Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 19 407 til 19 431 av totalt 50 379 spørsmål «forrige neste»
Er det flere rovfugler i Norge nå enn før?
Plutselig kom jeg på en teori/hypotese, ut fra noe vi pratet om på jobb. Ei kollega var forundret fordi hun opplevde at det er mye flere fugler, særlig rovfugler nå, enn tidligere. Kan det hende at dette stemmer, fordi det er større insektsdød ( kanskje pga dårligere kår pga insektsmiddel?)nedover i Europa, ergo færre småfugler? Og mer insekter i Norge, ergo flere småfugler og ergo flere rovfugler?Det er trist dersom dette stemmer. Går det an å finne ut om det stemmer? Finnes det virkelig flere fugler i Norge enn tidligere? Og er det færre nedover i Europa? En annen ting: Var det ikke uvanlig god blomstring i fjor? Mer rhododendron, flere kongler osv. Tilpasser naturen seg insektsdøden? Produserer plantene flere blomstrer for å lokke til seg flere insekter i konkurranse med de andre plantene, fordi det finnes færre insekter her nå? Jeg har også reagert på at det tidligere kom masse døde insekter på frontruta mi, og nå vasker jeg aldri bort døde insekter lenger.
Mvh Gitte O Bjørge
G. (29.01.2020)
Svar:
Det er riktig at det er færre insekter, noe alle som har kjørt bil i noen tiår kan dokumentere. Men det er ikke noe som tyder på at det har blitt flere rovfugler i Norge.
Roar Solheim (30.01.2020)
Traner
Vi har en forskningsoppgave om traner, og lurer på "har traner blitt brukt som menneske mat"?
4.7.K. (28.01.2020)
Svar:
Sannsynligvis, men jeg har ikke konkrete opplysninger om dette.
Roar Solheim (30.01.2020)
Ferie
Vi blir bortreist i hele mars. Er det noe mer vi kan gjøre bortsett fra å henge opp noen ekstra meiseboller og et par kokosnøtter?
N.S. (26.01.2020)
Svar:
Nei. Fuglene finner nok mat på nærmeste forplass.
Roar Solheim (30.01.2020)
Hauk med øyeflekker i nakken
Spør en ornitolog:
Hei!
Vi fikk besøk av en hauk i hagen. Av frykt for å miste byttet, ble fuglen sittende en stund på bakken og speide vaktsomt rundt seg. Systematisk flyttet den blikket rolig fra side til side. Slik oppdaget jeg at den faktisk også har øyne i nakken! Har ikke hørt om slike øyeflekker før, men det er kanskje kjent fra litteraturen? Det er vel en hønsehauk?
Takk for svar!
Vennlig hilsen Vidar M. Skulberg, Spydeberg
(Foto fra kjøkkenvinduet, april 2019)
V.M.S. (28.01.2020)
Svar:
Dette er en spurvehauk. Har ikke sett slike markante flekker i nakken på en spurvehauk før, så kanskje er denne fuglen litt spesiell. I alle fall artige bilder.
Roar Solheim (30.01.2020)
Kattugle
Hei!
Har 4-5 ganger i løpet av siste år hørt lyder som jeg lurer på hva innebærer. Senest hørte jeg dette i går kveld ca kl 2330: sent om kvelden (mørkt) hører jeg plutselig en voldsom varsling fra en skjære. Innimellom dette og fra samme sted kommer varslingslyder/hyl fra det jeg tror er en kattugle. Lyden er stasjoner, den flytter seg ikke. Til slutt forsvinner skjære - lyden, kattuglen hyler litt og så blir det stille.
Bor i Fana i Bergen. Er det kattuglen som tar en skjære? Er dette vanlig?
Takk for fin side :-)
N.J. (29.01.2020)
Svar:
Vanskelig å si, men det er absolutt mulig.
Roar Solheim (30.01.2020)
stær i januar
så en liten flokk stær i Gjerpen her om dagen- et par måneder for tidlig. Kan de greie seg visst det blir snø og minusgrader?
O.B.P. (29.01.2020)
Svar:
Ja. De kan oppsøke forplasser.
Roar Solheim (30.01.2020)
Svartspetter på besøk
Hei, vi har fått et par svartspetter på besøk i en døende furu/gran i hagen. Vi lurer på om de gjør mye ut av seg om de slår seg til ro der? Vi setter veldig pris på dem enn så lenge. Vi lurer bare på om det er lurt å være føre var i forhold til om de slår seg til ro der?
M. (30.01.2020)
Svar:
Bare la dem være i treet dersom de har begynt å hakke reirhull.
Roar Solheim (30.01.2020)
DOminans
I vinter har vi en stor flokk (ca 50 )med grønnsisik på fuglematen vår. (Solsikkefrø).Det ser ut som de fortrenger alle andre arter. De er ikke engang redd for hakkespetten, som de andre fuglene. Ellers virker det som det er klar rangordning blant småfuglene. For to år siden hadde vi en enda størreflokk med gråsisik, men de var ikke like agressive. Er grønnsisiken spesiell agressive?
W.H. (30.01.2020)
Svar:
Ikke etter mine kunnskaper, men agressivitet og dominans kan kanskje variere etter hvor "desperate" fuglene er etter å få tak i mat.
Roar Solheim (30.01.2020)
Ørn
hvorlangt opp kan en ørn fly
S. (30.01.2020)
Svar:
Har ikke tall for det, men trolig flere tusen meter. Gribber i Afrika er registrert opp mot ca 8000-9000 meters høyde.
Roar Solheim (30.01.2020)
Dompaper
Hei. Det bruker å være mellom 2 og 4 dompaper av og til utenfor huset vårt i Skaun. I går var det plutselig rundt 30 dompaper samlet på en plass utenfor huset. Huset vårt ligger ved fylkesveien, men det er et relativt stort område med trær og vi bruker å mate fuglene med solsikkefrø. Men har aldri sett så mange dompaper. De var tilbake, omtrent like mange, også i dag. Hvorfor kommer det plutselig så mange dompaper?
H. (24.01.2020)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å vite svar på.
Roar Solheim (30.01.2020)
Fuglene uteblir
Jeg bor i leilighet med en liten gressplen. Fra jul og til nå har jeg hengt opp meiseboller, kongle med frø og fett, og kokosnøtt med frø og fett i utejuletreet mitt. Men det kommer ingen småfugler! Bare noen skjærer som har klart å lirke av en meisebolle og hakker på den på bakken. Hva gjør jeg galt?
A.Ø. (23.01.2020)
Svar:
Du gjør neppe noe galt, men fuglene varierer i opptreden, og det er vanskelig å vite hvorfor.
Roar Solheim (30.01.2020)
Rotteplage
Hvordan skal vi unngå rotter på fôringsplassen? Vi har matet fugler i tredve-førti år men sist år måtte vi bare slutte da det dukket opp rotter både i hagen og på verandaen. Dette er jo et dyr som er lite velkomment. Fuglene søler jo mye av frøa til området under foringsrøret.
G.S.S. (23.01.2020)
Svar:
Dere må fore med mat som ikke gir så mye nedfall; meiseboller, halve kokosnøtter, fett i metallnett og kanskje jordnøtter i metallnettrør laget for dette.
Roar Solheim (30.01.2020)
Gulirisk
En dag like etter nyttår mener jeg å ha observert 2 Gulirisker, men dårlig observasjon gjør at jeg er usikker.
Er det mulig eller er jeg helt på jordet??
E.H.H. (26.01.2020)
Svar:
Det er nok lite trolig, men ikke umulig. Har du vurdert grønnsisik hunn?
Frode Falkenberg (30.01.2020)
Gråhegre?
Så denne i øvre del av Akerselva i dag. Er det vanlig en søndag i januar?
M.H. (26.01.2020)
Svar:
Ja, dette er en gråhegre. Så lenge den finner åpent vann kan den påtreffes nærmest hvor som helst.
Frode Falkenberg (30.01.2020)
Svarttrost i Tromsø
Har en svarttrost som kommer på fuglebrettet mitt nå i slutten av januar. Den sitter gjerne og synger i ei bjørk rett utenfor kjøkkenvinduet mitt og er et trivelig besøk. Men; jeg har i mine 54 år aldri sett en svarttrost i Tromsø midt på vinetern! HAr jeg bare ikke sett den, eller er den en såå sjelden vintergjest her som jeg tror? Jeg bor i Tromsø på selve Tromsøya.
S.S. (25.01.2020)
Svar:
Svarttrosten har nok blitt mer tallrik i Troms om vinteren i løpet av de siste tiåra. Fortsatt er den en uvanlig fugl, men det kom inn noen funn av arten på årets Hagefugltelling:
https://www.fuglevennen.no/arter/?side=kart&fylke=19&land=578&ar=2020&or_id=526&orgkat=.Frode Falkenberg (30.01.2020)
Hvilke rovfugl er dette?
Er et par rovfugler som går på en sprøytet gressbakke her på Fitjar. Vært her lenge, og går på bakken og løper i intervaller og fanger noe i gresset.Har noen bilder av de som jeg tok i dag, ikke klare og gode, men oppførsel på dette paret på bakken er .. spesielt?
S.E.F. (24.01.2020)
Svar:
Bildet viser en musvåk. Har du dato og lokalitet på observasjonen? Send i så fall informasjon om det til lrsk@fuglar.no
Frode Falkenberg (30.01.2020)
Hvilken fugl
Hvilken fugl er dette? Jeg hørte den for første gang 24.1, Bergen. Har den vært borte i vinter ?
A.L. (24.01.2020)
Svar:
Den som synger er en rødstrupe, og det er noen varsellyder fra en svarttrost på slutten av opptaket. Rødstrupa kan gjerne begynne å synge midtvinters - for å signalisere at her er det den som regjerner.
Frode Falkenberg (30.01.2020)
Hvilke rovfugl er dette?
Kan denne fuglen identifiseres ut fra bilder? Et par som løper rundt på bakken og fanger noe. ser ut som mini ørn!
Store vinger, kråkestor kropp.
Har gått på denne bakken over lengre tid.
S.E.F. (27.01.2020)
Svar:
Dette ser ut som en musvåk.
Frode Falkenberg (30.01.2020)
Hjelp til identifisering
Hei,
Så denne i treet utenfor vinduet i Stavanger.
Jeg tror det er en sisikfugl, men klarer ikke å identifisere den nærmere.
På forhånd takk for hjelp.
N.N (26.01.2020)
Svar:
Du har rett i at det er en sisik, en gråsisik.
Frode Falkenberg (30.01.2020)
Enslig rødstrupe
Har en enslig rødstrupe som er nær huset/hagen vår hele året
Kommer ganske nær når jeg er i hagen. Kan nesten ta på den!
Alltid alene
Jeg lurer på hvorfor den kommer igjen og igjen, og alltid er alene
H. (26.01.2020)
Svar:
Rødstrupa opptrer gjerne alene om vinteren. Den er såkalt vinterterritoriell, hvilket innebærer at den vil ha området sitt for seg selv. Om en annen rødstrupe skulle forville seg inn i et etablert vinterterritorium, vil "eieren" gjerne jage den bort umiddelbart.
Grunnen til at rødstrupa kommer tilbake gang etter gang er at den liker plassen. Den finner mat og trygghet der.Frode Falkenberg (30.01.2020)
Kjøttmeis
Hvordan får egentlig kjøttmeis partner?
A. (27.01.2020)
Svar:
På mange måter som de fleste fugler. Hanner synger og flotter seg for hunnene, og hunnene velger hanner ut fra sang, adferd og andre signaler (som farger i fjærdrakten osv.).
Frode Falkenberg (30.01.2020)
hvilken fugl Så jeg i Kenya
Hei
Kom hjem fra Kenya for noen uker siden og ser gjennom bildene og prøver å finne navn på de fleste dyrene vi så. Så langt har jeg en fugl jeg ikke har funnet svar på på google
Bildet er tatt 25.10 2019 kl 07:16 (lokal tid) 100-200 m(?) fra Nakuru Lake i Kenya
Oppdaget fuglen i treet mens vi stod å så på en løve som hadde lagt ned et vortesvin. Så om fuglen satt der eller kom pga luden (kampen som foregikk) vet vi ikke
L.B. (26.01.2020)
Svar:
Bildet viser en ung flodørn (Haliaeetus vocifer).
Frode Falkenberg (30.01.2020)
Hvilken fugl er dette?
Fikk besøk av denne på forindgsplassen. Lurer på hvilken fugl dette er.
N.N (27.01.2020)
Svar:
Bildet viser en grønnsisik hunn (øverst) og en blåmeis.
Frode Falkenberg (30.01.2020)
Mellomspett
Hei, Jeg tror jeg har sett en mellomspett i eikskogen ved Tåsen. Jeg vet at mellomspett teoritisk ikke finnes i Norge. Men kan det være mulig ting ha forandret seg på grunn at det vi har en veldig mild vinter? I tillegg leste jeg at mellomspett trives i eikskogene, så det føles ikke helt umulig...Hvis det ikke var en mellomspett, hva kan det være? Den var mindre enn en flagespett, men for stor til å være en dvergespett. Dessuten var mønstret lignende til en mellomspett. Takk for svaret!
N.N (28.01.2020)
Svar:
Det ville vært en sensasjon! Men fuglene kan jo fly, så det meste er mulig. Prøv å ta et bilde neste gang, så skal vi nok komme til bunns i dette.
Frode Falkenberg (30.01.2020)
fugler i hagen
I går telte jeg fugler i hagen, greit det. Men idag er det sikkert 50-60 Grønnsisik her---de var ikke her igår--da blir ikke de med?
T.H.V. (27.01.2020)
Svar:
Om du rapporterer fra begge dagene såp vil kun makstallene for artene komme med på tellingen.
Frode Falkenberg (30.01.2020)