel. Det er åpenbart at naturen er i ubalanse. – Hva mener foreningen om dette problemet? Bør ikke mennesket gripe inn å redusere bestanden, slik at småfuglene har en sjanse i matfatet?
L. (27.01.2019)
Svar:
Din påstand om at kråkefugler har formert seg voldsomt, har dessverre ikke noen vitenskapelig dekning, og ingen andre kan vise til dette. De fortrenger heller ikke andre fugler, og det er ingen grunn til at forvaltningen skal "gjøre" noe med kråkefuglene. Begrep som "natur i ubalanse" baserer seg på en oppfatning av at naturen er statisk, hvilken den i høyeste grad IKKE er, men begrepet blir dessverre brukt svært ukritisk.
Roar Solheim (27.01.2019)
Hornugle
Hvordan få hornugle til og hekke i kasser/hulker...?
R.G..R. (26.01.2019)
Svar:
Hornugle hekker ikke i kasser, men i åpne kvistreir etter kråker og gamle skjærereir. Dermed kan du henge opp små kurver i tette graner og fylle dem med bark/grov flis, og få hornugle til å hekke i disse.
Roar Solheim (27.01.2019)
Frøetende fugler
Hei, jeg lurer på hvilke av de mest vanlige norske fuglearter bruker frø fra naturen som hovedføde?
Jeg har for eksempel lest at spettmeis kan gjemme frø i barken på tre for å ha nok mat på vinteren. Jeg har lyst til å lære mer om andre frøetende fugler.
J.V.S. (26.01.2019)
Svar:
De fleste finkefugler har nebb utviklet for å kunne spise frø.
Roar Solheim (26.01.2019)
Varsler
Er dette bilde en Varsler?
Tatt i Finnmark i dag. -20 grader ved foringsplass.
J.T.J. (26.01.2019)
Svar:
Ja, dette er en varsler.
Roar Solheim (26.01.2019)
Spørsmål:
Virker som meise av den lyse typen ikke er så gode lenger har kjøpt noen som er mørkere og mer solsikker i er mere ettertraktet kjøpt på felleskjøpet
S.H. (26.01.2019)
Svar:
Solsikkefrø kan nok variere i kvalitet, så her må en stadig teste ut ulike sorter.
Roar Solheim (26.01.2019)
Gammel og grå?
Blir (noen) fugler grå i fjærene når de blie gamle?
C.W. (26.01.2019)
Svar:
Nei. Fuglene skifter fjær årlig. Det kan riktignok hende at fjær som er gamle blir så slitt og bleket at de kan se grå ut.
Frode Falkenberg (26.01.2019)
Nedgang i smufuglbestand og vekst i skjære kråke bestand
Hei. Bor i et stort eneboligområde i Ottestad i Stange i Hedmark. Her er det betydelig mye mindre med småfugler, både om sommeren og om vinteren. Men det har blitt veldig mye skjærer og kaier her hele året. Kan skjærer og kaier og kråker være forklaring på nedgangen i småfuglbestanden?. At disse kråkefuglene tar over fôringsplassene, kanskje reirplyndring av egg og småfuglunger også..?
G.N. (26.01.2019)
Svar:
Det er vanskelig å si, men trolig er det andre årsaker enn kråkefuglene som gjør at småfuglbestandene er små.
Frode Falkenberg (26.01.2019)