Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 20 364 til 20 388 av totalt 49 954 spørsmål «forrige neste»
Tyrkerduer
Jeg har nylig oppdaget av vi har endel tyrkerduer rundt i nabolaget. De lager mye flott lyd fra morgen til kveld og jeg ser dem fly og kose seg masse. Er dette noe som jeg skal rapportere inn noe sted dersom bestanden blir holdt øye med?
N.N (13.07.2019)
Svar:
Du kan legge dette inn på artsobservasjoner:
https://www.artsobservasjoner.no/Roar Solheim (13.07.2019)
Tårnfalk
Den sitter oppunder mønet på hytta og bærsjer på gulv og vegg - nesten umulig å få bort. Hva gjør jeg for at den ikke skal sette seg der ?
A.M. (13.07.2019)
Svar:
Da må du sperre av med f. eks. netting.
Roar Solheim (13.07.2019)
Kyllinger
Hei. Hvis man tar en fugl i hånden, at man for eksempel plukker opp en måsekylling, vil den da bli utstøtt av moren?
J. (13.07.2019)
Svar:
NEI. Dette er gammel feilkunnskap! INGEN fugler forlater ungen sin på grunn av dette. Langvarig forstyrrelse/tilstedeværelse ved fugleunger kan imidlertid bli tolket som at ungene er tapt/spist av et rovdyr, og DET kan få foreldrene til å forlate det de tror er oppspiste unger!
Roar Solheim (13.07.2019)
Albir
Er det duer som kommer med denne hihi-lyden?
N.N (13.07.2019)
Svar:
Her mangler lydopptak, så det er umulig å svare.
Roar Solheim (13.07.2019)
Terner
Vi har hytte i Hanøy på Askøy. Har hatt terner
I alle år i skjærgården. I år
Kom de i mai. Heklet og forsvant. Vet dere om noe
Årsak til dette. Generelt lite fugler i forhold til det vi pleier å observere.
N.N (12.07.2019)
Svar:
Det har nok noe med mattilgang å gjøre. Har i dag sjekket skjærgården utenfor Grimstad, hvor ternene har gjort det bedre med ungeproduksjon enn på mange år!
Roar Solheim (13.07.2019)
And?
Hvilken fugl kan dette være? Ble observert denne uken utenfor Arendal, lyst hode, grønnlig skjær på vingene, andenebb?
Mvh Eva
E.R.A. (12.07.2019)
Svar:
Dette er en moskusand - rømt tamfugl.
Roar Solheim (13.07.2019)
Ukjent fugleunge i sør-frankrike
Hei! Jeg satt ute i byen Roqubrune da en liten fugleunge trolig datt ned fra sitt eget rede nå i sommerferien. Det var mørkt å vanskelig å se tydelig på den og derfor trodde vi at det først var en sval. Morgenen etter fikk vi mer lys og fikk sett nøyere etter. Da kunne vi se å så at dette trolig nok var en rovfugl. Derfor lurte vi bare på hva slags fugleart dette var.
H.M. (12.07.2019)
Svar:
Dette er en ung tårnseiler. Ser ikke ut til at den er helt utvokst for å kunne fly ennå.
Roar Solheim (12.07.2019)
Papegøye
Tok bilde av denne på Gålå. Det var en flokk på seks fugler, fem voksne og en ungfugl. Tipper at det er "rosy-faced lovebird" jeg har ikke funnet noe norsk navn på arten. Lurer på om det har kommet inn flere observasjoner at arten i området? Eller Norge? Flokken virket sky (bilde er tatt fra bil) og den fløy mye rundt i området.
N.N (12.07.2019)
Svar:
Dette er absolutt en dvergpapagøye (kan dessverre ikke sjekke artsnavnet), så da må de ha rømt. Hvor i landet er Gålå? Fuglene bør kanskje forsøkes fanget inn, for de klarer neppe å overleve her til høsten/vinteren slik halsbåndparakitter tydeligvis kan klare.
Roar Solheim (12.07.2019)
Fugl
Hei. Hvilke fugl er dette ? 😄 Funnet i Stavern idag, og farmora mi trodde det var en måkeunge , men jeg synes den ikke har samme trekk.
A.S.E. (12.07.2019)
Svar:
Jo, dette er en måkeunge.
Roar Solheim (12.07.2019)
Spørsmål:
Hei!
Deg hender ganske ofte at jeg finner mye fjærrester fra fugler som er døde. Noen ganger bare dun, andre ganger mange stjertfjær og vingefjær i tillegg til dun. Av og til ligger det igjen en vinge.
Det jeg lurer på er om det finnes noen "regler" for hvordan ulike predatorer etterlater seg spor? Falk, katt, hauk?
M. (12.07.2019)
Svar:
Ja, ulike rovfugler eller rovpattedyr behandler ofte byttedyr ulikt, men det er ikke noen "fast" regel som er absolutt for å skille disse sportegnene. Det er glidende overganger, så det krever både tolkning og lang erfaring for å finne ut hvem som har etterlatt slike sportegn.
Roar Solheim (12.07.2019)
Unge ?
Hei 😄 Så en fugl i Stavern idag som farmora mi trodde var en måkeunge. Men jeg syntes den hadde merkelig fasong som ikke passa, som lengere hals og kropp som går oppover. Hvilke fugl kan dette være ? 😄
A.S.E. (12.07.2019)
Svar:
Jo da, dette er en måkeunge. Måker kan strekke halsen, eller bue den ned slik at hodet omtrent går i ett med skuldrene.
Roar Solheim (12.07.2019)
Tjelder på samme sted hvert år
På en kommunal plen i nærheten av en rundkjøring observerer jeg hvert eneste år to tjelder som hakker i jorda etter mat eller bare ligger og hviler. Ser nesten ut som de bor der. Det er koselig syn som jeg ser fram til hver sommer. Men jeg lurer på om det kab være samme tjeldeparet eller helt tilfeldig andre tjeldepar som kommer til denm nøyaktig samme plenen. Kommer tjeldene tilbake til nøyaktig det samme stedet hvert år? Jeg lurer på hva som er så spesielt med akkurat den den plenen, siden to tjelder slår seg ned der hvert år.
N.N (12.07.2019)
Svar:
Det er stor sannsynlighet for at dette er de samme individene som kommer tilbake. Tjeld kan bli svært gamle, trolig 30-40 år!
Roar Solheim (12.07.2019)
Hvilken fugl?
Hei!
Jeg fant denne liggende død midt på en sti jeg går. Den var middels stor. Kan noen hjelpe meg med navnet?
H.H. (12.07.2019)
Svar:
Ser ut som en ung måke, men ikke mulig å si art så lenge oversiden av rygg og vinger ikke er synlig.
Roar Solheim (12.07.2019)
Gjøken legger kjøttmeis kasse
Kan gjøk legge kjøttmeis egg i fuglerkasse
U.L. (12.07.2019)
Svar:
Gjøk klarer ikke å legge egg i en kasse for kjøttmeis - den kommer ikke inn i så små hull.
Roar Solheim (12.07.2019)
Gjess
Hei. Rundt der jeg bor er det mange grågjess og canadagjess. Blant alle er det en ensom som jeg ikke har sett før. vet dere noe om denne. Legger ved bilde.
H.N. (12.07.2019)
Svar:
Dette er en stripegås. Trolig har den rømt fra fangenskap. Den hører hjemme i Øst-Asia, og har neppe fløyet hit fra Asia.
Roar Solheim (12.07.2019)
Måkeunge
Hei,
Da har en måkeunge slått seg ned på plenen og vandrer «gapende» rundt. Klarer selvfølgelig ikke å se på dette selvom det er en overvekt av måker i dette området i år. Men det rare er at ingen av måkene ser ut til å være foreldre til denne, ingen mater den - det har vi overvåket :) så har gitt den litt fisk, hakket opp. Den går mye rundt, pusser fjærene, har fortsatt dun på hodet, men er ikke veldig liten. Løper litt og slår med vingene. Så spørsmålene er:
Hva mater vi den med og hvor mye av gangen ? Når vil den begynne å fly? Klarer den å starte opp flyvning fra bakken?
S.E.B. (11.07.2019)
Svar:
Denne er så godt som flyveklar. Kan spise nesten hva det skal være. Fisk er selvfølgelig det mest perfekte.
Roar Solheim (11.07.2019)
Svalene forsvant
Hei,
Ser at det er observert døde taksvaler i Averøy i juli -19. I Todal, Aure (også på Nordmøre) har vi hvert år en stor koloni taksvaler, men etter kraftig, regnvær 2 uker i slutten av juni og begynnelsen av juli i år, har jeg ikke sett en eneste en. Lurer på om det kan være mangel på insekter under regnværet som har gjort at svalene har sultet i hel.
O. (11.07.2019)
Svar:
Det er mer sannsynlig at de har trukket vekk, kanskje gitt opp hekkeforsøk eller at de har fløyet til områder med bedre klima for å prøve å hekke der.
Roar Solheim (11.07.2019)
Enslig trane
I sommer har det gått en enslig trane på et jorde med utsikt fra huset. Uvant å se en enslig trane, de bruker jo å være to? Har den mistet maken?
A.F. (11.07.2019)
Svar:
Det kan godt hende.
Roar Solheim (11.07.2019)
Spørsmål:
Observerte en relativt liten fugl ved stranden på Hvasser idag,mindre enn måke, større enn svarttrost,brunspettet/prikkete fjærdrakt,rett smalt,spisst nebb
(muuuligens liten bøy på nebbet),rette slanke ben.vadeføtter,så vidt vi kunne se. Spankulerte i vannkanten. Brystet lysere enn rygg/vinger. Hva kan det være? Aldri sett den før.
N.N (11.07.2019)
Svar:
Svært vanskelig å si sikkert. Rødstilk, gluttsnipe, småspove?
Roar Solheim (11.07.2019)
Hvilken fugl
Hei
Jeg observerte i dag en stor fugl som lå og hvilte midt ute på havet mellom Myken og Træna. Den var kanskje 1 meter i lengde. Hvit på kroppen med noen spredte svarte fjær på vingene. Den hadde gult hode og stort nebb (husker dessverre ikke fargen). Den var stor i kroppen som en svane, så det lignet ikke på en havsule. Syns det lignet litt på en gulhodealbatross, men den er så sjelden at det er ganske usannsynlig. Jeg fikk dessverre ikke tatt bilde.
R. (11.07.2019)
Svar:
Det hender at albatrosser besøker havet utenfor Norge, så det er godt mulig at det kan ha vært en albatross. Vanskelig å artsbestemme fuglen uten et bilde, dessverre.
Roar Solheim (11.07.2019)
Merket måke
Hei! Jeg har en måke på verandaen som er dobbeltmerket. Veldig tam. Kan jeg følge den noe sted? Den har merke JCC77 på høyrebeinet. Var her hele forrige sommer også.
N.N (11.07.2019)
Svar:
Ta kontakt med ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.
Roar Solheim (11.07.2019)
Måkunger
Hei,
måkemor har fått tre unger, to er store og levedyktige, mens den minste har vært for seg selv og er på langt nær så sterk som søsknene. Jeg har gitt den litt brød. Jeg er bekymret for om måkemor også passer på minstemann til den blir stor nok til å greie seg selv? Den går rundt og virker veldig stusselig.
K. (11.07.2019)
Svar:
Vanligvis forer måkene alle ungene sine, men dersom de har problemer med å finne nok mat, vil de prioritere å mate de eldste. Da kan slike mindre unger sulte ihjel, slik at i det minste de kraftigste overlever.
Roar Solheim (11.07.2019)
Gråtrost?
Kommer i hagen daglig, elsker mark, ikke så redd for meg. Passer ikke med bilder i bøkene jeg har, men er det en gråtrost? Vormsund, Nes i Akershus.
H.S. (11.07.2019)
Svar:
Jo da, dette er en gråtrost. Men de kan variere en del mht hvor mørke eller lyse de er.
Roar Solheim (11.07.2019)
Noen som vet hvilken skjærelignende fugl dette kan være?
Beklager manglende info i mitt spørsmål fra i går! Bildet er tatt i Oslo (Mortensrud) i går! Jeg legger ved ytterligere et bilde. Rent habituelt kunne det se ut som en hybrid mellom skjære og blåskjære, men jeg vet ikke om noe slikt er kjent(?) - og det er uansett svært langt utenfor utbredelsesområdet for blåskjære! Den aktuelle fuglen kommer sammen med andre skjærer, eller alene - og den er noe mer var enn de andre skjærene.
B.B. (11.07.2019)
Svar:
Dette ER en skjære, men med helt unormale farger! Prøv å få tatt flere bilder av fuglen, for den er virkelig noe for seg selv!
Roar Solheim (11.07.2019)
Gresshoppesanger på Hvaler?
På den mørkeste delen av natten våknet jeg av en vedvarende knitrende lyd, trodde det kunne være noe med det elektriske anlegget som hadde overslag. Sto opp, og lyden forsvant. Hørte etter en stund lyden igjen, men nå langt borte. Men etter en halv times tid var den rett utenfor vinduet igjen. Så dro den av gårde, jeg syntes vingeslagene lød som fra en stor fugl, nærmest flapp,flapp,flapp. Hva kan dette ha vært? Sted: toppen av Spjærøy, Hvaler.
F.L. (11.07.2019)
Svar:
Du har mer sannsynlig hørt en nattravn. Den lager surrende lyder, og slår av og til vingene sammen slik at det blir en klappende lyd.
Roar Solheim (11.07.2019)