Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 20 513 til 20 537 av totalt 49 930 spørsmål «forrige neste»
And ved drammenselva
Blant alle stokkendene var det en and som så litt annerledes ut og var mye større enn alle de andre endene. Det virket som den var den eneste av den typen. Hva slags type er dette?
R. (25.06.2019)
Svar:
Dette er en form for tamand. De finnes dessverre i mange ulike stokkand-lignende varianter, og skaper bare rot!
Roar Solheim (25.06.2019)
Hva slags rovfugl var det jeg så i dag?
Hei! I dag så jeg en rovfugl. Den var lysebrun spraglete, og ca likestrøm som en kråke. Da den fløy så var den helt sort under på vingespissene og ganske lys på undersiden. Den fløy ca 3-5 meter over et jorde med nyslått gress og var nede på bakken flere ganger. Den ble deretter jaget av en vipe og senere to kråker... Kan det ha vært en engehauk eller myrhauk? Det er ganske mye siv og myr i området rundt der observasjonen ble gjort i Skien.
F. (25.06.2019)
Svar:
Dessverre umulig å si ut i fra denne beskrivelsen. Kan også ha vært en musvåk.
Roar Solheim (25.06.2019)
Hvilken fugl er dette?
Kom over denne fuglen da jeg gikk gjennom en skikkelig overgrodd eng i et skogsholt. Klarer ikke finne ut hvilken fugl det er, kanskje en slags piplerke?
M.M.L. (25.06.2019)
Svar:
Nei, dette er en ung rødvingetrost.
Roar Solheim (25.06.2019)
Spesiell pilfink.
De siste dagene har vi hatt besøk av en pilfink, tror jeg det er. Den har nesten helt hvitt hode. Er det en form for albino?Har aldri sett noe lignende før. Prøver å legge til bilde, men lykkes ikke
R.H. (25.06.2019)
Svar:
Dette er en gråspurv hann med mye hvitt i hodet. Har ikke noe med albinisme å gjøre, men en annen slags genfeil som er nokså utbredt.
Roar Solheim (25.06.2019)
Hvit kråke funnet på Godøya utenfor Ålesund (25.06.2019)
Vi har funnet en skadet «albino kråke» og vet ikke hva vi skal gjøre med den. Er den skjelden? Det står at de ikke har blitt sett siden 2010 i Ålesund
D. (25.06.2019)
Svar:
Dette er en helt hvit skjære, men den er nok ikke albino, siden øynene er sorte (albinoer har røde øyne). Det er imidlertid uvanlig at fugler blir så helhvite som denne uten å være albinoer. Hvite skjærer har blitt rapportert fra de samme områdene tidligere, så dette er nok noen gener som går i arv.
Roar Solheim (25.06.2019)
Er dette en hauk?
Jeg var ute for å ta bilder i går kveld og kom over denne karen. Han var veldig langt borte så bildet er klippet en del. Hvilken fugl er dette?
B.H. (25.06.2019)
Svar:
Dette er en tårnfalk hann.
Roar Solheim (25.06.2019)
Hvilken fugl er dette?
Hadde denne på besøk på søndag den 23juni. Klarer ikke å finne ut hva det er.
S.E. (25.06.2019)
Svar:
Litt dårlig bilde, men det ser ut som en bjørkefink.
Roar Solheim (25.06.2019)
Gulsanger??
Fugl som synger intenst om kveldene, særlig når det er godvær. Vanskelig å få øye på selv om den er nært, observasjonene av fuglen er derfor ikke særlig detaljerte, kan minne om løvsanger, mer grå? Har lagt ved lydopptak som kanskje være til hjelp for artsbestemmelse?
I.H. (25.06.2019)
Svar:
Dette er nok en myrsanger.
Roar Solheim (25.06.2019)
Fugleyd
Hei, var på fjellet ved Reinstjønni (Hardangervidda sør-øst) og hørte i tidlige morgentimer to fugler som "duellerte". De hadde en sekvens delt opp i tre, som ble avsluttet med noe som hørtes ut som "pow pow pow". Noen idé om hva slags fugl dette kan være?
F.L. (24.06.2019)
Svar:
Dessverre, denne klarer jeg ikke å finne ut av.
Roar Solheim (24.06.2019)
Fugleart
400moh.brunlig fugl.Reir påbakken 6 egg mørke brun påfarge( eggene)
N.N (24.06.2019)
Svar:
Denne beskrivelsen er dessverre for mangelfull til at det er mulig å finne ut hva du har sett. Et foto av reiret ville ha hjulpet.
Roar Solheim (24.06.2019)
Liten fugl ytterst i havet
Hei. Vi ferierer i Høvåg, på en liten snauvokst øy ytterst i havgapet. I år har vi fått besøk av en liten fugl vi aldri har sett før,verken her eller hjemme i Oslo. Den har størrelse som en linerle, kjøttmeis, spettmeiser etc - mao ‘vanlig liten fugl’ Den er lys gråhvit under som går over i lys beige/rosa opp mot halsen og hodet. Et bredt mørkt bånd over vingen. Ingen sangfugl. Den sier igrunnen bare ‘pip pip’:) Og - den har rede inni brygga, en gammeldags steinbrygge. Ca 1 m over havoverflaten. Den forsvinner inn i hullet i brygga med mark/åmer i nebbet. NB: det er ikke svale eller tårnseiler - for de har vi også mange av. Fuglen har vi observert nå, 23. og 24.juni 2019 Det hadde vært moro å vite hva slags fugl dette er! På forhånd tusen takk for svar!
Vennlig hilsen Ingebjørg Strøno Sejersted
N.N (24.06.2019)
Svar:
Kan dette være en tornirisk? Sjekk den på nettet.
Roar Solheim (24.06.2019)
Svarttrost
Hei. Nokon ide om kva som feiler denne (svarttrosten)?
Trippa tilsynelatende rundt og leita etter mark.
N.N (24.06.2019)
Svar:
Nei, dessverre, men det ser absolutt ut som at den har problemer av ett eller annet slag.
Roar Solheim (24.06.2019)
Blåmeis egg i fuglekasse
Ser av spm/svar fra 2010 at egg har blitt forlatt. Tror det samme har skjedd her i hagen. Masse aktivitet med to fugler til og fra fuglekassa før det plutselig ble helt stille. Ingen til og fra mer. Sikkert gått en uke nå. Er det trygt å fjerne eggene? Evt vente hvor lenge?
J.G. (24.06.2019)
Svar:
Dersom eggene har ligget uten ruging en hel uke, er de sikkert helt kalde nå (kjenn på dem), og da kan du trygt fjerne både reiret og eggene.
Roar Solheim (24.06.2019)
Grønnfinker virker syke.
Vet ikke helt hva jeg skal gjøre nå, da jeg observerer den andre grønnfinken, i løpet av en ukes tid, oppføre seg merkelig. Den virker betenkelig uredd, og bruker tiden til spising av solsikkefrø, eventuelt dryss fra meisebolller på bakken. Den kaster litt på hodet når den spiser. Går heller inn under busken enn å fly vekk ved farer. Den forrige jeg så som oppførte seg slik fant jeg død under en benk i hagen samme kveld. Kan der være samme sykdom som er nevnt i 2013, gul knopp? Ingen andre syke fugler her... og det er mange. Orkanger
M.G.E.L. (24.06.2019)
Svar:
Det kan selvfølgelig være samme sykdom, men det kan også være noe annet - vanskelig å si uten grundig sjekk av fuglen, og det lar seg jo ikke gjøre over nett.....
Roar Solheim (24.06.2019)
Drikkeflaske til ekorn
Hei
Klarer ekorn å lære seg å drikke fra sånne drikkeflasker som kaniner drikker/slikker i seg vann fra?
N.N (24.06.2019)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke, har aldri forsøkt eller sjekket dette som emne.
Roar Solheim (24.06.2019)
Hva slags fugl er dette?
Hei!
Fikk noen brukbare bilder av en ny gjest her hos oss. Legger ved dette. Har aldri sett denne før, så vi lurer på hva slags fugl dette er. Bildet er tatt på Ulverud i Solbergelva 24. juni 2019 på bare et par meters avstand. Virket uredd. Kom med noen litt melankolske "tsjui".
O.B.H. (24.06.2019)
Svar:
Dette er nok en gulspurv med avvikende farger - et artig bilde!
Roar Solheim (24.06.2019)
Skjære ribber morellertre.
Korleis ungå det.
N.N (24.06.2019)
Svar:
Da må du dekke til treet med bærnot, slik man alltid gjorde tidligere.
Roar Solheim (24.06.2019)
Egg i blomsterpotte på veranda
Hei.
Har vært på ferie en uke og kom hjem til masse fugleeksrementer på verandaen og et egg i en blomsterpotte. Dette er er lite hvitt egg på størrelse med en ping-pong-ball. Tror det kommer fra et duepar jeg har sett der ute før vi reiste på ferie.
Siden vi kom hjem idag har jeg derimot ikke sett noe due ligge på egget. Det er kun ett egg og ikke bygd noe reir rundt. Er egget blitt forlatt? Hva skal jeg i såfall gjøre? Er det noen som kan ta til seg forlatte egg? Har ikke vært ute på verandaen etter jeg oppdaget egget for å se om det kom noen due.
G.L. (23.06.2019)
Svar:
Bare la egget ligge. Dersom ikke noen ruger på det, er det forlatt og kan bare ligge.
Roar Solheim (24.06.2019)
Hva slags rede?
Hei!
For to dager siden passerte jeg dette nydelige redet, som lå i et tre rett ved stien (Nesoddmarka) - bare en snau meter over bakken! To levende fugleunger (en lyd fra moren som fløy fra redet, var hva som gjorde neg oppmerksom på det, men fikk ikke sett henne). Stod på avstand og tok bilde med zoomen, for ikke å forstyrre. Men idag var de borte, og redet virket rotete. Håper det ikke var min feil! Hva slags fugl kan det være? Redet lå veldig utsatt til.
E.A. (23.06.2019)
Svar:
Dette ser ut som et slags trosterede, men ungene har ikke noen fjær, og da er de tilnærmet umulige å artsbestemme.
Roar Solheim (24.06.2019)
Svarthvitfluesnapper
Har fluesnapperen to kull?
N.N (23.06.2019)
Svar:
Nei, det rekker de ikke. Men en hann kan ha to kull med forskjellige hunner. Når den første har lagt ferdig eggene og startet med å ruge, kan hannen forsøke å lokke til seg hunn nr to i en annen kasse/reirhull.
Roar Solheim (24.06.2019)
Angriper fiskemåker unger fra sin egen art?
Hei, som nærmeste nabo til et fiskemåsepar med reir og relativt ny unge oppå et tak på Nordlandskysten lurer jeg på følgende: Angriper/dreper fiskemåker andres unger av sin egen art? Det ser sånn ut utenfor vinduet her. Ungen, det lille grå nøstet, sitter utsatt til oppå taket og det ser ut som foreldrene kaver livet av seg for tiden med å holde andre fiskemåker vekk fra ungen. De kretser over ungen/taket i små flokker og vender tilbake igjen og igjen. Ikke greit syn eller lyd. Banking på en stålpanne så ut til å stoppe det litt. Det er lite artsvennlig mot egen art hvis det er angrep. 'Klikker det litt' for de eller er noe annet på gang? Har dere råd evt?
Jeg hører gjerne fra dere!
Vennlig hilsen
Maren S. Jacobsen
N.N (23.06.2019)
Svar:
Jeg kjenner ikke dette detaljert for fiskemåker, men det er slett ikke utenkelig at de kan forsøke å spise andres unger. Noen steder hekker mange fiskemåkepar sammen på store tak, og da ser det ut til at alle ungene vokser opp. Hos polarmåker på Bjørnøya har jeg selv sett at måkene kan snappe til seg og sluke unger fra nabomåker dersom det blir forstyrrelser slik at foreldrene ikke klarer å passe godt nok på ungene sine.
Roar Solheim (24.06.2019)
Hvilken fugl er dette?
Kan dere hjelpe med å si hvilken fugl dette er?
A.H. (23.06.2019)
Svar:
Dette er en steinskvett hann.
Roar Solheim (24.06.2019)
Ekorn
Hei
Ser at man kan spørre om ekorn
Har en del ekorn i hagen og lurer på hvorfor noen har store dusker på ørene og andre ikke?
Takknemlig for svar og takk for flott side
Mvh
Victoria Normann
N.N (23.06.2019)
Svar:
Ekorn har generelt lange øredusker om vinteren, og mindre eller manglende dusker om sommeren. Tror kanskje også at det er forskjell på unge dyr og eldre (øredusker hos eldre), men jeg vet ikke dette i detalj. Kanskje er det også individuelle forskjeller.
Roar Solheim (24.06.2019)
Tiur
På tur i skoggrensa i Rørosområdet kom jeg over en fjærhaug etter en tiur (tror jeg). Tatt av rovfugl (Tror jeg) (Fjerene var nappet ut, ikke bitt over). Men inni dunhaugen fikk jeg øye på denne brune saken. Er det avføring fra gjerningsmannen eller kanskje innvoller fra tiuren? Bredde/diameter er ca 15mm. Det satt litt dun fast i saken
A. (23.06.2019)
Svar:
Dette klarer jeg dessverre ikke å kjenne igjen, så jeg kan ikke oppklare mysteriet for deg. Det kan hende at det er noe fra fuglens indre, som har tørket og krympet noe.
Roar Solheim (24.06.2019)
hvilken fugl er dette?
N.N (23.06.2019)
Svar:
Dette er nok en løvsanger.
Roar Solheim (24.06.2019)