Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 411 til 47 435 av totalt 50 205 spørsmål «forrige neste»
gulstrupespurv?
hei.
gulstrupespurv kan den komme til norge?..
hekker den under takstein?..
N. (16.05.2008)
Svar:
Hei!
Gulstrupespurven finnes ikke som naturlig hekkefugl i Norge. Den holdes imidlertid som burfugl og individer som påtreffes i Norge vil antagelig være rømte burfugler.Tore Reinsborg (19.05.2008)
Styring og Navigering i luften..
hvordan klarer fugler å styre fart og hvordan de svinger rundt og sånt i luften, og er det noen sider med ordenltig fakta om fugler, sånn hvoran de flyr og sånt?^^
P. (16.05.2008)
Svar:
Hei!
Fuglene bruker stjerten som styringsverktøy, og du vil se at arter som lever i skogen (f.eks spurvehauken) har en forholdsvis lang stjert. Dette er nødvendig for finstyringen mellom trærne når den jakter. Farten reguleres av bl.a kraften i vingeslagene og vingestillingen.Tore Reinsborg (19.05.2008)
Kattugla
Hvor langt bør det vere mellom to uglekasser? hvor langt ca stikker kattugleungene når de skal "starte for seg selv"?
Vennlig hilsen Sunniva
N.N (17.05.2008)
Svar:
Kattuglekasser bør settes opp med ca 1 km mellom hvert leveområde. Men det kan ofte lønne seg å henge opp to kasser ca 100 m fra hverandre - da har uglene to alternative hekkeplasser å velge mellom fra ett år til et annet.
Kattugleunger flyr vanligvis ikke så langt vekk fra der de er klekket, fra noen hundre meter opp til noen få mil er vanlig spredningsavstand.Roar Solheim (18.05.2008)
Jaktende ugle?
Jeg var på telttur i skogen ved et vann forrige helg (midt i mai) da jeg opplevde noe rart. Jeg satt ute til etter at det var blitt mørkt lyttet til en ugle som huet oppe i skråningen. Den lød sånn huhuu huhuu... Plutselig går det over i noen rare skrik, og noen virkelig uhyggelige skrik. Litt senere kommer det flyvende en stor fugl mellom tretoppene, den virket lys i fargen. Og plutselig faller det en hare seilende ned fra tretoppene som lander i vannet kun 5 meter unna meg. Den kommer til hektene, svømmer til land og kryper opp. Jeg så helt tydelig at det var en voksen hare. Denne fuglen sirklet i lange tider over området der haren hadde landet, og den skrek så jagende. Og det jeg lurer på er hva slags fugl er dette? Tror selv det er en ugle. Og mistet den haren eller slapp den den med vilje for å drepe den?
K.W. (17.05.2008)
Svar:
Det er bare to fuglearter som er store nok til å kunne fly med en hare i klørne (knapt), og det er kongeørn og hubro. Hvis en av disse kom flyvende med en hare, så har den neppe sluppet den med vilje - den har i så fall mistet dyret, som så (for øyeblikket) slapp unna. Det er ikke mulig å si sikert hvilken ugleart du hørte ut fra bokstaveringen av ropet - både kattugle og hubro kan vøre aktuelle. Trenger å vite hvor og i hva slags terreng dette var.
Roar Solheim (17.05.2008)
svart
hva er reirmatrialet til svart hvit fluesnapper
N.N (16.05.2008)
Svar:
Hei!
Den svarthvite flusnapperen bruker mye tørre gresstrå i reiret, i tillegg til noe vissent løvverk.Tore Reinsborg (16.05.2008)
sisik
hei!
lurer på om dette er en polarsisik eller en gråsisik. bilde ble tatt ved ålesund. denne så s åveldig hvit ut
E.M..H. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er nok en gråsisik du har tatt bilde av, da mange gråsisiker er lysere enn det fugleboka kan gi inntrykk av, særlig på denne tida av året. Strekingen på overgumpen tyder også på gråsisik.Tore Reinsborg (16.05.2008)
Liten fugl
Dei står for det meste på steiner og busker, litt metalisk lyd, men hekje hørt dei synge, berre varsellyder. På str. med en liten dompapp, kvitspraglete bryst, brunmarmorering/spettete på rygg, nakke og hale. På halens overside er det en tydelig litt avlang kvit sirkel.He sett dei på fjellet i nærheten av vatn og nå på eit beiteområde ved sjøen.ikkje i skog eller tette kratt.
Har også sett ein brun rovfugl som såg ut som ei miniatyrørn, mørkebrun og spettete under vingene?
C.M. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Mye i din beskrivelse kan tyde på at du har sett en steinskvett, eller kanskje en buskskvett. På nettstedene under kan du se bilde av disse, og så kan du se om det var en av disse:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4244
http://fuglar.no/galleri/Tore Reinsborg (16.05.2008)
Måker
Hvor gammel kan en norsk måke bli?
M.N. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Den eldste kjente måken ringmerket i Norge var en gråmåke som var 33 år og 10 måneder ved gjenfunnstidspunktet. Den var nok enda gamlere da den døde.Tore Reinsborg (16.05.2008)
Orrfugl
Hvorfor er orrfuglen sjy
B.S.S. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Orrfuglen er sky fordi den må passe seg for ikke å bli tatt som mat for en ørn, hauk eller andre rovdyr.Tore Reinsborg (16.05.2008)
SANGSPURV
HEI, HVOR KAN JEG MELDE I FRA OM OBSERVSAJON AV SANGSPURV.
DEN BEL SETT HOS MEG I SKIEN SØNDAG 11 MAI. JEG ER HELT SIKKER PÅ AT DET ER DEN. HAR ALDRIG HØRT MAKEN TIL VAKKER FUGLELÅT. SATT OG KIKKET PÅ DEN I KIKKERTEN.
H.G.P.9. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Hvis du mener arten sangspurv, så vil det være nærmest en ornitologisk sensasjon i og med at det er en Nord-amerikansk art. Mange spurver er temmelig lik sangspurven av utseende. Hvis du er overbevist om at det var en sangspurv kan du sende inn din observasjon til "Norsk sjedenhetskomite for fugl". På nettstedet under vil du finne rapportskjema og adresse til komiteen:
http://www.birdlife.no/organisasjonen/nskf/Tore Reinsborg (16.05.2008)
Tynning av trær og kratt
I vårt boligområde ønsker vi å få tatt ned store trær som skygger for solen, og krattskog som etterhvert er blitt mange meter høyt og skygger for sol og lys. Krattskogen og trærne ligger mellom Lommedalsveien og elven Lomma, mens husene ligger på en andre siden av veien - på østsiden.
Vi ønsker å fjerne krattskogen i et belte på ca. 5 meter fra veien samt så de største trærne. Hele skråningen ned til elven vil fortsatt være bevokstmed trær og krattskog.
Kommunen sier at dette er meget vanskelig. En biologisk vurdering tilsier at det skal være så tett som mulig langs elven. Kan det være til sjenanse for fuglelivet om man fjerner krattsogen i et belte på fem meter lands veien? Det er fortsatt rikelig med krattskog og trær ned til elven.
Vi får stadig nye beskjeder fra kommunen om hvordan problemene skal håndteres, så det er tydelig at ulike instanser i kommunen har ulike meninger. Kan ornitologen si noe om dette, ville vi sette pris på det.
Med vennlig hilsen
Nils Peter Marstrander
Fiolveien 53
1352 Kolsås
e-post: npmarkon@online.no
N.N (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Intakte kantsoner av skog langs vassdrag er veldig viktig med tanke på det biologiske mangfoldet (inkl. fugl). Ellers kjenner vi de lokale forholdene så dårlig at det vil være håpløst for oss å uttale noe som helst i forholde til gitte saksforhold.Tore Reinsborg (16.05.2008)
struts
hva er det strutsen spiser
L.H.B. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Strutsen lever hovedsaklig av plantedeler i form av røtter, blader, blomster og frø, men tar også insekter og krypdyr.Tore Reinsborg (16.05.2008)
struts
hvor stor og hvor mye veier en struts
L.H.B. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
En oppreist strutsehann er opptil 2 m 75 cm høy og veier fra 100-150 kg. Hunnene er noe mindre.Tore Reinsborg (16.05.2008)
Hvordan overvintrer hoggormen?
Hei!
Jeg bare lurer på hvordan en hoggorm overvintrer? Og hvordan den forbereder seg til det.
G. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Hoggormen overvintrer i hulrom på bakken, f.eks inne i en sørvendt steinur. Først når sola varmer opp ura om våren kan de krype fram, da de er vekselvarme.Tore Reinsborg (16.05.2008)
Snøspurv
Hvor mye veier en snøspurv og hvor lang er den?
F. (15.05.2008)
Svar:
Snøspurven er 15,5-18 cm lang og veier ca 30-45 gram.
Tore Reinsborg (16.05.2008)
Fugler£ï3 (:P)
Hei, har et lite prosjekt på skolen hvor jeg har valgt problemstillingen hvordan kan fugler fly, jeg har funnet ut masse, men så lurer jeg på hvorfor det er noen fugler som ikke kan fly,
Mvh. Moi:)
P. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Noen fuglearter kan ikke fly, og i tradisjonell tankegang kan det best forklares med at flygeevnen har blitt overflødig i forhold til en best mulig tilpasning til miljøet de lever i. Flygeevnen er mistet, da de har hatt større fordeler med andre utviklingstrekk som f.eks løpeevne og "smygeevne" i vegetasjonen.Tore Reinsborg (16.05.2008)
hønsehauk
kan du fortelle meg de ti største fuglene en hønsehak kan drepe.
N.N (14.05.2008)
Svar:
Hei!
Hos hønsehauken er det hunnen som er størst og tar de største byttedyrene. Av større påviste byttedyr kan nevnes storfugl, orrfugl, lirype, kråke, måker og hare.Tore Reinsborg (16.05.2008)
Hvilken skarv?
Har lest litt om toppskarv og storskarv, de to artene vi har i Norge. Men disse jeg har sett, er veldig hvite på brystet. Det står om storskarven at den blir hvit på låret om sommeren, så nå lurer jeg på om dette er en storskarv?
I.D. (14.05.2008)
Svar:
Hei!
Her har du tatt bilde av to ungfugler av storskarv. Ungfuglene har varierende innslag av hvitt på undersida. Toppskarven har tynnere nebb, ikke gul i overgangen mellom nebb og strupe og har lys strupeflekk.Tore Reinsborg (16.05.2008)
Hva slags fugl er dette?
Denne fuglen var svært aktiv utenfor huset i våres. Jeg lurer derfor på hva slags type det er. Bildet er tatt på Sørlandet.
N.N (14.05.2008)
Svar:
Hei!
Her har du nok tatt bilde av en løvsanger. Gransangeren er veldig lik, men har mørke føtter.Tore Reinsborg (16.05.2008)
Svanen
Hvorfor er Svanen støre en Kondoren?
Hilsen Benjamin
B.S.S. (14.05.2008)
Svar:
Hei!
De forskjellige artenes form og størrelse er et resultat av millioner av år med utvikling, og hele tiden er det slik at de som har best overlevelse og får bragt sine gener videre som vil sette standarden for hvordan individene av sin egen art vil se ut. Svanen er større enn kondoren fordi akkurat denne størrelsen hos svanen har gjort det best i utviklingen opp gjennom historien.Tore Reinsborg (16.05.2008)
Jerpas formering
HEI! Har du en side om jerpas formering(seksuell seleksjon, selve parringen)? eventuelt noe du har som du kan sende over e-post?
mvh erik
E.A. (14.05.2008)
Svar:
Hei!
Vi vil anbefale deg å kjøpe ei fuglebok for å få utdypende informasjon om jerpa. På nettstedet http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=liste&SOKG=ALLE&sokopd=JA kan du finne ei bok som omhandler skogshøns. Ellers kan du lese litt om jerpa på
http://nn.wikipedia.org/wiki/JerpeTore Reinsborg (16.05.2008)
Sanking av måsegg
Hei
Har lett litt rundt på nettett angående sanking av måsegg. Er mye ute i båt og har vært fristet til å gå opp på noen av øyene for å ta med ett par måsegg hjem. Disse øyene er vist privateid. Gjør jeg da noe ulovelig med å gå opp på øyen å tar med noen egg eller disse kun forbeholdt for grunneier??? Usikker....
J. (14.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er grunneier eller bruksberettigede som kan sanke måkeegg, dermed må du ha grunneiers tillatelse. Du kan lese om bestemmelsene på nettstedet under:
http://www.lovdata.no/for/sf/md/td-20070201-0112-0.html#6Tore Reinsborg (16.05.2008)
Fugler
Hei
Hvilken fugl er den beste flygeren? Og hvilke fugler lever lengst og kortest?
N.N (14.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å si hvilken fugl som er den beste flygeren, da det vil avhenge om man snakker om utholdenhets-, presisjons-, hastighetsflyging etc. Når det gjelder utholdenhet kommer gjess og traner høyt på skalaen, mems svaler og seilere skorer høyt når det gjelder presisjon. Av hastighetsflygere vil f.eks vandrefalken komme høyt med sin stupflyging når den jakter. De lengstlevende fuglene er de største som bl.a svaner og gjess, mens de som lever kortest er de minste spurvefuglene.Tore Reinsborg (16.05.2008)
Fossekall
Finnes det Fossekall i Rakkestad i Østfold?
Hilsen Benjamin
B.S.S. (14.05.2008)
Svar:
Hei!
Fossekallen finnes praktisk talt i hele landet, og vil nok også finnes i Rakkestad. Den kan imidlertid være mindre tallrik der enn f.eks en kommune på Vestlandet som har flere fossefall.Tore Reinsborg (15.05.2008)
Andeskondorens kam
Hvorfor har andeskondoren kam på nebbet?
Hvilken fugl synes forresten du er Norges vakreste? Min favoritt er havørn!
B. (14.05.2008)
Svar:
Hei!
Hos andeskondoren er det bare hannen som har denne kammen, og den er antagelig utviklet som et resultat av at hunnene velger make på bakgrunn av farge og størrelse på denne.
I Norge finnes det mange vakre fugler og det er dermed vanskelig å finne en klar favoritt.Tore Reinsborg (15.05.2008)