Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 463 til 47 487 av totalt 50 295 spørsmål


#Økologi og atferd

Stokkand

Jeg har holdt et øye med noen stokkand unger kanskje to uker nå ettersom eggene ble lagt på et lite strategisk sted. Nå ser det ut til at moren er forsvunnet (har ikke sett henne på et par dager) og måkene sirkler sultent over de to små. Det jeg lurer på er hva jeg bør gjøre, om jeg bør ta med meg ungene hjem (hva spiser de i såfall?) eller sette dem ut et sted der det er andre stokkender og vann (der de er nå har de ikke tilgang på vann)?

N.N (21.05.2008)

Svar:

Hei!
Selv om du ikke ser stokkand-mora, kan hun likevel være i nærheten. Det er dermed antagelig best å la ungene være hvor de er.

Tore Reinsborg (21.05.2008)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvor lever blåmeis?

N.N (21.05.2008)

Svar:

Hei!
Blåmeisa lever hovedsaklig i løvskogsområder nært bebyggelse i Sør-Norge, men har de senere år blitt mer tallrik i Nord-Norge også, særlig i Nordland og Troms.

Tore Reinsborg (21.05.2008)


#Trekkfugler

Spørsmål:

Hvorfor flyr fuglene i v-form

K. (21.05.2008)

Svar:

Hei!
Fuglene flyger i V-form for å minske luftmotstanden.

Tore Reinsborg (21.05.2008)


#Økologi og atferd

sivhauk

kan sin hauk drepe en gråmåke. vi var med en fugle ekspert til jæren der så vi en sivhauk hun med egg onitologer vet om det reiret men vi så også en han og en hunn. som trolig har reir og hannen faka ei gråmåke

N.N (21.05.2008)

Svar:

Hei!
En sivhauk vil nok ikke kunne ta voksne gråmåker, men det er godt mulig den kan finne på å ta nyklekte gråmåkeunger.

Tore Reinsborg (21.05.2008)


#Økologi og atferd

måsegg

Hvordan finner måse sitt egen reir igjen?

O.A. (21.05.2008)

Svar:

Hei!
Måkene har en god evne til å huske hvor sitt eget reir er, og måker som hekker i kolonier kan trolig finne igjen sine egne egg ved hjelp av eggmønsteret.

Tore Reinsborg (21.05.2008)


#Økologi og atferd

Hvorfor er måker hvite?

Mange andre fugler ute på havet er farget slik at de ikke synes, mens måker og noen til er kritthvite og synes på lang avstand. Hva tror dere er grunnen til dette?

M. (29.03.2008)

Svar:

Hei!
Utviklingen av farger hos fugler skjer gjennom en kombinasjon av naturlig- og seksuell seleksjon. Den hvite fargen gir god beskyttelse mot en lys bakgrunn og dårlig mot mørk bakgrunn. På havet er bakgrunnen ofte lys både sett fra siden og underifra, så denne hvitfargen kan gi vel så god beskyttelse som en mørk farge. I skogen, vil antagelig en mørkere farge gi bedre generell kamuflasje.

Tore Reinsborg (21.05.2008)


#Økologi og atferd

sjøfugler

hvorfor har måkene en rød flekk under nebbet

N.K.B. (20.05.2008)

Svar:

Hei!
Den røde flekken på undernebbet hos gråmåken blir ofte pekket på av gråmåkeungene. Denne nebbpekkingen, gjør at voksenfuglene gulper opp mat til ungene. Det er trolig i sammenheng med dette at den røde flekken har blitt utviklet. Den voksne hunnen kan i forbindelse med parbindingen også få hannen til å gulpe opp mat ved nebbpekking.

Tore Reinsborg (21.05.2008)


#Økologi og atferd

hei:)

når får fluesnapperen unger???
i vest agder

E.M.H. (20.05.2008)

Svar:

Hei!
Fluesnapperne er trekkfugler som starter hekkingen senere enn f.eks meisene. Eggene vil antagelig ikke klekke før i slutten av mai for den svarthvite fluesnapperen og enda senere for gråfluesnapper (den kommer enda litt senere).

Tore Reinsborg (21.05.2008)


#Økologi og atferd

Snøugle

Hei! Ei venninne og jeg har prosjekt om evolusjon og adferd hos snøugle, og vi lurer på om snøugla har det samme gassutvekslingssystemet, sirkulasjonssystemet og ekskresjonssystemet som andre fugler, eller om de har noe spesielt? Takk:)

N.N (20.05.2008)

Svar:

Hei!
Snøugla er har nærmest identiske fysiologiske systemer som andre fugler. Når det gjelder ekskresjon har uglene den evne at de gulper opp hår og bein fra de smågnagerne/spissmusene de sluker hele.

Tore Reinsborg (21.05.2008)


#Trekkfugler

Hvor hekker skarv i rogaland?

hei
jeg bor i stavanger på en av byøyene ,og lurer på om hvor skarven hekker her på vestlandet-rogaland?
(det var mye skarv her i hele vinter nå har de trukke bort... )
Og hvor kan jeg finne god informasjon av skarv ,noen bøker å anbefale?
På forhånd takk ;-)

A.H.R. (20.05.2008)

Svar:

Hei!
Mange av de skarvene dere ser om vinteren hekker lenger nord i landet, og forsvinner følgelig når våren kommer. Det hekker imidlertid noen par i Rogaland også, og da gjerne på skjær i den ytre skjærgården, f.eks Raunen. Hvis du følger nettlenka under, vil du kunne mange forskjellige fuglebøker:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!B!Drik!FB!&rstadv=J

Tore Reinsborg (21.05.2008)


#Økologi og atferd

Skjærer

Hei. Kan skjærene angripe dersom jeg river redet. Vil ikke ha de i hagen. Takk for en fin side!

N.N (25.04.2008)

Svar:

Først vil jeg presisere at Viltloven ikke tillater at man gjør inngripen i hekke- og yngletid hos fugler og dyr.

Skjærene vil ikke angripe om man forstyrrer/ødelegger hekkingen, men de vil nesten alltid begynne å bygge opp igjen redet på samme plass. Ofte må det et fysisk hinder til å hindre at de bygger der de har bestemt seg for å ha redet. Om man ikke vil ha skjærene der, så må tiltak settes igang utenom hekkesesongen.

Morten Ree (21.05.2008)


#Diverse

Spørsmål:

Hvilken ful er det som er sort og hvit som bor i Norge?»

N.N (20.05.2008)

Svar:

Hei!
Det er flere arter fugl som er svart og hvit og som hekker i Norge. F.eks skjære og svarthvit fluesnapper.

Tore Reinsborg (21.05.2008)


#Økologi og atferd

Hjelp ;S

Hei. vennina mi fant ett måke egg som lå alene. hun tok det med hjem og etter en stund klekka det. den første dagen var måkeungen i god form og spis. men idag har den bare sovet. er dette normalt? Vi har gitt den mat osv. PS: dagen før hadde den øyene åpne men idag har de bare vært igjen:S
Er den dårlig eller no'?

A.N. (20.05.2008)

Svar:

Hei!
Måkeunger forholder seg mye i ro når de ikke blir foret, så det trenger ikke feile den noe. Oppfostring av fugleunger foretas best av foreldrefuglene, så dere kan prøve å sette den ut der dere fant egget. Hvis dere ikke ser noe til foreldrefuglene, kan dere fortsette å fore den med f.eks oppmalet og bløt fisk.

Tore Reinsborg (21.05.2008)


#Diverse

Ravn

Hvor gammel kan en Ravn bli?

Og hvor gammel kan en hubro bli?

H. (20.05.2008)

Svar:

Hei!
Den eldste hubro som er ringmerket i Norge var 19 år og 6 måneder ved gjenfunnstidspunktet. Tilsvarende for ravn er 23 år og 3 måneder.

Tore Reinsborg (21.05.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svarthvit-fluesnapper

Jeg lurer på vekten, lengde, vingespenn på denne arten.

L.A. (19.05.2008)

Svar:

Hei!
Den svarthvite fluesnapperen veier 11,5-18 gram, er ca 13 cm i lengde og har et vingespenn på 21,5-24 cm.

Tore Reinsborg (20.05.2008)


#Fuglekasser

Fugle egg

Hei:)

Skjærene angriper fuglene inni gugla kassa, de har for stor åpning inn, å nå har fuglene forlatt kassa! det enese som lå igejn etter dem var et egg som var gjemt under masse gress, jeg har litt lyst til å se om det går ann å få fram dette egget, åssen kan jeg klare å få det klekket?:)

Mvh meg:)

N.N (19.05.2008)

Svar:

Hei!
Det er trolig bortkastet tid å forsøke å ruge ut egget, da det trolig vil være dødt. For å unngå at skjærene kommer til, bør du gjøre innflygingshullet mindre.

Tore Reinsborg (20.05.2008)


#Fuglekasser

Hakkespett som ødlegger for meiser.

Lurer på om det er mer flaggspett enn tidligere. Har i alle år hatt blåmeis i kassen om våren. Sist år tok hakkespetten ungene da de var blitt så store at de var oppe i åpningen for å få mat. Idag ble jeg veldig lei meg. Hakkespetten har hakket et sort hull og revet redet ut. Det ligger nå på bakken. Heldigvis så det ikke ut til å ha vært noen egg enda. Synes disse hendelsene er merkelige for vi har som sagt hatt fuglekassen på samme sted i 20 år. Har du noen gode råd?? Bør vi vente noen år før vi prøver oss igjen??

B. (19.05.2008)

Svar:

Alle hakkespettene er faktisk kjøttspisere, siden de for en stor del lever av insekter og insektlarver. Om vinteren kan mange av dem oppsøke forplasser og hakke fett. Til tross for at flaggspetten er spesialiserttil å leve av konglefrø om vinteren, så er det faktisk ganske vanlig at den opptrer som en ren rovfugl og hakker seg inn til småfuglreir for å spise egg og/eller unger. Du bør nå lage en ny kasse og flytte den et lite stykke (noen få meter til 10-20 m), slik at den henger på en "ny" lokalitet. I tillegg bør du spikre på et metallbeslag foran hullet som vanskeliggjør flaggspettens inntrenging. Slike beslag får du kjøpt fra Natur og Fritid på Lista, tlf.: 38 39 35 75

Roar Solheim (20.05.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen satt i treet utenfor huset vårt i begynnelsen av mai. Hvilken sort er det og er den vanlig i Trøndelag?

Å.J. (19.05.2008)

Svar:

Dette er en grønnfink.

Roar Solheim (19.05.2008)


#Økologi og atferd

Hulerugende fugler

Jeg er lærer og skal forklare elevene om hvilke fugler som ruger i huler/hule trær. Men jeg strever med å finne en total oversikt over hvilke det er. Kan dere hjelpe meg?

A.H.L. (19.05.2008)

Svar:

Alle hakkespettene (7 arter som selv hakker ut reirhull i trær, + vendehalsen), alle meisene (7 arter), spettmeis, gråspurv, pilfink, stær, svarthvitfluesnapper, rødstjert, tårnseiler, skogdue, kaie, kvinand, laksand, lappfiskand, spurveugle, perleugle, kattugle, haukugle, slagugle, tårnfalk. I tillegg kan du lage spesialkasser for trekryper, fossekall, lnerle, taksvale og gråfluesnapper. I arktiske strøk hekker snøspurven i fuglekasser når den får tilbudet, til tross for at den adri finner hule trær å hekke i (!).

Roar Solheim (19.05.2008)


#Økologi og atferd

pattedyr i barskogen

hvilke pattedyr lever i barskogen

X. (19.05.2008)

Svar:

Hei!
Det er mange pattedyrarter som kan leve i barskog. Noen eksempler er bjørn, ekorn, mår og skogmusartene. Hvis du kjøper deg ei bok om pattedyr vil du kunne finne mange flere.

Tore Reinsborg (19.05.2008)


#Økologi og atferd

malla

hva slags lyd lager stæren?

M. (19.05.2008)

Svar:

Hei!
Stæren har et vidt spekter av lyder i særlig sangen sin. Den er ekspert på å herme andre fuglearter. Den skal visstnok også ha startet tog ved å herme konduktørens fløyte.

Tore Reinsborg (19.05.2008)


#Økologi og atferd

måsegg

Blir par hele sensongen sammen eller bytter de partner?

O. (19.05.2008)

Svar:

Hei!
Måkeparet vil holde sammen til måkeungene er flygedyktige, og de kan også hekke sammen neste sesong også.

Tore Reinsborg (19.05.2008)


#Økologi og atferd

måsegg

Hvor mange egg kan måse legge i løpe av våren? (når man plukke f.e.)

M. (19.05.2008)

Svar:

Hei!
Vi kjenner ikke nøyaktig til hvor mange egg en måke kan legge, men i og med at det er kostbart for fuglen å produsere egg, vil den slutte hvis man plukker for ofte og for mange egg.

Tore Reinsborg (19.05.2008)


#Økologi og atferd

Måsegg

Hvorfor er det forskjellig mønster på måseggene? Og har mønsteret noen betydning?

M. (19.05.2008)

Svar:

Hei!
Mønstret vil variere noe fra egg til egg, da det er vanskelig å lage nøyaktig like egg med så mange detaljer. Mønsteret er nok blitt utviklet for å kamuflere eggene bedre.

Tore Reinsborg (19.05.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En liten "spett"?

Hei! Har et par med fremmed fugl i furutreet i dag som jeg ikke har sett før. De er på størrelse med en grønnfink. Den har relativt kort kropp med kraftig nakke og langt nebb. Svart maske rundt øynene, mørk over ryggen , lyst bryst, hvite striper langs vingekant. Den springer opp og ned langs stammen og små-hakker og spiser;) Veldig hyggelig med nye 'fjes' rundt foringsplassen!

Å. (19.05.2008)

Svar:

Hei!
Ut fra din beskrivelse er det mye som tyder på at du har sett spettmeis. Du kan se bilde av arten på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=509

Tore Reinsborg (19.05.2008)

««første 47 463 - 47 487 av 50 295 siste»»