Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 21 963 til 21 987 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Varsler i hagen
Har nå to ganger hatt besøk av en varsler i hagen. Vi forer om vinteren og har masse fugler, men denne fuglen hadde vi aldri sett, Etter litt detektivarbeid fant vi ut at det var en varsler og at den sannsynligvis var ute etter en godbit i form av en småfugl. Vi bor i Eidsvoll, nord for Oslo. Er denne fuglen vanlig her?
N.N (04.02.2019)
Svar:
Varslere KAN overvintre, men det er ikke en tallrik fugl, og sjeldent å se den i innlandet om vinteren. Mer sannsynlig å finne i kystnære områder.
Roar Solheim (05.02.2019)
Ugle i hagen
Vi fant en spurveugle i hagen i går, den virket fin og ville ikke spise etter å ha vært inne i 3timer, så vi gikk ut med den og den fløy noen meter å satte seg i hekken, i dag morges hadde ugla flydd 3meter videre og satt litt lavere. Vi har nå tatt inn igjen ugla og har den i et bur siden det er mye snø og går mange katter i nabolaget. Men den spiser ikke. Ugla går også opp på fingeren og setter seg på skulderen, så den virker tam. Statens naturoppsyn har rådet meg til å ha den inne da de tror den er slik grunnet sult. Er det noen andre grunner til at en slik ugle opptrer slik?
M.A.C.Z. (04.02.2019)
Svar:
Den kan ha fått hjernerystelse etter kollisjon med vindu. Da kan den enten komme seg, eller dø. Men denne ser veldig ok ut, og burde kunne klare seg. Prøv å gi den små biter av f. eks kyllingkjøtt og se om den vil svelge det. Hvis den likevel skulle dø, så frys den ned og ta vare på den.
Roar Solheim (05.02.2019)
Stor ugle med hvit underside
Hei.
I kveld ca 22:30 så vi en stor fugl(100 cm + i vingespenn) som fløy ganske lavt over veien der vi gikk ca 4-5 meter, den satte seg i toppen av en stor gran før den fløy videre, den var helt hvit under og som sagt veldig stor hadde brede kraftige vinger. Vi er ganske sikre på at det er en ugle, kan du si noe om hva slags ugle det kan ha vært, vi tror ikke det var en hubro, men den hadde et veldig vingespenn, må legge til at det er -15 til -20 grader.
S.W.D. (03.02.2019)
Svar:
Mistenker at du har sett en hornugle eller jordugle. De er veldig lyse på undersiden, og når du ser dem om i flukt etter at det er mørkt, virker de ofte nesten helt hvite. De blir derfor ofte feiltolket som snøugler.
Roar Solheim (04.02.2019)
Liten svart fugl i sivet ved Skoklefalltjern,Nesodden
Vi har flere observasjoner av en liten mørk fugl, ved stammene og i sivet bakkenær. Fløy mellom hulrom ved røtter og i sivet. Hva kan det være? Virker ikke sky.
B.F. (04.02.2019)
Svar:
Høres mest ut som en gjerdesmett.
Roar Solheim (04.02.2019)
Kan denne falken bestemmes ut fra et slikt silhuett-bilde
Hei
Tok dette bildet nylig ute i havgapet vest for Bergen. Fuglen var i motlys. Oppfattet den helst som en liten falk. Kan den bestemmes på sihuetten?
A.A. (03.02.2019)
Svar:
Dette bildet er nok for uklart til at det lar seg gjøre å plukke ut detaljer, men når du sier at den var liten, så er det dvergfalk silhuetten ligner mest på.
Roar Solheim (04.02.2019)
Ugle i havgapet
Hei. Mener jeg nå i helgen så en ugle helt ute i havgapet vest for Bergen. Den fløy over sjøen og forbi en holme. Kan det ha vært en hubro eller vil man også kunne treffe på andre ugler helt ytterst i havgapet?
A.A. (03.02.2019)
Svar:
Mer sannsynlig jordugle eller hornugle.
Roar Solheim (04.02.2019)
Havørn?
En praktfull søndag den 2. februar i Færder nasjonalparken brøyter vi oss vei ut til Skåtangen som ligget helt ytterst syd/vest på Tjøme. Ute på Skåetangen venter et uvanlig syn oss, kanskje er det havørna som har vært på mellomlanding? Vingespennet anslås jeg til å være ca 1,8 -2 mtr. Har observert en ung havørn i området for kort tid siden, så jeg tenker at det kanskje er denne. Se bilde.
Hva tror ornitologen?
S.T. (03.02.2019)
Svar:
Vanskelig å si hva dette er , men avtrykkene minner mer om fjæravtrykk fra en kråkefugl (f. eks. ravn) enn fra en ørn.
Roar Solheim (04.02.2019)
fugler i flokk
hei,
så i går en relativt stor flokk med små fugler som fløy i flokk/formasjon, nesten som man kan se stær gjøre. så vidt jeg kunne se var disse noe mindre enn gråspurv. hva kan det være? trodde det var typisk for trekkfugler å fly slik. takk for hjelpen.mvh nina Riis buskogen 62. 1675 Kråkerøy
N.M. (04.02.2019)
Svar:
Dessverre umulig å si sikkert uten bilde, men det kan dreie seg om flokker med finkefugl. Gråsisik, grønnsisik og bjørkefink ferdes ofte i slike flokker.
Roar Solheim (04.02.2019)
Meisene dør etter foring
Har i 3 år laget egne meiseboller. Fra nov. til april. Kjøpt skikkelig blandingsfrø fra dyrebutikk. Har blandet Flott- og Delphiafett som er varmet opp på svak varme og tilsatt frø. I begynnelsen er et et yrende fugleliv. Mest svart- og blåmeis + endel trost. Etter ca 1-2 mnd begynner antall fugler å minke. I januar/februar er det ikke en meis igjen. Kun troster. Dette har skjedd hvert år. Begynner derfor å lure på om jeg tar livet av meisene. At det er noe i foret eller fettet de ikke tåler.
H.T. (04.02.2019)
Svar:
Nei, dette har ikke noe med foret å gjøre, men hvorfor fugl plutselig blir borte fra forplasser, er noe vi egentlig ikke kjenner årsakene til.
Roar Solheim (04.02.2019)
Meis spiser orefrø?
Meldt på fugletellingen om lite meis på fuglebrettet emn i dag så jeg 25-30 meiser av flere slag sverme i oreskogen i nærhten. så ut som de spiste av raklene. er det frøeen de er ute etter?
O.B. (04.02.2019)
Svar:
Det kan hende, og observasjonen er interessant. Dersom meisene spiser slike frø, og de av og til forekommer i store mengder, eller modnes ferdig om vinteren, så kan dette kanskje forklare hvorfor bl. a. meiser plutselig kan forsvinne fra forplasser, selv når det ligger snø på bakken.
Roar Solheim (04.02.2019)
Kjøttmeis med uvanlig langt nebb
Kan småfuglene få en sykdom der nebbet vokser uvanlig? Observerte i dag en kjøttmeis i hagen med et veldig langt nebb. Trodde først den hadde noe i nebbet, men det var nebbet som var så langt. Meisen så ellers frisk og fin ut.
I. (04.02.2019)
Svar:
Tror enkelte fugler kan bli klekket med slike lange nebb, eller utvikle det som resultat av en genfeil, men vet egentlig ikke sikkert hva som ligger til grunn for dette.
Roar Solheim (04.02.2019)
Kråker
Vi har oppservert over lang tid kråker mange hundre som flyr hver ettermiddag mellom kl. 16.30 - 1730 over Godvik innover mot Bergen og lurer på hvorfor og hvor de flyr.
A.A. (04.02.2019)
Svar:
Dette er typisk for kråker om vinteren. De samles om kvelden for å fly til et felles sovested, gjerne i et skogholt.
Roar Solheim (04.02.2019)
Burugle?
Den 3.02.19 såg me denne fuglen ved inngangstrappen. To skjærer stod og hakket på fuglen. Fikk jaga skjærene vekk. Bilde er eit nærbillete. Då kona bøyde seg ned flaug fuglen vekk. Så langt me kunne sjå var dette ei lita ugle / ugleunge (på størrelsen å døme). Kva for type ugle er dette. Me la billete ut på Facebook. Ein svarte Burugle. Så langt eg har lese meg til, var denne uglearten kalla skogugle. Tidleg på 1909-talet fekk den benemninga Burugle. Vart nysgjerrig på kva for ugle dette er. Håpar på svar.
T.N.F. (04.02.2019)
Svar:
Dette er en spurveugle - den minste arten. "Bur"ugle er ikke et artsnavn, men en nedsettende betegnelse (vanligvis) om mennesker av hunnkjønn.
Roar Solheim (04.02.2019)
Fuglemat
Hei. Jeg har forstått at det ikke er bra for småfugler å få salt, muggen mat og finbakst som f.eks loff. Er det andre ting man må være obs på og ikke gi de små?
E.P. (04.02.2019)
Svar:
Finbakst som loff er neppe problematisk. Men salt og krydder, samt bedervet mat, skal man unngå.
Roar Solheim (04.02.2019)
Hagefugltelling 2019
Jeg glemte en kommentar til årets telling. Jeg har mateplass til småfugler. Deette medfører at jeg også mater mus mm.Jeg bruker derfor musefeller i hus og garaje. Flesteparten av musene fanges i nov/des/januar. I fjor vinter fanget jeg 95 mus. I vinter har jeg fanget 20. Kan nedgangen i musefangsten henge sammen med nedgangen i antal fuglearter på fu glebrettet?
Y. (01.02.2019)
Svar:
Nei, disse har nok ikke noe med hverandre å gjøre.
Roar Solheim (04.02.2019)
Hvilken fugl
Hvilken fugl er dette. Bildet er tatt i mai 2017 i Vest-Finnmark.
N.N (04.02.2019)
Svar:
Dette er en bjørkefink.
Roar Solheim (04.02.2019)
Hønsehauk reir
Hva skjer om mange hønsehauk reir faller i sammen med all denne snøen som har kommet på Østlandet ??
R.C.O. (04.02.2019)
Svar:
Da blir det mye ny byggeaktivitet for hønsehaukene til våren.
Roar Solheim (04.02.2019)
Forkommen kråke
Hei! Vi fant en forkommen kråke som satt inntil et vindu (til gulv) i dag, med hodet under vingen, pustet sakte. reagerte ikke på banking. Jeg åpnet vinduet og den skvatt, men flakset bortover snøen uten energi. Ga opp, jeg gikk ut og kastet et håndkle over, og bar inn. Den var helt rolig. Vi la den i en eske med håndkleet rundt, inne. Den så på oss, helt urørlig. Tok den inn på badet, varmere der, og etter en time, spratt den ut av håndkleet, men fløy ikke. <virket uskadd men svak. Nå etter 3-4 timer har den spist, hopper rundt på badet, gjemmer både seg og mat under en benk. Ute er -6grader, mørkt. Hva gjør jeg? Den kan få losji i natt, men hva er best? Ut nå? Barnebarna er veldig engasjert!
T.S. (03.02.2019)
Svar:
Høres ut til at den kan være utsultet. Hold inne og for opp 1-2 uker, så kommer den nok til hektene igjen.
Roar Solheim (03.02.2019)
Ugle spiste skjære i gammel låve på museum
Vi hadde åpning i en liten låve, flyttet fra USA til norsk utvandrer museum i stange, rett ved fuglereservatet i Åkersvika ved Mjøsa. Da vi kom inn i låven i dag tidlig satt en ugle og spise en skjære på en av tverrbjelkene. Låven har et åpent vindu på ca 50 ganger 60. Uglen var ca 30/35 cm høy og grå. Ingen ører. Hvilken ugle kan dette ha vært?
I.M.S. (03.02.2019)
Svar:
Mistenker at dette helst har vært en kattugle.
Roar Solheim (03.02.2019)
Fjær funnet i på fjellet Hatten i Hamarøy
Kan dette være fjær fra ørn?
A.R. (03.02.2019)
Svar:
Vanskelig å si uten bilde av fjær...
Roar Solheim (03.02.2019)
Spiser bare solsikkefrø
Hei. Jeg har dvergpappegøye som spiser bare solsikkefrø fra maten jeg har kjøpt i dyrebutikk. De andre resterende frøene ser han ikke på.??? Er det farlig at den spiser bare det?
I. (03.02.2019)
Svar:
Dette må du spørre papegøyeholdere om.
Roar Solheim (03.02.2019)
Fjær funnet på fjellet Hatten i Hamarøy
Hva slags fugl er dette fra?
A.R. (03.02.2019)
Svar:
Dette er vingefjær fra en rugde.
Roar Solheim (03.02.2019)
Stor ansamling av kråker/ravn?
Vi har hytte ved Øyangen på Krokskogen ovenfor Klækken. Flere ganger like før mørkets frembrudd har vi sett store ansamlinger av kråkefugler svevende høyt på himmelen og denne helgen minst 50-60 fugler på himmelen.Er dette "kråketing" eller ravn? Fuglene svever nesten som ørner og gir også lyder fra seg, om ikke akkurat "kra-kra".
T.S. (03.02.2019)
Svar:
Både ravn og kråke kan samle seg på denne måten om kvelden, før de søker til en felles overnattingsplass.Umulig å si om du har sett ravner eller kråker.
Roar Solheim (03.02.2019)
Rødstrupe eller hva?
har stadig nå besøk av en fugl som vi mente må være en rødstrupe, den bor i busker i haven vår, men den har IKKE rødt/oransje bryst, mere lys grått, virker litt mindre enn rødstrupen, har store øyne, og halen er kort å står litt opp.
Hva kan dette være?
T.L. (03.02.2019)
Svar:
Dersom stjerten ofte står opp, tyder det på at dette er en gjerdesmett.
Roar Solheim (03.02.2019)
svarttrost ?
Oppdaget denne fuglen utenfor huset mitt i Trondheim forrige helg. Den ligner jo en svarttrost, men det er da vel for tidlig for den?
M.I. (03.02.2019)
Svar:
Dette ER en svarttrost, en av dem som forsøker seg på å over vintre.
Roar Solheim (03.02.2019)