Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 20 690 til 20 714 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Skjære "nikking"
Hei, jeg bor på Greåker v/Sarpsborg. Jeg har masse skjærer rundt der jeg bor, pen fugl forresten. Det jeg lurer på er at hver gang de setter seg på stolpe/tak eller pipe står de å nikker og nikker, hva er grunnen til dette?
N.N (14.06.2019)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke, har ikke sett noen forklaring på dette.
Roar Solheim (14.06.2019)
Mystisk fugl blir mer mystisk
Hei igjen; jeg innser at det er veldig vanskelig å beskrive en lyd når den bare eksisterer inni hodet. :) Nå har jeg lyttet gjennom hele lydbiblioteket på fyglelyder.net, og fuglen jeg hører er ikke der. (Jeg har luket vekk åpenbare blinkskudd som ørner, polarfugler og måkefugler.) Finnes det andre kilder jeg kan fordype meg i? For å beskrive hvor likt dette er plystring, så trodde jeg initielt at noen plystret, før jeg innså at ungen gidder p gjøre det 24/7 i dagevis. Låten har samme enkelhet og nedstrippethet som klippet av en granmeis, selv om «stemmen» er noe rundere og litt lavere i frekvens.
K.S. (14.06.2019)
Svar:
På denne siden: https://www.xeno-canto.org/
kan du søke opp de fleste fuglearter og høre på mange ulike opptak av samme art.Roar Solheim (14.06.2019)
Likhet og forskjeller
Hvorfor er det forskjell på fjærdrakt på hun og hann hos ender, mens hun og han Tjelden ser lik ut. Og når stokkanda får unger løper de på rekke etter mor når hun går, men Tjeldungene løper ustyrlig i alle retninger og hører ikke etter sine foreldre? Dette lurer vi på her hos oss hvor begge fugleslag samt flere hekker rundt husveggen her vi bor. Mvh kaisa
K.H. (14.06.2019)
Svar:
Det lar seg dessverre ikke besvare på enkle måter, da det nok kan være flere omfattende teorier for å forklare mulige årsaker til disse forskjellene du beskriver.
Roar Solheim (14.06.2019)
ringmerking
Hva betyr: individmerket (kontroll)?
K.J. (14.06.2019)
Svar:
Det betyr at individet har et merke som er spesifikt for dette individet (ring med spesielt nr).
Roar Solheim (14.06.2019)
hva spiser Stæren om vinteren
N.N (14.06.2019)
Svar:
Tror det går i frukt og bær hvis den finner det, men også småkryp, mark, insekter mm.
Roar Solheim (14.06.2019)
Hvilken fugl?
Fikk besøk 13.juni d.å. av denne gjesten, og lurer på hvilken fugl det var?
C.J. (14.06.2019)
Svar:
Dette er en gjøk.
Roar Solheim (14.06.2019)
Kjøttmeisunge tilbake i kassen
Meisepar fikk frem friske unger, fem av dem forlot kassen 1. juni. De siste klarte foreldrene lokke ut tre dager senere. Etter dette var de borte noen dager. De siste tre dagene har det vært aktivitet igjen
I dag hakket en forelder på utsiden. Nå ser vi at en unge har lagt seg inn igjen i kassen, etter 10 dager ute. Den lever, men ligger ganske stille. Er den blitt syk, og søkt seg tilbake til kassen? Det er vel ikke noe vi kan gjøre fra eller til?
N.N (14.06.2019)
Svar:
Vanskelig å vite hvorfor den flyr tilbake til kassa, dette er ikke vanlig.
Roar Solheim (14.06.2019)
Har fugler ører
Har fugler ører
N.N (14.06.2019)
Svar:
Ja, men de har ikke ytre ører slik som oss mennesker. Øreåpningen er dekket av fjær, og den ligger litt bak og under øyet. Hos uglene er øreåpningene store og dekket av stive fjær som kalles uglenes "slør". De fungerer nesten som en parabolskjerm som fanger lyd opp og inn til øret.
Roar Solheim (14.06.2019)
fuglekasse
Så inni fuglekassen. lå en meis i redet sitt, meisen ble redd og fløy si vei det var ikke noe egg i reiret kommer den tilbake, eller blir den borte for godt.
J. (13.06.2019)
Svar:
Dersom den har valgt fuglekassa som reirplass, vil den sannsynligvis komme tilbake og legge egg der.
Roar Solheim (14.06.2019)
Hvilken fugl er dette?
Jeg klarer aldri å fange denne fuglen på opptak, men jeg skal, vel, plystre for dere. Det er en relativt enkel sang som jeg aldri har hørt før, men som i år har vært her i Oslo vest i blandingsskog, tett på bebyggelse hele våren. Den synger døgnet rundt, og det går noen minutter mellom hver trille. Ut ifra målet vil jeg tro fuglen er på størrelse med en trost? Den er ikke bitteliten, tror jeg. Uansett: Here goes!
N.N (13.06.2019)
Svar:
Dette KAN kanskje dreie seg om en rødvingetrost (da høres også en skvaldring etter de klare fløytetonene), eller muligens også duetrost.
Roar Solheim (14.06.2019)
Spurv som blir sittende i vinduskarmen
Hei
Har i dag hatt en spurv sittende i vinduskarmen. I begynnelsen gikk den frem og tilbake mot sitt eget speilbilde og stakk nebbet borti ruten. Skulle nesten tro han trodde speilbilde var en annen fugl. Etter det har den flydd bort til hekken og ned på bakken ett par ganger, men blir værende i karmen. Har nå vært her i 5 timer og klokken er snart ti på kvelden. Fuglen virker ikke skadet og ser ut til å fly fint. Hva er det den lille fuglen holder på med tro?
N.N (13.06.2019)
Svar:
Det er det dessverre ikke godt å vite. Kanskje er det bare speilbildet som lokker den til vinduet.
Roar Solheim (14.06.2019)
Fugler
Hva betyr det at fuglen mislykkes med hekkingen? Hva gjør den da? Kommer den tilbake til samme fuglekasse neste år? Må man fjerne eggene da?
N.N (13.06.2019)
Svar:
Når hekkingen mislykkes, betyr det enten at eggene ikke er klekket, at eggene har blitt spist av andre dyr, at ungene har sultet ihjel fordi de voksne ikke har funnet nok mat, eller at ungene kan ha blitt spist an andre dyr. I slike tilfeller velger som regel fuglene et annet hekkested året etter.
Roar Solheim (14.06.2019)
Klør
Hvilken fugl har disse klørne?
M.H. (13.06.2019)
Svar:
Dette er føttene fra en skogsfugl (hønsefugl); men det mangler målestokk, så vanskelig å se godt hvilken art det kan dreie seg om.
Roar Solheim (14.06.2019)
Kjøttmeis. Fortsettelse
Vi bor i Trøndelag. Alle eggene er lagt. Den har ruget lenge nå.
N.N (13.06.2019)
Svar:
Hvis den har ruget mer enn 3 uker, tyder det på at eggene er ubefruktet.
Roar Solheim (14.06.2019)
Måker - fiskemåker
Jeg bor i Trondheim, nært sjø og vann. Har i 4 år hatt et måkepar i hagen som kommer å får brød. I år derimot er det et annet par som har "tatt plassen" til måkeparet som har besøkt meg. Dette paret er mye mer skrukkete og jager alle som flyr i nærheten. Prøver å gi til de alle men litt vanskelig å få til. Om kvelden derimot kommer den ene av det gamle paret å får mat. Den er helt stille. Det var den også i årene før mens årets par er svært bråkete. Litt pussig oppførsel. Jeg flytter herfra i midten av juli og er bekymret for at mattilgangen da Tar slutt men jeg har ikke noe valg. Dette er et borettslag og jeg får ikke noen andre til å gi de mat. Vil ungene sulte og dø da? Håper de berger da det er en liten mnd til. Mvh Maria
N.N (13.06.2019)
Svar:
Dette er ikke noe problem. Fuglene er flinke til å finne alternative matkilder, så dersom du slutter å fore, finner nok måkene andre steder og annen mattilgang.
Roar Solheim (14.06.2019)
Kjøttmeis.
Hei! Vi har en fuglekasse med kjøttmeisegg inni. De har ikke klekket enda. Er det normalt? Hvor lang tid har de igjen å klekke? Er de døde? Moren ruger fortsatt.
N.N (13.06.2019)
Svar:
Det kommer helt an på når kullet var fullagt, og hvor i landet dette er. Noen kjøttmeiser kan være sene, og dette kan også være et omlagt kull.
Roar Solheim (13.06.2019)
Fuglesang vs årstid?
Hei. Her i Asker er det på våren så intens fuglesang at jeg ikke får sove om natten (jeg sliter skikkelig, ørepropper hjelper bare litt).
Mitt inntrykk er at fuglesangen blir mindre intens utover sommeren og jeg greier etterhvert å få nattesøvn. Stemmer det at fuglekvitringen intensitet roer seg utover året? I såfall når omtrent og hvorfor skjer dette? TAKK PÅ FORHÅND FOR SVAR
Ø.B. (13.06.2019)
Svar:
Fuglene synger mest intens før egglegging; hannene markerer at de har okkupert et leveområde, og prøver å lokke til seg en hunn. Når de har klart dette, og er i gang med hekkingen, synger de mye mindre eller ikke i det hele tatt. Derfor er fuglesangen mest intens i mai-juni. I siste halvdel av juni avtar den kraftig.
Roar Solheim (13.06.2019)
Sover ugleunger liggende?
Det ligger et bilde på internet av en snøugleunge som lever i fangenskap, og som ligger på bakken med beina utstrakt bakover - det ser ut som den enten er død, eller slapper av og sover. Er det vanlig for ugler å sove liggende? Er det noe som kun gjelder ugleunger, evt. snøugleunger? Eller er det kun døde ugler og ugleunger som ligger slik på bakken?
E. (13.06.2019)
Svar:
Denne stillingen så noe uvanlig ut, ja. Hvor har du funnet bildet?
Roar Solheim (13.06.2019)
Nældens Takvinge
Har en nældens takvinge m. blå prikker på enden af vinger i haven som bor i en græsslåningsmaskines græsbeholder med solindfald . Den kan tilsyneladende ikke flyve efter jeg befriede den fra et edderkoppespind for 3 dage siden.. Den har ellers alle vinger og ben. Hvad skal den egentlig spise og drikke....Har givet den brændenælder og tilfældige blomster.
S.R. (13.06.2019)
Svar:
Denne siden behandler fuglespørsmål, så sommerfugler er nok noe på kanten. Sommerfugler spiser nektar.
Roar Solheim (13.06.2019)
Fant en dompapunge på bakken.
Hei.
Gikk nettopp på tur i skogen og fant en dompapunge liggende på bakken. Den har lite fjær og virket ikke særlig mobil, men moren eller faren fløy stresset rundt den for å jage meg eller hjelpe ungen eller noe i den duren. Den så egentlig for liten ut til å være på bakken. Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe den? Jeg gikk fra den der, men finner den lett igjen. Jeg visste bare ikke hva jeg burde/skulle gjøre.
M. (13.06.2019)
Svar:
Dessverre vanskelig å vurdere uten et foto av ungen. Så lenge foreldrene var der, kan det være at de tar hånd om og forer den.
Roar Solheim (13.06.2019)
Hva slags fugl er dette?
Denne landet i hagen vår i dag. Der hakket den i blomsterbed og i mosen på fjellet og spiste muligens maur, som jeg vet er der.
Den var gul på gumpen (heter det det?) og ganske stor.
Ø.S. (13.06.2019)
Svar:
Dette er en grønnspett, men den ser ganske skitten ut. Vanligvis er fargene mye tydeligere grønn på denne fuglen.
Roar Solheim (13.06.2019)
Linerlerede
Vi har et blomstermarked ute på CC Vest i Oslo. Det pakkes ned 24.6. Jeg har oppdaget et linerlerede med 6 egg - vet ikke når de ble lagt. Hva gjør vi når vi må fjerne hyllesystemet der redet ligger?
K.E. (12.06.2019)
Svar:
Dersom det da er klekket unger i reiret og hyllene MÅ fjernes, må du forsøke å rigge til en eller annen struktur som reiret kan legges på, og håpe at linerlene fortsetter å mate ungene til de forlater reiret av egen vilje.
Roar Solheim (13.06.2019)
Gulfink unger og skjærer
I går fløy en gulfink unge og satt seg på hagebenken uten for stuevinduet mitt. Den var trøtt og satt seg til å sove. Jeg så på den og syntes den var så søt. Plutselig kom en skjære i full fart å fanget den og fløy av gårde. Er det vanlig? Eller var det noe galt med fugleungen? Jeg har sett det en gang før i hagen.
M. (13.06.2019)
Svar:
Gulfink er ikke et eksisterende fuglenavn, må ha vært kanskje grønnfink eller grønnsisik (?). Ja, skjærer fanger og spiser fugleunger dersom de får sjansen til det, det samme gjør kråkene.
Roar Solheim (13.06.2019)
Andunge «svømmer bakover» (men kan også svømme framover —)
«Blondi «-sannsynlig krysning mellom tamand og stokkand, har fått en andunge som for det meste svømmer bakover. Når vi kaster godbiter til den, prøver den å fange, men maten glipper i det den «rygger». Observerer at den ofte går opp på en stein i vannkanten og står der en stund. Den andre andungen til Blondi , får greit tak i godbitene, og er større enn den som strever. De må nå være ca 4 uker gamle.
Lurer på hva som kan være i veien med «bakover-svømmeren» ?
R.B. (12.06.2019)
Svar:
Dette hørtes litt merkelig ut, men jeg har dessverre ikke noen mulige forklaringer på denne uvanlige oppførselen.
Roar Solheim (12.06.2019)
Ung due og forelder utenfor kontorvindu
Heisann,
jeg har observert en ung due og en mor/far, som kanskje driver med flyvetrening (?) utenfor kontorvinduet i dag. Men den unge duen ser ut til å ville fly inn til meg, så den dunker stadig vekk inn i vinduet.... er dette noe som er vanlig at de gjør når de lærer seg å fly? Den virker ok ellers, og det ser jo ut til at den kan fly litt...jeg bare undrer meg over at den hele tiden flyr inn i vinduet?
Satser på at den er borte igjen imorgen og klarer seg fint :-)
L. (12.06.2019)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å vite svar på. Den holder nok opp etter hvert...
Roar Solheim (12.06.2019)