Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 22 024 til 22 048 av totalt 49 931 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skjeldent besøk

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dere ut fra vedlagte bilde bekrefte at dette er en Stillits? Ganske sjelden på disse trakter tror jeg. Bildet er tatt 28.01.2019, på Raneset, 6456 Skåla.

K.G. (28.01.2019)

Svar:

Ja, dette er en stillits. Den har økt kraftig i antall og utbredelse de senere årene.

Roar Solheim (28.01.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hviken andetype er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Det har de siste årene om vinteren dukket opp en "ny" andetype på gamle bergen museum . Er dette Kvinender ? Se vedlagte bilder .

S.H. (28.01.2019)

Svar:

Nei. Dette er en brunnakke hunn.

Roar Solheim (28.01.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hadde ut brødbiter i dag. Plutselig var det mange store fugler der. Men denne har jeg ikke sett tidligere. Hva heter den og er den "vanlig "?

A.B.S. (28.01.2019)

Svar:

Ja. Dette er en ung gråmåke.

Roar Solheim (28.01.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønsisik,gulspurv eller gulirisk.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Er dette grønsisik,gulspurv eller den skjeldne gulirisken?

F.N. (28.01.2019)

Svar:

Dette er en gulspurv.

Roar Solheim (28.01.2019)


#Fugleforing

Mating av ender og Svaner.

Hei! Jeg har hørt at det er skadelig for ender og svaner å få brød, og at de blir syke av det. Gjelder det havregryn også. Jeg har også lest at en skal være forsiktig med å spise for mye solsikkefrø da en kan få kreft da det er kadmium i dette, og kan skade nyrer og skjelett. Gjelder dette fugler- ender og svaner også, hvis det ikke er økologisk. Hva bør en gi, og er fuglemat som en seller på for eksempel biltema bra?

A.A. (28.01.2019)

Svar:

Det er ikke problematisk å gi ender og svaner brød, men det må ikke være muggent eller bedervet. Solsikkefrø kan også trygt gis til fugler. Det kan være at det ikke er så bra for oss mennesker i lengden (bl. a.fordi vi lever såp lenge), men foreløpig har vi ingen indikasjoner på at det er skadelig for fugler.

Roar Solheim (28.01.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Observasjon av liten ugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tror jeg så en liten ugle idag. Den satt først i snøen utenfor verandadøren, skimtet meg innenfor vinduet, og fløy opp i et lite grantre der den satt i over en halv time. Den har 2 mørke flekker på bakhodet.
Jeg er født og oppvokst i dette huset, men har aldri sett noe liknende.

P.J.H. (28.01.2019)

Svar:

Dette er en spurveugle.

Roar Solheim (28.01.2019)


#Diverse

Hettemåker

Når er hekketiden til hettemåkene ?

S.A. (28.01.2019)

Svar:

De hekker i mai-juni.

Roar Solheim (28.01.2019)


#Fugleforing

Hva kommer det av at?

Har hatt masse fugler på brettet, dompapp, grønnfink, meiser av forskjellige valører, svart trost, rødstrupe etc. Den siste helgen (fom fredag) , har det ikke vært en eneste en, untatt 4 stk blåmeis i går. Ikke mye å rapportere. Det jeg lurer på er hvorfor? Maten er den samme (grovmalt peanøtter, solsikkefrø og kornband) Temperaturen har også vært stabil. Hilsen

A..J.N.V.O.2.L. (28.01.2019)

Svar:

Dessverre er det ikke mulig å finne gode forklaringer til disse variasjonene.

Roar Solheim (28.01.2019)


#Fugleforing

Ingen fugler i år

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har hatt masse småfugler på meiseboller og i fuglemater i alle år, men i år er det ingen. Hva kan dette skyldes? Vi bor landlig med skog og småkratt. Bilde vedlagt er fra fuglemateren rett utenfor spisestua vår, tatt gjennom vinduet i 2016.

N.N (28.01.2019)

Svar:

Dessverre ikke mulig å forklare.

Roar Solheim (28.01.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva for rovfugl?

Mannen min såg ein rovfugl ta ei due på foringsplassen i helga, men veit ikkje kva for rovfugl det var. Rovfuglen var 4-5 gonger så stor som dua, og då han hadde slege båe klørne i dua, vart ho nesten borte i klørne hans. Ryggen hans var grå-brun, og han var litt ljos på hovudet. Han var visst ikkje spettete i leten, og mannen min rakk ikkje å fotografere, for då var rovfuglen flogen med dua i klørne. Vi bur på Jaren i Gran kommune og har i fjor vinter hatt besøk av ein spurvehauk på foringsplassen. Då var det ein småfugl som måtte bøte med livet. Han blei plukka og oppeten av hauken på foringsplassen i løpet av eit par minutt.

R.R.S. (28.01.2019)

Svar:

Det er mest sannsynlig at dette dreier seg om en hønsehauk.

Roar Solheim (28.01.2019)


#Diverse

fugletelling 26.1.2019

Teller ca 15 skjærer gj et par timer i dag, i hagen og nabohage. Det er blitt et kjempeproblem i området vårt (og hos mange andre hører jeg)at skjærene bygger rede overalt,senvinter/vår og bråker dag og natt - og all koselig småfugl er nesten ikke igjen.Hverken hører eller ser småfugl nå, og veldig få igjennom sommeren. Hjelp, hva gjør vi?

K. (26.01.2019)

Svar:

Skjærene bygger neppe rede "over alt", fordi de er sterkt territorielle og ikke kan hekke alt for tett. Et skjærepar kan kanskje holde sammen med ungene sine gjennom vinteren, og da kan en slik familiegruppe kanskje oppleves som "mange". Skjærene pleier ikke å være årsak til at andre spurvefugler blir borte, som regel ligger det andre årsaker bak.

Roar Solheim (28.01.2019)


#Fugleforing

Rødstrupemat.

Hei. Forer mange Pilfinker og en del forskjellige Meiser i vinter. Har også daglig besøk av en Rødstrupe. Forer med meiseboller ,solsikkefrø, nøtter, og oppskåret/oppkutta brød. Hva er den beste maten vi kan gi til Rødstrupa? Den spiser brødet vi legger ut, men det er kanskje noe annet den også gjerne vil ha?

B.H. (27.01.2019)

Svar:

Rødstruper hakker gjerne på meiseboller når bakken er dekket med snø. Ellers er fint oppsmuldret bakverk, kjeks o.l. ettertraktet, men også halve epler og pærer som stikkes inn på greiner på trærne. Gjerne overmoden frukt - det passer ypperlig (hender man kan få slikt i butikkene i stedet for at dette går i søpla).
Hvis du vil være ekstra generøs kan du eventuelt forsøke å kjøpe melbillelarver eller såkalt "maggot" som fiskere bruker, det er svært ettertraktet både for rødstrupe og andre småfugler.

Roar Solheim (28.01.2019)


#Økologi og atferd

Hav ørn og katter

Tar havørna levende store katter eller er det bare kongeørna som angriper disse. Vet de tar ådsel. Vi har en katt som ble angrepet av en kongeørn for noen år siden, men vi klarte å jage den bort. Det var i februar.
Og katta overlevde men den var dårlig i noen uker, men er veldig var når den er ute og liker bare det når det er mørkt.
Det er veldig mye havørn her i området og det er normalt å se 2-4 stykker daglig, så alle som har katter her er redde for sine. Så vi lurer på om vi skal være skeptiske når havørna flyr over hustaka.

T.B. (27.01.2019)

Svar:

Det er ikke vanlig at havørn er aktiv på å ta store pattedyr som katter. Dette er mer sannsynlig adferd for kongeørn, selv om en ikke kan utelukke 100% muligheten for at en havørn i et unntakstilfelle kan forsøke et slikt stunt.

Roar Solheim (28.01.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl var dette?

Hørte en rar lyd fra beite nær huset, og så en svart/mørk fugl i størrelse med en trost eller litt større i toppen av bjørka.Det kom støtvis en lang , litt hvesende lyd med en metallklanglyd nesten som "hhhhhhhh" noen kortere og en litt lang.Har ikke hørt lignende lys før, men kan det være en liten falk eller noe lignende? Har et dårlig opptak og bilde på mobil, men får ikke lagt det ved her.Kan sende det fra mobilen kanskje, om det kan gis et nummer.

A.I.T. (27.01.2019)

Svar:

Kan du ha hørt en nøttekråke?

Roar Solheim (28.01.2019)


#Fugleforing

Fuglene er borte?

Har brukt meisboller,4 stk om gangen,oppspist på 1-2 dager.For ca.2-3 mnd siden ble bråstopp i spisingen,kan noen en skjelden gang.Det var spurver,kjøttmeis,en og annen skjor og kråke.Føler de ble borte når temperaturen sank fra 8-10 til 3-5 grader. Bor nær Fløyen i Bergen.Meisbollene henger i ett tre ca.2 meter over bakken.Har vært litt snø og rundt 0 grader i noen dager men ingen fugler.Har vært katt i huset hele tiden og har ikke sett fjær eller andre tegn på at den har tatt noen.Eneste forandringen jeg har fått med meg er temperaturen.Det samme hos naboen,de har en annen mat ute. Undres over dette,kan det være noe i luften de ikke liker el.?

E.L. (28.01.2019)

Svar:

Mange observerte det samme som deg, også jeg selv, men det er dessverre ikke mulig å finne rimelige forklaringer til at fugler forsvant fra forplassene. Slike hendelser skjer hver eneste vinter.

Roar Solheim (28.01.2019)


#Diverse

Kjøttmeis med «kolibrinebb»

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. I forbindelse med hagefugltellingen oppdaget jeg i dag en kjøttmeis med unormalt langt nebb. Jeg trodde først den brukte en pinne til å grave i snøen med, men når jeg zoomet inn med kameraet oppdaget jeg at den hadde nebb som en kolibri. Den virker å ha spesialisert seg på snøgraving, og bruker nebbet til å lage dype groper og kaster snøen effektivt unna. Ser ut til at den muligens har en fordel ifht de andre meisene, med tanke på å finne mat nå som snøen laver ned. Hvor vanlig er mutasjoner som dette?

A. (27.01.2019)

Svar:

Av og til får fugler (ofte meiser) slike misdannelser. Vet ikke hvorfor, om det skyldes en genfeil eller noe annet, og om de kan bli normale siden eller ikke.

Roar Solheim (27.01.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten fugl med rosa bryst, men ingen spetter eller hette - i en gammel hage vestpå.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
I forbindelse med fugletellingen idag, så jeg en fugl som var ukjent for meg. Den var rosa i hele brystet, og brun på ryggen, hvite og svarte vingebånd. Veldig jevn både i rosafargen og brunfargen, ingen spetter eller piler. Ingen hette på hodet, muligens en liten topp. Har sett mange gråsisik og hanfugler som har rosa bryst, men denne lignet ikke.

A.G.W. (27.01.2019)

Svar:

Dette er en bokfink hann.

Roar Solheim (27.01.2019)


#Fugleforing

Lite småfugl denne vinteren

Det er uvanlig lite småfugl på foringsplassen vår i år.
I fjor var det rikelig med arter og antall.
Før jul var det lange perioder med plaskregn og litt kjølig.
Vi fant en død og gjennomvåt kjøttmeis på gårdsplassen, og lurer på om fuglene rett og slett har bukket under pga været?

L.L. (27.01.2019)

Svar:

Mange har opplevd at fuglene har vært borte i vinter, og det der dessverre ikke mulig å finne ut hvorfor.

Roar Solheim (27.01.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Spiser solsikkefrø mv som har falt på bakken. Grimstad.

T.S. (27.01.2019)

Svar:

Dette er en bjørkefink.

Roar Solheim (27.01.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gran- eller løvmeis?

Har jevnlig besøk av en stykk gran- eller løvmeis ved fôringsplassen. Etter å ha kikka på et uttall fuglebilder samt lest om artene er jeg fortsatt i tvil. Kan man sannsynliggjøre hvilken fugl jeg har besøk av basert på adferd?

* Kun et individ, men stort sett sammen med blå- og kjøttmeis.
* Foretrekker samme mat som blå- og kjøttmeis, dvs jordnøtter og meiseboller foran fuglefrø.
* Observert nær boligfelt, blandingsskog, Drammen.

T.C.M. (27.01.2019)

Svar:

Nei, bare ved hjelp av lyd eller utseende. Granmeisen er hovedsakelig blågrå på ryggen med hvite bremmer på indre armsvingfjær, mens løvmeisen er olivengrønn uten slike lyse bremmer.

Roar Solheim (27.01.2019)


#Trekkfugler

Svarttrost

Jeg liker veldig godt å se på fuglene, liker sangen av svarttrosen også om våren, men i år er han umulig på fugleautomatene mine. Roter og jager unna andre fugler. Finnes det noen fugleautomat som er umulig for svarttrosten å gjøre seg nytte av? Gir fôr flere plasser, så han får alltids han også.

E. (27.01.2019)

Svar:

Du kan lage et forbur som bare småfuglene slipper inn i (netting 5 x 5 cm åpning; se Fuglevennens høstnummer fra 2007), da må svarttrosten ta til takke med det som ligger på bakken, eller epler som du kan stikke inn på greiner i trærne.

Roar Solheim (27.01.2019)


#Ringmerker

Død due?

Før snøen falt ifør jul la jeg merke til ei død due i lysgrava foran et vindu l kjelleren.. lysgrava er fylt med et lag med singel, småstein og er fritt for plantevekster. Dua lå på buken, vingene utspredd, hodet ned i grusen, jeg tenkte at , ja, ja. Den må jeg fjerne når jeg er ferdig med å fylle fuglematerne. Denne jobben tok to minutter, jeg snudde meg mot lysgrava og da var dua borte, fløyet sin veg uten at jeg merket det.. Hva er årsaken til at dua legger seg på magen, med nebbet ned i småsteinene og ser død ut?
.

S.G. (27.01.2019)

Svar:

Den KAN ha flydd mot et vindu og fått hjernerystelse, men kommet seg så raskt at den rakk å fly vekk før du var tilbake.

Roar Solheim (27.01.2019)


#Diverse

Pilfink eller "brunspurv"

Bilde vedlagt spørsmålet

Når pilfinken er 90% lik gråspurven (kun fargen på issen er forskjellig?), hva skyldes det at pilfinken ikke fikk navnet brunspurv?

I.J. (27.01.2019)

Svar:

Det kjenner jeg ikke bakgrunnen til, dessverre.

Roar Solheim (27.01.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken and er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (27.01.2019)

Svar:

Veldig mørkt bilde, men den bakre har i alle fall form og profil som en stokkand hunn.

Roar Solheim (27.01.2019)


#Fugleforing

Hvorfor blir småfuglene borte fra matbrettet?

Vi har hatt vanlige småfugler på meisbollene i hagen; gråspurv, kjøttmeis, blåmeis, rødstrupe osv. I løpet av desember 2018 forsvant de fra hagen og meisbollene. Hva kan ha skjedd? Vi savner småfuglene og lurer på hva er forklaringen? Vi har ikke sette en eneste fugl på sikkert 5-6 uker.

N.N (27.01.2019)

Svar:

Dessverre ikke mulig å forklare, men mange opplever det samme, HVER vinter!

Roar Solheim (27.01.2019)

««første 22 024 - 22 048 av 49 931 siste»»