Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 339 til 47 363 av totalt 50 254 spørsmål «forrige neste»
Trostunge
Hei jeg fant en trostunge i går, den hadde nok hoppet ut av redet litt i tidligste laget, og har godt med fjær og hopper, men den greier ikke fly.
Det er masse katter her som lusker rundt og ville ta den, så jeg laget rede til den i en stor eske med fluenetting over. Den er veldig hengiven og drikker og spiser av en pipette. Har gitt den små marker som den kaster innpå med god apetitt.
Hva skal jeg mate den med? Hvordan bør jeg gjøre det? den bør jo om kort tid kunne settes ut bare den lærer å fly.
L. (03.06.2008)
Svar:
Hei!
Trosteunger fores naturlig i stor grad med meitemark, så du kan godt gi den slike. Når den har godt utviklede vingefjær kan du sette den ut i nærmeste skogområde. Den vil da etterhvert kunne fly og finne mat selv.Tore Reinsborg (04.06.2008)
Lov eller ei?
Er det lov å skyte måser og kråker?Vet av noen som holder på med slike ting og vet ikke helt hvordan jeg skal forholde meg da jeg har vært meget tydelig i min tale om dette.
A. (03.06.2008)
Svar:
Hei!
Alle fugler er i utgangspunktet fredet, men det er jakttid på arter som fiskemåke, gråmåke, svartbak i perioden 21. august til siste februar og på kråke fra 15. juli til 31. mars.Tore Reinsborg (04.06.2008)
Fuglunge ramlet ut
Hvorden kan vi redde en fuglunge som prøvde og fly ut av reiret som er i taket vårt det gikk ikke så bra for at fuglugen ramlet pladask ned på verandagulvet hvordan kan vi få den til og overleve?Det er en slags spurv.den skjelver og holder hodet oppe.
M.R.O.E.G. (03.06.2008)
Svar:
Hei!
Det er normalt at fugleunger kan forlate reiret når de ikke er fullt flygedyktige, så du kan godt la den være der du fant den. Foreldrefuglene har nok kontroll på den.Tore Reinsborg (04.06.2008)
Spørsmål:
Finnes det trekkfugler i Australia?
N.N (03.06.2008)
Svar:
Hei!
Trekkfugler finnes i hele verden. F.eks vil det kunne finnes fugler langs Australias kyster som hekker i og rundt Antarktis.Tore Reinsborg (04.06.2008)
Due
Hei jeg har ett problem,det er ei due som har tatt bolig på verandan min ,jeg har skrevet opp reg nr til den. nl 2007 1672361 .jeg har fanget den noen ganger å sluppet den flere mil unna men hver gang kommer den hit igjen,vi vet ikke hva vi skal gjøre sluttet å gi den mat men det hjelper ikke.vet du om noen jeg kan kontakte? har funnet ut at den er kommet fra nederland
K. (03.06.2008)
Svar:
Hei!
Det kan godt være et triks å avstå fra å gi den mat. Da vil den antagelig etterhvert søke et annet oppholdssted.Tore Reinsborg (04.06.2008)
Spørsmål:
jeg har tatt vare på en foreldreløs skjæreungen.Før jeg slepper han(hun)ut igjen i naturen,ville jeg gjerne setter en ring på bena,så at jeg kan føle mer med henne. hvordan kan jeg få en slik lovlig ring?
G.T.T. (03.06.2008)
Svar:
Hei!
Hvis du skal merke fuglen med ring må du ha en egen ringmerkingslisens som er basert på kurs, eksamen og praksis. Evt. kan du få en som har ringmerkingslisens til å merke fuglen for deg.Tore Reinsborg (04.06.2008)
Skjærunger
HEi,
vi har et furutre hvor et skjærepar har rede. I går "falt" to unger ut, - den ene tror jeg det gikk dårlig med, - den andre satt i hagen hele dagen men var plutselig vekk. Også i dag har det falt ut en unge. Den sitter helt stille og virker veldig fortumlet. Ingen av ungene kunne fly, og alle hadde kort hale. Er det vanlig at ungene ikke kan fly når de forlater redet? Er bekymret for de resterende ungene i reiret (det virker som det er flere igjen..)
M. (02.06.2008)
Svar:
Hei!
De forholdene du beskriver er ikke unormalt. Foreldrefuglene har et våkent øye med ungene en god stund etter at de har forlatt reiret. De vil også trykke i vegetasjonen hvis farer lurer, og det kan være vanskelig å finne dem.Tore Reinsborg (04.06.2008)
Sandsvaler
Hvor mange kilo mygg kan en sandsvale spise i løpet av ett år?
I.H. (02.06.2008)
Svar:
Hei!
Det er for oss ikke kjent at det er gjort studier som viser hvor mye insekter sandsvaler tar til eget konsum i løpet av ett år. Det er gjort mange studier på foringsrater og hvor mye/hvilke insekter som ungene blir fôret med. I et studie fra det gamle Sovjet, ble et typisk kull fôret med ca 7000 insekter (total tørrvekt ca 7 g) per dag.Tore Reinsborg (04.06.2008)
Mate fugler
er det farlig å gi brødsmuler til en fugleunge som er et par dager gammel?
V. (01.06.2008)
Svar:
Hei!
Brødsmuler er stort sett ikke god kost for fugleunger. De fleste fores med insekter og insektlarver når de er små.Tore Reinsborg (04.06.2008)
Spørsmål:
Hei vi har funnet en trostunge som plaget av måse og kråker. Moren forsvarte den, men i parken hvor vi fant den går det mange med hund. Vi lurer på hva vi skal gjøre. La den ligge? gi den mat noen dager?
Vondt å se at fuglen ligger å lider i gresset og kanskje bli tråkket på.
N. (01.06.2008)
Svar:
Hei!
Trosteunger kan godt være der de måtte finnes, da det er normalt at de forlater reiret før de kan fly skikkelig. De har en forbløffende evne til å skjule seg fra fiender i vegetasjonen, og foreldrefuglene vil fore den en stund til.Tore Reinsborg (04.06.2008)
Due unge
Hei. I forbindelse med trefelling viste det seg at det, tross observasjoner på forhånd, var et due-rede i treet. Dette ble dessverre oppdaget etter at treet var felt. Det var to unger i redet. Den ene overlevde ikke, men den andre er i fin form, god og rund. Dette skjedde i går, lørdag. Da vi ser foreldrene sveve rundt, prøvde vi å lage et nytt reir til ungen og plasserte dette i nabo-treet. Desverre ser det ikke ut til at det blir noen gjenforening. Er det noe man kan gjøre for den lille krabaten? Østfold
A. (01.06.2008)
Svar:
Hei!
Hvis dueungen var stor med godt utviklede fjær, kan den klare seg selv om reiret er borte. Da bør den plasseres i et tre i nærheten av der dere fant den slik at foreldrefuglene finner den.Tore Reinsborg (04.06.2008)
Hvilken fugl er dette?
I en park i Essex, England, tok jeg bilde av denne fuglen i fjor. Har søkt på and og gås, men klarer ikke å finne ut hva den er. Kan du hjelpe?
E.M.N. (31.05.2008)
Svar:
Hei!
Dette ser ut som en tamversjon av prydand. Denne finnes naturlig bare i Sør-Amerika. Les mer om fuglen på http://www.prydfugler.no/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=30Tore Reinsborg (04.06.2008)
andeunge
jeg så en ungeand som var helt alene i mit have jeg tog den og sviste ikke hvad den skulle spise hvad skal den spise?
N.N (31.05.2008)
Svar:
Hei!
Andunger plukker insekter fra vannoveflata de første ukene, og blir ikke foret. Du kan ta en kikk etter resten av kullet hvor du fant den, og du kan gjerne sette den ut slik at den kan forenes med resten.Tore Reinsborg (04.06.2008)
skjærerereir
hva er den harde skorpen på utsiden av den delen hhvor de ruger på egget
N.N (31.05.2008)
Svar:
Hei!
Den harde skorpen i reiret består av opptørket jord og leire som ofte er foret med fine røtter.Tore Reinsborg (04.06.2008)
nattergal
Hvor i nærheten av Follo vil man ha mulighet for å høre nattergalen.? Mvh P. Jensen
N.N (31.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er ikke så godt å si i detalj hvor du bør se etter den. Hvis du ønsker å lete, kan du i sene kveldstimer oppsøke løvskogsområder med en del krattvegetasjon, gjerne nært et tjern/innsjø. Den er ikke lett å se, men høres veldig godt når den synger.Tore Reinsborg (04.06.2008)
fuglekasse til pilfink
Hei.
Vi har hatt et pilfinkpar i taket i flere år. Nå har vi tettet hullet for vi vil ikke ha mus inn. Vi vil lage en fuglekasse. Slik det har vært har finkene flydd opp og til siden på takutstikket. Er det fint å lage en kassse som de kan fly opp og inn, en avlang kasse med åpning på undersiden?
B.C. (31.05.2008)
Svar:
Hei!
Arter som pilfink og gråspurv kan ta til takke med mange forskjellige slag hulrom til å plassere reiret i, så det kan være verdt et forsøk.Tore Reinsborg (04.06.2008)
Funn av stort hvit egg. Ca. 12,5 cm
Hei. Var i Pasvik dalen i Finnmark denne uken, og fant et stort hvit egg uten noen særegne kjennetegn. Egget ble funnet på bakken uten tegn til rede, det var klekket eller spist. Egget var ca 12,5 cm. Lurer veldig på hvilken fugl som har slike egg. Vennlig hilsen Christian Wangsnes
C.W. (31.05.2008)
Svar:
Hei!
Eggets størrelse skulle tyde på at du har funnet et trane-egg som kan være tatt av rev.Tore Reinsborg (04.06.2008)
Kjønnsbestemmelse på påfugl
Hei, korleis kjønnsbestemmer ein påfugler. Eg har fått to påfugler som forrige eiger trur er to hoer men han er ikkje 100% sikker. Dette er fjorårets unger. Bør det då vera lett å sjå forskjell eller ser hannen ut som hoer sjølv ved 1 årsalderen?
N.N (30.05.2008)
Svar:
Hei!
Påfugl-hunnene har hvit buk hvis du mener den indiske påfuglen (mest kjent). Hannene har grønn buk. Hannene har etter ett år lange mankefjær, men ikke så lange som eldre hanner. Hunnene er noe mindre i kroppsstørrelse enn hannene også.Tore Reinsborg (04.06.2008)
fuglefelle
går det an å lage en fuglefelle av helt vanlige materialer man har hjemme(slik at fuglen fremdeles lever)?
og i så fall, hvordan?
V.L. (30.05.2008)
Svar:
Hei!
Fangst av fugler er i utgangspunktet ulovlig i henhold til Viltloven.Tore Reinsborg (04.06.2008)
PARRING
KAN FEKS BLÅMEIS OG KJØTTMEIS PARRE SEG MED HVERANDRE OG HAR DET SKJEDD NOENGANG FØR MED ANDRE ARTER(NORSKE FORHOLD)
J.T.R. (30.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er påvist hybrider mellom mange arter, men det er mest blant andefugler og hønsefugler at slike er blitt påvist. Det kan godt hende parringer mellom mange forskjellige spurvefuglarter har forekommet også, men trolig har da disse resultert i langt færre vellykkede hekkinger. Vi kjenner ikke til at kjøttmeis og blåmeis har fått fram levende unger, men lappmeis og granmeis har det flere ganger.Tore Reinsborg (03.06.2008)
Kråke som "bader" i maurtue
Hei,
på vei til jobb i dag tidlig så jeg et par Kråker med en merkelig oppførsel. En kråke fløy ned til en maurtue (skogs maur) og "badet" i den noen sekunder, for så å fli vekk igjen. Så kom den andre kråken og gjorde det samme. Slik fortsatte det flere ganger.
Mitt spm er da, hvorfor gjør kråken dette?
A.T. (30.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er et kjent fenomen at fugler kan ta "maurbad". Dette gjør de for å rense fjærdrakten for diverse parasitter. Når maurene kryper oppover fuglen, vil de skille ut maursyre når fuglen beveger seg (provoserer maurene). Denne syra er så sterk at den vil drepe mye av parasittene i fjærdrakten.Tore Reinsborg (03.06.2008)
kan kråka herme lyder?
På Nøtterøy ruslet jeg en dag, og hørte en rytmisk "sang". Den besto av lyden en flaggspett lager når den kakker etterfulgt av to ho-ho. Den eneste fuglen jeg kunne se, var en kråke. Jeg stoppet opp, og så gjentok det seg, to ganger. Det virket som om lydene kom fra kråka. Enten kunne denne kråka herme andre fugler, eller så satt det en spette og en due i nærhetensom nærmest utførte en duett.
N.N (29.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er ikke utenkelig at det kan være kråka som laget lyden du beskriver. Kråka har et rikere spekter av lyder enn mange tror.Tore Reinsborg (03.06.2008)
Hvilken fugl?
Jeg var på hytta siste uke og oppdaget fort at jeg hadde fått leieboere. I uthuset hadde et småfuglpar bygget reir på en hylle. Jeg har ikke noe veldig godt signalement på fuglen, men den har en rustbrun farge på brystet, svart hode med en hvit flekk på hode/hals. Størrelsen kan være som en kjøttmeis. Jeg såg den veldig lite slik at andre opservasjoner eller foto har jeg ikke. Eggene var ganske små og var blågrønn. Stedet for opservasjonen var på Nordmarka i Surnadal kommune og terrenget er et lite høydedrag ca. 160 m.o.h. Spredt vokst av furu og noe lauvskog. Ellers er det noen små myrer i nærheten. Har du et forslag på art. Jeg sett i noen fuglebøker og den jeg synes fuglen ligner mest på er Svartstrupe.
E.H. (02.06.2008)
Svar:
Du har nok fått en rødstjert som leieboer. Eggfarge og plassering kan tyde på det.
Roar Solheim (03.06.2008)
Stokkand har rede med egg på takterasse i Oslo sentrum
Hei!
Vi oppdaget nettopp at en stokkandhunn(?) lå og ruget i en blomsterkasse på takterassen (9. etasje) i vår blokk i Oslo sentrum. Vi vet ikke hvor lenge den har vært der.
Hva gjør vi? Ungene er vel avhengig av å komme til vann før de kan fly?
I.B. (02.06.2008)
Svar:
Hei!
Dette var et veldig spesielt hekkefunn. I og med den store høyden kan det bli problemer i forhold til ungetransporten etter klekking, da ungene ikke er flygedyktige når de skal forlate reiret. Vi har satt Fylkesavdelingen av NOF i Oslo & Akershus på saken, og dere vil bli kontaktet av folk derfra snart.Tore Reinsborg (03.06.2008)
Kjernebiter
Hei!
Til min store overraskelse oppdaget jeg kjernebiteren ved foringsbrettet her en morgen. I boka "Fugler ved foringsbrettet" leste jeg at kjernebiteren holder til langs kysten av Sør/- og Østlandet. Vi bor i Vikna Kommune i Nord-Trøndelag, derfor synes jeg at det er merkelig at den er her. Hvor langt nord har du hørt at den er observert? Jeg har foresten en sønn på 6 år som er VELDIG interessert i småfugler. Vi leser ofte "eventyr" i fra boka "Fugler ved foringsbrettet" til han om kveldene.
Med hilsen
Anne-Grete Myrvold
N.N (31.05.2008)
Svar:
Selv om kjernebiteren først og fremst hekker i kystnære strøk av Sør-Norge, så finnes den også i Gudbrandsdalen. Men vinterstid observeres den regelmessig nord til Trøndelag. Den er sett helt nord til Nordland og Troms. Kjernebiteren er en av artene som sannsynligvis har økt sin utbredelse på grunn av all foringen med solsikkefrø om vinteren.
Roar Solheim (02.06.2008)