Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 21 508 til 21 532 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Meiseboller
Har foret med jordnøtter, solsikkefrø og meisboller i hele vinter, meisebollene blir ikke rørt, til og med sjura vil ikke ha meisebollene. Kjøpt på FK-butikk i flere runder, kastet og kjøpte nye. Er det flere der ut som har samme erfaring??
K.S. (06.04.2019)
Svar:
Det er det nok. Det er dessverre forskjell på kvalitet på meiseboller, og noen ganger kan de være uinteressante for fuglene sammenlignet med hva som finnes av annet for.
Roar Solheim (06.04.2019)
svaler
Trekker svalene fra Sør afrika helt til Norge, eller bare til sør Europa ?
N.N (05.04.2019)
Svar:
Begge deler.
Roar Solheim (06.04.2019)
Fjør
Hei, kan du sei kva slags fjør dette er? 2 stk make og en einslig..
Takk, mbh. Kay Asle.
N.N (05.04.2019)
Svar:
Dette er stjertfjær fra en orrhøne.
Roar Solheim (06.04.2019)
Spørsmål:
Når hekker stæren?
N.N (06.04.2019)
Svar:
Stær legger egg i mai.
Roar Solheim (06.04.2019)
død skjære i hagen
I morges våknet jeg tidlig av mye lyd fra skjærene. Jeg banket litt i vinduskarmen. Da så jeg også en katt forsvinne. Jeg stod opp og ser at det ligger en tilsynelatende død skjære på plenen og det er et par andre skjærer som hakker eller pirker bort i den og den ene slkæren drar i den ene fjæren med nebbet. Kan jeg finne ut om det er skjærene selv som har tatt livet av den eller katten? Det sies at skjærer og kråker av og til kan "utrydde" en av sine egne.
M.S. (05.04.2019)
Svar:
Da må fuglen obduseres av en som kjenner forskjellene på skader på fugl. Det er nok mest sannsynlig at det er katta som er ugjerningsdyret her, dessverre.
Roar Solheim (05.04.2019)
Fugle lyder?
Er det noen fugler som høres ut som summingen av bier eller humler. Bare i vedlig korte sekvenser. Hørte den sent en kveld i det det mørknet på Jæren 04. april. Da var det så mørkt at jeg ikke klarte å se hva det kunne være. La ved en lyd fil. Den høres såvidt etter 7 -8 sek.
S.M. (05.04.2019)
Svar:
Dette er lyd fra spillende enkeltbekkasin.
Roar Solheim (05.04.2019)
Stærkasse - plassering
Hei!
Min mor er svært opptatt av at fjærkledde gjester i hagen skal få et sted å bo. Blant annet henger det et rekkehus for stær med tre leiligheter i på uthusveggen. Det har hatt beboere, men ei stærkasse i buska fikk ikke leietakere. Det er flere hus under produksjon nå, og hun lurer på om det er sjangs å få stær i kasse som henger på trær, eller om de er «avhengig» av en hus/låvevegg for å trives?
I. (04.04.2019)
Svar:
De fleste henger stærkasser på trær, og de blir brukt. Stærkasser kan henge både på trær eller på husvegg.
Roar Solheim (05.04.2019)
Skadet kjøttmeis
Hva feiler denne kjøttmeisen? Den var frisk og rask i formen, men skadene på hodet ser jo ikke bra ut.
N.N (04.04.2019)
Svar:
Denne har fuglekopper. Vet dessverre ikke om de kan bli friske av sykdommen, eller om de til slutt ender som haukemat.
Roar Solheim (05.04.2019)
Traner?
Jeg antar dette er to Traner? Men hva gjør de her nå? De var vanskelig å komme innpå og tok til vingene da jeg kom for nærme. Bildet er fra Hedrum i Lågendalen, ei mil nord for Larvik.
N.N (05.04.2019)
Svar:
Ja, dette er to traner.
Roar Solheim (05.04.2019)
Fugl fløy på vinduet
En fugl fløy inn i stuevinduet mitt for to dager siden. Tror det kanskje det er en stær, det er den størrelsen. Da jeg kom ut lå den på bakken og den pustet - rask pust. Har tatt den inn, den er i en stor papp flyttelasset. Den har kommet seg, den har ikke skadet hodet, men den høyre vingen ligger ikke helt inntil kroppen. Den puster nå normalt. Hvor lenge kan jeg ha den inne før jeg setter den ut?
E.A. (05.04.2019)
Svar:
Du må ha den inne til den kan stå riktig på beina, og ellers virker normal. Hvis du setter den ut og den da flyr av sted, er alt OK. Den har nok fått hjernerystelse.
Roar Solheim (05.04.2019)
Løvsanger i fjellet
Hei såg en fulg som jeg mener sikkert var en løvsanger ved Øyungen i Ringsakerfjellet igår. Den var tydelig opptatt med å bygge reir. Men er ikke det litt tidlig på året til å være i fjellet?
N.N (05.04.2019)
Svar:
Dette er nok en umulighet så tidlig. Gransanger kan av og til komme tidlig, men de er heller ikke i ferd med reirbygging så tidlig. Dersom denne fuglen hadde reirmateriale i nebbet, må det ha vært en fugl som ikke er trekkfugl.
Roar Solheim (05.04.2019)
Død fugl
Hei! Vi fant denne liggende på verandaen vår i dag, den har nok fløyet inn i husveggen og den må ha ligget der en liten stund. Jeg lurer på hva det kan være for noe slags fugl? Og hva bør vi gjøre med den? Bildet er tatt i Nes kommune, Akershus
W. (04.04.2019)
Svar:
Dette er en jerpe. Kan du fryse den ned og ta vare på den?
Roar Solheim (05.04.2019)
Falk
Hei, er det mulig å se hvilken Falk?
N.N (04.04.2019)
Svar:
Dette ser ut til å være en dvergfalk.
Roar Solheim (05.04.2019)
Stavanger 5. April
Hei,
Klarer du se hvilken fugl dette er? Er det en bustete fugleunge?
T.A.F. (05.04.2019)
Svar:
Dette er en gråspurv hann.
Roar Solheim (05.04.2019)
Nykommer på Sjernarøy
Vet dere hvilken fugl dette er? Hvor kommer den fra?
Mvh Birger Hetland
N.N (04.04.2019)
Svar:
Jeg ser en grønnfink blant mange gråspurver. Begge arter er vanlige over store deler av landet, og å kunne si hvor grønnfinken eller spurvene kommer fra, er nok dessverre umulig.
Roar Solheim (04.04.2019)
Spurvehauk ?
På tur igår fant jeg en død fugl. Den hadde nok flydd i viltgjerdet ved Espa. Jeg trodde det var en spurvehauk, men den har en rød flekk over øyet og når jeg leser om spurvehauk kan jeg ikke finne at den har det ? Er det en annen fugl ?
G.F. (04.04.2019)
Svar:
Dette er en jerpe. Har du tatt vare på den?
Roar Solheim (04.04.2019)
skjære sverming
For noen år siden i slutten av mars/tidlig april så jeg noe utrolig: i det store bjørketreet rett foran huset satt det en mengde skjærer, mens jeg så, flakset noen bort, til andre trær og hustak, men det kom stadig nye de fleste fra en retning.Det må dreid seg om langt over hundre fugler!
I mars i år la jeg merke til tre skjærer som fløy raskt ut mot sjøen som om de for forfulgte hverandre, snudde og kom tilbake. Det var en måte å fly på som jeg syns liknet på vår yrhet og kanskje enda et skjære vårmøte! Det var det, fort treet var fulltne satte seg i møte! Og det var det det, for treet var fullt av andre skjærer,andre satt og kom og fløy fra hustakene i nærheten. Det må ha vært minst 50 stykker siden jeg oppdaget det da samlingen var godt i
gang. På noen tak kunne jeg telle opp til 15 skjører! Etter en 5 minutter dro flere og flere avgårde, de aller fleste i en retning. Desverre hadde jeg ikke kamera eller mobil tilgjengelig så jeg kunne ha vist dette skjære-møtet. Mange virket helt yre, hoppet rundt i treet, fløy bort og flakset tilbake.
Jeg har søkt på nettet etter forklaring, men finner ikke noe som omhandler fenomenet. Jeg går ut fra at det er noe som henger sammen med forberedelse til pardannelse og forberedelse til redebygging. Men antallet var overveldende og må ha omfattet nær sagt samtlige skjærer på Tromsø øya hvor jeg bor.
Min partner så også en 20-30 skjærer i flokk på vei fra jobb idag, så det ser ut som de fortsetter moroa...
T.B. (03.04.2019)
Svar:
Har dessverre ikke noen god forklaring på hvorfor skjærer noen ganger kan samles i slike store flokker.
Roar Solheim (03.04.2019)
Kongeørn?
Jeg lurer på hva vi så sist helg ved Søbekkseter (nord for Vassfaret). Gjennom vinduet så vi en svær mørk fugl "gli" forbi. Den hadde svært tydelig en stor hvit rund flekk under hver vinge. Den fløy like over gran- og furutrærne på 920 meter o.h. Det fløy også to fugler rundt den og "bråkte" litt, på størrelse ca som kråker, og da vil vi si den ukjente store fuglen var minst ca dobbelt så stor som de to. (Jeg trodde først det kanskje var fjellvåk, men der er vel fargene motsatt av det vi nå så.) Det er mange harespor i området, og det er vel mat for bl.a. ørner.
K.O.(. (03.04.2019)
Svar:
Dette kan godt ha vært en kongeørn, men vanskelig å si sikkert bare ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (03.04.2019)
Spillegal tiur
Kona og jeg gikk en kveldstur ikveld da plutselig en tiur kom plaksende imot oss.....
Kona ble livredd for tiuren slo vingen i leggen hennes.
Jeg ropte og skrek og klappet i hendene for og jage den bort...
En fæl opplevelse syntes kona....
Er det vanlig at tiuren hår slik til angrep?
R. (03.04.2019)
Svar:
Noen tiurer blir såkalt "spillegale", dvs de er ikke redde for noe, og prøver til og med å jage vekk mennesker. Dette har nok vært en slik en.
Roar Solheim (03.04.2019)
Hva slags fugl er dette?
En andeart?
A. (03.04.2019)
Svar:
Moskusand - rømt tamand.
Roar Solheim (03.04.2019)
andeegg størrelse
N.N (02.04.2019)
Svar:
Avhenger av hvilken andeart det dreier seg om - sjekk fuglebøker.
Roar Solheim (03.04.2019)
Kattugle
Hei fikk ett par med ca 6 egg i Hvar oppi skulle bare opp og feste den bedre da det ble ett heftig liv nede der🙈 og så gøy ho så ned og der lå det egg 6 stykk åsen
farge varianter har vi på Gjeving Tvedestrand?;) og hvem trekkfugler kommer i april?
N.N (03.04.2019)
Svar:
Artig med kattugle i kassa. De legger bare hvite egg. Det er mange trekkfugler som ankommer i april, og det er umulig å ramse opp disse her.
Roar Solheim (03.04.2019)
lydforsterking av fuglesang
Jeg har kraftig nedsatt hørsel, spesielt på høyfrekvente lyder. Jeg har høreapparat på begge ører, men likevel hører jeg knapt fuglesang i skogen om våren. F.eks. hører jeg ikke gulspurv og bjørkfink. Andre er også knapt hørbare. I det siste har jeg også fått problemer med trostene. Finnes det apparater som kan gjøre meg i stand til å høre fuglesangen bedre?
Med hilsen Torbjørn Løseth
T.L. (02.04.2019)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke om finnes.
Roar Solheim (03.04.2019)
maisboller og småugler
Når skal man mate småfugler med maisboller og når skal man slutte?
N.N (02.04.2019)
Svar:
Det er ikke noen datoer for dette - det avgjør du selv.
Roar Solheim (03.04.2019)
Spørsmål:
Jeg var ute og gikk forrige dagen og fikk se en (for meg) ukjent krabat.
Den var litt mindre enn en blåmeis, og form nesten som en liten ball. Noe "kjedelig" i fjærdrakten; grå/brun-aktig. Men da den bøyde seg frem viste den frem et veldig karakteristisk, definert og symmetrisk mønster på issen, nesten som en slags "V". Den befant seg i en ung gran, og hoppet hvileløst frem og tilbake, og var veldig uredd der jeg gikk forbi på veien. Den var i følge med en blåmeis.
Jeg gikk på en vei som skiller et eldre boligfelt fra et jorde. I kanten av jordet er det en blanding av løv- og bartrær. Denne satt/hoppet rundt i en ung gran omkranset av bjørk og selje.
Seansen fant sted i Eidsvoll kommune.
P.M.N. (02.04.2019)
Svar:
Dette kan nesten høres ut som en gråsisik.
Roar Solheim (03.04.2019)