Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 20 246 til 20 270 av totalt 49 935 spørsmål


#Økologi og atferd

Slagugle

Er generelt alltid slagugla hissig eller et det bare på våren når den har unger.
Trekker slagugla ut av landet på vinteren?

H.S. (21.07.2019)

Svar:

Mange ugler forsvarer ungene sine ved å angripe mennesker eller pattedyr som kommer for nær. Intensiteten i slike angrep er størst akkurat når ungene forlater redet, før de kan fly skikkelig. Både slagugle, lappugle og haukugle er som regel hissige ved reir og unger i denne fasen. Slagugla er stasjonær hele året i sitt territorium, slik kattugler også er for det meste. Når slagugler blir sett langt unna kjente hekkeområder (f. eks. i Telemark), er det vanligvis snakk om ungfugler på høsten.

Roar Solheim (21.07.2019)


#Diverse

Flokker med store fugler

Hei, jeg observerte nettopp flere flokker med store fugler på vei nordover i dag. Rakk ikke å fotografere. Det så ut som når trekkfugler flyr sørover på høsten, altså i formasjon, men nå er det juli måned og disse fløy nordover fra Numedalslågens munning i Larvik. Ser ofte svaner her, men tror ikke det var det. Kan det ha vært gjess?

U.R.K. (20.07.2019)

Svar:

Dessverre umulig å besvare uten et foto av flokken.

Roar Solheim (20.07.2019)


#Fuglekasser

Fugleart

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugleart er dette?

N.N (20.07.2019)

Svar:

Dette er en ung blåmeis.

Roar Solheim (20.07.2019)


#Økologi og atferd

Svømmeføtter

Fungerer svømmeføttene til måker på samme måte som andre fugler sine føtter, bare med svømmehud mellom tærne? Siden vi ser at de sitter på strømledninger og sånn, men Ender ikke gjør det? Har endene en annen type svømmeføtter? Google hjalp ikke mye😀

M.N. (20.07.2019)

Svar:

Selv om ender ikke sitter på ledninger (det har kanskje noe å gjøre med at de har større flyvehastighet og vanskeligere med å lande på så tynne strukturer), så kan de gjerne sitte på greiner i trær!

Roar Solheim (20.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Har aldri sett noe lignende før.

K.V.8. (20.07.2019)

Svar:

Dette er en ung blåmeis med svært avvikende farger, trolig en genfeil som gjør at mange fjær ikke tar opp farge under utvekst. Men det har jo gitt fuglen et sjeldent utseende som kan være forvirrende.

Roar Solheim (20.07.2019)


#Diverse

Trost

Liker troster regnvær?

N.N (20.07.2019)

Svar:

Det er dessverre ikke mulig å besvare dette spørsmålet. Hvordan finne ut om fugl "liker" en bestemt værtype? At DU kanskje kan se flere troster i aktivitet i regnværet, betyr kanskje at de lettere finner mark i slikt vær, uten at jeg vet det sikkert. Men om de derav "liker" regnær bedre enn oppholdsvær - hvem vet?

Roar Solheim (20.07.2019)


#Diverse

Nøttekråke

Har det kommet frem noen kull av nøttekråker i vår tro?

Å. (20.07.2019)

Svar:

Siden det finnes nøttekråke fast i Norge, både den underarten som opprinnelig finnes i våre løvskoger (og som spesielt tar hasselnøtter) og sibirnøttekråker, så har de ganske sikkert også reprodusert seg i landet.

Roar Solheim (20.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten gave fra katten

Bilde vedlagt spørsmålet

Katten min kommer ofte med diverse levende dyr til meg. I natt kom han med denne lille fuglen. Men klarer ikke å finne ut hvilken art den er. Han kommer ofte med trost, så trodde først det var en trostunge. Men ble usikker siden den er så liten. Gikk fint med den. Klarte å fly igjen etter ett par timer.

N.N (20.07.2019)

Svar:

Bildet er ikke helt godt, men jeg mistenker at det kan være en ung jernspurv.

Roar Solheim (20.07.2019)


#Sykdom og skader

Skadet spurv

Jeg er på ferie i Nederland. Da jeg våknet i dag, så jeg en spurv rett utenfor terrassedøren. Spurven reagerte ikke da jeg åpnet døren, eller da jeg satt meg ned ved siden av den. Den sto bare der og rykket hodet til ene siden, mens den lukket øynene av og til. Hodet beveget seg kun i én retning, så da fuglen ville se på meg, måtte den snu hele kroppen rundt istedenfor. Jeg tror kanskje den krasjet i vinduet, men er usikker.
Spørsmålet mitt er; Hva skal jeg gjøre hvis den ikke blir bedre? Vi reiser igjen på mandag, så er det evt noen jeg kan ringe?

A. (20.07.2019)

Svar:

Dette er en ung svarttrost. Kanskje den har hatt et ublidt møte med et vindu, og da kan den komme til hektene igjen. Dessverre ikke noe spesielt dere kan gjøre her.

Roar Solheim (20.07.2019)


#Økologi og atferd

Ærfugl

Det er en ærfuglhunn nedfor hytta vi bor (Arnøya, Nord Yroms) som ligger på reiret sitt ennå, 3 grønne forholdsvis store egg. Vi skriver 19.7. Hun ligger der trofast. Har ikke sett noen hanfugl som kommer med mat til henne og alle de sndre ærfuglhunnene gar fått ungene sine for lenge sia så hun ligger der aleine. Kan eggene bære døde? Vil hun ligger der og passe dem til hun selv dør? Sommeren har vært kald her nord til nå. Er litt bekymra for om vi mennesker burde gjøre noe men kan for lite så har ikke foretatt meg noe. Burde jeg det?

I. (20.07.2019)

Svar:

Det kan være en hunn som har lagt om et sent kull etter at det første ble mislykket. Hvis hun ruger på ubefruktede egg (eller fosterne har dødd på grunn av at hun har vært skremt av eggene for lenge i rugeperioden), så vil hun gi opp rugingen. Fugl kan ligge 10-15 dager over normal rugetid (ca 30 dager), men sjeldent lenger. Ingen hunnfugler ligger og ruger til de omkommer av sult!

Roar Solheim (20.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor hønsefugl Årnes

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Denne er tilbake for andre gang i år. Når kona prøvde å forklare etter første observasjon tenkte jeg det var en fasan. Men denne er større og har ikke stjert. Hadde det ikke vært for den spesielle oppførselen når vi gjør oss tilkjenne kunne jeg nesten trodd det var en vanlig høne. Den går og plukker/ spiser akkurat som om det skulle vært en høne (vi har hatt høns tidligere) Når den ser oss (på 20-25 meter avstand) setter den fart med lavt hode inn i vegetasjonen. Tar ikke til flukt, og kommer frem etter 4-5 minutter. Legger ved bilde, men har også video.

D.S.G. (20.07.2019)

Svar:

Dette bildet er dessverre så uklart at det er umulig å se hva slags fugl dette kan dreie seg om.

Roar Solheim (20.07.2019)


#Fuglekasser

Fugleunger midt i juli

Vi har flere fuglekasser rundt om i hagen, og har ivrig observert både kjøttmeis og svarthvitfluesnapper fra de slår seg ned til de små nøstene har tatt første flyvetur, i år som tidligere år. Overraskelsen var derfor stor da vi er om dagen igjen hørte lyden av sultende småfugler, vi skriver 20.juli i dag. Er dette normalt? Skal med at dette er i en stærkasse ny av året, men har sett kjøttmeis til og fra der tidligere i sommer.

L. (19.07.2019)

Svar:

Kjøttmeis kan ha to kull, så dette kan enten være kull nr to, eller et omlagt kull etter at det første har blitt mislykket.

Roar Solheim (19.07.2019)


#Diverse

Spørsmål:

Får få ungenemat om natten

N.N (19.07.2019)

Svar:

Skriv et forståelig spørsmål!

Roar Solheim (19.07.2019)


#Diverse

Alder på svaner

N.N (19.07.2019)

Svar:

HVA spør du EGENTLIG om? Hvor gamle svaner teoretisk kan bli, hvor gamle svaner er som fuglearter, eller hva? Svaner kan i alle fall leve mer enn 30 år hvis de er heldige.

Roar Solheim (19.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent sang

Jeg får spørsmål fra venner om identifikasjon av fugler. Denne har jeg aldri hørt. Synger fortsatt. Liten fugl som forasjerer i småskog.

D.S. (19.07.2019)

Svar:

Høres ut som en trost, kanskje en atypisk måltrost.

Roar Solheim (19.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær - fra hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fra hvilken fugl stammer denne fjæren? Funnet på Kvamskogen, Hordaland

S. (19.07.2019)

Svar:

Dette er sannsynligvis en håndsvingfjær fra en tårnfalk. litt vanskelig å være helt sikker, fordi den er litt pjusket til og våt.

Roar Solheim (19.07.2019)


#Økologi og atferd

samler gjøken seg?

i en ca to kilometer lang tett bjørkeli på fjellet i valdres hørtes flere gjøker om lag samtidig i flere retninger. må ha vært minst fem-seks stykker som ga flott lyd i fjellet. Et sted der heter Gaukeli, så det må være lang tradisjon for gjøk der. samler de seg i spesielle områder?

O.B.P. (19.07.2019)

Svar:

Nei, de samler seg vanligvis ikke, men her kan det handle om flere hanner som forsøker å gjøre kur til EN hunn, i et område med stor tetthet av mulige vertsarter.

Roar Solheim (19.07.2019)


#Økologi og atferd

Måker

Hvor sent kan måker legge egg

N.N (19.07.2019)

Svar:

Det har jeg dessverre ingen data på, men trolig helt ut juni måned. Det som setter grenser, er tiden det tar å få unger til å bli flyveferdige.

Roar Solheim (19.07.2019)


#Diverse

Fugler flyr på vinduet

Vi har et hus med mange store vinduer, og hvert år er det flere fugler som flyr på vinduene. Noen dør, mens noen kommer seg og flyr igjen etter en stund. Vi har prøvd å få tak i klistremerker med rovfuglprofil for å sette på vinduene, men har ikke funnet dette noe sted. Har dere et råd til oss? Hjelper klistremerker med rovfugler? Hvor er det i så fall å få kjøpt?

Å.T.R. (19.07.2019)

Svar:

Slike merker KAN hjelpe, men mye kommer an på vinduenes plassering i forhold til terrenget omkring. Gå inn på nettsidene til "Natur og Fritid" - NOFs egen butikk, så finner dere og kan bestille slike klistremerker.

Roar Solheim (19.07.2019)


#Diverse

Fasan

Har lyst til og få tak i noen fasan egg og ruge dem ut.
Men er redd når jeg med tiden slipper dem fritt at noen vil skyte dem.
Vil dette bli ett problem ?

E.M.I.R. (19.07.2019)

Svar:

Du har ikke lov til å slippe ut fasaner som du ruger ut fra fangenskap! Det er folk som har forskjellige fasanarter som burfugl, og det er de du må kontakte dersom du vil holde fasaner i bur selv.

Roar Solheim (19.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl fløy på vinduet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette ?

B.A.B. (19.07.2019)

Svar:

Dette er en bokfink hann.

Roar Solheim (19.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen har bygd rede i blomsterpotte ved inngangen til hytta.. Ungene ble klekket igår...
Hvilken fugl kan det være.. Har landet på gråfluesnapper, men er ikke sikker...

B.A.B. (19.07.2019)

Svar:

Ja, dette er en gråfluesnapper.

Roar Solheim (19.07.2019)


#Diverse

Spørsmål:

Hvorfor piper den hver eneste kveld til samme tid?

N.N (18.07.2019)

Svar:

HVA er DEN???

Roar Solheim (19.07.2019)


#Diverse

Svaler

Her har vi en ganske stor bestand av tak- og låvesvale. Etter den uka med regn og lavere temp. fra ca. slutten av juni og ei uke ut i juli har mesteparten forsvunnet. Er det forårsaket av matmangel?

N.N (18.07.2019)

Svar:

Det kan godt hende. Uten insekter i lufta har ikke svalene mulighet til å klare seg.

Roar Solheim (19.07.2019)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rype eller?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være ei rype?

N.N (18.07.2019)

Svar:

Ja, dette er ei lirype.

Roar Solheim (18.07.2019)

««første 20 246 - 20 270 av 49 935 siste»»