Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 20 681 til 20 705 av totalt 50 296 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt på Karmøy lørdag 6. juli.

S.L. (14.07.2019)

Svar:

Dette ser ut som en ungfugl av steinskvett, men hode og bryst har en veldig mørk underfarge. Er derfor litt usikker på om det kan være en annen art i samme familie. Dessverre mangler de fleste fuglebøker tegninger av denne første ungfugldrakten hos mange arter.

Roar Solheim (15.07.2019)


#Diverse

Tårnfalk

Hei!
Hvor lang tid tar det før falkebebisser er flyvedyktige?
Kan et par tårnfalker ha flere kull pr sesong, og evt hvor lang tid i mellom?
Om det var bittesmå falker 3-4-5 mai, kan det være nye nå?
De bor fint til, høyt oppe i et tårn på en gammel villa, god tilgang til mat vil jeg tro, litt skog rett ved og åker og eng nært.

G.L. (15.07.2019)

Svar:

Tårnfalker har bare ett kull per sesong. Nyklekte tårnfalkunger i begynnelsen av mai ville ha vært flyvedyktige i juni. Dersom tårnfalker har små unger nå i juli, er dette en svært sen hekking, kanskje et omlagt kull etter at det første har blitt mislykket.

Roar Solheim (15.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Steinskvett 1k?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (14.07.2019)

Svar:

Ung steinskvett, men ikke mulig å si kjønn.

Roar Solheim (14.07.2019)


#Diverse

Skadet måkeunge, stor.

Hei. Vi har funnet en stor måkeunge med brukken fot. Vi tar den med til dyrelege i morgen. Er det slik at den kan overleve med en fot om den får mat? Hva bør vi gi den? Brød, fisk eller kjøtt?
Mvh Kristine

N.N (14.07.2019)

Svar:

Måker spiser nesten alt mulig. Måker kan overleve med bare en fot.

Roar Solheim (14.07.2019)


#Sykdom og skader

tjelunge med brukket bein

Hvor ofte skal tjeldungen ha mat? jeg fant den på torsdag med foten 10gang so hoven som den skal være, leggen brukket, jeg har foret den med meitemakk ca hver time, på natta hver 2time el hver 3time, er litt sliten , og lure på hvor ofte de får mat av foreldrene? foten er ikke lenger hoven, har renset bruddet og spjelket leggen og brukt aloevera og honning på bruddet og nu springer den rundt og spiser veldig bra, jeg legger makken på et tefat og den spiser glupsk, jeg ville få operert bruddet hos veterinær men det koster 11tusen kr og det har æ ikke, er det noen hos dere som kan hjelpe med penger sånn at vi kan redde foten?

L.S.J. (14.07.2019)

Svar:

Hvis du har spjelket beinet, er det lite annet en veterinær kan gjøre. Hvis fuglen får mat og ro, kan beinet gro sammen igjen. Selv om det ikke skulle bli 100% funksjonsdyktig, kan en tjeld fint leve med handicap resten av livet. Den kan bli mer enn 30 år gammel! Meitemark og andre småkryp er bra mat. Søk på nettet på engelsk "food for waders", "feeding oystercatchers" og lignende, så finner du trolig mer informasjon om mulig for.
Dessverre finnes det ingen kilde for å kunne dekke slike veterinærkostnader for ville fugler...

Roar Solheim (14.07.2019)


#Diverse

Srær

Her på Ustaoset var det tidligere hundrevis av Stær under høsttrekket, spiste bær.I 2017 var flokken redusert til ti fugler. I 2018 var det ingen.Nå i år regner jeg med at den er borte. Vet dere hvorfor?

N.N (14.07.2019)

Svar:

Nei, dessverre, det er vanskelig å vite hvorfor stær lokalt forsvinner mens de hekker andre steder.

Roar Solheim (14.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Hei. Observerte to fugler ved Feøy vest av Karmøy igår torsdag 12.07.19. De var svarte og hvit med orange nebb. Tror neddet var mer spisst enn biuet Størrelsen var en liten meisestørrelse. Sort fra hode og bakover, og hvit fra hals og nedover. Ikke overgang mellom sort hvitt. Farge som en lundefugl. Fikk dessverre ikke bilde av den. Noen som vet?

S.S. (13.07.2019)

Svar:

Har dessverre vanskelig for å finne hva du kan ha sett.

Roar Solheim (14.07.2019)


#Sykdom og skader

Stor måke skadet vinge

Hva skal vi gjøre? Det er en skadet måke i nabolaget. Den har en skadet vinge.

T.I.S. (13.07.2019)

Svar:

Forsøk å få kontakt med lokale fuglefolk som kan se på den.

Roar Solheim (14.07.2019)


#Diverse

Due på reir og skjærer

Hei.
Har et stort flott piletre med stor luftig krone. Der ligger en due på reir/egg. Det sitter ofte 8-10 skjærer i treet (særlig kveld og natt). Er skjærene en trussel mot duemor eller er det et godt forhold mellom disse? Det er ingen aggressiv kontakt å spore (så langt) Mulig skjærene venter på anledning til å stjele eggene?

C.R. (13.07.2019)

Svar:

Vabnkelig å si. Skjærer spiser ofte andre arters egge eller unger, så det kan jo hende at dette kan skje i fremtiden.

Roar Solheim (14.07.2019)


#Sykdom og skader

Stokkandhunn med et brukbart bein

I to år har vi hatt besøk av ei stokkand med make. Hunnen har en ødelagt svømmefot og plundrer litt med balansen på land. Spiser ofte ved fuglebrettene. Er det ikke snodig at hun ikke har blitt tatt av rovdyr/rovfugl? se videoklipp.

K.V.J. (13.07.2019)

Svar:

Det ser jo nesten ut som at foten henger fast i noe slik at stokkandhunnen ikke klarer å senke foten ned mot bakken! Fugler og andre dyr kan faktisk leve lenge med ulike former for handicap, og er mange ganger forbausende flinke til å klare seg selv med store skavanker. Derfor skal man være forsiktig med å konkludere med at alle som ikke ser 100% friske eller normale ut, må avlives!

Roar Solheim (14.07.2019)


#Diverse

Enslig kvinandunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Ei kvinand med 6 små oppholdt seg ei stund på det lille tjernet ved hytta. Da hun dro videre, ble en unge igjen. Dette er for ca. 4 uker siden og den lille tassen klarer seg bra. Den er fortsatt aleine, men dykker og spiser, hviler seg og pusser fjæra på badebrygga. Har hatt selskap av en stokkandhann, men de siste 14 dagene helt aleine. Er det noe jeg kan mat den med for å hjelpe de siste ukene før den blir flyvedyktig?

K.V.J. (13.07.2019)

Svar:

Nei, den finner nok best mat på egen hånd.

Roar Solheim (14.07.2019)


#Økologi og atferd

Forlatt fuglerede, svarthvit fluesnapper

Her vi bor er det vanlig med svarthvit fluesnapper. På samme dag (i dag) er det ingen tegn til foreldrene. Bare skrikende fuglereder. Vi bor i Sør-Varanger kommune og sommeren er ikke startet riktig forde om vi er i midten av juli snart. Lurer på om fuglene har trukket sør over?? Dette fenomenet oppdaget vi på samme dag som naboene også oppdaget samme fenomen...

F.O.A. (14.07.2019)

Svar:

Fugler KAN oppgi egne reir med unger dersom de har problemer med å finne mat til dem, men det kan også skyldes at de voksne kan ha omkommet.

Roar Solheim (14.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Store svaneunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Er svaneunger født i år blitt hvite og på størrelse med foreldrene i juli-måned?
Vi har tidligere sett tre svaneunger sammen med foreldrene på hytta vår i Sandefjord, men nå kommer de ikke tilbake. Det kommer imidlertid to andre svaner (som vi mater), men disse virker mindre enn de foreldrene som vi tidligere har sett her. Kan det være barna som er vokst seg store så fort? Legger ved et bilde av den minste av dem.

S. (14.07.2019)

Svar:

Nei, dette er en voksen svane. Årets unger er grå mens de har dundrakt, og får brunskitne fjær i sin første drakt.

Roar Solheim (14.07.2019)


#Diverse

Fuglereir med unger ved inngangsdøra til hytta

Bilde vedlagt spørsmålet

Da vi kom på hytta i går merket vi fort st vi ikke var velkomne. Det skjønte vi grunnen til da vi oppdaget reiret i takrenna. Hva gjør vi? Eggene ser ut til å være nyklekket og vi skal være her i 3 uker. Hjelp!!!

R. (14.07.2019)

Svar:

Dessverre ikke mye dere kan gjøre, annet enn å håpe at fuglene venner seg til deres nærvær.

Roar Solheim (14.07.2019)


#Økologi og atferd

Tjeld og Fiskemåkeunge

Hei
Er det vanlig at tjeld mater/passer på unger til andre fugler. Har observert i flere dager at tjelden mater måsen. Tjelden hadde en unge men den ser jeg ikke lengre. Takker for svar
Mvh Liv

N.N (14.07.2019)

Svar:

Nei, dette er nok høyst uvanlig. Kanskje en tjeld som nettopp har mistet egne unger kan være så oppsatt på ungepass at den kan mate unger fra en annen art, men det skjer nok temmelig sjeldent.

Roar Solheim (14.07.2019)


#Sykdom og skader

Måkeunge med bruket veng, kanskje den bare er ute av ledd!

Kan dere komme til sansehagen Stavanger universitetssykehus ? Det er en måkeunge ganske stor som har brukket høyre vinge!!!
Ring 51515151 kom på besøk , den er i E1 Hagen Ebygget i en dann, lett å fange!

N.N (14.07.2019)

Svar:

Nei, vi som besvarer fuglespørsmål kan nok ikke reise ut på slike oppdrag, dessverre. Her må du forsøke å få kontakt med lokale fuglefolk. Søk på nettsidene til NOF (birdlife.no) under organisasjon, og se om du finner lokale personer.

Roar Solheim (14.07.2019)


#Diverse

Fuglereir på hytten

Hei.
Da vi kom på hytten nå i sommer, fant vi et reir under møne på taket. To fugelunger skriker etter mat, et egg er ikke klekket og en unge er død. Når vi er her tør ikke fuglemor å nærme seg reiret... Hva kan vi gjøre??

N.N (14.07.2019)

Svar:

Ser ut som unger av en trost (gråtrost?). Dessverre ikke så mye dere kan gjøre enn å være minst mulig nær reiret. Disse ungene bør forlate reiret i løpet ev kanskje 4-6 dager.

Roar Solheim (14.07.2019)


#Diverse

Fjernet måkeegg

Er det legitimt at fylkesmannen gir tillatelse til å fjerne måkeegg i et fuglefjell fordi beboere i området opplever måkene som plagsomme? Da er ikke fugler, reir, egg, unger fredet i hekketiden, er hele fredningen en vits...what to do?

N.N (13.07.2019)

Svar:

Dette høres ikke bra ut, og bør påklages. Fuglene har kanskje brukt hekkeplassen før det ble bebyggelse i nærheten.

Roar Solheim (14.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem har mistet disse fjærene?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant disse fjærene på et jorde like ved sjøen i Leirfjord.

På forhånd takk.

M.V. (13.07.2019)

Svar:

Litt vanskeligbare ut fra bilde, men mistenker at dette er fra en ungfugl av en måke; håndsvingfjær.

Roar Solheim (14.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl hører denne fjæren til?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne fjæren. I Egersund i Rogaland. Hvilken fugl hører den til?

I. (14.07.2019)

Svar:

Litt dårlig bilde, men det ser ut til at det kan dreie seg om en kroppsfjær fra en kattugle.

Roar Solheim (14.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (13.07.2019)

Svar:

Dette er en gråsisik.

Roar Solheim (13.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

en pjuskete sanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (13.07.2019)

Svar:

Ja. Kan se ut som en gransanger pga de mørke beina.

Roar Solheim (13.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Monoton kvitt kvitt sang - hele dagen

Hei. Vi bor i villaområde med store løvtrær, vest i Oslo. Nå, midt i juli er det kun en fugl som «synger». Dvs: monotone kvitt kvit kvitt lyder - ustoppelig, hele dagen. Litt «masete» faktisk. Temmelig karakteristisk, så du vet sikkert hvilken fugl dette er😊

I. (13.07.2019)

Svar:

Nei, dessverre, det er vanskelig bare ut i fra denne beskrivelsen. Men det kan høres ut som at den lager varsellyder, kanskje fordi den har unger i nærheten...

Roar Solheim (13.07.2019)


#Økologi og atferd

Måke som tjatrer

Jeg har frittgående høner og noen skjærer og "1000" spurv. Så har har jeg også vaktfuglene mine kråkene som tar hauken (har sett dem gjøre det) og så har noen skrikende måker som kommer feiende over og forsvinner. Så er det rare; det er 1 stor måke som sitter på takene mine ( huset og 2 uthus) og den sitter tjatrer. Minner om lyden hønene har når de snakker sammen når de får mat, den er ikke helt mørk eller helt lys i fjærdrakten på vingene. Det er en røslig fugl har ikke rødt på nebbet, like store som hønene og de veier 3 kg. Jeg lurer på hva den kommuniserer.

G.H. (13.07.2019)

Svar:

Tja, det er ikke jeg noe mer i stand til å svare på enn deg, dessverre.....

Roar Solheim (13.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skrikenede fugleunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Nordre Rana, Nordland - nær Svartisen.
11. juli 2019

4 skrikende fugleunger som er svart/hvite med mest hvitt i brystet, En eller anen type liten hauk ?

P.A.S. (13.07.2019)

Svar:

Dette er en varsler (spurvefugl som lever som en rovfugl - kan ta firfisler, mus og småfugler).

Roar Solheim (13.07.2019)

««første 20 681 - 20 705 av 50 296 siste»»