Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 20 931 til 20 955 av totalt 50 196 spørsmål «forrige neste»
Nældens Takvinge
Har en nældens takvinge m. blå prikker på enden af vinger i haven som bor i en græsslåningsmaskines græsbeholder med solindfald . Den kan tilsyneladende ikke flyve efter jeg befriede den fra et edderkoppespind for 3 dage siden.. Den har ellers alle vinger og ben. Hvad skal den egentlig spise og drikke....Har givet den brændenælder og tilfældige blomster.
S.R. (13.06.2019)
Svar:
Denne siden behandler fuglespørsmål, så sommerfugler er nok noe på kanten. Sommerfugler spiser nektar.
Roar Solheim (13.06.2019)
Fant en dompapunge på bakken.
Hei.
Gikk nettopp på tur i skogen og fant en dompapunge liggende på bakken. Den har lite fjær og virket ikke særlig mobil, men moren eller faren fløy stresset rundt den for å jage meg eller hjelpe ungen eller noe i den duren. Den så egentlig for liten ut til å være på bakken. Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe den? Jeg gikk fra den der, men finner den lett igjen. Jeg visste bare ikke hva jeg burde/skulle gjøre.
M. (13.06.2019)
Svar:
Dessverre vanskelig å vurdere uten et foto av ungen. Så lenge foreldrene var der, kan det være at de tar hånd om og forer den.
Roar Solheim (13.06.2019)
Hva slags fugl er dette?
Denne landet i hagen vår i dag. Der hakket den i blomsterbed og i mosen på fjellet og spiste muligens maur, som jeg vet er der.
Den var gul på gumpen (heter det det?) og ganske stor.
Ø.S. (13.06.2019)
Svar:
Dette er en grønnspett, men den ser ganske skitten ut. Vanligvis er fargene mye tydeligere grønn på denne fuglen.
Roar Solheim (13.06.2019)
Linerlerede
Vi har et blomstermarked ute på CC Vest i Oslo. Det pakkes ned 24.6. Jeg har oppdaget et linerlerede med 6 egg - vet ikke når de ble lagt. Hva gjør vi når vi må fjerne hyllesystemet der redet ligger?
K.E. (12.06.2019)
Svar:
Dersom det da er klekket unger i reiret og hyllene MÅ fjernes, må du forsøke å rigge til en eller annen struktur som reiret kan legges på, og håpe at linerlene fortsetter å mate ungene til de forlater reiret av egen vilje.
Roar Solheim (13.06.2019)
Gulfink unger og skjærer
I går fløy en gulfink unge og satt seg på hagebenken uten for stuevinduet mitt. Den var trøtt og satt seg til å sove. Jeg så på den og syntes den var så søt. Plutselig kom en skjære i full fart å fanget den og fløy av gårde. Er det vanlig? Eller var det noe galt med fugleungen? Jeg har sett det en gang før i hagen.
M. (13.06.2019)
Svar:
Gulfink er ikke et eksisterende fuglenavn, må ha vært kanskje grønnfink eller grønnsisik (?). Ja, skjærer fanger og spiser fugleunger dersom de får sjansen til det, det samme gjør kråkene.
Roar Solheim (13.06.2019)
Andunge «svømmer bakover» (men kan også svømme framover —)
«Blondi «-sannsynlig krysning mellom tamand og stokkand, har fått en andunge som for det meste svømmer bakover. Når vi kaster godbiter til den, prøver den å fange, men maten glipper i det den «rygger». Observerer at den ofte går opp på en stein i vannkanten og står der en stund. Den andre andungen til Blondi , får greit tak i godbitene, og er større enn den som strever. De må nå være ca 4 uker gamle.
Lurer på hva som kan være i veien med «bakover-svømmeren» ?
R.B. (12.06.2019)
Svar:
Dette hørtes litt merkelig ut, men jeg har dessverre ikke noen mulige forklaringer på denne uvanlige oppførselen.
Roar Solheim (12.06.2019)
Ung due og forelder utenfor kontorvindu
Heisann,
jeg har observert en ung due og en mor/far, som kanskje driver med flyvetrening (?) utenfor kontorvinduet i dag. Men den unge duen ser ut til å ville fly inn til meg, så den dunker stadig vekk inn i vinduet.... er dette noe som er vanlig at de gjør når de lærer seg å fly? Den virker ok ellers, og det ser jo ut til at den kan fly litt...jeg bare undrer meg over at den hele tiden flyr inn i vinduet?
Satser på at den er borte igjen imorgen og klarer seg fint :-)
L. (12.06.2019)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å vite svar på. Den holder nok opp etter hvert...
Roar Solheim (12.06.2019)
Boltit
Hvor er der størst mulighed for at boltit?
Oppdal eller helt nordpå?
E.R.H. (12.06.2019)
Svar:
Det vet jeg ikke, men jeg har selv funnet boltitreir langs Valdresflya, høyt opp.
Roar Solheim (12.06.2019)
Spørsmål:
Hei
Vi observerte en ørn på Godøya i går.
Den var kvit på hodet og på stjerten.
Er det da en kvithodet havørn?
F. (12.06.2019)
Svar:
Nei, det er nok en vanlig, norsk havørn. Voksne fugler blir veldig lyst gulbeige i hodet, og under bestemte lysforhold kan de fortone seg nesten hvite.
Roar Solheim (12.06.2019)
Sinte kråkeforeldre
Har et kråkepar med en liten unge som har okkupert sykkelstien der jeg går når jeg skal på jobb. De blir veldig sinte når jeg går forbi og i dag tidlig stupte de i hodet på meg. Jeg har ikke lyst til å være uvenner med de og tenkte om det var lurt at jeg gir dem mat med god avstand fra ungen og unngår å bruke sykkelstien mens ungen er der.
E. (12.06.2019)
Svar:
Dette varer nok ikke lenge. Ungen kan bevege seg vekk fra stien (den vil ganske snart være flyvedyktig og fly lenger vekk), og da vil nok ikke foreldrene være nærgående heller. De slutter nok ikke å beskytte ungen(e) sine selv om du er "snill" og legger ut mat til dem.
Roar Solheim (12.06.2019)
dompap
Hvor gammel kan en dompap bli?
V.F.R. (12.06.2019)
Svar:
Spurvefugler kan generelt bli opp mot 8-10 år gamle.
Roar Solheim (12.06.2019)
Spørsmål:
hva spiser fjellvåken
N.N (12.06.2019)
Svar:
Den spiser for en stor del ulike musearter og lemen, men også fugl.
Roar Solheim (12.06.2019)
Ugle
Hvilken ugle art er dette, den sat inne på låven her. Hvilken fugl har lagt egg her?
J.Ø.N. (12.06.2019)
Svar:
Dette er en kattugleunge! Artig med låvehekking! Hvor i landet er dette?
Roar Solheim (12.06.2019)
Spørsmål:
Jeg har katt på 11 år bare skriker blir gal nå har vert hos dyrl få midler som skal hjelpe jeg blir gal neste helle tiden skriker hu så må lokke døra til soverom og hu må gå bånd det er tre veier hu kan bli tatt enten bil eller hest hu er veldig nysering og skal se og likte på alt nå orker ikke mere nå er3 uker siden hver da
N.N (12.06.2019)
Svar:
Dette er ikke et fuglespørsmål, og en kan mistenke at dette mer er skrevet som en provokasjon på grunn av de problematiske forholdene løse katter skaper i forhold til fugl. Hvis du virkelig stiller dette som et reelt spørsmål, må du rette det til en veterinær!
Roar Solheim (12.06.2019)
Spørsmål:
Er rosenfink en trekkfugl?
N.N (11.06.2019)
Svar:
Ja, den trekker i østlig retning- Asia (India, Kina).
Roar Solheim (11.06.2019)
Rosenfink
I går så vi 2 hann Rosenfink og ihvertfall en hunn. På samme strd i dag så vi en hunn.Hvor vanlige er disse i Ringsaker, Hedmark. Og kommer de på foringsbrettet, hva spiser de eventuelt. Vakre fugler, men fikk desverre ikke tatt bilde.
A.G. (11.06.2019)
Svar:
Rosenfink er ikke spesielt tallrik, men er nok fast å finne i Ringsaker. Det hender at de besøker fuglebrett og spiser solsikkefrø.
Roar Solheim (11.06.2019)
hekking traner
Når på våren er det vanlig at traner hekker i midt-Norge?
De bruker å samles på jordene her i mai. Nå, 10.juni har de imidlertid kommet tilbake i samlet flokk. Er dette vanlig?
M. (11.06.2019)
Svar:
Da er dette enten unge traner som ikke hekker, eller fugler som har mislykkes med hekkingen.
Roar Solheim (11.06.2019)
Kråke
Kan man ha kråker som kjæledyr?
O.B. (11.06.2019)
Svar:
Det har man ikke lov til.
Roar Solheim (11.06.2019)
Tårnsvale reir
Hvordan kan man legge til rette for at tårnsvaler hekker.Vi har stålplater på låvetaket.Har sett på reise i Holland at enkeltrom tegel m egne utspring for reir
Finnes det noe slik til stålplater som ofte er brukt på låvetak
Eller andre måter og få de til og hekke. Fuglekasser etc
E.L. (11.06.2019)
Svar:
Det går an å lage spesielle seilerkasser som henges oppunder takskjegget. Du finner en beskrivelse i høstnummeret av bladet Fuglevennen fra 2007 (PDF utgaver på NOF-nettsidene Birdlife.no).
Roar Solheim (11.06.2019)
Skjære med rar oppførsel
Hei!
Vi har en del skjærer i hagen og en av disse oppfører seg litt annerledes enn de andre. Og jeg lurer på hva årsaken til dette kan være. Blant annet ligger den (i stedet for å sitte som alle andre) i toppen av tujahekken, midt på plenen, på gjerdet osv. Den halter også/går litt rart. Ikke like dyktig flyver som de andre, men dog flyver. Stjerten peker ofte rett opp når den ligger så vingene er ned langs sidene og stjerten kommer opp i mellom. Denne er også mye mindre sky enn de andre skjærene og sitter ofte rett under kjøkkenvinduet og kikker på oss. Ser Kanksje ut til at den ene vingen er litt slapp, henger faller litt mer ned - men kan jo umulig være brukket siden den faktisk kan fly. Hva tror du årsaken til denne oppførselen kan være? Den virker rimelig smart så hjerneskadet er den nok ikke. De har holdt til rundt her en måneds tid. Observeres oftest alene, men har en annen kompis.
K. (11.06.2019)
Svar:
Dessverre vanskelig å vurdere om det er noe i veien med dette individet, eller om det finnes en naturlig forklaring til at den oppfører seg som den gjør.
Roar Solheim (11.06.2019)
Ruging av egg. Les dette
Hvorfor er det ulovlig å ruge egg selv? Hvis jeg finner en fugleunge på bakken,kan jeg ikke hjelpe den helt tilden blor voksen? Da slipper jeg den ut igjen i naturen.
N.N (11.06.2019)
Svar:
Hvis man fostrer opp fugleunger av viltlevende arter, preges de på oss mennesker, og lærer kanskje ikke å overleve som ville fugler. DET er grunnen til at dette strengt tatt er ulovlig, man ønsker ikke at viltlevende fuglearter skal kunne holdes i fangenskap i Norge!
Roar Solheim (11.06.2019)
Høyspent og trekkfugler
det er to flotte vann i Stavanger; Stokkavannet og Hålandsvannet. Begge er store vann nær til byen. Disse to vannene har en liten korridor mellom seg av land. Nå skal det opp store høyspentmaster i denne korridoren mellom de to vannene. Kan dette ha noe å si for trekkfuglene våre?
A.S. (11.06.2019)
Svar:
Det er nok mer problematisk for vannfugler som flyr mellom de to vannene, de kan risikere å kollidere med linjene.
Roar Solheim (11.06.2019)
Spørsmål:
Hei En småfugl ligger og ruger på disse eggene. Det er vanskelig å se hvilken art det er, for hun flyr raskt bort. Er det mulig å stadfeste etter bildet av eggene?
M.H. (11.06.2019)
Svar:
Mistenker at dette dreier seg om gråfluesnapper.
Roar Solheim (11.06.2019)
Blanding av arter?
Hadde en fugl på fôringsplassen nå som såvidt som en krysning av dompap og grønnfink. Grønnfink i hode og overkropp og dompap i bakre del og stjert. Kan dette skje?
M.F. (11.06.2019)
Svar:
Nei, det er nok heller en ung dompap.
Roar Solheim (11.06.2019)
Småmåse
Hei! Eg har fått eit måsereir rett utanfor vindauget mitt på jobb. Mykje artig underholdning! No er det ca 1 veke att med ruging, og no lurer eg på om det er mogleg å sjå forskjell på ungane når dei kjem seg ut av egga?
E.D. (11.06.2019)
Svar:
Det er det kanskje, fordi de har spesielle fargemønstre på seg, men det er ikke sikkert at du klarer det. Foreldrene ser derimot helt sikkert forskjell på ungene sine!
Roar Solheim (11.06.2019)