Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 21 516 til 21 540 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
Kråker atferd
Jeg har matet kråker nå i et par år, stort sett hver eneste dag. Naturligvis kommer de samme kråkene, noen ganger få noen ganger mange. Disse følger oss gjennom hele turen sammen med hunden.
Jeg har opplevd noen ganger at noen få av disse kommer stupende i høy hastighet over hodet på meg, uten at det gjør meg noe. Men idag opplevde jeg at de gjorde som beskrevet over, men ved det ene tilfelle idag «klasket/smalt» den meg i hodet og kom stupende flere ganger etterpå. Hva kan være årsaken til at denne oppførte seg på denne måten da jeg aldri har gjort dem noe? De kommer uansett hvor vi befinner oss.
Det er feks en i denne flokken som virker mest trygg og går nært oss også hunden. Denne får lettere litt mer mat da denne holder seg nært oss noe som jeg naturligvis synes er veldig interessant. Kan denne skape trøbbel innad i flokken som fikk den andre til å gå til angrep på meg for «konkurranse»?
Lurer på dette da hekkingen vel ikke enda er begynt. Dette gjelder Vest-Rogaland.
K. (30.03.2019)
Svar:
Dessverre ikke mulig å gi deg noe svar på hvorfor denne kråka gjorde akkurat dette. Det KAN være at den har opplevd at folk har sluppet fra seg mat dersom den har dunket borti dem (måker har lært seg dette trikset i en del byer), men vanskelig å si noe sikkert.
Roar Solheim (30.03.2019)
Gjersbu
I sømna finner vi Gjersbuvollen. Kan gjersbu være det vi kaller gåsbu, dvs storspove?
A.Å. (30.03.2019)
Svar:
Dette navnespørsmålet ligger nok utenfor det vi kan klare å finne svar på her, dessverre. Men GÅSbu har i alle fall ikke noe med storspove å gjøre, heller med gjess eller smålom (mange har mistolket smålommens fluktlyd til å komme fra gjess).
Roar Solheim (30.03.2019)
Redd for ørn
Bor nærme havet og høye fjell, og ser daglig mange ørn.. Flyttet hit for 1 måned siden, og hadde jeg visst det er mye ørn her hadde jeg ikke flyttet hit. Har på det meste sett 10 ørn sammen på himmelen. Jeg har alltid vært redd for ørn etter ei ørn tok katten til bestemoren min da jeg var liten, noe jeg var vitne til. Jeg har to katter selv, og jeg er livredd for å slippe ut kattene.. Jeg har også hund. Det som gjør meg så redd er at ørnene flyr så sykt lavt og er veldig nærgående.. Ørnene flyr rett over huset og sirkler rundt.. Tror ørna har reir like over huset mitt.. Jeg får bare lyst til å flytte, jeg tørr ikke være ute og synes synd på kattene mine som jeg må holde inne.. Jeg ser at det både er kongeørn og havørn.. Er det noen måte å skremme bort ørna? Blir ørna redd om katten har bjelle rundt halsen? Og kommer ørna til å være her for alltid eller kommer de til å fly bort etter en stund? Blir ørna skremt om hunden min bjeffer? Når sover ørn? Er det slik at ørna kan angripe meg? Håper på svar..
L.M. (30.03.2019)
Svar:
INGEN av ørneartene i Norge utgjør noen som helst trussel mot deg selv, men kongeørn kan i sjeldne tilfeller ta katter og prøve å ta små hunder. Dette er likevel sjeldent, og som regel knyttet til utsultede ungfugler. Hvis du bor ved kysten (Nord-Norge??) vil det alltid være havørn rundt omkring. Selv om de kan seile lavt over hus, betyr det ikke at de er ute etter å fange det som måtte befinne seg på stedet, de er bare ikke redde for folk når de får være i fred. Har nok ikke noen metoder for eventuelt å skremme ørner til å holde seg lenger unna. Dette er en del av naturen som man må leve med når man bor i Norge.
Roar Solheim (30.03.2019)
Tiurleik
Hei. Vi har funnet en storfugl leik, hvem skal jeg kontakte for å få registrert denne?
N.N (30.03.2019)
Svar:
Lokal skogforvaltning eller også ta kontakt med lokale ornitologer.
Roar Solheim (30.03.2019)
Fuglekasser
Skal gamle reder eller uferdige gamle reder/ mose etc. fjernes fra fuglekassen for hver sesong, eller kan det bare være i fuglekassen?
Ø.S. (29.03.2019)
Svar:
De BØR fjernes. Hvis gamle reder blir liggende, bygger som regel fuglene nytt oppå dem, og til slutt blir en fuglekasse full av gammelt reirmateriale, som kan være fuktig, halvråttent og inneholde reirparasitter. Det er gunstigere for nye hekkere at dette er fjernet før hekkesesongen.
Roar Solheim (30.03.2019)
Egg funnet i mose
Fant dette egget i mosen i Skjeberg, Østfold. Dette var ute ved havet. Størrelsen er som et hønseegg. Hva kan det være?
E.F. (29.03.2019)
Svar:
Vanskelig å si - det kan ha blitt lagret av kråkefugl. Hvis det har ligget der siden i fjor, har det også bleknet. Et andeegg er det mest nærliggende.
Roar Solheim (30.03.2019)
Hva slags fugl er dette?
Fuglen på bilde så jeg i går på en foringsplass i Asker. Den holdt seg på bakken og var ikke redd. Jeg syns den virket som en ungfugl. Har sett i fuglebøker, men ikke funnet hva slags fugl det er. Kan dere hjelpe?
M.F. (29.03.2019)
Svar:
Dette er en bokfink hunn.
Roar Solheim (30.03.2019)
mørk fugl
tidligere i dag så jeg en svart fugl sittende i et tre. den hadde en jevn frakk med bare en farge. den så veldig kompakt ut. trodde det var en and først men så nøyere på den. den var mye større og mye mer bred. jeg fikk ikke sett fargen på nebbet. men tro ikke det var gult. det var definitivt ikke en svart trost eller en skarv.
hva slags fugl kunne dette hvert?
A.S. (30.03.2019)
Svar:
Uten foto er det svært vanskelig å kunne si hva du kan ha sett, særlig når du angir et størrelses-spenn fra svarttrost til skarv. Ravn er likevel det mest nærliggende å tenke på.
Roar Solheim (30.03.2019)
Gåsetrekk over Trondheim 29.03.2019 ca kl 16.20.
Hva slags gjess er dette? Og, er de ikke litt tidlig ute? Trekket besto av flere ploger og en mengde gjess.
B.W. (29.03.2019)
Svar:
Kortnebbgjessene er allerede i gang med trekk over Sør-Norge, så det er nok disse du har sett.
Roar Solheim (30.03.2019)
Gulerle
Så i dag et Gulerlepar 30 mars, Gjerdrum Kommune Akershus.
Det er vel svært tidlig?
N.N (30.03.2019)
Svar:
Mistenker at du heller har sett vintererle - den ankommer mye tidligere, og noen overvintrer til og med.
Roar Solheim (30.03.2019)
Kattugle
Hei!
Prøver å følge med på kattuglenes oppførsel rundt med en uglekasse vi har, er spent på om uglene vil hekke. Har lest i ett tidligere spørsmål her at kattugle - hunnen sitter i ro i ca 3 uker før egglegging i nærheten av reiret og tigger mat av hannen. Kan dere utdype dette litt nærmere? Sitter hun helt i ro på ett bestemt sted hele tiden, eller flytter hun litt rundt på seg? Er tiggelyden hennes annerledes enn de vanlige "hyle" - lydene til kattugle - hunnen?
Jeg hører kattugle - hunnen regelmessig nå, men ikke hver natt. Lydene hun lager er lik de "hylene" hun laget i høst. Hannen har jeg hørt to ganger, begge ganger i fint vær.
Bor i Bergen
N.J. (29.03.2019)
Svar:
De kan nok flytte litt på seg, men veldig lite. Hunnene sitter nær selve reirplassen. Tiggelyden er omtrent samme lyd som når ungene tigger om mat, litt hes lyd (ikke det e-vitt ropet som man ofte hører om natta).
Roar Solheim (29.03.2019)
Ungørn?
Hva slags fugl kan dette væere dette? Lå i snøen på et jorde i Buskerud i dag.
E.N. (28.03.2019)
Svar:
Dette ser ut som en duefot, og fjærene nede på selve foten viser at det IKKE er noen villfugl, men stammer fra en tamfugl.
Roar Solheim (29.03.2019)
Klargjøring av fuglekasse
For første gang har vi nå hengt opp fuglekasser på eiendommen. Trenger vi (mennesker) å gjøre noe forberedelser inni dem, for å bedre mulighetene for bruk? Feks legge inn noe «kvist og kvast», eller annen isolasjon?
Takker for svar
S.E.H. (28.03.2019)
Svar:
NEI. Det er bare i store kasser for ender og ugler at man legger inn et ca 10 cm tykt lag med flis.
Roar Solheim (29.03.2019)
Er dette en Ande!
Observerte denne fuglen på tur langs Otra i Kristiansandnog lurte på hva slags fugl det kan være
J.J. (28.03.2019)
Svar:
Moskusand - rømt tamfugl.
Roar Solheim (29.03.2019)
Stilits
Observert flokk i hagen i dag 29.mars. Snåsa
Kan ikke huske å ha sett de her før. Kan det være vinden i det siste som har bragt de hit?
N.N (29.03.2019)
Svar:
Nei. Stillitsen har økt kraftig i utbredelse og forekomst de senere årene, så dette er som forventet.
Roar Solheim (29.03.2019)
Munk eller ?
N.N (28.03.2019)
Svar:
Ja. Munk hann.
Roar Solheim (28.03.2019)
Kaie
Her i Moldeområdet har jeg aldri sett Kaie før. Det siste året har 6-7 Kaier hatt opphold sammen med vanlig Kråke. Det ser ut til at Kråka bestemmer, men de holder mye sammen. Når de setter seg på et hustak, sitter Kaiene for seg selv og Kråkene sprer seg over hele taket.
A. (27.03.2019)
Svar:
Kaiene ser ut til å ha økt i utbredelse mange steder, så dette kan være et resultat av en generell økning.
Roar Solheim (28.03.2019)
Skjorer
Hei
Eg har ein nabo son kvart år fjerner reir til skjorer. Eg har prøvd fleire ganger å sei det ikkje er lov osv. Får til svar at han legg dei opp i skogen i nærheten og at dei finn det igjen. No har dei fjerna den plassen pga utbygging, og eg såg dessverre no at dei stakkarane er begynt i same treet igjen. Får veldig vondt av dei og blir fortvila når eg ikkje veit korleis eg kan hjelpe eller gjere. Håper dokke kan hjelpe meg.
A.M.M.F. (28.03.2019)
Svar:
Jeg har dessverre ikke andre råd her enn at du bør kontakte den nærmeste kontaktpersonen i Statens Naturoppsyn, som bør kunne ta seg av saken.
Roar Solheim (28.03.2019)
Spørsmål:
Når tid er det forsvarlig og sjekke uglekassene?
Redd for og forstyrre men er spennende og se om vi har hekkinger...
R.L. (27.03.2019)
Svar:
Du kan sjekke uglekassene når som helst, men hvis det er ugle i noen av dem (spesielt kattugle), så bør du avslutte sjekken så raskt som mulig og ikke komme tilbake før etter 2-3 uker.
Roar Solheim (27.03.2019)
Hei
Håper det ikke er et håpløst spørsmål...uansett:
Jeg var på en liten kveldstur i skumringa i kveld. Gikk i et hogstfelt et par hundre m.o.v. Fikk se en fugl et stykke unna. Litt større enn en trost. Den fløy et stykke over bakken med raske korte vingeslag rett fremover(minte litt om tjeld) Etter ei stund fikk jeg se en lik fugl som fly på samme måte. Så at den hadde langt tynt nebb som en rugde. Jeg ble passert av flere sånne(sannsynligvis ikke samme fugl) 6-7 ganger.
Den lagde en lyd konstant når den fløy med ett sesunds mellomrom. Om jeg skal prøve å forklare lyden var den litt sånn: pitsji---pitsji---pitsji på en metallisk måte.
Noen kilometer fra havet i Romsdal.
A. (27.03.2019)
Svar:
Mistenker at du kanskje kan ha skremt opp flere enkeltbekkasiner.
Roar Solheim (27.03.2019)
Fuglekasser
Hei!
Bare lurte på om det finnes noen måte å vite om noen fugler kanskje har tenkt til å flytte in i fuglekassa si? Annet enn at de har sett innom den en gang da🤣 Greier ikke helt å vente hehe.
N.N (27.03.2019)
Svar:
Det er nok bare å vente og se - det er liksom litt av spenningen med fuglekasser...
Roar Solheim (27.03.2019)
Horndykker
I hele vinter har en enslig horndykker oppholdt seg i samme område, inne i Trondheimsfjorden. Vil den forflytte seg nærmere hekketid? Og når skifter den til sommerdrakt?
N.N (27.03.2019)
Svar:
Tror at horndykkerne burde ha skiftet til sommerdrakt nå. Den flytter nok til hekkeområdene straks det er åpent ferskvann, det spørs bare hvor denne har hekkeplassen sin.
Roar Solheim (27.03.2019)
Fuglekasse med kamera
Hei
Kan det hende at det flytte inn en ny fugl i den nye fuglekassa selv om den gamle henger oppe eller vil den mrest sansynlig hekke i den gamle siden jeg har to fuglekasser hengende
T.B. (27.03.2019)
Svar:
Det er det ikke mulig å vite noe om på forhånd, dessverre. Mange fugler foretrekker faktisk nye kasser, fordi de representerer en "ny" lokalitet, med lavere fare for at rovdyr kan ha oppdaget plassen.
Roar Solheim (27.03.2019)
trane og rødstrupe
a)så og hørte en trane som sirklet seg opp i stor høyde over gjerpensdalen det var sønnavind kanskje den skulle vinne høyde før videre trekk innover?b) Har aldri sett kattene rundt her ta rødstrupe - som holder seg lavt over bakken. er den spesielt flink til å lure kattene?
O.P. (27.03.2019)
Svar:
Tranene er i god gang med trekket allerede.
Det er nok dessverre bare en tilfeldighet at kattene ikke har fått tak i noen rødstruper.Roar Solheim (27.03.2019)
Isopor i fglekasse
Hei,
Jeg har hengt opp fuglekasser i skogen ved huset mitt, og lurer på om jeg til høsten,etter hekkingen er ferdig,kan fjerne de brukte redene fra kassene og legge inn et lag med tynn isopor (1 cm) i bunnen av kassene, da jeg har hørt at noen fugler bruker kassene også om vinteren. Tenker da at det vil isolere mot kulden, slik at de får det litt lunere om vinteren, men er redd for at de vil hakke på/spise av isoporen, og at det ikke er bra for dem?
M.O. (27.03.2019)
Svar:
Glem isopor - fuglene trenger ikke denne formen for isolasjon, det skaper bare problem inne i kassa å legge inn slikt materiale. Fuglene sover primært i kasser fordi det gir beskyttelse mot ugler og rovdyr. Det er fjærene deres som gir den nødvendige isolasjonen.
Roar Solheim (27.03.2019)