Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 19 776 til 19 800 av totalt 50 194 spørsmål «forrige neste»
Identifisere?
Hei igjen!
Klarer du å se hvilken and dette er?
W.L. (17.10.2019)
Svar:
Dessverre litt dårlig bilde, men det ser ut til å kunne være to toppender.
Roar Solheim (17.10.2019)
Hvilken and?
Hei!
Er dette en kvinand hunn?
W.L. (17.10.2019)
Svar:
Ja, dette er en kvinand hunn.
Roar Solheim (17.10.2019)
Spørsmål:
Hva spiser krykkja
N.N (17.10.2019)
Svar:
Krykkja er en fiskespiser, men det kan hende at den også tar andre små vanndyr. Dessverre har jeg ikke mulighet til å sjekke litteratur her og nå - da kunne du fått dette mer eksakt.
Roar Solheim (17.10.2019)
sommerfugl
hva spiser sommerfuglen
M. (17.10.2019)
Svar:
Nektar.
Roar Solheim (17.10.2019)
Trekkfugler
Hei, jeg sendte denne mailen under for 3år siden, men fikk aldri noe svar. Nå har vi det samme problemet igjen, men ikke så mye fulger her som i Østersjøen. Så vi lurer på hva som er best å gjøre? Vi ligger for øyeblikket ved Valhall platformen.
Ha en fin dag! 🙂
Mvh Espen
Hei!
Jeg har i alle år vært opptatt av natur og spesielt fugler. Jeg har akkurat kommet hjem fra en tur på jobb i Østersjøen og har vært vitne til at veldig mange, om ikke alle fuglene som landet på båten døde. Jeg har nå jobbet 10år offshore og da hovedsakelig i Nordsjøen, og har tidligere observert at fugler har dødd på båtene, men ikke i et slikt omfang som jeg nettopp har vært vitne til. Jeg tror minst at det var 100 fugler i døgnet som ble funnet døde. Det var forskjellige spurver, stær, rødstrupe og meiser jeg så mest av, men det var ofte vanskelig å se hva fugl det hadde vært side de andre fuglene hadde spist dem opp... Det var groteske scener, og det virket som det helst var flokker med kjøttmeis som gikk til angrep på de svakeste fuglene... Kjøttmeisene spiste også andre kjøttmeise, så altså ikke noe hyggelig syn, spesielt for en som er glad i fugler... Vi fikk beskjed om å ikke mate fuglen, så jeg antar at det var derfor de begynte å spise hverandre... Det jeg lurer på er om dere har en "bruksanvisning" for denne type problemstilling!? Jeg tenker at fuglene tror at de lander på en øy og vil ha en pause/vann/mat og når de ikke finner noe kommer de seg ikke videre!? Noen mener at de blir sjøsyke?? Mitt forslag er å sette opp et stort fuglebrett bakerst på båten og legge ut all mat som ikke blir spist i messen på båtene, hva tror dere om det? Det er vel ikke slik at fuglene slår seg ned på båtene permanent om de får mat!? De kjenner på kulden og kommer seg videre!? Kanskje dere kunne sett på dette og fått laget et dokument som sendes til alle båten i Nordsjøen og Østersjøen!? Jeg regner med at det er en stor tilbakegang av mange arter både i Norge, Sverige og sikkert de andre landene rundt Østersjøen!? Håper at dere har et bra svar til meg, dette var ikke noe hyggelig... Sikkert over 1000 fugler som dør kun på min båt hvert år, også har vi jo også alle plattformene som sikkert opplever de samme problemene. Vi hadde forresten også problemer med at fuglene kom inn i innredningen på båten, antagelig for å leite etter mat... Jeg har forresten akkurat meldt meg inn hos dere! ;)
Ha en fin dag!
Mvh Espen
N.N (17.10.2019)
Svar:
Hei,
Dessverre kan jeg ikke huske din henvendelse. Det er vanlig at fugl som trekker over havet kan lande på båter for å få seg en ekstra hvil. Det er også interessant det du skriver om kjøttmeiser, for det er kjent fra trekkfuglstasjoner at de kan oppføre seg som rovfugler og angripe andre, små spurvefugler for å hakke ut og spise spesielt hjernen (som er veldig energirik). Vet dessverre ikke hva en kan gjøre med slike forhold, men ditt forslag om å fore fuglene er definitivt bra! Fugler som lander på dekk er klart slitne, og har stort behov for mat og ny energi der de kan finne dette.
Jeg sender kopi av din henvendelse og mitt svar til NOF-sekretariatet i Trondheim slik at de også blir klar over dette.Roar Solheim (17.10.2019)
Spørsmål:
Har hekkingen vært mislykket når jeg finner et reir i en fugle-kasse, men ikke rester av egge-skall? Har opplevd det flere ganger.
O.J.A. (17.10.2019)
Svar:
Reir ligger alltid igjen etter endt hekking. Fuglene fjerner eggeskall når eggene klekkes, så et tomt reir betyr som regel at hekkingen har vært vellykket. I meisereir ligger det ofte igjen en eller noen få døde unger. Det betyr ikke nødvendigvis at hekkingen har vært mislykket, bare at noen av ungene ikke har levd opp. De øvrige kan ha forlatt kassa.
Roar Solheim (17.10.2019)
Trekkfuler
Hei. Jeg er på en platform i Nordsjøen og opplever enorme mengder med gråtrost ser det ut til, (sikkert mange 10 tusner) som flyr i sirkler rundt platformen Hele natten, 2 natten dette skjer nå. De flyr og flyr til de blir utmattet og faller en etter en på sjøen.Før dagslyset kom var nesten alle borte. Noen setter seg på platformen og blir der, mange døde fuler på dekk, veldig trist å se de enorme mengdene som drukner.Regner med de blir forstyret av det kunstige lyset.Er dette et kjent fenomen? at slikt kan skje? (Det er første gang jeg ser det)
N.N (17.10.2019)
Svar:
Har dessverre ikke hørt om at de havner i sjøen som dette, og lurer på om dette er mer uvanlige hendelser. Dessverre tragisk, og dersom dette skjer ofte så burde noe gjøres (men usikker på hva man i så fall skal kunne gjøre). Slike massetragedier bidrar ikke til å opprettholde bestandene av de mange spurvefuglartene som ser ut til å avta i antall.
Roar Solheim (17.10.2019)
Svale
Hvor mye veier sandsvalen
S. (16.10.2019)
Svar:
Sandsvaler veier ca 14 til 15 gram.
Roar Solheim (16.10.2019)
Spørsmål:
stjeler skjæra
N.N (16.10.2019)
Svar:
Fuglers adferd styres nok ikke av slike begreper som å stjele, det er noe vi mennesker sier om oss selv, så spørsmålet er irrelevant.
Roar Solheim (16.10.2019)
Spørsmål:
Er det for sent og henge opp kattuglekasse iår?
Tenkte for hekking til våren.
I.H. (16.10.2019)
Svar:
Nei, du kan henge opp uglekasser helt inn mot hekkesesongen, og være heldig å få ugle i den bare en uke eller to etter at kassa er hengt opp. Nå før jul er god tid!
Roar Solheim (16.10.2019)
Spørsmål
Kan fugler drikke melk?
N.N (16.10.2019)
Svar:
Om de tåler det, vet jeg ikke, men det er i alle fall ikke noe de gjør av egen vilje. Tror nok at altetere som kråkefugler og måker vil kunne fordøye melk. Generelt drikker fugler svært lite, de får i seg det meste av væske gjennom maten.
Roar Solheim (16.10.2019)
Langveisfarende 2
Hei igjen!
Dette bildet uteblei dessverre i mitt innlegg i går der dere meiner dette kan vere ein ørkensongar.
Bildet forfra viser eit kraftigare nebb,og ein kompis her står fast på at dette er ein sørnattergal.:)
F.N. (16.10.2019)
Svar:
I henhold til flere som har lang erfaring, så mener de dette er en sørnattergal. Den virker imidlertid veldig lys i fargen, men jeg har ikke sett sørnattergal mange ganger, og kjenner ikke variasjonen innen denne arten. Den blir nok registrert inn som sørnattergal.
Roar Solheim (16.10.2019)
Hvilken fugl er dette?
Hei så dette paret i vegkanten i Ottestad i går ettermiddag, ser ut som en vadefugl
M.P. (16.10.2019)
Svar:
Nei. Dette er to moskusender, tamfugler.
Roar Solheim (16.10.2019)
Trekkfugl
Hvor mange trekkfugler er det i Norge ca?
S. (15.10.2019)
Svar:
Dessverre ikke mulig å besvare dette spørsmålet.
Roar Solheim (16.10.2019)
Spekk som fuglemat
Jeg har lest at mange fugler liker spekk, må det være ubehandlet eller kan jeg bruke spekk fra røkt spekeskinke? Mener kanskje å ha lest noe om at fuglene ikke skal ha for mye salt.
L.G.T. (16.10.2019)
Svar:
Tror ikke spekk fra spekeskinke bør legges ut til fugler.
Roar Solheim (16.10.2019)
Storlom?
Hei!
Kan du se om dette er en storlom eller smålom?
W.L. (15.10.2019)
Svar:
Mistenker at dette er en storlom, siden den fremdeles har så mye svart i strupen.
Roar Solheim (15.10.2019)
Langveisfarende?
Fikk spørsmål fra ei dame om denne.
Snakket med ornitologar,men vanskeleg.
Det er foreslått Sørnattergal.
Oppgitt størrelse ca.10 cm.
Ser pjuskete ut.
Fotografert på Harøya Møre og Romsdal 3.10.19
F.N. (15.10.2019)
Svar:
Fargen er så lys at den kan minne om en art som heter ørkensanger. Ørkensanger er kun sett en gang tidligere i Norge, og det var i Vestfold i november 2015. Har du flere bilder av fuglen? Send dem i så fall gjerne til oss på fuglevennen@birdlife.no
Roar Solheim (15.10.2019)
Fuglefelle
Er det lov og lage ei fuglefelle?
R.1.K. (15.10.2019)
Svar:
LAGE er nok tillatt, men BRUKE er ulovlig hvis du ikke har spesiell tillatelse til å anvende slike redskaper. Vi som har tillatelse til å ringmerke fugler har også lov til å bruke noen forskjellige felletyper som ikke skader fuglene.
Roar Solheim (15.10.2019)
Trekkfugler
Eg begynner å lure på om det er blitt mindre av dei vanlige trostefuglane og stæren. Før om hausten såg vi flokker med både stær og trost, no ser eg mest ikkje noko. Bæra på rognen rundt i kring står urørte. Eg bur i Fana utenfor Bergen med landlige omgivelser.
S.K. (15.10.2019)
Svar:
Flere spurvefuglarter ser ut til å ha avtatt i antall, men det er ikke mulig å si om dette er årsaken til at du opplever færre hos deg nå.
Roar Solheim (15.10.2019)
Fugletrekk som ikke flyr videre
Oppdaget et fugletrekk i natt over plattformen våres, som bare sirkler rundt. Det er snakk om 100.000 vis av fuglwe, ligner på Spurver. Hva har skjedd og hvordan får vi de til å fly videre?
N.N (15.10.2019)
Svar:
Lys eller åpen flamme på platformer kan tiltrekke seg natt-trekkende fugler, spesielt i dårlig sikt. Vet dessverre ikke om en kan gjøre tiltak for å få fuglene til å fly videre i slike sammenhenger, men når dagslyset demrer vil de nok fortsette. Det kan være en flokk stær, men kanskje også en finkefuglart.
Roar Solheim (15.10.2019)
albino -/ snøspurv
hva erknennetegn på snøspurv iforhold til albinoer av andre spurvearter
M.G. (14.10.2019)
Svar:
Snøspurv har sorte, ytre deler av vingene, og mye mørkt ellers på kroppen også.
Roar Solheim (15.10.2019)
Lappugle i Nordmarka
Idag (15.10.2019) så jeg en stor grå ugle i Nordmarka ca 4 km fra Grua togstasjon. Ugla satt på ei grein ca fem meter fra der vi sto på stien.
Den fløy inn i skogen etter nærmere 20 sekunder med å se på oss. Vi var ikke sikre på hvilken ugle det var, men nå som vi har søkt det opp er det ingen tvil om at det var en lappugle, trolig en hun siden den var så høy. Leste også at de er sjeldne i Norge og at de holder til lengre nord. er det sjeldent å se lappugle så langt sør?
K.E.Ø. (14.10.2019)
Svar:
Nei. Lappuglene har etablert seg som fast hekkefugl i Hedmark de siste 10 årene, og i år har det blitt sett mange lappugler langs kysten fra Lista til Hvaler, og innover Østlandet. Hvis du klarer å få tatt bilder av fuglen, er jeg interessert i å se disse. Jeg bruker bilder for å se om lappuglene er ungfugler eller eldre fugler.
Roar Solheim (14.10.2019)
Musefeller
Ser mange av naboene setter opp musefeller rundt husene.
Dette er jo mat for ugler.
Vil uglene sulte hvis mange mus går i fellene?
S.M. (14.10.2019)
Svar:
Nei, det vil de nok ikke - de finner mus lenger vekk fra hus. Men musefeller ute er skumle fordi meiser lett kan gå i dem.
Roar Solheim (14.10.2019)
Hvilken and er dette?
N.N (14.10.2019)
Svar:
Dette er en kvinand.
Roar Solheim (14.10.2019)
gulspurv?
Hei!
Er dette en Gulspurv? Dårlig bilde.
W.L. (14.10.2019)
Svar:
Ja, en gammel gulspurv hann med klare gulfarger.
Roar Solheim (14.10.2019)