Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 21 022 til 21 046 av totalt 50 011 spørsmål «forrige neste»
And
Hvilken art er denne?
H.A. (24.05.2019)
Svar:
Dette er en snadderand hann.
Roar Solheim (24.05.2019)
ørn
ørn med gult hovud/skjert
N.N (23.05.2019)
Svar:
Er dette et spørsmål?? Leter du etter artsnavn? Vanskelig å gi deg noe sikkert i så fall. Kongeørn har gulaktig hode, spesielt ungfugler, mens voksne havørner blir gulhvite i hodet.
Roar Solheim (23.05.2019)
Fugleunger
Hei. Vi har hatt et fuglebur stående ved et lekestativ hos oss, og fant nå ut at det var fugelunger oppi der, tror det er meis unger. Vi hraen katte som har stått rett ved siden av buret for å overvåke det og forsøkt å få tak i ungene + foreldrene, så vi har nå flyttet buret litt lengre opp så katta ikke ksal få tak i de. Vil foreldrene finne ungene da? De er ikke langt unna.
N.N (22.05.2019)
Svar:
Hvis flyttingen skjer kanskje ca 20-30 cm om gangen, og neste flytting skjer etter at foreldrefuglene har fløyet inn og godtatt den nye plasseringen, så kan kassa flyttes et nytt hakk.
Roar Solheim (23.05.2019)
Beskytte kjøttmeiskassene mot fluesnapper
Finnes det noe jeg kan gjøre for å beskytte kjøttmeisen fra å bli jaget ut av kassa si av fluesnapperen? Jo flere kasser jeg setter opp, jo flere fluesnapperhanner kommer. Kan plassering av kassene bety noe? Hilsen Bente Thoner Eriksen
B.T.E. (22.05.2019)
Svar:
Nei, her kan du nok ikke gjøre annet enn å la fuglene ordne opp på egen hånd.
Roar Solheim (23.05.2019)
Hvor lang tid tar det før et blåmeis egg klekker?
Vi har et telefon styrt kamera som bi satte opp for lenge siden i en fuglekasse. Den har lite batteri så den kan ikke være på hele tiden. Vi kan ikke bytte batteriene fordi det er blåmeis reir der. Når kan vi som ca. Slå det på får å se eggene klekke?
N.N (23.05.2019)
Svar:
Når meisene har startet rugingen, kan du fint åpne kassa for å bytte batteri selv om ikke eggene er klekket. Meisene ruger ca 14-15 dager.
Roar Solheim (23.05.2019)
Blåmeis i fuglekasse
Vi har hatt et blåmeispar som har lagt egg 8 stk. Så i forbindelse med ruging ble en svart/hvit flue snapper oververt rundt kassa. Så opphørte all aktivitet. Så idag 20 dager etter seansen med flue snappern så jeg inn i kassa og der lå eggene. Hvite med røde prikker/felt. Hva skjer?
J.E.M. (20.05.2019)
Svar:
Da har nok blåmeisene dessverre gitt opp reiret. Det er litt uvanlig, for vanligvis ser det ut til at blåmeis er såpass tøff at den alltid klarer å jage ut fluesnapperen dersom den kommer seg inn til en rugende meis.
Roar Solheim (23.05.2019)
Når forlater rødstrupe redet
Hei!
En rødstrupe har bygget rede 1 meter fra vårt utespisebord og en terrasse hvor barna leker hele dagen. Fuglen er nok stresset over at vi er rundt redet hennes hele tiden. Når forlater fuglungene redet? Bygger fuglene ofte rede samme sted hvert år?
L.C. (21.05.2019)
Svar:
Små spurvefugler ruger som regel ca 2 uker, og ungene er i reiret omkring 3 uker.
Roar Solheim (23.05.2019)
Hvilken fugl har lagt disse?
Fant dette redet da jeg flyttet en stein på jordet mitt. Redet er av hestehår, eggene øyseblå/grønne med mørke flekker.
F.B.E. (21.05.2019)
Svar:
Lurer på om ikke dette dreier seg om et linerlereir.
Roar Solheim (23.05.2019)
Hvem art
Kan dette være en Måltrost?
Mvh NH
N.H. (23.05.2019)
Svar:
Dette ser ut til å være en ungfugl av måltrost. Er den fotografert nå?
Roar Solheim (23.05.2019)
Duer
Eg har to duer som spiser noe i plenen min. Hva er det? Dei har vært her i fleire dager.
N.N (23.05.2019)
Svar:
Ikke mulig å si uten et bilde. Ringduer er de mest nærliggende.
Roar Solheim (23.05.2019)
Identifikasjon av trekkende lom
Hei. Har sett litt på trekkende sjøfugl nå om våren. Lurer på hvordan man kan skille lomene fra hverandre når de er på lang avstand? Vanskelig å se forskjell når de de flyr langt ute. De jeg har sett har vært lyse på underisen og mørke over, ellers er de for langt ute til å se noe mer.
N.N (23.05.2019)
Svar:
Ja, det går hvis man får sett dem under gode lysforhold. Men det krever mye felterfaring, og lommene er en utfordring selv for mange erfarne fuglefolk!
Roar Solheim (23.05.2019)
Lyder fra trestamme
Ved besøk i helgen hos vår datter som bor i Onsala syd for Gøteborg fortalte hun om rare lyder, mest svake bankelyder fra stammen på en middels stor lønn i hagen. Treet er tilsynelatende frisk og i fin, uskadet form. Vi var fire voksne som alle kunne høre dette. Tenkte kanskje på angrep på røtteneav jordrotte e l , men kunne ikke se noe tegn i terrenget på slike dyr. Vår datter hadde også hørt noen skrape- eller krafselyder.
Har dere noen forklaring på dette?
N.N (21.05.2019)
Svar:
Dessverre ikke. Det er vanskelig å finne ut hva som kan lage slike lyder, selv når en er på stedet. Da blir det tilnærmet umulig fra en PC-skjerm, dessverre...
Roar Solheim (23.05.2019)
Hva gjør foreldrene når et barn har falt ut av rede?
Hei. Jeg gikk forbi en liten fugleunge, en småfugl. Den kunne ikke fly. Den sto først helt urørlig som en liten dott. Når jeg kom helt nært begynte den å så vidt hoppe litt rundt og pipe. Jeg gikk forbi noen timer senere for å se hvordan det gikk med den. Da hørte jeg masse piping under noen småplanter, det var den som var der, tydelig fortvilt og kald da detn var gjennomvåt. Neste dag når jeg gikk for å sjekke var den borte. Kan foreldrene fortsette å komme med mat ril den selv om den er på bakken, og er det noe mulighet for at foreldrene har flyttet på den og at det går bra med den?
N.N (21.05.2019)
Svar:
Mange spurvefuglunger forlater redet før de kan fly, og hopper omkring på bakken. De blir matet av sine foreldre. Ofte mistolker mange dette og tror at fugleungene er forlatt - det er de IKKE.
Roar Solheim (23.05.2019)
Svaler
Har lest at svalene har forsvunnet pga at malaria herjer i Afrika,dermed sprøyter de med insektmidler for å få bukt med insekt. Erdette hovedproblemet ang nedgang i svalebestand?
P. (23.05.2019)
Svar:
Det kjenner vi dessverre ikke til, men generelt er all sprøyting mot insekter potensielt skadelig for insektspisende fugler.
Roar Solheim (23.05.2019)
Låvesvaler
Vi bor på gård i Maridalen, Oslo, og har i alle år hatt låvesvaler på låven. Men i år glimrer de dessverre med sitt fravær. Kan vi forvente at de kommer i år, eller venter vi forgjeves? Og kan dere si noe om evt,årsak?
W.M. (22.05.2019)
Svar:
Det er dessverre umulig å svare på ditt spørsmål. Låvesvalene ser i alle fall ut til å ha ankommet de fleste steder nå.
Roar Solheim (23.05.2019)
Ukjent fuglelyd
Hei! Eg er så fryktelig nysjerrig. Det er ein nattfugl like ved huset vårt. Kvar einaste natt høyrer vi lyden av den, men ingen av oss kan få auge på den. Eg sender lyd... Håpar de kan hjelpe )
J. (23.05.2019)
Svar:
Dette er spillyden fra en enkeltbekkasin. Det er stjertfjærene som vibrerer når den stuper ned gjennom lufta. Også lyden i bakgrunnen i starten (chikk-a, chikk-a...) kommer fra en enkeltbekkasin som sitter på bakken.
Roar Solheim (23.05.2019)
Hvilken fugl kan ha lagt disse eggene? De var i en av skolens fuglekasser.
N.N (23.05.2019)
Svar:
Dette er et rede av svarthvit fluesnapper.
Roar Solheim (23.05.2019)
Hvilken fugl
Bildet er tatt nå i Tana i Øst Finnmark. Spiser på jordet hele tiden. Par. Er på jordet med heilo par.
N.N (23.05.2019)
Svar:
Dette er en brushane, hannfugl.
Roar Solheim (23.05.2019)
Besøk under fuglebrettet
Denne fuglesorten er ukjent for oss. Ser ut som det er et par.
Vi bor i Klæbu utenfor Trondheim.
M.L.C.S. (23.05.2019)
Svar:
Dette er to kjernebitere! Denne finkefuglen har økt kraftig i utbredelse de senere årene, og rapporteres stadig fra både Trøndelag og Nordland.
Roar Solheim (23.05.2019)
Kjøttmeis
Hei.Vi har hatt et fuglebur stående på et lekestativ og fant ut igår at det var fugleunger oppi der, sannsynligvis kjøttmeis. Da vi har en katte som har stått vakt ved siden av buret valgte vi å flytte den litt lengre opp, så katta ikke får tak i de. Går det bra? Vil foreldrene finne ungene?
N.N (22.05.2019)
Svar:
Det er det umulig å vite om på forhånd, dessverre. Du må bare se om det går bra nå når du allerede har foretatt flyttingen.
Roar Solheim (23.05.2019)
Ruging egg kjøttmeis
Hei!
I forbindelse med flytting av et fuglebur (pga graving), så ramlet buret i bakken (bunnen ramlet ut). Kjøttmeisen som var i buret ble nok veldig redd, og vi ser den ikke igjen (18 timer siden). Er det noen mulighet for at vi kan klare redde eggene som lå i buret? 3 stk, 1 nesten ruget ferdig.
H.H. (23.05.2019)
Svar:
Dersom fuglen har overgitt redet, er det ikke noe du kan, bør eller har lov til å gjøre med eggene.
Roar Solheim (23.05.2019)
Syk kjøttmeis?
Hei, vi har i et par dager hatt en kjøttmeis som kommer til oss på ettermiddag/kveld. Den legger seg for å sove på en hylle som har tak over seg på en altan. Er den mest sannsynlig syk, gravid eller er det en kjøttmeisunge? Den ser ganske rund og svær ut der den ligger
N.N (20.05.2019)
Svar:
Fugler blir ikke "gravide", det er det bare pattedyr som blir. Vanskelig å si om den er syk, eller bare har funnet et bra sted å sove. Siden den kommer og flyr vekk av egen vilje, høres den ikke syk ut.
Roar Solheim (23.05.2019)
Egg på skogbunnen
Hei. Vi fant dette egget i skogen, inntil et tre, kunne ikke se noe rede i nærheten. Det er foster inni men usikker på om det er liv. Det er 5 cm langt, og hvitt uten mønster. Vet du hva slags fugl det kan være og er det noen som legger egg sånn på skogbunnen? Bør vi la det ligge? Eller er det forlatt?
K.A. (21.05.2019)
Svar:
Dette kan være et dueegg siden det er helt hvitt. Du kan ikke gjøre noe med slike egg.
Roar Solheim (23.05.2019)
Kattugle
Det var 4 egg. Nå er det 2 unger og ingen uklekka egg. Hva kan ha skjedd?
Ø.A. (21.05.2019)
Svar:
To unger kan ha dødd og siden blitt spist av de andre/den voksne.
Roar Solheim (23.05.2019)
tjeld
kvar lever tjelden om vinteren
J. (21.05.2019)
Svar:
Den spiser bløtdyr langs kysten; snegler og skjell.
Roar Solheim (23.05.2019)