Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 46 936 til 46 960 av totalt 50 012 spørsmål «forrige neste»
Ekorn
Hei!
Uten for hytta vår bodde det en ekorn familie i et reir. reiret ble angrepet av ei katte og ekorn mora stakk av. vi lot ungen bare være, men etter et døgn var mora ennå ikke kommet tilbake,så vi la ungene tilbake i reiret. Mora er ennå ikke kommet tilbake å denene ungen ligger helt alene ettersom de andre er dø. vi bestemte oss for å gi stakkaren mat å ly, men vet ikke hva vi kan fore den med eller hva vi kan gjøre.... prøvdt å ringt til div organinsasjoner å det eneste de kan gjøre er å avlive den. men jeg syns den ortjener en kjangse.... hva bør vi gjøre?
Mvh K
K. (06.07.2008)
Svar:
Hei!
Hvis ekorn-ungen er liten må den kanskje ha melk, men en veterinær kan sikkert gi gode råd her.Tore Reinsborg (07.07.2008)
Dukkender i Sanvikselva, Bærum
Observerte en andemor med 6 små kyllinger. Kyllingene dykket ivrig til bunnen, men jeg synes ikke moren så ut som noen laksand som vi ofte ser her. Den hadde nærmest rutemønster i grått på ryggen, og manglet den typiske brunfarge på hodet. Kan det tenkes at kyllinger dykker selv om de egentlig ikke tilhører dukkkandarter?
Å.E. (06.07.2008)
Svar:
Hei!
Små andunger av flere arter kan dykke litt selv om de ikke er en egentlig dykkand. Vi må nok ha mer beskrivelse av andemora for å kunne si noe om hvilken art det er.Tore Reinsborg (07.07.2008)
Fugleunge funnet
Hei
Har funnet en måkeunge som tydeligvis har falt ut av reiret på taket av gamle BT-bygget/SV-fakultetet og ned i bakgården her... KOmmer foreldrene til å passe på den og gi den mat, eller skal me prøve å få den opp på taket igjen?
N.N (06.07.2008)
Svar:
Hei!
Det du beskriver er normalt i forhold til måkeunger, så her er det nok best å la naturen gå sin gang. Foreldrefuglene har nok kontroll på måkeungen.Tore Reinsborg (07.07.2008)
Sjeldne fugler?
Bor på tromsøya rett ved en gammel granskog. Her har vi jevnlig observert både Gråhegre, Svartrost, Rødstrupe og Fuglekonge. Er disse vanlige fuglearter å finne på disse trakter? Desverre er denne gamle granskogen regulert til utbyggingsområde av kommunen, noe vi synes er svært synd med tanke på det rike fuglelivet her.
L.I.M. (06.07.2008)
Svar:
Hei!
De artene du nevner hekker ofte i granskog, og den mest typiske du nevner er nok fuglekongen. Gråhegrene har gjerne reirene sine høyt i grantrær, så hvis det er en gråhegre-koloni der bør den tas vare på.Tore Reinsborg (07.07.2008)
Har funnet et helt nyfødt ekorn
Fant to, det ene var dødt.Er det ikke veldig sent for ekorn unger ?
E.K. (05.07.2008)
Svar:
Hei!
Ekornet kan ha flere kull i året, så de ungene du ser nå er nok fra 2. kull.Tore Reinsborg (07.07.2008)
hvilken fugl?
Var på en hytte i Nord Aurdal ved Revulen seter sist uke. Hørte en fugl som sang hele natten til de grydde av dag. Lyden var 4 til 5 korte nedadgående toner som gikk over i 2 eller 3 triller. Hva heter denne fuglen? Den var alene i sitt revir og vi hørte ingen fugler som svarte eller som sang med. Og et spørsmål til: hva heter egentlig fuglen som blir kalt sysvorte på vestlandet.
I.W.M. (05.07.2008)
Svar:
Hei!
Den sangformen du beskriver passer godt til rødvingetrost, og den synger stort sett bare om natta så sent i hekkesesongen som det er nå. Sysvorte eller sysvorta er et gammelt lokalnavn på svarttrosten, brukt særlig på Vestlandet samt i Agder.Tore Reinsborg (07.07.2008)
Spørsmål:
To låvesvaleunger har enten falt ut ,eller er dyttet ut av redet.En eller flere unger er igjen i redet og foreldrene ser ikke ut til å bry seg med de på bakken tiltross for at de er flyttet til toppen av et skap rett nedenfor reiret.Øynene er ikke åpne ennå så jeg vet ikke hvor gamle de kan være.Har foret de med pinsett med fluer,er det ok,hva med væsketilførsel?Hvor ofte bør de mates på dagen?
A.G. (05.07.2008)
Svar:
Hei!
Svaleunger må fores med insekter, men det kan være vanskelig å fø de opp til flygedyktig alder. Vann får de gjennom maten. Derfor ville det vært bra om dere kunne fått lagt de tilbake i reiret igjen.Tore Reinsborg (07.07.2008)
måkeunge falt ut av redet sitt
Hva gjør måkeforeldrene når måkeungen faller ut av redet? Kan forledrene selv få ungen tilbake i redet? denne ligger på en takhylle langt over bakken og er vanskelig å få tak i. den kan ikke komme seg tilbake selv. hva kan man gjøre?
N.N (05.07.2008)
Svar:
Hei!
Måkeungene forlater reiret raskt etter de er klekt, så hendelsen du har opplevd er helt normalt. Den vil også kunne hoppe ned av taket uten å ta skade.Tore Reinsborg (07.07.2008)
Foring av havørn
Hei. Lurer på om jeg ødelegger det naturlige jegerinstinktet til havørna hvis jeg innimellom forer med småsei? Et par ganger har vi kastet ut småsei til måkene og da har havørna kommet å tatt fisken. Det er et spektakulært syn når ørna tar fisk rett ved båten. Ettersom vi kun er ute med båt på sommerstid lurer jeg på om det er dumt å hive ut fisk der vi vet at ørna holder til, og at vi gjør det vanskelig for den å skaffe seg mat om vinteren?
R. (05.07.2008)
Svar:
Hei!
Havørna lever i stor grad av åtsler, så det er ikke negativt for ørna at den blir foret på den måten du beskriver.Tore Reinsborg (07.07.2008)
Måse-egg
Hei. Jeg er ei jente på 13 år. Jeg og venninnen min fant et måse-egg som det på flere dager ikke har vært noen måser i nærheten av. Da vi gikk bort til det, var det ingen måser som reagerte.
Er det mulig at ungen der er død? Eller forlatt?
Hunden vår var bortmed det, og sånt, så vi tok det før hunden tok det. Derfor lurer vi på om det er mulig for OSS å ruge det ut?
Og i såfall hvordan?
V.O.L. (04.07.2008)
Svar:
Hei!
Det er veldig sannsynlig at egget er dødt, og det kan være et ubefruktet egg fra et utklekt kull. Det vil antagelig være bortkastet tid å forsøke å ruge det ut.Tore Reinsborg (04.07.2008)
Plagsomme skjærer
Hei.
Har to-tre skjærer i hagen som vekker huset ved 5 tiden hver morgen og holder det gående utover dagen og ettermiddagen. Ser ut til at de trives godt her hos oss, men gleder er desverre ikkje gjensidig. Er det noe man kan gjøre?
N.N (04.07.2008)
Svar:
Hei!
Skjærene bråker en del om natta på denne tiden av året, og dette kommer av at de nå har store unger som har forlatt reiret og blir voktet på av foreldrene. I tillegg vil ungene tigge om mat. De vil da kjefte på katter og andre trusler mot ungene. Kanskje hjelper det hvis katter holdes innendørs om natta.Tore Reinsborg (04.07.2008)
Fugleunge
Hei
Etter en tur på hytta fant vi en fugleunge på stien. Vi lette etter et rede for å legge den tilbake, men fant ingen. Vi hadde ikke samvittighet til å la den bli liggende hjelpeløs igjen. Vi har matet den med mark og fluer.
Det vi lurer på er hva slags fugl det er, og hvordan vi skal fore den. Og hvordan vi best fører den tilbake til naturen
MVH
Cato Finsal
C.F. (03.07.2008)
Svar:
Hei!
Denne trostungen er såpass stor at den antagelig har forlatt reiret frivillig. Den vil nok bli foret av foreldrene hvis dere slipper den ut der hvor dere fant den. Resten av kullet er antagelig i nærheten.Tore Reinsborg (04.07.2008)
Måseplage igjen
For tredje året på rad blir vi naboer "terrorisert" av måser her i området. Jeg vet ikke hvor de har reir, eller om ungene er klekket, men dette er 5. dagen hvor både vi voksne, unger og katter må holde oss innendørs. Jeg kan ikke engang vanne blomster på verandaen uten å bli angrepet av foreldremåsene, og de er mange (10-15 stk)
Alt er nedgriset nå, både vinduer og biler og verandamøbler, men vi kommer oss ikke ut og får vasket før de er i hodene på oss igjen.
Jeg liker måser, synes de er vakre fugler... i sitt rette element. Men dette er så ille at det går ut over nattesøvn og livskvalitet.
Jeg vet man skal la naturen få sin gang, men er det noe som helst vi kan gjøre?
Og hvis ungene ikke er klekket enda, hvor lenge må vi holde ut med dette?
L.H. (03.07.2008)
Svar:
Hei!
Etterhvert vil nok måkene bevege seg bort fra området, da de antagelig har ganske store unger nå. Når måkeungene er flygedyktige vil den aggressive adferden opphøre helt.Tore Reinsborg (04.07.2008)
Latterdue
Hvor kan jeg få tak i latterduer? Vet du om noen som selger slike?
E. (01.07.2008)
Svar:
Hei!
Et tips kan være å ta kontakt med en zoologisk forretning eller noen som driver med prydfugler, f.eks. tamduer. På nettstedet under kan slike kontaktes:
http://www.prydfugler.no/Tore Reinsborg (04.07.2008)
Farge på innsiden av en hanes nebb
Hei! Kan du si meg hvilken farge en hane har på innsiden av nebbet. Avhenger fargen av type hane?
Ø.F. (01.07.2008)
Svar:
Hei!
På innsiden av fuglenes nebb er det bare et tynt hudlag som virker rødoransje pga at man ser blodfargen gjennom huden.Tore Reinsborg (04.07.2008)
fobier
jeg lider av sterk fuglefobi. Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt det?
I. (01.07.2008)
Svar:
Hei!
Kanskje den beste måten å bli kvitt "fuglefobi" på er å komme i nærkontakt med fugler slik at man oppdager at de ikke er "farlige". Man kan komme i nærkontakt med fugler ved f.eks å henge opp fuglekasser, delta på aktiviteter med ringmerking m.m.Tore Reinsborg (04.07.2008)
DDT
Hei, jeg lurer på om DDT er overførbar igjennom sæden til hannen, og om det da kan spores i avkommet?
T.M. (02.07.2008)
Svar:
Ikke såvidt vi kjenner til. DDT binder seg særlig til fett, og dette er det vel ikke noe av i sædceller.
Roar Solheim (03.07.2008)
Er kråka en budbringer for sorg og død?
hallo!
siden i fjor sommer har vi vært plaget av at en kråke banker på hyttevinduet vårt på natta. Noen hevder at kråka er en varsler for noe grusomt, en sorg eller død. Er det noe i dette? Hvorfor holder den på slik?
R.E. (02.07.2008)
Svar:
Til tross for all overtro og folketro - det er ingen ville dyr som driver med slik "meldingstjeneste" overfor oss mennesker. Sannsynligvis reagerer kråka på sitt eget speilbilde, og hakker etter det den oppfatter som en konkurrent, med mindre den har forstått at det bor mennesker inne i hytta, og at de er koblet til muligheten for å få mat.....
Roar Solheim (03.07.2008)
Hvilken fugleunge er dette ?
Hei
Jeg bor på Nedstrand innerst i Ryflkefjorden.
I går så fant jeg en fugleunge på plenen.Den lager en kluck lyd når jeg nærmer meg den.Jeg har den nå i et bur og den drikker og spiser makk med min hjelp.Kan du hjelpe meg å identifisere hvilken art den er og kjenner du til noen i mitt område som kan ta seg av den.Se vedlagt bilder.
Hilsen,
S.Molde
N.N (02.07.2008)
Svar:
Dette er en ringdueunge. Gå inn på hjemmesidene til
Norsk Ornitologisk Forening: www.birdlife.no, og søk under organisasjon - der finner du mulige personer nærmest deg.Roar Solheim (03.07.2008)
Katten fanget en stokkand unge.
Hei.
Katten vår har fanget en stokkandunge. Den er ikke vært skadet. Den har god motorisk evne. Men hva skal vi gjøre? Jeg vet ikke hvor katten fant henne. Og jeg vet heller ikke hva jeg skal gjøre. Jeg tør ikke slippe henne løs uten å vite om moren er i nærheten, da det er 5 katter som tusler rundt nede i gaten vår. Hva skal jeg gjøre?
W. (01.07.2008)
Svar:
Forsøk å få kontakt med noen som har gård eller vanndam i hagen, og sjekk om de kan ta seg av og fore opp andungen.
Roar Solheim (01.07.2008)
ekorn spørsmål
vi har et lite ekorn på besøk hjemme hver dag,hvis døra står åpen kommer den inn og hopper rundt i stua:) det jeg lurer på er om ekornet kan ha skabb? halen er veldig tynn og den mister håret på halen:) på forhånd takk:)
M.H. (01.07.2008)
Svar:
Har ikke hørt om at ekorn kan ha skabb, så jeg tror ikke du behøver å engste deg for dette. Det er mer betenkelig å ha ekorn løse innomhus, for de kan stelle til forferdelig mye uorden (!), men de er jo hyggelige å få nærkontakt med også.
Roar Solheim (01.07.2008)
Liten, svart fugl
Tidligere idag kom en fugl seg inn i leiligheten vår. Den var svart og på størrelse med en spurv (?), men vingene var ganske lange. Hva slags fugl kan dette ha vært?
Slenger med et uklart bilde også, i tilfelle det kan være til hjelp. (Fuglen ligger "riktig vei" - på magen, på bildet)
H.B. (01.07.2008)
Svar:
Dette ser ut til å være en tårnseiler. Kast den opp i lufta slik at den for luft under vingene, så flyr den sannsynligvis avsted. Den klarer ikke å lette fra bakken på egen hånd!
Roar Solheim (01.07.2008)
Fredning hekkende fugler
Hei!
Stemmer det at alle fugler er fredet i hekketiden? Håper det for noen naboduers skyld :)
G. (01.07.2008)
Svar:
Ja, det stemmer.
Roar Solheim (01.07.2008)
ukjent trost ?
i kveld satt en brun, og brunspetter liten kar på en av gjerdestolpene her på tunet på vestvågøy. brunt spisst nebb, som trost, og brune bein. kraftig helbrunt ryggparti,koksgrått nederest på ryggen ned mellom vingene. brunspettet bryst og klare hvite tverrgående striper nedenfor midten av vingene.
satt som en stor bolle. beege seg som en trost da den løy ned på bakken. vippet litt på seg da den sa noen trosteaktige lyder.
vi har sett veldig mye tros her på høsten, men denne var anderledes ! har sjekke nettet g funet ut at denligner noe på en gråtrost, men er absolutt ikk maken, spesielt pga den hvite stripe på vingene, samt at den brune fagrgen her var veldig fyldig, ikke hvotbrunspettet altså. pen og saftig brunfagre i sin generele fremtoning.. hvilke fugl kan det her være snakk om ?
R.L. (01.07.2008)
Svar:
Hei!
Gråtrost passer faktisk best til din beskrivelse (spesielt ryggpartiet), men de hvite stripene gjør imidlertid ikke det. Det hender at det dukker opp fugler med fargefeil, så en kan ikke utelukke en slik. Hvis fuglen er der, kan dere forsøke å ta et bilde av den og sende oss.Tore Reinsborg (01.07.2008)
Hva skal vi gjøre med 2 gråtrost unger?
Vi fant 2 nydelige gråtrost unger i dag som lå på bakken og hele redet var rasert og ødelagt.Moren var død.Noen må ha gjort hærverk,dessverre.
De har fjær på seg,er kvikk og kvitrer mye.Men hvor mange dager gammel de er,aner vi ikke og ikke kan de fly.
Vi vil vill gi de mat frem til at de kan fly,så sette de fri.
Hvor ofte i døgnet må de ha mat og hvordan blir det med væske tilgang?
Vi har gitt meitemark,men aner jo ikke hvor mye og hvor ofte.
Takknemlig for svar!
K. (30.06.2008)
Svar:
Hei!
Gråtrost-unger fores naturlig med meitemark, så dette vil være god kost for dem. De bør fores relativt ofte, da de i følge din beskrivelse trolig er temmelig store. Hvis du har de i en åpen pappeske utendørs så vil ikke meitemarken komme seg ut, og da trenger du kanskje ikke fore dem så ofte. Om natta fores fugleunger lite, så da kan de godt være uten mat. Et lite fat med vann skader heller ikke.Tore Reinsborg (01.07.2008)