Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 18 960 til 18 984 av totalt 49 949 spørsmål


#Fugleforing

Telling av meis+

Her i hagen er der l tider ca 30 kjøttmeis på en gang,, så er der tider der det er ingen, så etter litt ca 20 og slik går dagen stundom ingen og så gjerne ca 30 igjen. Hvordan bør de telles? Bør en gå utfra at det er de samme fugler som går igjen eller telles all. Jeg bor opp mot mye skog om kring meg..

I.E. (31.01.2020)

Svar:

Ja, bruk makstallet du ser samtidig. Dvs. 30 individer i ditt eksempel.

Frode Falkenberg (02.02.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Småspove i Tromsø allerede!

I dag, 1 feb 2020, såg jeg to stk småspove på langgrunne nedenfor Tromsø lufthavn lagenes. Dette var særs tidlig eller kan de overvintre?

A.M.E.D. (01.02.2020)

Svar:

Det høres spesielt ut. Er du sikker på at det ikke dreier seg om storspove? Småspoven er en langdistansetrekker, og kommer normalt ikke tilbake til Norge før i april/mai. Såvidt meg bekjent er ikke småspove påvist i Norge vinterstid tidligere. Se forøvrig denne figuren som viser artens opptreden gjennom året i Norge:

https://www.artsobservasjoner.no/Share/ViewSightingAsChart/2923358/09C2EAB6

Frode Falkenberg (02.02.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, hvilken fugl har vi besøk av her. Kommer i flokk.

R.G. (31.01.2020)

Svar:

Dette er en grønnsisik. En av de mest tallrike artene under årets Hagefugltelling.

Frode Falkenberg (02.02.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Havørn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Hvilke fugl er dette? Havørn? Foto tatt idag 2 feb. 2020, på Nesodden.

T.H.Å. (02.02.2020)

Svar:

Det stemmer. En voksen fugl.

Frode Falkenberg (02.02.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Falk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har et noe dårlig bilde av en fugl jeg tror må være en falk, men er usikker på om det er jaktfalk eller vandrefalk? Bildet er tatt 9.juli i fjor, Svartsnyta i Grødalen, Sunndal. Her satt den oppe ved en bergvegg.

I.T. (31.01.2020)

Svar:

Bildet viser en ung jaktfalk. Flott foto!

Frode Falkenberg (31.01.2020)


#Økologi og atferd

Hvordan ser havfugler i stummende mørke på havet i uvær om vinteren ?

Jeg har ofte vært på havet og undret meg på hvordan havhester, havsuler og andre havfugler klarer å manøvrere i stummende mørke om vinteren, og ofte i storm og orkan. Hvordan klarer de det ?

J.D.L. (24.01.2020)

Svar:

Dette har jeg dessverre ikke noe svar på.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Fugleforing

En stormsikrere matingsstasjon?

Koser meg med småfugler (og ekorn) som kommer og spiser, men her jeg bor er det veldig værutsatt, så maten blir enten fort våt, eller blåser bort. Noen som har forslag til løsning? Helst noe som kan gjøres fast i/ved et tre.
På forhånd takk! mh Frida

N.N (24.01.2020)

Svar:

Du bør lage et foringsbur med tak over, og henge forautomater under taket. Har selv laget et slikt, go det fungerer bra. Se tidligere utgaver av bladet Fuglevennen.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Liten svart, lignet på en spett meis noe lenger nepp, litt kort hale som den støttet seg med når den spiste på en maisbolle

N.N (24.01.2020)

Svar:

Dessverre litt vanskelig å si ut i fra denne beskrivelsen.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Økologi og atferd

Faste soveplasser om natten ?

Har flokkfugler faste soveplasser om natten ? Når de flyr tilbake til soveplassen etter dagens økt, har de da nøyaktig de samme soveplassene, eller er det rift om dem ? Er det forskjell på soveplassene i en by og på et fuglefjell ed havet ?

J.D.L. (24.01.2020)

Svar:

Selv om flokken bruker samme soveplass, er det lite trolig at de enkelte individene bruker samme plass natt etter natt.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei, vi har i mange år lagt ut fuglemat, delvis i fuglehus og delvis i trær. Vi har ikke lagt ut fuglematen før i desember. Men opplevde i år at noen kjøttmeiser kom nær kjøkkenvinduet og fløy mot fuglehuset og kom tilbake igjen som for å vise til at de ventet på mat. Dette var i oktober. Kan dette ha vært en form for bevisst handling for å be om å få mat?

G.K. (26.01.2020)

Svar:

Absolutt! Dette har jeg egen erfaring med flere steder!

Roar Solheim (30.01.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl med særegen lyd

Under fugletellingshelga 25-26/1-20 var det stille på foringsplassen, men hektisk i skogen rundt. En fugl vi aldri fikk sett, men hørte godt ble det store samtaleemnet. Den hadde en uvanlig lyd. To toner, den første lavere enn den andre og hørtes «elektronisk» ut. Veldig pussig. Hørtes ut som en ganske stor fugl. Den yngste i tellekorpset beskrev lyden som isbilen og det var ikke dumt. Observasjonen ble gjort i løvskog ved fjorden i Ørskog, nå Ålesund kommune.

P.K.L. (26.01.2020)

Svar:

Kan det tenkes at dere har hørt lyder fra en ravn? De er veldig variable i stemmebruk.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art?

Hei! 25.1.20 (altså midtvinter men ikke vanlig type), skumring ca kl 16, blandingsskog Bærumsmarka: En fugl (tror jeg!) med korte, kraftige, dype fløyt, monotont, null variasjon,regelmessig som en klokke hvert 2. sekund i flere minutter. Lyd litt som en altfløyte e.l. Hørtes som minst svartspett-størrelse. I området finnes normalt rugde, jerpe, svart- og grønnspett, kattugle, hønsehauk, musvåk, ringdue av større arter. Har dere peiling?

R.H. (26.01.2020)

Svar:

Dessverre vanskelig ut i fra denne beskrivelsen å finne ut hva dette kan ha vært.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stær?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi fikk en flokk av følger innom her som minner veldig om stær, men de er mer brune i fargen og ganske lyse under buken (kun mye flekker øverst under nebbet). På grunn av lyset og bakgrunnen fikk jeg ikke noe godt bilde av disse. Har vært innom om det kan være måltrost eller rødvingetrost, men disse opptrer vel ikke i store flokker?. Ser også at det er noe som heter ametyst stær, kan det være dette?

R. (26.01.2020)

Svar:

Dette er en flokk med gråtroster.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Kornkråke lang nord

Hei.
Jeg bor ca 20 min utenfor Tromsø, og har det siste hatt en enslig kornkråke her. Jeg forstår det sånn at det er litt uvanlig at den er så langt nord. Denne må jo ha forvillet seg veldig. Lurer på om den vil klare finne tilbake til dit den kom ifra eller om den faktisk finnes her oppe også? Den virker så ensom og alene.

J. (26.01.2020)

Svar:

Det er alltid noen enkeltindivider av fugler som forviller seg langt vekk fra der de ellers forekommer. Dette kan være en slik en.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Hvor er svarttrosten?

Hei. Jeg har bodd i Ekebergskrenten i Oslo i 16 år. Stedet har en stor svarttrostbestand som alltid har overvintret, også i snøtunge vintre, hvor de overlever på bær på trær og fuglemat som legges ut. Hver vinter har jeg kost meg med deres fuglesang hver natt fra januar - mars. I høst merket jeg at alle svarttrostene både rundt eget hus og i skrenten generelt er fullstendig borte. Årets vinter er den mildeste siden jeg flyttet hit, og fullstendig snøfri for øyeblikket. Hva kan være grunnen til at alle svarttrosten har forsvunnet til tross for den milde vinteren? Kan de virkelig ha trukket ut av Oslo? Noterer meg også adskillig færre skjærer enn normalt i år.

N.N (26.01.2020)

Svar:

Dette har jeg dessverre ikke noen forklaring til.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Fugleforing

Spørsmål:

Hvordan blir jeg kvitt alle duene på materne mine ?

T.S. (26.01.2020)

Svar:

Da må du lage et forbur som bare slipper småfuglene inn til forautomatene (med 5 x 5 cm netting).

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Belysning langs tursti - Skjervaveien ved Nitelva

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Langs allerede etablerte tursti ved Nitelva i Lillestrøm, så skal det settes opp belysning på deler av strekningen som mangler lys. Turstien grenser mot et område som kommunen har gitt arealformål "naturvern" pga. hensyn til fuglelivet langs Nitelva. Har dere noen erfaringer med anbefalt type belysning/design som vil være å foretrekke av hensyn til dyrelivet og spesielt fugl?

H.B. (28.01.2020)

Svar:

Nei, dessverre ikke.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Er det flere rovfugler i Norge nå enn før?

Plutselig kom jeg på en teori/hypotese, ut fra noe vi pratet om på jobb. Ei kollega var forundret fordi hun opplevde at det er mye flere fugler, særlig rovfugler nå, enn tidligere. Kan det hende at dette stemmer, fordi det er større insektsdød ( kanskje pga dårligere kår pga insektsmiddel?)nedover i Europa, ergo færre småfugler? Og mer insekter i Norge, ergo flere småfugler og ergo flere rovfugler?Det er trist dersom dette stemmer. Går det an å finne ut om det stemmer? Finnes det virkelig flere fugler i Norge enn tidligere? Og er det færre nedover i Europa? En annen ting: Var det ikke uvanlig god blomstring i fjor? Mer rhododendron, flere kongler osv. Tilpasser naturen seg insektsdøden? Produserer plantene flere blomstrer for å lokke til seg flere insekter i konkurranse med de andre plantene, fordi det finnes færre insekter her nå? Jeg har også reagert på at det tidligere kom masse døde insekter på frontruta mi, og nå vasker jeg aldri bort døde insekter lenger.

Mvh Gitte O Bjørge

G. (29.01.2020)

Svar:

Det er riktig at det er færre insekter, noe alle som har kjørt bil i noen tiår kan dokumentere. Men det er ikke noe som tyder på at det har blitt flere rovfugler i Norge.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Traner

Vi har en forskningsoppgave om traner, og lurer på "har traner blitt brukt som menneske mat"?

4.7.K. (28.01.2020)

Svar:

Sannsynligvis, men jeg har ikke konkrete opplysninger om dette.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Fugleforing

Ferie

Vi blir bortreist i hele mars. Er det noe mer vi kan gjøre bortsett fra å henge opp noen ekstra meiseboller og et par kokosnøtter?

N.S. (26.01.2020)

Svar:

Nei. Fuglene finner nok mat på nærmeste forplass.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Hauk med øyeflekker i nakken

Bilde vedlagt spørsmålet

Spør en ornitolog:

Hei!
Vi fikk besøk av en hauk i hagen. Av frykt for å miste byttet, ble fuglen sittende en stund på bakken og speide vaktsomt rundt seg. Systematisk flyttet den blikket rolig fra side til side. Slik oppdaget jeg at den faktisk også har øyne i nakken! Har ikke hørt om slike øyeflekker før, men det er kanskje kjent fra litteraturen? Det er vel en hønsehauk?
Takk for svar!
Vennlig hilsen Vidar M. Skulberg, Spydeberg
(Foto fra kjøkkenvinduet, april 2019)

V.M.S. (28.01.2020)

Svar:

Dette er en spurvehauk. Har ikke sett slike markante flekker i nakken på en spurvehauk før, så kanskje er denne fuglen litt spesiell. I alle fall artige bilder.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Kattugle

Hei!
Har 4-5 ganger i løpet av siste år hørt lyder som jeg lurer på hva innebærer. Senest hørte jeg dette i går kveld ca kl 2330: sent om kvelden (mørkt) hører jeg plutselig en voldsom varsling fra en skjære. Innimellom dette og fra samme sted kommer varslingslyder/hyl fra det jeg tror er en kattugle. Lyden er stasjoner, den flytter seg ikke. Til slutt forsvinner skjære - lyden, kattuglen hyler litt og så blir det stille.
Bor i Fana i Bergen. Er det kattuglen som tar en skjære? Er dette vanlig?
Takk for fin side :-)

N.J. (29.01.2020)

Svar:

Vanskelig å si, men det er absolutt mulig.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

stær i januar

så en liten flokk stær i Gjerpen her om dagen- et par måneder for tidlig. Kan de greie seg visst det blir snø og minusgrader?

O.B.P. (29.01.2020)

Svar:

Ja. De kan oppsøke forplasser.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Svartspetter på besøk

Hei, vi har fått et par svartspetter på besøk i en døende furu/gran i hagen. Vi lurer på om de gjør mye ut av seg om de slår seg til ro der? Vi setter veldig pris på dem enn så lenge. Vi lurer bare på om det er lurt å være føre var i forhold til om de slår seg til ro der?

M. (30.01.2020)

Svar:

Bare la dem være i treet dersom de har begynt å hakke reirhull.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Økologi og atferd

DOminans

I vinter har vi en stor flokk (ca 50 )med grønnsisik på fuglematen vår. (Solsikkefrø).Det ser ut som de fortrenger alle andre arter. De er ikke engang redd for hakkespetten, som de andre fuglene. Ellers virker det som det er klar rangordning blant småfuglene. For to år siden hadde vi en enda størreflokk med gråsisik, men de var ikke like agressive. Er grønnsisiken spesiell agressive?

W.H. (30.01.2020)

Svar:

Ikke etter mine kunnskaper, men agressivitet og dominans kan kanskje variere etter hvor "desperate" fuglene er etter å få tak i mat.

Roar Solheim (30.01.2020)

««første 18 960 - 18 984 av 49 949 siste»»